Παρασκευή 10 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Χωρισμένη στα δύο η Δυτική Όχθη όπως και η Γάζα - Νέες επιθέσεις σε νοσοκομεία

Live: Χωρισμένη στα δύο η Δυτική Όχθη όπως και η Γάζα – Νέες επιθέσεις σε νοσοκομεία

Δείτε όλες τις εξελίξεις στο in - Νέοι βομβαρδισμοί συγκλόνισαν την Τζαμπάλια, τη Σάμπρα και την Καν Γιουνίς στη Γάζα, ενώ οι επιδρομές του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη συνεχίζονται

Δεκάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μετά τους ολονύχτιους βομβαρδισμούς στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα, που συνεχίζει να αποτελεί καθημερινό στόχο του Ισραήλ, στη Σάμπρα στα δυτικά και την Καν Γιουνίς στα νότια.

Την ίδια ώρα ακήρυχτος πόλεμος υπάρχει στη Δυτική Όχθη με τους νεκρούς να είναι περίπου 160 από τις 7 Οκτωβρίου, ενώ συνεχίζονται οι ισραηλινές επιδρομές και οι συλλήψεις.

Τουλάχιστον 10.569 είναι οι νεκροί στη Γάζα

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι περπατούν χιλιόμετρα για να αποφύγουν τους αδιάκριτους βομβαρδισμούς στον βορρά, ωστόσο συνεχείς επιθέσεις γίνονται και στον νότο, με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να τονίζουν ότι πουθενά δεν υπάρχει ασφάλεια.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αρνήθηκε ξανά την προοπτική μιας κατάπαυσης του πυρός χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων.

Δείτε live εικόνα από τη Γάζα

Δείτε τις εξελίξεις στο in

05:28 Κυρώσεις σε ισραηλινούς εισηγείται ο βέλγος πρωθυπουργός

Ο βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο έκρινε χθες Πέμπτη πως η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει την είσοδο στο έδαφός της ορισμένων ισραηλινών «εξτρεμιστών» που ασκούν ή υποκινούν βία εναντίον Παλαιστινίων.

«Εκτιμώ ότι η χώρα μας πρέπει να φροντίσει αυτοί που διαπράττουν σοβαρά εγκλήματα, για παράδειγμα αυτοί που ασκούν βία στη Δυτική Οχθη, ν’ απαγορευτεί να εισέρχονται στη χώρα μας και στην Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε ο κ. Ντε Κρο.

Προσωπικές κυρώσεις ζήτησε επίσης να επιβληθούν σ’ «έναν υπουργό ο οποίος κάλεσε να χρησιμοποιηθεί πυρηνικό όπλο εναντίον πληθυσμού που δεν μπορεί να κάνει τίποτα και σήμερα ζει σε φρικτές συνθήκες» (περισσότερα εδώ).

05:04 Τα γυρίζει ο Νετανιάχου μετά τις αντιδράσεις για την κατοχή στη Γάζα

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε χθες Πέμπτη κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News πως δεν έχει την πρόθεση ούτε να «κυβερνήσει», ούτε «να κυριεύσει», ούτε να επιβάλει νέα «κατοχή» στη Λωρίδα της Γάζας.

«Δεν επιδιώκουμε να κυβερνήσουμε στη Γάζα. Δεν επιδιώκουμε να επιβάλουμε κατοχή, αλλά ν’ αποκτήσει, όπως και εμείς, καλύτερο μέλλον», ανέφερε.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η δήλωση του επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης ότι η χώρα του θ’ αναλάβει τη «γενική ευθύνη για την ασφάλεια» στον παλαιστινιακό θύλακα «επ’ αόριστον» προκάλεσε την αντίδραση των ΗΠΑ (περισσότερα εδώ).

03:50 Απώλειες Παλαιστινίων και Ισραηλινών από τα Ηνωμένα Έθνη-OCHA

Ο Παλαιστίνιοι θρηνούν 10.818 άτομα, εκ των οποίων οι 4.412 παιδιά και οι 2.918 γυναίκες. Δηλαδή το 68% του πληθυσμού. Αγνοούνται 2.650 άτομα, τα 1.400 παιδιά. Οι τραυματίες ανέρχονται σε 26.905.

549 οικογένειες έχουν χάσει από 2 έως 5 άτομα, 189 οικογένειες έχουν χάσει 6 έως 9 άτομα και 312 οικογένειες έχουν χάσει περισσότερα από 10 άτομα. Οι 6.120 νεκροί προέρχονται από 825 οικογένειες.

Έχουν καταστραφεί ολοσχερώς περισσότερα από 40.000 οικιστικές μονάδες και περισσότερες από 222.000 έχουν μερικές ζημιές.

Οι Ισραηλινοί έχουν περισσότερες από 1.200 απώλειες, με 1.162 από αυτές να έχουν αναγνωριστεί. Οι τραυματίες ανέρχονται σε 5.400.

Οι πηγές προέρχονται από το υπουργείο Υγείας της Παλαιστίνης στην Γάζα και τις ισραηλινές αρχές, ακόμα δεν έχει καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθούν από τον ΟΗΕ.

03:25 Τα νοσοκομεία δεν είναι στόχοι επαναλαμβάνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

«Από τις 7 Οκτωβρίου έχουμε δει μια δραματική αύξηση της βίας από τις ισραηλινές δυνάμεις στην Τζενίν. Από τότε, η ομάδα μας έχει περιθάλψει πάνω από 30 ασθενείς με τραύματα από πυροβολισμούς και εκρήξεις.

Σήμερα, υπήρξε μια έξαρση της βίας, με εκτεταμένους βομβαρδισμούς και πυροβολισμούς – σήμερα το πρωί ρίχτηκαν φυλλάδια στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, που έλεγαν στους κατοίκους να εκκενώσουν, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν ασφαλές μέρος για να πάνε.

Σήμερα το πρωί γύρω στις 10:30 π.μ. η ομάδα μας περιέθαλψε έναν τραυματιοφορέα που πυροβολήθηκε ενώ βρισκόταν μέσα σε ασθενοφόρο.

Από τις 11 π.μ. σήμερα το πρωί, ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα έχουν εμποδίσει τα ασθενοφόρα να εισέλθουν στα νοσοκομεία, αναγκάζοντάς τα να παραπέμπουν τους ασθενείς σε νοσοκομεία που βρίσκονται πιο μακριά.

Χθες το βράδυ, ένας στρατιώτης πυροβόλησε εναντίον της μονάδας επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου, χτυπώντας τον τοίχο σε πλήρη θέα των συναδέλφων μας που στέκονταν έξω.

Σήμερα, η ομάδα μας είδε τις ισραηλινές δυνάμεις να πυροβολούν την είσοδο του νοσοκομείου, με σφαίρες να χτυπούν τον τοίχο ακριβώς πάνω από την πόρτα.

Τα νοσοκομεία δεν είναι στόχοι και οφείλουν να μείνουν ασφαλείς χώροι».

03:00 Χωρισμένη στα δύο από το Ισραήλ και η Δυτική Όχθη

Στον κεντρικό δρόμο της παλαιστινιακής πόλης Χουγουάρα της Δυτικής Όχθης, όπου ο δρόμος 60 οδηγεί βόρεια προς τη Ναμπλούς, τα καταστήματα είναι όλα κλειστά.

Τα πρατήρια καυσίμων, τα αρτοποιεία, οι τράπεζες, οι επιχειρήσεις που πωλούν πέτρες από τα τοπικά λατομεία, τα ζαχαροπλαστεία και τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας είναι κλειστά με εντολή του ισραηλινού στρατού.

Στα κύρια σημεία διέλευσης μεταξύ της δυτικής και της ανατολικής πλευράς της διαιρεμένης πλέον πόλης, επιφυλακτικοί ισραηλινοί στρατιώτες με πολυβόλα φυλάνε μια κλειστή κίτρινη μεταλλική πύλη.

Στον ίδιο το δρόμο, τα μόνα αυτοκίνητα που κινούνται ανήκουν σε κατοίκους των κοντινών σκληροπυρηνικών εβραϊκών οικισμών που βρίσκονται διάσπαρτοι στους γύρω λόφους.

Οι υπερορθόδοξοι εθνικιστές κάτοικοι των οποίων έχουν τη φήμη ότι προωθούν και ασκούν βία κατά των Παλαιστινίων.

02:35 Το Ισραήλ συμφώνησε σε ανθρωπιστικές παύσεις υποστηρίζει ο πρόεδρος Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε την Πέμπτη με σειρά αναρτήσεων στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter) ότι το Ισραήλ συμφώνησε να διακόψει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε τμήματα της βόρειας Γάζας για τέσσερις ώρες την ημέρα, ώστε να επιτραπεί στους ανθρώπους να διαφύγουν κατά μήκος δύο ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Επανέλαβε επίσης ότι το Ισραήλ έχει «την υποχρέωση να κάνει διάκριση μεταξύ τρομοκρατών και αμάχων και να συμμορφώνεται πλήρως με το διεθνές δίκαιο».

02:10 Καταγγελία για χρήση του R9X Hellfire στο νοσοκομείο Al Shifa

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ένας πύραυλος (αναγνωρίστηκε ως R9X Hellfire ο οποίος δεν έχει εκρηκτική γόμωση) εκτοξεύτηκε εναντίον δημοσιογράφων στο νοσοκομείο Al Shifa. Ο πύραυλος έχει λεπίδες που περιστρέφονται με μεγάλη ταχύτητα αφήνοντας ακρωτηριασμούς γύρω και λίγες ζημιές σε κτίρια.

Υπάρχουν απώλειες πολιτών, ενώ η τέντα των δημοσιογράφων ήταν σε κοντινή απόσταση.

01:45 Πυρκαγιά στο παιδιατρικό νοσοκομείο Al Rantisi

Πυρκαγιά ξέσπασε στο παιδιατρικό νοσοκομείο Al Rantisi βόρεια της Γάζας μετά από ευθύ χτύπημα από ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη.

Ο πύραυλος ή οι πύραυλοι χτύπησαν στο πάρκινγκ το οποίο βρίσκεται κοντά στα κτίρια προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές.

Ένα από τα καμμένα αυτοκίνητα του πάρκινγκ.

01:20 Κληθείς να σχολιάσει την είδηση για τις τετράωρες παύσεις ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ μίλησε με την εμπειρία του

Ο Στεφάν Ντούτζαριτς, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, ρωτήθηκε την Πέμπτη σχετικά με προηγούμενη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι το Ισραήλ συμφώνησε σε τετράωρες παύσεις στη βόρεια Γάζα.

Ο ίδιος σχολίασε πως: «Η απάντηση είναι ότι η απάντηση που θα δοθεί από την κυβέρνηση είναι ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι σε θέση να απαντήσει σε μια τέτοια ερώτηση:

Ο τρόπος με τον οποίο οποιαδήποτε τέτοια παύση των μαχών, και πώς θα λειτουργήσει για ανθρωπιστικούς σκοπούς, θα πρέπει να συντονιστεί με τα Ηνωμένα Έθνη, ιδίως όσον αφορά το θέμα του χρόνου και της τοποθεσίας».

Κλείνοντας με το αυτονόητο «Και προφανώς για να γίνει αυτό με ασφάλεια για ανθρωπιστικούς σκοπούς, θα πρέπει να συμφωνηθεί με όλα τα μέρη της σύγκρουσης για να είναι πραγματικά αποτελεσματικό».

00:55 Το 46% των Δημοκρατικών αποδοκιμάζει τους χειρισμούς Μπάιντεν στην σύγκρουση

Σχεδόν οι μισοί Δημοκρατικοί αποδοκιμάζουν τον τρόπο με τον οποίο ο Τζο Μπάιντεν χειρίζεται τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, σύμφωνα με δημοσκόπηση του κέντρου δημοσκοπήσεων Associated Press-NORC.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 50% των Δημοκρατικών εγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ διαχειρίζεται τη σύγκρουση, έναντι 46% που την αποδοκιμάζει.

Από αυτούς που αποδοκιμάζουν τη διαχείριση της σύγκρουσης από τον Μπάιντεν, το 65% δήλωσε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν υπερβολικά το Ισραήλ. Συγκριτικά, σχεδόν 7 στους 10 Δημοκρατικούς που εγκρίνουν πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ παρέχουν τη σωστή ποσότητα υποστήριξης στο Ισραήλ επί του παρόντος.

00:29 Ισραηλινός εκπρόσωπος τύπου προσπάθησε να αποδείξει πως οι Παλαιστίνιοι στήνουν τραυματισμούς και έκανε μοντάζ σε λιβανέζικο βίντεο κλιπ

Ένας εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης μοιράστηκε πλάνα από μια λιβανέζικη ταινία μικρού μήκους, τα οποία προσπάθησε να περάσει ως αποδεικτικά στοιχεία ότι οι Παλαιστίνιοι προσποιούνται τραυματισμούς στη Γάζα.

Ο Ofir Gendelman, εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπεντζαμίν Νετανιάχου, δημοσίευσε την Πέμπτη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο που έδειχνε ένα νεαρό κορίτσι με ψεύτικο αίμα ως μέρος ενός ευρύτερου σκηνικού ταινίας που περιλάμβανε επίσης εργαζόμενους σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.Ο Gendelman έγραψε μαζί με το βίντεο: «Δείτε μόνοι σας πώς (οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα) προσποιούνται τραυματισμούς και εκκενώνουν «τραυματισμένους πολίτες», όλα μπροστά στις κάμερες».

Όμως ο σκηνοθέτης και το παιδί ηθοποιός έγραψαν την αλήθεια στο instagram και ο εκπρόσωπος τύπου έχασε την αξιοπιστία του.

00:15 Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος δείχνει τις ζημιές που προκλήθηκαν σε δύο ασθενοφόρα της στη Γάζα

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος (PRCS) μοιράστηκε εικόνες και ένα σύντομο βίντεο από δύο ασθενοφόρα που, όπως λέει, έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω ισραηλινής επίθεσης κοντά στο νοσοκομείο al-Awda στη Γάζα.

Ένας εθελοντής παραϊατρικός τραυματίστηκε επίσης, δήλωσε η PRCS.

23:50 Διπλασιάστηκαν τα ισλαμοφοβικά και αντι-αραβικά περιστατικά στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του πολέμου

Η ομάδα υπεράσπισης Council on American-Islamic Relations (CAIR) δήλωσε ότι υπήρξαν 1.283 αιτήματα καταγγελιών και αναφορές προκατάληψης μεταξύ 7 Οκτωβρίου και 4 Νοεμβρίου.

Αυτή είναι μια αύξηση 216% από την ίδια περίοδο πέρυσι σύμφωνα με το συμβούλιο.

«Τόσο η ισλαμοφοβία όσο και ο ρατσισμός κατά των Αράβων έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο με τρόπο που δεν έχουμε δει εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια», ανέφερε σε δήλωσή του ο διευθυντής έρευνας και προάσπισης της CAIR, Corey Saylor.

«Η ισλαμοφοβική και αντιπαλαιστινιακή ρητορική που έχουν χρησιμοποιηθεί τόσο για να δικαιολογήσουν τη βία κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα όσο και για να φιμώσουν τους υποστηρικτές των παλαιστινιακών ανθρωπίνων δικαιωμάτων εδώ στην Αμερική έχει συμβάλει σε αυτό το πρωτοφανές κύμα φανατισμού», όπως δήλωσε ο Saylor.

23:30 Περίπου 5.500 γυναίκες αναμένεται να γεννήσουν στη Γάζα τις επόμενες δύο εβδομάδες σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Ο αριθμός αυτός αποτελεί μια έντονη υπενθύμιση της συνεχιζόμενης ιατρικής έκτακτης ανάγκης στη Γάζα, όπου η κρίσιμη έλλειψη καυσίμων και άλλων προμηθειών έχει αφήσει τα υπερπλήρη νοσοκομεία είτε να αναγκαστούν να κλείσουν είτε να λειτουργήσουν με σκελετικό δυναμικό.

Το Ταμείο του ΟΗΕ για τον Πληθυσμό δήλωσε ότι υπάρχουν συνολικά 50.000 έγκυες γυναίκες στον θύλακα.

«Αν έχεις 180 γυναίκες που γεννούν καθημερινά υπό αυτές τις συνθήκες, η τροφή, το νερό, τα φάρμακα, η πρόσβαση σε καισαρικές τομές και η φροντίδα των νεογέννητων, εξαρτώνται από τα καύσιμα», δήλωσε η Δρ Νατάλια Κανέμ, εκτελεστική διευθύντρια του οργανισμού.

23:15  Η Human Rights Watch «ανησυχεί σοβαρά» για ασθενείς και χιλιάδες πολίτες στο νοσοκομείο al-Shifa

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε ότι τα παιδιά είναι μεταξύ των χιλιάδων ανθρώπων που αναζητούν ασφάλεια στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, μεταξύ άλλων σε σκηνές που έχουν στηθεί σε μια αυλή δίπλα στην αίθουσα επειγόντων περιστατικών της εγκατάστασης.

«Βίντεο και φωτογραφίες που τραβήχτηκαν τις τελευταίες ημέρες δείχνουν πολίτες και εργαζόμενους στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να φέρνουν εκατοντάδες τραυματίες και νεκρούς στο νοσοκομείο μέρα και νύχτα, με ασθενοφόρο, με αυτοκίνητο, με τα πόδια και με κάρο γαϊδουριών. Οι άνθρωποι μπαινοβγαίνουν τακτικά στην κύρια είσοδο του νοσοκομείου», δήλωσε η οργάνωση.

«Οι άμαχοι που παραμένουν στη θέση τους μετά από μια προειδοποίηση εκκένωσης – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν μπορούν να φύγουν, φοβούνται να μετακινηθούν ή δεν θέλουν να εκτοπιστούν – δεν χάνουν την προστασία τους ως άμαχοι σύμφωνα με τους νόμους του πολέμου», δήλωσε η ομάδα δικαιωμάτων.

22:50 «Με συνέλαβαν επειδή ήμουν Παλαιστίνιος που ζητούσε τον τερματισμό του πολέμου»

Ο Sami Abou Shehadeh, πρώην μέλος της Κνεσέτ και ηγέτης του κόμματος Tajamou, δήλωσε ότι συνελήφθη σήμερα μαζί με άλλους εξέχοντες Παλαιστίνιους ηγέτες στο Ισραήλ για «το έγκλημα’ του να είσαι Παλαιστίνιος πολίτης του Ισραήλ που καλεί να τερματιστεί ο πόλεμος».

«Αντίθετα, αν ήμουν Εβραίος πολίτης που καλούσε σε γενοκτονία των Παλαιστινίων θα μπορούσα να γίνω υπουργός», είπε σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφερόμενος στα ακροδεξιά μέλη της κυβέρνησης Νετανιάχου.

«Αυτό θα πρέπει να είναι ένα κάλεσμα αφύπνισης για τις δυτικές κυβερνήσεις που συνεχίζουν να ενθαρρύνουν αυτόν τον ρατσισμό κάνοντας λόγο για «κοινές αξίες» με το Ισραήλ».

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, οι ισραηλινές αρχές συνέλαβαν τον Abou Shehadeh και άλλους Παλαιστίνιους πολίτες που είχαν προγραμματίσει μια μικρή διαδήλωση στην πόλη της Ναζαρέτ, ζητώντας τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

Συνελήφθησαν επίσης το πρώην μέλος της Κνεσέτ Haneen Zoabi και ο Mohammad Barakeh, επικεφαλής της Ανώτατης Επιτροπής Παρακολούθησης των Αράβων Πολιτών του Ισραήλ.

22:22 Τι γνωρίζουμε για τις 4ωρες παύσεις πυρός

  • Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι το Ισραήλ συμφώνησε σε καθημερινές τετράωρες παύσεις πυρός στη βόρεια Γάζα, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Το Ισραήλ, είπε ο Τζον Κίρμπι, θα ανοίξει δύο οδούς διαφυγής για τους Παλαιστίνιους της βόρειας Γάζας.
  • Σχεδόν αμέσως το Ισραήλ απάντησε ότι δεν πρόκειται για κάποιου είδους κατάπαυση του πυρός αλλά για τακτική που ακολουθεί ήδη ο ισραηλινός στρατός για να φύγουν οι άμαχοι από τη βόρεια Γάζα, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι δεν θα υπάρξει καμία εκεχειρία εάν πρώτα δεν επιστρέψουν όλοι οι όμηροι.
  • Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ, Richard Hecht τις χαρακτήρισε «τακτικές, τοπικές παύσεις για ανθρωπιστική βοήθεια» και ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant είπε ότι πρόκειται για «τοπικά, στοχευμένα μέτρα».
  • Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben-Gvir δήλωσε ότι οι 4ωρες παύσεις είναι λάθος, και είπε ότι θα φέρει το θέμα στο υπουργικό συμβούλιο καθώς δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία διακοπή των εχθροπραξιών χωρίς την επιστροφή των ομήρων.
  • Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ζήτησε πάνω από 3ήμερες παύσεις πυρός από τον Νετανιάχου, υποβάθμισε τις ανησυχίες σχετικά με το αν ο ισραηλινός πρωθυπουργός ακούει τις ΗΠΑ, αλλά αναγνώρισε ότι η διαδικασία παίρνει λίγο περισσότερο χρόνο από ό,τι ήλπιζε.
  • Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι οι όποιες ανθρωπιστικές παύσεις δεν μπορούν να γίνουν χωρίς τον συντονισμό με τον ΟΗΕ και τη συμφωνία όλων των μερών.
  • Αξιωματούχος της Χαμάς διέψευσε ότι έχει υπάρξει συμφωνία με το Ισραήλ για εκεχειρία.
  • Ανθρωπιστικές οργανώσεις τονίζουν ότι αυτό που χρειάζεται είναι κατάπαυση του πυρός και όχι παύσεις.

22:20 Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση στην ισραηλινή πόλη Ειλάτ

22:16 Σφοδρός βομβαρδισμός κοντά στο νοσοκομείο Αλ Σίφα

21:59 Η στιγμή του βομβαρδισμού τζαμιού στη Khan Yunis

Η στιγμή που ισραηλινά αεροσκάφη χτυπούν τζαμί στην Khan Yunis στη Γάζα χθες Τετάρτη.

21:50 «Αντιμέτωποι με τον υποσιτισμό όλοι οι κάτοικοι της Γάζας» – Νέα δραματική έκκληση

Όλοι οι κάτοικοι της Γάζας, 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι, δεν έχουν αρκετά τρόφιμα και βρίσκονται αντιμέτωποι με την πείνα, ένα μήνα αφότου ξεκίνησε η πολιορκία του θύλακα από το Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ένα στέλεχος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ (WFP).

Διαβάστε περισσότερα εδώ

21:35 Κατηγορούν για «ανάμειξη» τους δημοσιογράφους που κατέγραψαν την επίθεση της Χαμάς

Ο Danny Danon βουλευτής του Ισραήλ, ο οποίος έχει επίσης διατελέσει πρεσβευτής της χώρας στον ΟΗΕ, δήλωσε ότι όποιος δημοσιογράφος τράβηξε φωτογραφίες ή βίντεο από την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου θα προστεθεί σε μια ισραηλινή λίστα εξόντωσης, θεωρώντας τους συμμετέχοντες στην επίθεση.

Η απειλή έρχεται μετά από ερωτήματα που έθεσε ένα φιλοϊσραηλινό μέσο για την παρουσία των δημοσιογράφων στο φράχτη μεταξύ Ισραήλ και Γάζας και αν γνώριζαν για τις επιθέσεις, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν παρόντες στο πρώτο κύμα των επιτιθέμενων. Ισραηλινοί πολιτικοί -όπως ο Μπένι Γκαντζ, που υπηρετεί σήμερα στην κυβέρνηση ενότητας του Ισραήλ-  υπαινίχθηκαν ότι οι δημοσιογράφοι ήταν αναμεμειγμένοι.

Οι κατηγορούμενοι δημοσιογράφοι αρνήθηκαν σθεναρά ότι γνώριζαν εκ των προτέρων για την επίθεση και δήλωσαν ότι απλώς έκαναν τη δουλειά τους. Οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί έχουν επίσης απορρίψει τον ισχυρισμό ότι με κάποιο τρόπο είχαν γνώση εκ των προτέρων για την επίθεση, αλλά έχουν αντιδράσει με διαφορετικό τρόπο στις σχέσεις τους με τους ίδιους τους δημοσιογράφους.

Το Associated Press και το CNN διέκοψαν τις σχέσεις τους με έναν ανεξάρτητο φωτογράφο χωρίς να εξηγήσουν τους λόγους. Οι New York Times, εν τω μεταξύ, υπερασπίστηκαν σθεναρά έναν από τους ανεξάρτητους φωτογράφους τους, λέγοντας ότι είχαν διατυπωθεί «αόριστοι ισχυρισμοί» εναντίον του Yousef Masoud και ότι δεν υπάρχει «καμία απόδειξη» για τις κατηγορίες.

«Η επανεξέταση της δουλειάς του δείχνει ότι έκανε αυτό που κάνουν πάντα οι φωτορεπόρτερ κατά τη διάρκεια μεγάλων ειδησεογραφικών γεγονότων, καταγράφοντας την τραγωδία καθώς εκτυλίσσεται», ανέφερε ανακοίνωση των New York Times.

«Ανησυχούμε σοβαρά ότι οι αβάσιμες κατηγορίες και οι απειλές προς τους δημοσιογράφους θέτουν σε κίνδυνο τους ίδιους και υπονομεύουν το έργο που εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον».

21:27 OXFAM: Οι 4ωρες παύσεις δεν είναι αρκετές

«Οι τετράωρες παύσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ στη Γάζα δεν είναι αρκετές. Ο αναγκαστικός εκτοπισμός είναι απαράδεκτος. Το Ισραήλ πρέπει να προστατεύει τους αμάχους, όχι να τους εκτοπίζει», δήλωσε η Oxfam.

«Χρειαζόμαστε μια κατάπαυση του πυρός τώρα για να διασφαλίσουμε ότι οι οικογένειες μπορούν να μείνουν με ασφάλεια στα σπίτια τους και να έχουν πρόσβαση σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, νερό, φάρμακα και καύσιμα».

21:11 Διαδήλωση συγγενών ομήρων έξω από το σπίτι του Νετανιάχου

Δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και μέλη των οικογενειών των ομήρων, διαμαρτύρονται μπροστά από το σπίτι του δισεκατομμυριούχου Σιμόν Φάλιτς στην Ιερουσαλήμ, στο οποίο διαμένει τις τελευταίες εβδομάδες ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαδηλωτές γκρεμίζουν τα εμπόδια που έχει στήσει η αστυνομία μπροστά από το σπίτι και προσεγγίζουν την είσοδο.

20:55 Το βίντεο με τους ομήρους (με αγγλικούς υπότιτλους) – «Για όλα φταίει ο Νετανιάχου»

Η Ισλαμική Τζιχάντ έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με τους δύο ομήρους, μία 77χρονη και ένα 13χρονο, που σκοπεύει όπως είπε να απελευθερώσει για ανθρωπιστικούς λόγους. Στο μήνυμά της η 77χρονη αναφέρει ότι είναι καλά στην υγεία της και ότι τόσο η ίδια όσο και οι υπόλοιποι όμηροι έχουν την απαιτούμενη φροντίδα, από τους μαχητές της οργάνωσης.

Αναφέρει ακόμα ότι για όλα όσα συμβαίνουν υπεύθυνος είναι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Στο ίδιο πνεύμα και ο 13χρονος αναφέρει ότι από τις βόμβες κινδυνεύουν και οι Ισραηλινοί όμηροι όπως επίσης από την έλλειψη νερού και ρεύματος. Ακόμα κάνει αναφορά στους ανθρώπους στο Ισραήλ που υποστηρίζουν την επιστροφή τους και κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση Νετανιάχου λέγοντας πως για ό,τι συμβεί στον ίδιο όσο και στους υπόλοιπους ομήρους υπεύθυνος είναι ο Νετανιάχου.

To Ισραήλ ανέφερε ότι το βίντεο δεν είναι τίποτα άλλο από ψυχολογικός πόλεμος από τους «τρομοκράτες».

20:35 Χτύπημα σε ασθενοφόρο της Ερυθράς Ημισελήνου στη Δυτική Όχθη

Η Ερυθρά Ημισέληνος της Παλαιστίνης (PRCS) αναφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον ασθενοφόρου της οργάνωσης, ενώ προσπαθούσε να προσεγγίσει έναν τραυματία.

Τα μέλη του πληρώματός που βρισκόταν στην είσοδο του προσφυγικού καταυλισμού της Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη εμποδίστηκαν και δεν μπόρεσαν να φτάσουν στον τόπο του συμβάντος.


Η ισραηλινή επιδρομή στη Δυτική Όχθη είναι η μεγαλύτερη από τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον Ισραηλινό στρατό που σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι εξαπέλυσε επίθεση εναντίον τρομοκρατικών ομάδων στον προσφυγικό καταυλισμό και σκότωσε πάνω από 10 «τρομοκράτες».

Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές οι νεκροί στην Τζενίν ανέρχονται σε 14.

20:20 Πυροβολισμοί σε δύο εβραϊκά σχολεία στον Καναδά

Το πρωί της Πέμπτης ανακαλύφθηκαν τρύπες από σφαίρες στις εισόδους δύο ιδιωτικών εβραϊκών σχολείων στο Μόντρεαλ – η τελευταία από μια σειρά επιθέσεων εναντίον εβραϊκών ιδρυμάτων και ατόμων στην καναδική επαρχία αυτή την εβδομάδα, οι οποίες φαίνεται να έχουν ως κίνητρο τον αντισημιτισμό.

Την ώρα των πυροβολισμών τα σχολεία ήταν άδεια.

Οι πυροβολισμοί έπεσαν στο Azrieli Talmud Torah και στο Yeshiva Gedola, και τα δύο δημοτικά σχολεία, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν το Κέντρο για το Ισραήλ και τις Εβραϊκές Υποθέσεις και η Ομοσπονδία CJA, η οποία εκπροσωπεί την εβραϊκή κοινότητα του Μόντρεαλ.

20:17 Χαμάς: Ισραηλινός στρατιώτης που κρατούσαμε όμηρο σκοτώθηκε στους βομβαρδισμούς

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Αλ Κάσαμ, δήλωσεαν ότι ένας ισραηλινός στρατιώτης που κρατούνταν όμηρος στη Γάζα σκοτώθηκε ενώ και ένας άλλος αιχμάλωτος στρατιώτης τραυματίστηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο κέντρο της Γάζας.

20:12 Κενό γράμμα οι ανθρωπιστικές παύσεις χωρίς τη συνεργασία του ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι οι όποιες ανθρωπιστικές παύσεις πρέπει να συντονίζονται με τον ΟΗΕ για να είναι πραγματικά αποτελεσματικές.

«Οποιαδήποτε διακοπή των μαχών και το πώς θα λειτουργήσει για ανθρωπιστικούς σκοπούς θα πρέπει να συντονιστεί με τα Ηνωμένα Έθνη, ειδικά στο θέμα του χρόνου και του μέρους», δήλωσε.

«Και προφανώς, προκειμένου αυτό να γίνει με ασφάλεια για ανθρωπιστικούς σκοπούς, θα πρέπει να συμφωνηθεί με όλα τα μέρη της σύγκρουσης για να είναι πραγματικά αποτελεσματικό».

Ο Stéphane Dujarric μίλησε λίγο αφότου εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι δεν είχαν συμφωνήσει σε καμία κατάπαυση του πυρός, λέγοντας ότι αντ’ αυτού έκαναν τετράωρες «τακτικές, τοπικές παύσεις για ανθρωπιστική βοήθεια».

20:02 Στους 14 οι νεκροί Παλαιστίνιοι στην Τζενίν

Στους 14 ανέρχονται οι νεκροί Παλαιστίνιοι στην Τζενίν της Δυτικής Όχθης, όπου οι ισραηλινές επιδρομές έχουν ενταθεί. Ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για τη σημαντικότερη επιδρομή από τον Ιούλιο.

19:57 500 στελέχη από το προεκλογικό επιτελείο του Μπάιντεν τον καλούν να στηρίξει την άμεση κατάπαυση πυρός

500 στελέχη του προεκλογικού επιτελείου του Τζο Μπάιντεν τόσο για την προεδρία του 2020 όσο και στις εσωκομματικές εκλογές του Δημοκρατικού Κόμματος κάλεσαν τον πρόεδρο Μπάιντεν να υποστηρίξει την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, καθώς και να αντιμετωπίσει τα τρέχοντα ζητήματα που σχετίζονται με την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση και την κατοχή.

«Το 66% των Αμερικανών και το 80% των Δημοκρατικών υποστηρίζουν την κατάπαυση του πυρός. Η Κυβέρνηση Μπάιντεν πρέπει να προλάβει. Υπάρχει ακόμα χρόνος για να πράξει το σωστό», δήλωσε η Juliana Amin, στέλεχος του προεκλογικού του επιτελείου στην Αϊόβα.

«Ελπίζω να ακούσει τις φωνές των εμπειρογνωμόνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, των ανθρωπιστικών οργανώσεων, των ακτιβιστών, του πολιτικού προσωπικού και άλλων, που τον εκλιπαρούν να κάνει το ελάχιστο για να σώσει ζωές. Αν δεν το κάνει, οι ψηφοφόροι δεν θα ξεχάσουν τη συνενοχή του σε αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

19:52 Ο ισραηλινός στρατός πιστεύει ότι πίσω από την επίθεση στην πόλη Ειλάτ βρίσκονται οι Χούθι

Ο ισραηλινός στρατός είχε δηλώσει νωρίτερα ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε ένα δημοτικό σχολείο στην πόλη-θέρετρο του νότιου Ισραήλ, προκαλώντας ζημιές αλλά χωρίς θύματα.

Εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε τώρα ότι υπάρχει η εκτίμηση η επίθεση να προέρχεται από την Υεμένη.

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης έχουν ισχυριστεί ότι έχουν εξαπολύσει επανειλημμένα επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη με στόχο το Ισραήλ από την αρχή του πολέμου, αν και αναλυτές έχουν επισημάνει ότι πιθανότατα δεν διαθέτουν τις δυνατότητες να ανοίξουν ένα νέο μεγάλο μέτωπο στις μάχες.

19:43 SOS από το νοσοκομείο παίδων Αλ Νασρμ – Σώστε ασθενείς και υγειονομικό προσωπικό

Ο διευθυντής του παιδιατρικού νοσοκομείου al-Nasr μίλησε μετά την αναστολή των υπηρεσιών του νοσοκομείου μετά τον βομβαρδισμό του από τις ισραηλινές δυνάμεις, προκαλώντας σοβαρές ζημιές στις εγκαταστάσεις.

Ο Mustafa al-Kahlout είπε: «Το νοσοκομείο είναι ένα από τα πιο σημαντικά νοσοκομεία της χώρας.

Αυτό είναι ένα μήνυμα SOS από το εσωτερικό του νοσοκομείου παίδων al-Nasr.

Οι εγκαταστάσεις μας δέχθηκαν επίθεση δύο φορές σήμερα. Η πρώτη στόχευσε την πύλη, ενώ η δεύτερη ήταν ένα άμεσο χτύπημα στους θαλάμους του νοσοκομείου. Τα κτίρια υπέστησαν τεράστιες ζημιές.

Οι μονάδες εντατικής θεραπείας και οι θερμοκοιτίδες νεογέννητων είναι πλέον χωρίς παροχή οξυγόνου. Όλο το νοσοκομείο είναι χωρίς ρεύμα, εκτός από τη ΜΕΘ, όπου βρίσκομαι τώρα. Επί του παρόντος, παρακολουθώ οκτώ ασθενείς. Αν το ρεύμα κοπεί ανά πάσα στιγμή, θα πεθάνουν σίγουρα.

Πριν από λίγες ημέρες, λόγω των ανελέητων βομβαρδισμών, το ρεύμα έπεσε για λίγα λεπτά και χάσαμε έναν ασθενή σε αυτή τη ΜΕΘ.

Η κατάσταση είναι πέρα για πέρα άσχημη. Είμαστε εγκλωβισμένοι εδώ. Κανένα ασθενοφόρο ή οποιοδήποτε άλλο όχημα δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στις εγκαταστάσεις. Κάθε ασθενοφόρο που κατευθύνεται προς το νοσοκομείο γίνεται στόχος των ισραηλινών πολεμικών αεροσκαφών.

Επί του παρόντος, υπάρχει ένα θύμα με σοβαρή αιμορραγία στη μονάδα επειγόντων περιστατικών. Δεν μπορούμε καν να τον στείλουμε σε άλλο νοσοκομείο.

Κάθε άτομο που εισέρχεται ή εξέρχεται από το νοσοκομείο στοχοποιείται. Και πάλι, αυτό είναι ένα μήνυμα SOS προς τον Ερυθρό Σταυρό, την Ερυθρά Ημισέληνο και όλους τους διεθνείς οργανισμούς να δράσουν γρήγορα όχι μόνο για να σώσουν τους ετοιμοθάνατους ασθενείς και τα θύματα που παραμένουν στη ΜΕΘ αλλά και το ιατρικό προσωπικό».

19:40 Χαμάς: Δεν υπάρχει συμφωνία με το Ισραήλ και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται

19:34 Ψυχολογικό πόλεμο χαρακτηρίζει το βίντεο με τους ομήρους το Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος Richard Hecht προχώρησε σε αυτό το σχόλιο σε δημοσιογράφους μετά τη δημοσιοποίηση από την οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ ενός βίντεο που δείχνει μια γυναίκα 70 ετών και ένα 13χρονο αγόρι που, όπως είπε, κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα.

Η ομάδα δήλωσε ότι ήταν διατεθειμένη να απελευθερώσει τους αιχμαλώτους για «ανθρωπιστικούς λόγους», εάν πληρούνται οι συνθήκες ασφαλείας επί τόπου.

19:29 «Σοβαρό λάθος η 4ωρη παύση» λέει ο Μπεν Γιβρ

Ο ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben-Gvir δήλωσε ότι η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι το Ισραήλ συμφώνησε σε 4ωρες ανθρωπιστικές παύσεις κάθε μέρα στη Γάζα «είναι ένα ιδιαίτερα σοβαρό λάθος».

Σε ανάρτησή του στο X, ο Ben-Gvir έγραψε ότι «πρέπει να συνεχίσουμε τις μάχες» διατηρώντας παράλληλα «τον  διάδρομο για τους κατοίκους της Γάζας να μετακινηθούν προς τα νότια».

Ο Ben-Gvir πρόσθεσε ότι το υπουργικό συμβούλιο πολέμου που συστάθηκε με τον βουλευτή της αντιπολίτευσης Benny Gantz και τον υπουργό Άμυνας Yoav Gallant «δεν έχει εντολή να επιτρέψει παύσεις χωρίς την επιστροφή όλων των ομήρων», προσθέτοντας ότι θα απαιτήσει τέτοιες αποφάσεις να τεθούν προς συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο πολιτικής ασφάλειας.

19:13 Μπάιντεν για ανθρωπιστικές παύσεις: Έχει πάρει λίγο περισσότερο χρόνο από ό, τι ήλπιζα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι έχει ταχθεί υπέρ μιας ανθρωπιστικής παύσης μεγαλύτερης των τριών ημερών.

«Είμαστε αισιόδοξοι. Τα πράγματα προχωρούν», δήλωσε ο Μπάιντεν σχετικά με τη διαδικασία απελευθέρωσης των περισσότερων από 200 ομήρων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων Αμερικανών, που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα.

Ερωτηθείς αν ζήτησε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου μια παύση τριών ημερών για να διευκολυνθεί αυτή η διαδικασία, είπε: «Ζητώ μια παύση για πολύ περισσότερο από τρεις ημέρες. Ναι».

Ο Τζο Μπάιντεν υποβάθμισε τις ανησυχίες σχετικά με το αν ο Νετανιάχου ακούει τις ΗΠΑ, αλλά αναγνώρισε ότι η διαδικασία «παίρνει λίγο περισσότερο χρόνο από ό,τι ήλπιζα».

19:06 Χτύπημα κοντά στο Ινδονησιακό νοσοκομείο

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε «τραυματίες» μεταξύ χιλιάδων εκτοπισμένων που έχουν καταφύγει στους χώρους του νοσοκομείου της Ινδονησίας στη βόρεια Γάζα.

Η περιοχή γύρω από το νοσοκομείο δέχθηκε επίθεση από ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη, ανέφερε το υπουργείο, και συγκεκριμένα η περιοχή Ταλ αλ Ζατάρ.

18:50 Βίαιες επιδρομές του Ισραήλ – «Ζώνη πυρός» η ανατολική πλευρά της Βόρειας Γάζας

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι το Ισραήλ έχει εξαπολύσει μια «σειρά βίαιων επιδρομών», δημιουργώντας αυτό που περιέγραψε ως «ζώνη πυρός», στην ανατολική πλευρά της βόρειας Γάζας.

Το υπουργείο δήλωσε νωρίτερα ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε «βίαιες επιδρομές» και στη βορειοδυτική πόλη της Γάζας.

18:35 Βίντεο με τους ομήρους δημοσίευσε η Ισλαμική Τζιχάντ

Βίντεο με τους ομήρους που πρόκειται να απελευθερώσει, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου της, δημοσίευσε στο κανάλι της στο Telegram η ισλαμική Τζιχάντ. Πρόκειται για μία 77χρονη και ένα 13χρονο αγόρι που η οργάνωση είπε ότι θα απελευθερώσει για ανθρωπιστικούς λόγους.

18:17 Ισλαμική Τζιχάντ: Έτοιμοι να απελευθερώσουμε δύο ακόμα ομήρους

Ο εκπρόσωπος του ένοπλου τμήματος της οργάνωσης δήλωσε ότι είναι έτοιμοι να απελευθερώσουν δύο ακόμη ομήρους για ανθρωπιστικούς και ιατρικούς λόγους. Πρόκειται για τους Hanna Kaster and Yagel Yakov.

Είπε ακόμα ότι η οργάνωση αποποιείται κάθε ευθύνης για τις ζωές των ομήρων που κρατά υπό τους συνεχιζόμενους σφοδρούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα.

Η Ισλαμική Τζιχάντ είπε ότι σκοπεύει να τους απελευθερώσει εάν της το επιτρέψουν οι συνθήκες που επικρατούν λόγω των μαχών. Πρόκειται για μια ηλικιωμένη γυναίκα και ένα νεαρό αγόρι.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν ενταθεί οι διπλωματικές προσπάθειες των ΗΠΑ με το Κατάρ και άλλες χώρες της περιοχής όπως η Αίγυπτος που προσπαθούν να επιτύχουν απελευθέρωση όσο το δυνατόν περισσότερων ομήρων.

Η Χαμάς επιμένει ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να πάρει όλους τους ομήρους του ανταλάσσοντάς τους με τους Παλαιστίνιους που βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές.

Το Τελ Αβίβ έχει ξεκαθαρίσει πολλές φορές δημόσια ότι για να υπάρξει οποιουδήποτε είδους παύση πυρός θα πρέπει να απελευθερωθούν πρώτα όλοι οι όμηροι.

18:10 Στους 11 οι νεκροί στην Τζενίν

Ο αριθμός των νεκρών από τις ισραηλινές επιδρομές στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη αυξήθηκε σε 11, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Το υπουργείο ανέφερε επίσης ένα ακόμη θύμα στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης. Είπε ότι ο 22χρονος Qudri Azmi Hattab υπέκυψε στα τραύματά του αφού πυροβολήθηκε με πραγματικά πυρά από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Τρεις άλλοι σκοτώθηκαν επίσης νωρίτερα μέσα στην ημέρα σε διάφορες πόλεις της Δυτικής Όχθης.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν σήμερα στη Δυτική Όχθη ανέρχεται σε 15.

17:55 Ισραήλ: Παύσεις πυρός κάνουμε ήδη για να φύγουν οι άμαχοι – Καμία εκεχειρία

Να περιορίσει το «αισιόδοξο μήνυμα» του Λευκού Οίκου για κατάπαυση πυρός στη βόρεια Γάζα έσπευσε με δήλωσή του το Ισραήλ. Όπως αναφέραμε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι το Ισραήλ συμφώνησε σε 4ωρη παύση πυρός στη Β. Γάζα σε καθημερινή βάση κάτι που χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη.

Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου σε απάντηση στις δηλώσεις του Λ. Οίκου ανέφερε:

«Το Ισραήλ επιτρέπει ασφαλείς διαδρόμους διέλευσης από τα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας προς τα νότια, όπως έκαναν 50.000 κάτοικοι της Γάζας μόνο χθες. Οι μάχες συνεχίζονται και δεν θα υπάρξει εκεχειρία χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων μας. Καλούμε για άλλη μια φορά τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας να απομακρυνθεί προς το νότο».

17:50 Συνεχίζονται οι διασυνοριακές συγκρούσεις μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι επιτέθηκε σε θέσεις της Χεζμπολάχ στο Λίβανο μετά από βλήματα όλμων από τη χώρα.

Ο στρατός δήλωσε επίσης ότι αυτή τη στιγμή επιτίθεται σε πυροβολικό και άρματα μάχης στο Λίβανο.

Τόσο η Χεζμπολάχ όσο και η Χαμάς έχουν αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις στο βόρειο Ισραήλ από τις 8 Οκτωβρίου.

17:43 ΗΠΑ: Το Ισραήλ συμφώνησε σε καθημερινή 4ωρη παύση βομβαρδισμών

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ συμφώνησε να αναστείλει τις μάχες για τέσσερις ώρες σε καθημερινή βάση στη βόρεια Γάζα, ώστε να επιτρέψει στους Παλαιστίνιους πολίτες να διαφύγουν από τη βόρεια Γάζα.

Οι παύσεις θα ξεκινήσουν από σήμερα, σε κάτι που ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο Κίρμπι, εκπρόσωπος του Λ. Οίκου, πρόσθεσε ότι το Ισραήλ είπε στις ΗΠΑ ότι δεν θα υπάρξουν στρατιωτικές επιχειρήσεις στις περιοχές αυτές κατά τη διάρκεια των παύσεων και ότι συμφώνησε επίσης να ανοίξει δύο ανθρωπιστικούς διαδρόμους από τη βόρεια προς τη νότια Γάζα. Με τον έναν να έχει ήδη ανοίξει, ο άλλος θα είναι σε παραλιακό δρόμο.

17:39 Ο ηγέτης της Χαμάς συναντήθηκε με τον επικεφαλής μυστικών υπηρεσιών στην Αίγυπτο

Ο Ισμαήλ Χανίγια και ο πρώην επικεφαλής της Χαμάς Χάλεντ Μεσάλ έφτασαν στην Αίγυπτο ως μέλη αντιπροσωπείας, ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με τη Χαμάς, η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Γενικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Αιγύπτου, Abbas Kamel, και συζήτησαν την κατάσταση στη Γάζα.

Η συνάντηση αυτή έρχεται μετά την επίσκεψη του επικεφαλής της CIA στην Αίγυπτο, Ουΐλιαμ Μπερνς, που είχε συζητήσεις και με τον Αλ Σίσι.

17:23 Η Κύπρος επεξεργάζεται σχέδιο για δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Γάζα

Ο πρόεδρος της Κύπρου περιέγραψε την Πέμπτη μια πρόταση για το άνοιγμα ενός θαλάσσιου διαδρόμου που θα συμβάλει στην παροχή περισσότερης βοήθειας στη Γάζα, ένα σχέδιο το οποίο, όπως είπε, θα μπορούσε να λειτουργήσει γρήγορα, με διπλωμάτες να εκφράζουν ωστόσο επιφυλάξεις.

Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε ο πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης σε ανθρωπιστική διάσκεψη στο Παρίσι, η βοήθεια θα αποστέλλεται δια θαλάσσης στη Γάζα από το μεσογειακό νησί της Κύπρου, το πιο κοντινό κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απέχει περίπου 370 χιλιόμετρα (230 μίλια).

«Ελπίζουμε να το εφαρμόσουμε άμεσα», δήλωσε.

17:08 Χτύπημα στο νοσοκομείο Al Aqsa στην κεντρική Γάζα

Αναφορές για θύματα από την επίθεση στο νοσοκομείο Al Aqsa στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

17:01 Περισσότερα για τις ισραηλινές επιδρομές στην Τζενίν

«Όλα ξεκίνησαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα με μια επιδρομή στον καταυλισμό. Τίποτα το ασυνήθιστο σε αυτό – οι επιδρομές είναι μέρος της καθημερινής ζωής στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ιδιαίτερα στην Τζενίν», περιγράφει ο ανταποκριτής του Al Jazeera, Bernard Smith.

«Αλλά μας είπαν ότι ο στρατός ήρθε και άφησε πίσω του ειδικές δυνάμεις που έψαχναν για Παλαιστίνιους μαχητές. Μόλις τους εντόπισαν, οι ειδικές δυνάμεις κάλεσαν ενισχύσεις και από τότε διεξάγεται μεγάλη μάχη με πυροβόλα όπλα», συνεχίζει ο δημοσιογράφος και προσθέτει:

«Ο ισραηλινός στρατός θα λέει πάντα ότι κυνηγάει αυτό που αποκαλεί «Παλαιστίνιους τρομοκράτες» και ότι αυτός είναι ο σκοπός αυτών των επιδρομών.

Αλλά από τις 7 Οκτωβρίου, έχουν εντείνει τις επιχειρήσεις τους. Ενώ συμβαίνουν σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, οι περισσότερες από αυτές γίνονται εδώ στην Τζενίν, όπου υπάρχουν διάφορες ένοπλες ομάδες».

Διαβάστε περισσότερα για την επίθεση στην Τζενίν εδώ.

16:53 Ισραηλινά άρματα μάχης εμποδίζουν ασθενοφόρα να μεταφέρουν ασθενείς στην Τζενίν

16:45 Οι IDF παραδέχονται χτύπημα στο νοσοκομείο Al Sifa

Οι IDF σε ανακοίνωσή τους παραδέχονται ότι χτύπησαν το νοσοκομείο Αλ Σίφα καθώς όπως ισχυρίζονται εκεί βρίσκεται προπύργια της Χαμάς. Αναφέρουν μάλιστα ότι εξάλειψαν 50 τρομοκράτες.

«Η περιοχή της συνοικίας είναι η καρδιά των πληροφοριών και των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων της Χαμάς και χρησιμοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, για τον σχεδιασμό και την προετοιμασία των στελεχών της Χαμάς για τη δολοφονική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου», αναφέρει η ανακοίνωση που συνοδεύεται με σχεδιάγραμμα με τις φερόμενες εγκαταστάσεις της Χαμάς δίπλα σε νοσοκομεία και σχολεία.

Οι IDF αναφέρουν ακόμα ότι «βρέθηκαν έγγραφα στρατιωτικών πληροφοριών και καταστράφηκαν ορισμένα σημαντικά τούνελ, εργοστάσια παραγωγής αντιαρματικών πυραύλων και θέσεις εκτόξευσης αντιαεροπορικών πυραύλων».

16:36 Χτύπημα στο νοσοκομείο παίδων Al Nasr

Σε βίντεο που δημοσιεύει το Quds News Network φαίνονται ζημιές στο νοσοκομείο παίδων Al Nasr στη Γάζα που σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας έχει σταματήσει τη λειτουργία του.

16:35 Γάζα: 900.000 άτομα έχουν μείνει χωρίς στέγη, φάρμακα, προστασία

Ο εκπρόσωπος του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας ενημερώνει για την κατάσταση στη Γάζα.

  • Όλες οι υπηρεσίες στο νοσοκομείο παίδων al-Rantisi και στο νοσοκομείο al-Nasr έχουν σταματήσει
  • 900.000 κάτοικοι της Γάζας και της βόρειας Λωρίδας της Γάζας έχουν μείνει χωρίς στέγη, φάρμακα ή προστασία.
  • Η διαδικασία απομάκρυνσης των τραυματιών από τα νοσοκομεία της Γάζας εκτός της Λωρίδας μέσω του περάσματος της Ράφα εξακολουθεί να προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς
  • Μέχρι στιγμής, μόνο 99 τραυματίες έχουν απομακρυνθεί μέσω του περάσματος της Ράφα, γεγονός που δεν είναι ανάλογο του μεγάλου αριθμού των σοβαρών περιστατικών για τα οποία δεν υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία
  • Απαιτούμε επειγόντως την άμεση παροχή μιας ασφαλούς ανθρωπιστικής οδού για την είσοδο ιατρικών προμηθειών και καυσίμων και την έξοδο χιλιάδων τραυματιών
  • Το Ισραήλ χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο κατά των τραυματιών και των ασθενών στα νοσοκομεία

16:28 Στους 10 οι νεκροί στην Τζενίν

16:24 IDF: Χτυπήθηκε κτίριο στο νότιο Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι χτυπήθηκε κτίριο από επίθεση στην πόλη Eliat στο νότιο Ισραήλ. Δεν έχει δώσει προς το παρών άλλες λεπτομέρειες.

Πηγή: AJ

Στην ίδια περιοχή είχε γίνει χτύπημα από τους Χούθι της Υεμένης.

16:21 Ο απολογισμός των νεκρών στη Γάζα

Το υπουργείο Υγείας στην Παλαιστίνη ανέφερε ότι μέχρι στιγμής στη Γάζα έχουν σκοτωθεί 10.812 άτομα. Από αυτούς τα 4.412 είναι παιδιά.

16:17 Ο  Mohammad Barakeh αφέθηκε ελεύθερος – «Προσπαθούν να φιμώσουν κάθε φωνή κατά του πολέμου»

Ο Παλαιστίνιος πολιτικός Mohammad Barakeh αφέθηκε ελεύθερος μετά τη σύλληψή του από τις ισραηλινές αρχές.

Ο Barakeh, επικεφαλής της Ανώτατης Επιτροπής για τους Άραβες Πολίτες του Ισραήλ, συνελήφθη νωρίτερα σήμερα από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Ναζαρέτ.

Συνελήφθη καθ’ οδόν προς μια αντιπολεμική διαμαρτυρία μαζί με άλλους τέσσερις παλαιστίνιους πολιτικούς και μέλη του κόμματος Tajamou, τους Sami Abu Shehadeh, Mtanes Shehadeh, Yousef Tartour και Haneen Zoabi. Δεν είναι σαφές αν και οι υπόλοιποι έχουν επίσης αφεθεί ελεύθεροι.

Ο Barakeh δήλωσε μετά την απελευθέρωσή του ότι η αστυνομία ήθελε να φιμώσει κάθε φωνή κατά του πολέμου και ότι οι Άραβες ηγέτες εντός της Πράσινης Γραμμής θα συνεχίσουν να εκφράζουν τη θέση τους κατά της δολοφονίας αθώων.

16:05 Τζενίν: Η καρδιά της παλαιστινιακής αντίστασης

Οι επιδρομές του ισραηλινού στρατού στην Τζενίν κλιμακώνονται. Παρακάτω παρουσιάζουμε κάποια στοιχεία για την πόλη – προπύργιο της παλαιστινιακής αντίστασης στη Δ. Όχθη.

Η Τζενίν είναι μια πόλη στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης από το Ισραήλ Δυτικής Όχθης στην οποία βρίσκεται ένας μεγάλος καταυλισμός προσφύγων με πληθυσμό περίπου 14.000 ατόμων.

Οι κάτοικοι του καταυλισμού της Τζενίν είναι απόγονοι Παλαιστινίων που στερήθηκαν τη γη και τα σπίτια τους όταν δημιουργήθηκε το κράτος του Ισραήλ το 1948.

Η Τζενίν έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και φτώχειας μεταξύ 19 προσφυγικών καταυλισμών στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με την UNRWA.

Το 2002, το Ισραήλ εξαπέλυσε μεγάλη επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, που έγινε το σκηνικό για μερικά από τα χειρότερα επεισόδια βίας κατά τη διάρκεια της δεύτερης Ιντιφάντα.

Μια έκθεση του ΟΗΕ που εκδόθηκε τον Αύγουστο του 2002 ανέφερε ότι 52 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην Τζενίν και οι μισοί από αυτούς ήταν άμαχοι. Το Ισραήλ έχασε 23 στρατιώτες στην Τζενίν.

16:00 Συζήτηση Μητσοτάκη – Μακρόν για την εξασφάλιση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Συνάντηση είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για τους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και η ανάγκη ανθρωπιστικών παύσεων και αποκατάστασης συνεχούς ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους κατοίκους.

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

15:56 Οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας

Το παρακάτω infographic του Al Jazeera μας δείχνει τις κινήσεις του ισραηλινού στρατού μέσα στη Γάζα, αφού δήλωσε ότι έκοψε τη Λωρίδα στα δύο.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο στρατός προελαύνει στην πόλη της Γάζας, ενώ παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες λένε ότι συνεχίζονται οι μάχες για να αναχαιτίσουν αυτές τις προελάσεις.

Με το μπλε χρώμα απεικονίζεται η πρόοδος των ισραηλινών επιχειρήσεων και με μπεζ οι αστικές περιοχές της Λωρίδας της Γάζας

15:48 Κλιμακώνονται οι ισραηλινές επιδρομές στη Δ. Όχθη

Οι ισραηλινές επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη έχουν ενταθεί τις τελευταίες τρεις ώρες.

Ιατρικές πηγές δήλωσαν στο Al Jazeera ότι ο αριθμός των νεκρών στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν έχει αυξηθεί σε εννέα.

Μάρτυρες στην Τζενίν αναφέρουν εκρήξεις, τουλάχιστον πέντε μόνο την τελευταία μισή ώρα, και τις αποδίδουν σε ισραηλινά drones.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επίσης ρίξει φυλλάδια που λένε ότι οι επιδρομές θα ενταθούν.

15:35 Επίθεση με ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ

Υπάρχουν αναφορές ότι μια ρουκέτα προσγειώθηκε στην πόλη Εϊλάτ στο νότιο Ισραήλ.

Σύμφωνα με το Al Jazeera οι προειδοποιητικές σειρήνες δεν ενεργοποιήθηκαν και η προέλευση της ρουκέτας είναι άγνωστη.

Την περασμένη εβδομάδα, οι Χούθι της Υεμένης ανέλαβαν την ευθύνη για μια επίθεση στην Ελιάτ.

15:27 Περισσότερα για τη σύλληψη Αράβων πολιτικών στο Ισραήλ

Το Ισραήλ όπως αναφέραμε προηγουμένως προχώρησε στη σύλληψη μεταξύ άλλων και του Mohammad Barakeh, επικεφαλής της Ανώτατης Επιτροπής για τους Άραβες πολίτες του Ισραήλ, στη Ναζαρέτ.

Το παλαιστινιακό νομικό κέντρο Adalah δήλωσε ότι το πρώην μέλος του ισραηλινού κοινοβουλίου συνελήφθη καθ’ οδόν προς μια αντιπολεμική διαμαρτυρία στη Ναζαρέτ.

Συνελήφθησαν επίσης άλλοι τέσσερις Παλαιστίνιοι πολιτικοί και μέλη του κόμματος Tajamou, οι Sami Abu Shehadeh, Mtanes Shehadeh, Yousef Tartour και Haneen Zoabi.

Σύμφωνα με την οργάνωση, η ισραηλινή αστυνομία δήλωσε ότι συνελήφθησαν επειδή αψήφησαν τις οδηγίες της αστυνομίας και επιχείρησαν να οργανώσουν παράνομη διαμαρτυρία.

Η οργάνωση δήλωσε επίσης ότι ο Barakeh ενημέρωσε την αστυνομία για την πρόθεσή του να συμμετέχει στη διαμαρτυρία χθες.

15:15 Στους οκτώ οι νεκροί στην Τζενίν – Κλιμακώνεται η ένταση στη Δ. Όχθη

Ο αριθμός των νεκρών από την επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν ανήλθε πλέον σε οκτώ Παλαιστίνιους, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Τουλάχιστον άλλοι 14 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επιδρομής στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Νωρίτερα, είχαμε αναφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν λάβει θέσεις ελεύθερων σκοπευτών και ο στρατός κινείται από σπίτι σε σπίτι σε ορισμένες περιοχές, σπάζοντας τοίχους και αναζητώντας ένοπλους μαχητές.

Από τις 7 Οκτωβρίου, τουλάχιστον 173 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

14:55  99 άτομα της UNRWA σκοτώθηκαν στη Γάζα

Ο επίτροπος της UNRWA, Philippe Lazzarini, δήλωσε ότι 99 μέλη του προσωπικού της επιτροπής έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

Ο επίτροπος πρόσθεσε ότι ο αυστηρός περιορισμός των τροφίμων, του νερού και των φαρμάκων στη Γάζα είναι «συλλογική τιμωρία», λέγοντας ότι η δολοφονία χιλιάδων παιδιών «δεν μπορεί να είναι παράπλευρη ζημία».

Είπε ότι η ώθηση ενός εκατομμυρίου ανθρώπων να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να τα μεταβούν σε περιοχές που δεν διαθέτουν επαρκή υποδομή συνιστά «αναγκαστικό εκτοπισμό».

14:40 Πλάνα από τα αποτελέσματα της ισραηλινής επιδρομής στην Τζενίν

Οι ισραηλινές δυνάμεις πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη αναζητώντας ένοπλους μαχητές.

Το παλαιστινιακό ειδησεογραφικό πρακτορείο Quds Network δημοσίευσε πλάνα από τις στιγμές μετά τον βομβαρδισμό του Ισραήλ σε ένα σπίτι στον καταυλισμό.

Στο βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται καπνός να βγαίνει από ένα κτίριο στη Τζενίν αφού χτυπήθηκε από, όπως λέει το δίκτυο, ένα ισραηλινό drone.

Νωρίτερα, το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών από την επιδρομή του Ισραήλ στην Τζενίν αυξήθηκε σε οκτώ.

14:30 Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις Ισραήλ – Χαμάς για απελευθέρωση 15 ομήρων

Διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για πιθανή απελευθέρωση 10-15 ομήρων, με αντάλλαγμα μία έως δύο ημέρες εκεχειρίας στη Γάζα, βρίσκονται σε εξέλιξη με τη μεσολάβηση του Κατάρ, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

Τα δημοσιεύματα την Τετάρτη, επικαλούμενα ανώνυμες πηγές που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις, ανέφεραν ότι οι λεπτομέρειες σχετικά με μια μελλοντική συμφωνία παραμένουν αβέβαιες. «Ο ακριβής αριθμός είναι ακόμη ασαφής σε αυτό το στάδιο», είπε μια ανώνυμη πηγή στο Reuters, ενώ ανέφερε ότι θα μπορούσα να απελευθερωθούν 10 – 15 αιχμάλωτοι.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

14:10 Απειλές κατά δημοσιογράφων στη Γάζα

Ο Παλαιστίνιος δημοσιογράφος και συγγραφέας Mohammed Mhawish είπε ότι έλαβε κλήση περίπου στις 1:30 μ.μ. (11:30 GMT) ενώ βρισκόταν στην πόλη της Γάζας, από άγνωστη πηγή που αυτοπροσδιορίστηκε ως αξιωματικός του ισραηλινού στρατού, ο οποίος του είπε να εγκταλείψει την πόλη.

Κατά τη διάρκεια της κλήσης, ο Mhawish ενημερώθηκε ότ είχε 20 λεπτά για να εκκενώσει το σπίτι του με περίπου 30 μέλη της οικογένειάς του.

«Έχω λάβει αρκετές προηχογραφημένες κλήσεις από τον στρατό για να εγκαταλείψω την πόλη», είπε ο Mhawish στο Al Jazeera.

«Όλοι γενικά έδιναν εντολές στους κατοίκους του βορρά και του κέντρου της Λωρίδας της Γάζας για να πάνε νότια», είπε, προσθέτοντας, «Αλλά αυτή τη φορά, ο ομιλητής, που ακουγόταν [σαν] Εβραίος, είπε το πλήρες όνομά μου… Ακουγόταν απειλητικός».

Ο Mhawish, μεταδίδοντας τον πόλεμο για το Al Jazeera από την πόλη της Γάζας, ήταν «σίγουρος ότι η κλήση είχε σκοπό να τον τρομάξει και να τον φιμώσει».

Πρόσθεσε ότι ο Ισραηλινός στρατιωτικός τον προειδοποίησε να μην επιστρέψει ξανά στο σπίτι του και είπε: «Σας προειδοποιούμε ότι θα βομβαρδίσουμε το σπίτι σας».

14:03 Η εξάλειψη της Χαμάς από το Ισραήλ «δεν πρόκειται να συμβεί»

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Mohammad Shtayyeh δήλωσε την Πέμπτη ότι ο στόχος του Ισραήλ να εξαλείψει τη Χαμάς «δεν πρόκειται να συμβεί«, επειδή η ομάδα είναι «επίσης μια ιδέα» και όχι απλώς μια στρατιωτική οργάνωση.

Μιλώντας στη σημερινή διάσκεψη του Παρισιού, ο Shtayyeh κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διεξάγει πόλεμο «εναντίον όλων των Παλαιστινίων«, ενώ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διαπράττει εγκλήματα πολέμου.

«Οι Ισραηλινοί δεν θέλουν καμία κατάπαυση του πυρός, διότι σήμερα οι Ισραηλινοί έχουν διάθεση εκδίκησης«, δήλωσε ο Shtayyeh, προσθέτοντας ότι αυτό που χρειάζεται είναι «διεθνής παρέμβαση για να ασκηθεί σοβαρή πίεση στο Ισραήλ» Τέλος, δήλωσε ότι θα ήθελε να δει «γενικές εκλογές» για τους Παλαιστίνιους.

13:57 «Αυτό που κάνει το Ισραήλ υπερβαίνει κατά πολύ την αυτοάμυνα»

Η Αίγυπτος καταδίκασε «τη διεθνή σιωπή στις παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που διαπράττει το Ισραήλ» εν μέσω των συνεχιζόμενων επιθέσεων στη Γάζα.

«Αυτό που κάνει η ισραηλινή κυβέρνηση υπερβαίνει κατά πολύ το δικαίωμα στην αυτοάμυνα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry στη διάσκεψη του Παρισιού για την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα, διαμαρτυρόμενος για «ανισορροπία» στη «διεθνή συνείδηση».

Νωρίτερα, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Shtayyeh δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν διεξάγει πόλεμο εναντίον της Χαμάς αλλά εναντίον όλων των Παλαιστινίων.

13:52 8 Παλαιστίνιοι νεκροί μετά από επίθεση στον καταυλισμό της Τζενίν

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν οκτώ Παλαιστίνιους και τραυμάτισαν τουλάχιστον 14 ακόμα κατά τη διάρκεια επιδρομής στην πόλη Τζενίν και στον προσφυγικό καταυλισμό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

13:44 Η συμπεριφορά του Ισραήλ στη Γάζα ισοδυναμεί με εγκλήματα πολέμου

Μια νέα αγωγή κατατέθηκε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο με τον ισχυρισμό ότι η συμπεριφορά του Ισραήλ στη Γάζα ισοδυναμεί με εγκλήματα πολέμου.

Τρεις παλαιστινιακές ομάδες παροτρύνουν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να επεκτείνει την έρευνά του για τα ισραηλινά εγκλήματα πολέμου ώστε να συμπεριλάβει τη γενοκτονία και το απαρτχάιντ. Ζητά επίσης να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης για κορυφαίους Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ένας φάκελος κατά του Ισραήλ παραπέμπεται στο ΔΠΔ κατά τη διάρκεια του μηνιαίου πολέμου του στη Γάζα.

13:37 Yoav Gallant: Ένας από τους στόχους του στρατού στη Γάζα είναι η αποτροπή εκτόξευσης πυραύλων σε ισραηλινές πόλεις

Ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant δηλώνει ότι ένας από τους στόχους της χερσαίας επίθεσης του στρατού στη Λωρίδα της Γάζας είναι να σταματήσουν οι πυραυλικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον ισραηλινών πόλεων, ώστε οι πολίτες να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους.

«Βρισκόμαστε σε έναν παρατεταμένο πόλεμο και το ζήτημα της μη στρατιωτικής οικονομίας αποτελεί βασικό παράγοντα στη διαχείριση του πολέμου. Πρέπει να επιλύσουμε τα πράγματα γρήγορα, ακόμη και αν δεν είναι τέλεια», λέει ο Gallant κατά τη διάρκεια συνάντησης με γενικούς διευθυντές υπουργείων, τοπικούς αξιωματούχους και τον επικεφαλής της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου των IDF.

«Θα πρέπει να λειτουργήσουμε με μια διευρυμένη δημοσιονομική πολιτική και να συντομεύσουμε τις χρονοβόρες διοικητικές εργασίες», λέει.

Ο Gallant λέει ότι η χερσαία επιχείρηση των IDF στη Γάζα «καταστέλλει ένα σημαντικό μέρος της απειλής στο εσωτερικό μέτωπο. Οι πυραυλικές επιθέσεις της Χαμάς αυτές τις μέρες έχουν ως κύριο στόχο να διαταράξουν τη ρουτίνα της ζωής».

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες θα έχουν ασφάλεια και τη δυνατότητα να έχουν μια απρόσκοπτη καθημερινή ρουτίνα», προσθέτει ο Gallant.

13:24 «Οι Παλαιστίνιοι δεν ερωτώνται για το μέλλον τους»

Πρόσφατα, παγκόσμιοι ηγέτες και αξιωματούχοι σχολίαζαν πώς θα ήταν η μεταπολεμική Γάζα και ποιος θα ήταν στην κυβέρνηση.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση της G7 την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν πρότεινε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα μπορούσε να κυβερνήσει την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.

Ωστόσο, ο Wadie Said, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, λέει ότι σε όλες αυτές τις συζητήσεις, οι Παλαιστίνιοι δεν ερωτώνται για το μέλλον τους.

«Όπως είδαμε, δεδομένου ότι η Παλαιστινιακή Αρχή αρνήθηκε να προκηρύξει εκλογές ή ακύρωσε τις εκλογές τα τελευταία χρόνια, συνειδητοποίησε ότι η θέση της είναι εξαιρετικά αδύναμη και ότι είναι εξαιρετικά αντιδημοφιλής στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη όπου βρίσκεται», δήλωσε ο Said στο Al Jazeera.

13:17 Οι IDF διαψεύδουν ότι διέρρευσε στο διαδίκτυο μονταρισμένο φιλμ με τις φρικαλεότητες της Χαμάς

Ο εκπρόσωπος Τύπου των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων δηλώνει ότι, αντίθετα με τις αναφορές, η μονταρισμένη ταινία της με τις θηριωδίες της Χαμάς δεν έχει διαρρεύσει στο διαδίκτυο.

«Η ταινία προβάλλεται με περιορισμένο τρόπο σε φορείς λήψης αποφάσεων, μέσα ενημέρωσης και παράγοντες επιρροής στο Ισραήλ και στον κόσμο, υπό αυστηρούς όρους και συνοδευόμενη από εκπρόσωπο των IDF ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο εκ μέρους τους» ξεκαθαρίζουν.

«Οι συμμετέχοντες στην προβολή αναλαμβάνουν να συμμορφωθούν με τους όρους προβολής και υπογράφουν έγγραφο στο οποίο δεσμεύονται να μην φωτογραφίσουν ή διανείμουν οποιοδήποτε μέρος της ταινίας» επισημαίνει ο στρατός.
«Εμείς ζητάμε από το κοινό να απέχει από τη διάδοση ψευδών φημών και από την προώθηση και το άνοιγμα συνδέσμων που ισχυρίζονται ότι περιέχουν την ταινία».

13:10 Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές παίρνουν θέσεις στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν

Πηγές στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν αναφέρουν στο Al Jazeera ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν πάρει θέσεις ελεύθερων σκοπευτών.

Ο στρατός κινείται από σπίτι σε σπίτι σε ορισμένες περιοχές, σπάζοντας τοίχους και αναζητώντας ένοπλους μαχητές. Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι επτά Παλαιστίνιοι έχουν πλέον σκοτωθεί σε αυτή τη συνεχιζόμενη επιδρομή.

12:46 Reuters: Διαψεύδουμε την αναφορά ότι είχαμε εκ των προτέρων γνώση της αιφνιδιαστικής επίθεσης της Χαμάς

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι είχε εκ των προτέρων γνώση για την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, την 7η Οκτωβρίου.

 «Είμαστε ενήμεροι για τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν εναντίον δύο ανεξάρτητων φωτογράφων που συνέβαλαν στην κάλυψη του Reuters στις 7 Οκτωβρίου. Αποκτήσαμε φωτογραφίες από δύο φωτογράφους της Γάζας που βρίσκονταν στα σύνορα, με τους οποίους δεν είχαμε καμία προηγούμενη σχέση» αναφέρει το διεθνές πρακτορείο.

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας σε ανάρτησή του δήλωσε πως εάν ισχύουν οι παραπάνω ισχυρισμοί, τότε αυτοί που γνώριζαν δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους τρομοκράτες και ως τέτοιοι πρέπει να αντιμετωπιστούν. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

12:26 Βίντεο με τη σύλληψη δύο πρώην μελών του ισραηλινού κοινοβουλίου

12:12  Το Ιράν απέρριψε την έκκληση της G7 να πάψει να στηρίζει τη Χαμάς

Το Ιράν απέρριψε σήμερα ανακοίνωση της G7 η οποία ζητούσε από την Τεχεράνη να πάψει να στηρίζει την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς και να λαμβάνει μέτρα που «αποσταθεροποιούν» τη Μέση Ανατολή.

Η έκκληση αυτή έγινε την ώρα που το Ισραήλ βομβαρδίζει ασταμάτητα εδώ και έναν μήνα τη Λωρίδα της Γάζας, με στόχο να εξαλείψει τη Χαμάς μετά την πρωτοφανή επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον της χώρας στις 7 Οκτωβρίου.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 κατά τη συνάντησή τους στο Τόκιο ζήτησαν χθες Τετάρτη από το Ιράν να μην στηρίζει τη Χαμάς και τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ και να μην κάνει οτιδήποτε μπορεί «να αποσταθεροποιήσει» τη Μέση Ανατολή. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

12:03 Ο Mohammad Barakeh, πρώην επικεφαλής του κόμματος Hadash, συνελήφθη από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Ναζαρέτ

Οι αρχικές αναφορές ανέφεραν ότι το πρώην μέλος του ισραηλινού κοινοβουλίου συνελήφθη επειδή σχεδίαζε διαμαρτυρία κατά του πολέμου.

Ένα άλλο πρώην μέλος της Κνεσέτ, η Haneen Zoabi, και ο Sami Abou Shehadeh, ηγέτης του κόμματος Tajamo‘, έχουν επίσης συλληφθεί.

11:57 Εργοστάσιο κατασκευής drone της Χαμάς δίπλα σε παιδικό δωμάτιο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι χερσαίες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ τα μαχητικά αεροσκάφη πλήττουν στόχους της Χαμάς.

Τα ισραηλινά στρατεύματα που επιχειρούν στον παλαιστινιακό θύλακα εντόπισαν ένα εργοστάσιο κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drone) και μια αποθήκη όπλων μέσα σε ένα συγκρότημα κατοικιών, ακριβώς δίπλα από ένα παιδικό δωμάτιο. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

11:53 Τουλάχιστον 5 νεκροί και πολλοί τραυματίες έπειτα από επιδρομή του ισραηλινού στρατού στη Τζενίν

Τουλάχιστον 5 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν μετά από επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, επιβεβαίωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Το κυβερνητικό νοσοκομείο της Τζενίν δέχτηκε τέσσερις τραυματίες, εκ των οποίων ένας με σοβαρό τραυματισμό. Άλλοι δύο ασθενείς έφτασαν στο εξειδικευμένο νοσοκομείο Ibn Sina.

Μεταξύ των τραυματιών είναι και μια γυναίκα γιατρός, η οποία πυροβολήθηκε από σφαίρα στην πλάτη, δήλωσε στο Al Jazeera αξιωματούχος του νοσοκομείου.

Συνολικά 166 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου.

11:44 Μακρόν: Πρέπει να υπάρξει ανθρωπιστική παύση πολύ γρήγορα στη Γάζα

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Πέμπτη ότι πρέπει να υπάρξει πολύ γρήγορα ανθρωπιστική παύση στη Γάζα και ότι οι χώρες πρέπει επίσης να εργαστούν για την κατάπαυση του πυρός.

«Οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται, αυτό είναι απαραίτητο και αδιαπραγμάτευτο και αποτελεί άμεση ανάγκη», δήλωσε ο Μακρόν κατά την έναρξη ανθρωπιστικής διάσκεψης για τη Γάζα στο Παρίσι.

11:37 Το ισραηλινό κοινοβούλιο ποινικοποιεί την «κατανάλωση τρομοκρατικού υλικού»

Το ισραηλινό κοινοβούλιο ενέκρινε τροποποίηση του αντιτρομοκρατικού νόμου της χώρας, η οποία εισάγει την «κατανάλωση τρομοκρατικού υλικού» ως νέο ποινικό αδίκημα.

Το νομοσχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε με πλειοψηφία 13-4 στην Κνεσέτ χθες το βράδυ, είναι ένα προσωρινό διετές μέτρο που τροποποιεί το άρθρο 24 του αντιτρομοκρατικού νόμου για την απαγόρευση της «συστηματικής και συνεχούς κατανάλωσης εκδόσεων τρομοκρατικής οργάνωσης υπό συνθήκες που υποδηλώνουν ταύτιση με την τρομοκρατική οργάνωση«.

Η τροπολογία προσδιορίζει τη Χαμάς και το ISIL ως τις «τρομοκρατικές» οργανώσεις στις οποίες εφαρμόζεται το αδίκημα.

11:23 Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ επιτρέπει στους γονείς να ανακτούν το σπέρμα των στρατιωτών ή πολιτών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου

Το υπουργείο Υγείας επιτρέπει στους γονείς να παρακάμψουν τις συνήθεις νομικές διαδικασίες για να ανακτήσουν το σπέρμα των πεσόντων στρατιωτών ή αμάχων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου, πριν από την ταφή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Haaretz, τον τελευταίο μήνα έχει ανακτηθεί σπέρμα από 33 άνδρες, τέσσερις από αυτούς ήταν πολίτες και οι υπόλοιποι στρατιώτες.

Σε κανονικές εποχές, η μεταθανάτια ανάκτηση σπέρματος (PSR) μπορεί να γίνει κατόπιν αιτήματος της χήρας χωρίς να απαιτείται νομική γραφειοκρατία, αλλά οι γονείς που επιθυμούν την ανάκτηση και διατήρηση του σπέρματος του νεκρού γιου τους πρέπει να λάβουν εντολή από το οικογενειακό δικαστήριο. Η απαίτηση αυτή έχει καταργηθεί, τουλάχιστον προσωρινά. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

11:10 Η Τουρκία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει παιδιά με καρκίνο από τη Γάζα

Ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας Fahrettin Koca δηλώνει ότι η χώρα του είναι έτοιμη να δεχτεί και να θεραπεύσει παιδιά με καρκίνο από τη Γάζα.

Μιλώντας για ένα τηλεφώνημα που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Uriel Menachem Buso, ο Koca είπε ότι του ανέφερε ότι το μοναδικό νοσοκομείο στη Γάζα που παρέχει θεραπεία για τον καρκίνο δεν λειτουργεί πλέον.

«Του υπενθύμισα την ανάγκη μας να συνεχίσουμε να θεραπεύουμε αθώα παιδιά» δήλωσε ο Koca. «Τόνισα ότι είμαστε προετοιμασμένοι για τα θύματα, ιδίως τα παιδιά, να μεταφερθούν στην Αίγυπτο με ασθενοφόρα και στη συνέχεια στην Τουρκία με αεροδιακομιδή. Θα αρχίσουμε να μεταφέρουμε καρκινοπαθείς στην Τουρκία το συντομότερο δυνατό».

11:02 Νεκρός ο επικεφαλής της μονάδας αντιαρματικών πυραύλων της Χαμάς

Με βάση τις πληροφορίες της ISA και των IDF, ένα μαχητικό αεροσκάφος σκότωσε τον Ibrahim Abu-Maghsib, επικεφαλής της μονάδας αντιαρματικών πυραύλων της Χαμάς στην Ταξιαρχία Κεντρικών Στρατοπέδων. Στο πλαίσιο της θέσης του, ο Maghsib διηύθυνε και πραγματοποίησε πολλές εκτοξεύσεις αντιαρματικών πυραύλων εναντίον ισραηλινών πολιτών και στρατιωτών των IDF.

Στο πλαίσιο της βοήθειας προς τις χερσαίες δυνάμεις, οι ισραηλινές ναυτικές δυνάμεις έπληξαν θέσεις εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων της Χαμάς που χρησιμοποιούνταν για επιθέσεις κατά των στρατευμάτων των IDF στη Λωρίδα της Γάζας. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

10:53 Περισσότερες από τις μισές χειρουργικές αίθουσες στα ισραηλινά νοσοκομεία δεν είναι οχυρωμένες έναντι πυραυλικών επιθέσεων

Πάνω από το 50% των χειρουργικών αιθουσών στα ισραηλινά νοσοκομεία δεν είναι προστατευμένο από πιθανή πυραυλική επίθεση, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Kan.

Ως αποτέλεσμα, σχεδόν όλο το ιατρικό προσωπικό πρέπει να βγαίνει από τις χειρουργικές αίθουσες και να πηγαίνει σε ασφαλείς περιοχές όταν ηχούν οι σειρήνες των πυραύλων – εκτός από τις κρίσιμες χειρουργικές επεμβάσεις που σώζουν ζωές.

Επιπλέον, μόνο το 30-40% των νοσοκομειακών κλινών στο Ισραήλ βρίσκονται σε προστατευμένους χώρους.

10:44 Οι IDF ανοίγουν ξανά διάδρομο εκκένωσης από τη βόρεια Γάζα προς τα νότια για 6 ώρες

Ο αραβόφωνος εκπρόσωπος Τύπου των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, αντισυνταγματάρχης Avichay Adraee, λέει ότι το Ισραήλ θα ανοίξει και πάλι διάδρομο για τους πολίτες της Γάζας στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας για να διαφύγουν προς τα νότια.

Ο Adraee γράφει στο Χ ότι το Ισραήλ θα ανοίξει την οδό Salah-al-Din για την κυκλοφορία προς τα νότια μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ. Τις προηγούμενες ημέρες ο διάδρομος ήταν ανοιχτός μόνο για τέσσερις ώρες.

Λέει ότι χθες περίπου 50.000 κάτοικοι της Γάζας εκμεταλλεύτηκαν την ασφαλή διαδρομή για να κατευθυνθούν προς τη νότια Γάζα.

«Μην ακούτε τι λένε ορισμένοι ηγέτες της Χαμάς από τα ξενοδοχεία τους στο εξωτερικό ή από τα υπόγεια μέρη που έχουν οργανώσει για τους ίδιους και τα μέλη της οικογένειάς τους», προειδοποιεί ο Adraee. «Για την ασφάλειά σας, εκμεταλλευτείτε το [άνοιγμα του Salah a-Din] για να κινηθείτε νότια» τονίζει.

Οι IDF προειδοποίησαν ότι η βόρεια Γάζα είναι ζώνη μάχης, καθώς προχωρούν στη στόχευση του κύριου προπυργίου της Χαμάς στην περιοχή.

10:38 Επιδρομή του ισραηλινού στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό al-Amari

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο αλ-Αμάρι λίγο πριν από τις 7 π. μ. τοπική ώρα και αποσύρθηκαν πάνω από μία ώρα αργότερα. Τουλάχιστον δύο άτομα συνελήφθησαν και άλλα πέντε τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

10:30 Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Άμυνας: «Η κριτική για τη βία των εποίκων πρέπει να εξαφανιστεί από τον δημόσιο διάλογο»

Σε μια κυνική δήλωση προχώρησε ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ σχετικά με τη βία των Ισραηλινών εποίκων στη Δυτική Όχθη.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Άμυνας έγραψε σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter) «η κριτική στο εσωτερικό και στο εξωτερικό σχετικά με τη ‘βία των εποίκων’ πρέπει να εξαφανιστεί εντελώς από το δημόσιο διάλογο».

Ο ακροδεξιός υπουργός δήλωσε ότι ήρθε η ώρα να αλλάξει το δόγμα για το θέμα και ότι «όλοι γνωρίζουν ακριβώς ποιοι είναι βίαιοι στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια», επικαλούμενος μια επίθεση (εξετάζεται αν ήταν «τρομοκρατική») που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στη Δυτική Όχθη εναντίον Εβραίων.

10:20 Μητέρα στη Γάζα δεν μπορεί να συγκρατήσει τη χαρά της που ο γιος της σώθηκε από τους βομβαρδισμούς

Συγκλονιστικές εικόνες καταγράφηκαν στη Γάζα όταν μια μητέρα αντίκρισε ζωντανό τον γιο της που νόμιζε ότι είχε σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Η γυναίκα δεν μπορεί να πιστέψει τα μάτια της.

Δείτε το βίντεο:

10:12 Αμερικανός γερουσιαστής: «Ανησυχώ για τη βία των Ισραηλινών εποίκων στη Δυτική Όχθη»

Ο Αμερικανός γερουσιαστής, Μαρκ Γουόρνερ έγραψε στο X: «Ενώ παραμένω πολύ ανήσυχος για την κατάσταση στη Γάζα, ανησυχώ επίσης για τα ανησυχητικά περιστατικά βίας από Ισραηλινούς εποίκους εναντίον Παλαιστινίων» στη Δυτική Όχθη.

Η κατάσταση στη Δυτική Όχθη έχει εκτραχυνθεί μετά τις 7 Οκτωβρίου αφού κάθε βράδυ οι ισραηλινές δυνάμεις κάνουν επιδρομές – ιδιαίτερα στην Τζενίν.

10:05 Χέρζι Χαλέβι: Ποιος είναι ο αρχηγός του επιτελείου των IDF που πολεμούν στη Γάζα

«Ένας στρατιώτης δεν μπορεί να πάει στη μάχη με ένα βιβλίο με νόμους», αλλά οι διοικητές έχουν την ευθύνη να διασφαλίσουν ότι τηρούνται τα ηθικά και νομικά στάνταρ, έχει δηλώσει ο Χέρζι Χαλέβι.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ο αρχηγός των IDF, Χέρζι Χαλέβι.

10:00 Αντιδράσεις από την εβραϊκή κοινότητα ενόψει της επίσκεψης του Ερντογάν στο Βερολίνο

Η επικείμενη επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας.

Η πρόεδρος της Ισραηλιτικής Πολιτιστικής Κοινότητας Μονάχου και Άνω Βαυαρίας Σαρλότε Κνόμπλοχ επέκρινε την πρόσκληση της γερμανικής κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «λάθος».

«Πιστεύω ότι είναι απολύτως λάθος να του προσφέρουμε βήμα στη Γερμανία, ειδικά σε μια περίοδο κατά την οποία το Ισραήλ απειλείται», δήλωσε η Κνόμπλοχ στην εφημερίδα «» και τόνισε ότι η Τουρκία «ήταν ένας σημαντικός σύμμαχος της Δύσης, αλλά τώρα απομακρύνεται από αυτήν».

Υποψιάζομαι, ανέφερε η ίδια, ότι «η Τουρκία βρίσκεται τώρα στο πλευρό του Ιράν».

Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να επισκεφθεί το Βερολίνο στις 17 και 18 Νοεμβρίου, στη σκιά των πρόσφατων δηλώσεών του περί «εγκλημάτων πολέμου» του Ισραήλ τα οποία «συγκαλύπτει» η Δύση και περί «γενοκτονίας των Εβραίων» στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Ερντογάν εξέφρασε την άποψη ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, αλλά μια απελευθερωτική ομάδα που αγωνίζεται για να προστατεύσει τη χώρα και τους πολίτες της.

09:52 Χαμάς: Οκτώ νοσοκομεία βομβαρδίστηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις σε τρεις ημέρες

Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα καταγγέλλει ότι τις τελευταίες τρεις ημέρες έχουν βομβαρδιστεί οκτώ νοσοκομεία.

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα δημοσίευσε βίντεο που δείχνει τις ζημιές που προκλήθηκαν στο ακτινολογικό τμήμα του νοσοκομείου Nasser στην Καν Γιουνίς στα νότια της Λωρίδας ως αποτέλεσμα του ισραηλινού βομβαρδισμού σε κοντινό τζαμί την περασμένη νύχτα.

«Η οροφή έπεσε πάνω σε έναν συνάδελφο ενώ κατευθυνόταν από αυτό το δωμάτιο σε εκείνο το δωμάτιο για να βοηθήσει κάποιους ασθενείς. Βρίσκεται στα επείγοντα περιστατικά αυτή τη στιγμή», λέει ένας εργαζόμενος του νοσοκομείου στο βίντεο. «Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος. Στον τομέα της δουλειάς μας, δεν υπάρχει ασφαλές μέρος».

Το υπουργείο Εσωτερικών στη Γάζα δήλωσε ότι οι ισραηλινές επιθέσεις την Πέμπτη προκάλεσαν ζημιές σε δύο τζαμιά στην Καν Γιουνίς, αυξάνοντας τον αριθμό των τζαμιών που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από τις 7 Οκτωβρίου σε 59 και των τζαμιών που έχουν καταστραφεί μερικώς σε 136.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

09:43 Υπουργός του Νετανιάχου: Παρερμηνεύτηκαν τα λόγια μου για την κήρυξη εκλογών

Σάλος προκλήθηκε στο Ισραήλ μετά από τη δήλωση του υπουργού Εργασίας του Μπενιαμίν Νετανιάχου, Γιόαβ Μπεν-Τζουρ ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν θα έχει καμία επιλογή παρά να κηρύξει εκλογές μέσα σε 90 ημέρες από το τέλος του πολέμου στη Γάζα.

Ο ίδιος είπε ότι τα λόγια του παρερμηνεύτηκαν μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν.

Ο Μπεν-Τζουρ ανήκει στο τέταρτο σε μέγεθος κόμμα της ισραηλινής Κνεσέτ και είναι ραβίνος.

09:37 Πού βρίσκεται η ζώνη εκκένωσης στη Γάζα, σύμφωνα με τις IDF – «Κομμένη» στα δύο η Λωρίδα

Το CNN παρουσιάζει γράφημα όπου αποτυπώνεται πώς έχει η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και που την έχουν «κόψει» οι IDF.

Πηγή: CNN

09:28 Συγκλονιστικό βίντεο από τη Γάζα – Πάνω από 4.300 τα νεκρά παιδιά

Τα παιδιά που έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα είναι τουλάχιστον 4.324, ενώ οι νεκροί συνολικά, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, έχουν φτάσει τις 10.659.

Ο Παλαιστίνιος φωτορεπόρτερ Μαχμούντ Αχσί έχει αναρτήσει ένα συγκλονιστικό βίντεο στο Instagram, το οποίο έχει επαληθεύσει το Al Jazeera, και αποτυπώνει τη δραματική κατάσταση για τα παιδιά στη Λωρίδα.

09:20 «Ανθρωπιστική διάσκεψη» για τη Γάζα διοργανώνεται σήμερα στο Παρίσι

Η Γαλλία φιλοξενεί σήμερα, έπειτα από πρωτοβουλία του προέδρου της Εμανουέλ Μακρόν, μια «ανθρωπιστική διάσκεψη» με στόχο να παρασχεθεί βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που έχει καταστεί σχεδόν αδύνατο λόγω των συνεχών βομβαρδισμών του Ισραήλ εναντίον του θύλακα μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν θα εκπροσωπηθεί σε αυτή τη διάσκεψη που οργανώνει το Μέγαρο των Ηλυσίων, αλλά ο Μακρόν συνομίλησε την Τρίτη με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και θα έχει εκ νέου επικοινωνία μαζί του μετά το πέρας της, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.


Επίσης την Τρίτη ο Μακρόν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και τον εμίρη του Κατάρ σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, οι χώρες των οποίων διαδραματίζουν ρόλο κλειδί στη βελτίωση της παροχής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

09:13 Ισραηλινή Αστυνομία: 845 άμαχοι που σκοτώθηκαν στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι στιγμής

Η ισραηλινή Αστυνομία ανακοίνωσε ότι 845 άμαχοι (μη συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτών) έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι στιγμής από το Κέντρο Ταυτοποίησης στη στρατιωτική βάση Σούρα.

09:07 Βίντεο από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα

Χτυπήσαμε «εκατοντάδες» στόχους της Χαμάς υποστηρίζει η Ισραηλινή Αεροπορία, ενώ έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από τις φονικές επιθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον 37 άνθρωποι σκοτώθηκαν τα ξημερώματα σε Τζαμπάλια, Σάμπρα και Καν Γιουνίς.

09:00 Επικεφαλής της UNRWA: «Το μακελειό πρέπει απλώς να σταματήσει»

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή, Φιλίπε Λαζαρίνι δήλωσε στην Washington Post ότι «Το μακελειό πρέπει απλώς να σταματήσει».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι: «Για πολλούς Παλαιστίνιους, αυτή η έξοδος θυμίζει τον αρχικό εκτοπισμό περισσότερων από 700.000 ανθρώπων από τις πόλεις και τα χωριά τους το 1948, γνωστό και ως Νάκμπα (σ.σ. Καταστροφή) ».

08:51 Στο Κατάρ ο διευθυντής της CIA – Κρίσιμες διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία για τους ομήρους της Χαμάς

Μετά το ταξίδι του στην Αίγυπτο, στο Κατάρ θα βρεθεί σήμερα ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς αφού συνεχίζονται οι προσπάθειες για να υπάρξει συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς για την απελευθέρωση ομήρων που κρατά η ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση.

Σύμφωνα με το CBS News, υπάρχει η ελπίδα ότι ο Μπερνς μπορεί να βοηθήσει στην επανεκκίνηση αυτών των προσπαθειών που ναυάγησαν στα τέλη Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται δημοσίως ότι η Χαμάς δεν εννοεί σοβαρά την απελευθέρωση των ομήρων, αλλά αξιωματούχοι των ΗΠΑ, του Ισραήλ και του Κατάρ συνεχίζουν να εργάζονται παρασκηνιακά με ιδιαίτερη έμφαση στους ομήρους που έχουν διπλή υπηκοότητα.

Για το ίδιο θέμα το Associated Press, όπως αναμεταδίδει και ο Guardian, αναφέρει ότι σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις για την επίτευξη τριήμερης ανθρωπιστικής εκεχειρίας στη Γάζα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση περίπου δώδεκα ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.

Αυτό αναφέρουν δύο αξιωματούχοι από την Αίγυπτο, ένας από τα Ηνωμένα Έθνη και ένας δυτικός διπλωμάτης, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν τις ευαίσθητες διπλωματικές προσπάθειες.

Η συμφωνία θα επιτρέψει την είσοδο περισσότερης βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων περιορισμένων ποσοτήτων καυσίμων, στον πολιορκημένο θύλακα για την ανακούφιση των επιδεινούμενων συνθηκών των 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων που είναι παγιδευμένοι εκεί.

Αυτές οι προσπάθειες γίνονται με τη μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με τους αξιωματούχους και τον διπλωμάτη.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

08:41 Παλαιστιακά ΜΜΕ: Νέο χτύπημα του Ισραήλ στην είσοδο του νοσοκομείου Παίδων Αλ Νασρ

Τα παλαιστινιακά Μέσα μεταδίδουν ότι υπήρξε νέο ισραηλινό χτύπημα στην είσοδο του νοσοκομείου Παίδων Αλ Νασρ, με το Al Arabiya να αναμεταδίδει την είδηση.

08:31 Συλλήψεις Παλαιστινίων κοντά στην Τζενίν όπου έγιναν μάχες

Σε νέες συλλήψεις Παλαιστινίων προχώρησαν οι ισραηλινές δυνάμεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Βίντεο από την κωμόπολη Μπαρτα’ά κοντά στην Τζενίν αποτυπώνει τη στιγμή της σύλληψης μιας ομάδας Παλαιστινίων.

Δείτε το βίντεο:

Σύμφωνα με αραβικά Μέσα, υπήρξε μάχη ανάμεσα σε Παλαιστίνιους μαχητές και δυνάμεις των IDF στην Τζενίν, κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι μάχες ξέσπασαν αφού ισραηλινά στρατεύματα με την υποστήριξη επιθετικού ελικοπτέρου και μπουλντόζας επιτέθηκαν στον προσφυγικό καταυλισμό από πολλές κατευθύνσεις, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

08:22 «Μια αχτίδα ελπίδας» για το πολύπαθο νοσοκομείο Σίφα

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ένα κονβόι με ιατρικές προμήθειες έφτασε – μετά από μεγάλες δυσκολίες και κινδύνους – στο νοσοκομείο Σίφα.

Αυτή είναι μόλις η δεύτερη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο από τις 7 Οκτωβρίου και μετά.

08:13 IDF: Καταλάβαμε το αρχηγείο της Χαμάς στην Τζαμπάλια

Μετά από 10ωρη μάχη οι IDF ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν αρχηγείο της Χαμάς στην Τζαμπάλια.

Πιο συγκεκριμένα, οι IDF ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν το Φυλάκιο 17, ένα από τα στρατιωτικά προπύργια της ένοπλης παλαιστινιακής οργάνωσης στη δυτική Τζαμπάλια, με την κατάληψη να επιτυγχάνεται από την Ταξιαρχία Nahal.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι IDF ολοκλήρωσαν την κατάληψη του φυλακίου μετά από 10 ώρες μάχης, κατά τη διάρκεια της οποίας «εξόντωσαν τρομοκράτες, κατάσχεσαν πολλά όπλα, ανακάλυψαν τούνελ, συμπεριλαμβανομένου ενός που βρίσκεται κοντά σε ένα νηπιαγωγείο και οδηγεί σε μια εκτεταμένη υπόγεια διαδρομή.

Κατά τη διάρκεια της κατάληψης του φυλακίου, οι μαχητές της Nahal εντόπισαν και συνέλεξαν σημαντικό επιχειρησιακό υλικό του εχθρού».

Μετά από 10ωρη μάχη, οι IDF ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν αρχηγείο της Χαμάς στην Τζαμπάλια.

08:07 Παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας: Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από πυρά των IDF κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Δυτική Όχθη

Οι δύο Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας φέρονται να πυροβολήθηκαν σε δύο διαφορετικά περιστατικά.

Ο Μουχάμαντ Ταουάμπτα, 50 ετών, σκοτώθηκε κοντά στη Βηθλεέμ της Δυτικής Όχθης και ο Άνας Αμπού Ατουάν, 30 ετών, στην Ντούρα, νότια της Χεβρώνας.

08:03 CNN: «Οι ΗΠΑ είπαν στο Ιράν ότι δεν επιδιώκουν την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή»

Σύμφωνα με το CNN, ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος ασφαλείας δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν λάβει «πρόσθετα μέτρα για άμεση επικοινωνία με το Ιράν», επειδή «δεν επιδιώκουν την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή».

«Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι οι στρατιωτικές μας ενέργειες δεν υποδηλώνουν αλλαγή στη στάση μας για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η αναφορά έρχεται μετά από την επίθεση που πραγματοποίησαν νωρίτερα οι ΗΠΑ σε μια αποθήκη όπλων που χρησιμοποιούν οι «Φρουροί της Επανάστασης» και πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν στην ανατολική Συρία.

07:54 Εξετάζεται ως «τρομοκρατική επίθεση» περιστατικό με πυροβολισμούς στη Δυτική Όχθη – Δύο Ισραηλινοί τραυματίες

Δύο Ισραηλινοί τραυματίστηκαν μετά από πυροβολισμούς κοντά σε οικισμό στη Δυτική Όχθη, με τις ισραηλινές αρχές να σημειώνουν ότι εξετάζεται αν το περιστατικό ήταν «τρομοκρατική επίθεση».

Οι τραυματίες δέχτηκαν πυροβολισμούς ενώ ήταν στο όχημά τους, ενώ μέσα στο αυτοκίνητο ήταν και ένα μωράκι πέντε μηνών που, ευτυχώς, δεν έχει τραυματιστεί.

07:46 Haaretz: Ισραηλινοί στρατιώτες «διαφημίζουν» ανοιχτά τις κακοποιήσεις Παλαιστινίων κρατούμενων

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz παρουσιάζει φωτογραφίες με Ισραηλινούς στρατιώτες να κακοποιούν Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση και φωτογραφίες:

07:39 Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου: Η Χαμάς κάνει «ανταρτοπόλεμο» στην πόλη της Γάζας

Οι μαχητές της Χαμάς, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου, πραγματοποιεί επιθέσεις του τύπου «χτυπάω και φεύγω», με τις Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ να επικεντρώνουν τις αμυντικές προσπάθειές τους στο κέντρο της πόλης της Γάζας.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

07:30 Η Washington Post αφαίρεσε γελοιογραφία για τη Χαμάς μετά από αντιδράσεις

Η Washington Post αφαίρεσε μια γελοιογραφία που απεικονίζει έναν ηγέτη της Χαμάς, ο οποίος έχει δεθεί με παιδιά και μια γυναίκα ως ανθρώπινες ασπίδες μετά από αντιδράσεις.

Το σκίτσο χαρακτηρίστηκε «ρατσιστικό» από πολλούς χρήστες των social media και όχι μόνο.

Δείτε το σκίτσο:

07:23 Σειρήνες ακούγονται στο κιμπούτς Κισουφίμ

Σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF, σειρήνες ακούγονται στο κιμπούτς Κισουφίμ, με τον ισραηλινό στρατό να μην έχει δώσει ακόμη περισσότερες πληροφορίες.

Η Haaretz επισημαίνει ότι σειρήνες που προειδοποιούν για ρουκέτες ακούγονται στις κοινότητες δίπλα στη Λωρίδα της Γάζας μετά από ανάπαυλα 11 ωρών.

07:21 «Είναι κανείς ζωντανός;» – Έκθεση φωτογραφίας για τη σφαγή στη Γάζα

Έκθεση φωτογραφίας για τη Γάζα, που διοργανώνεται από την Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας και τη Συμμαχία Σταματήστε Τον Πόλεμο – Αλληλεγγύη Στην Παλαιστίνη, εγκαινιάζεται σήμερα Πέμπτη 9 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη 14 Νοεμβρίου.

Η έκθεση φιλοξενείται στο πολιτιστικό κέντρο Ρομάντσο στην Ομόνοια.

Η έκθεση είναι ανοικτή για το κοινό καθημερινά 18:00 με 21:00 η ώρα και το Σαββατοκύριακο από τις 10:30 έως τις 21:00 η ώρα.

07:15 Νέες φωτογραφίες από τις χερσαίες επιχειρήσεις των IDF στη Γάζα

Εκτός από το βίντεο με την καταστροφή των τούνελ στη Γάζα, οι IDF έχουν δώσει στη δημοσιότητα και φωτογραφίες από τις χερσαίες επιχειρήσεις.

07:09 IDF: Συνεχίζουμε να καταστρέφουμε τούνελ της Χαμάς

Νέο βίντεο από τις χερσαίες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας δημοσίευσαν οι IDF, σημειώνοντας ότι συνεχίζουν να καταστρέφουν τούνελ της Χαμάς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μέσα στα τούνελ βρέθηκαν νερό και συσκευές οξυγόνου που χρησιμοποιούνται για παρατεταμένη παραμονή μέσα στις σήραγγες.

07:00 Οι Πράσινοι της Αυστραλίας καλούν για «κατάπαυση του πυρός τώρα»

Εκπρόσωποι των Πράσινων στην Αυστραλία σήκωσαν πλακάτ που έγραφαν «κατάπαυση του πυρός τώρα» στη Γερουσία της Αυστραλίας, ενώ φώναζαν το ίδιο σύνθημα.

06:50 Πέτρες και μπογιές πετούσαν στα στρατιωτικά οχήματα στη Δυτική Όχθη

Κάτοικοι της Δυτικής Όχθης πετούσαν πέτρες και μπογιές στα ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα στο χωριό Αλ Ταμπάκα στη Δυτική Όχθη, κοντά στην πόλη Ντούρα.

06:45 Τουλάχιστον 37 νεκροί από νέα χτυπήματα του Ισραήλ στη Γάζα – Τουλάχιστον ένας νεκρός στη Δυτική Όχθη

Τουλάχιστον 19 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μετά από νέο βομβαρδισμό κοντά σε νοσοκομείο στην Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα, ενώ δέκα βρήκαν τον θάνατο μετά από χτύπημα στην Καν Γιουνίς στον νότο.

Στα δυτικά το Ισραήλ χτύπησε στη Σάμπρα όπου σκοτώθηκαν οκτώ άνθρωποι.

Τουλάχιστον ένας νεκρός υπάρχει μετά από τις νέες ισραηλινές επιδρομές στη Δυτική Όχθη.

Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από τις IDF στη Χεβρώνα.

Μπουλντόζες μπήκαν για άλλη μια νύχτα στην Τζενίν.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

06:39 Άλλοι δύο Ισραηλινοί στρατιώτες νεκροί στη Γάζα

Σύμφωνα με τις IDF, άλλοι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν μετά από μάχες με τη Χαμάς στη Γάζα.

Μέχρι τώρα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ισραηλινού στρατού, έχουν σκοτωθεί συνολικά 35 στρατιώτες στη Λωρίδα.

06:33 Τουλάχιστον 9 οι νεκροί από τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στη Συρία

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι – νεότερες αναφορές κάνουν λόγο για 12 – που συνδέονταν με οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν σκοτώθηκαν σήμερα σε αμερικανικό αεροπορικό βομβαρδισμό στην Ντέιρ Εζόρ, στην ανατολική Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Διαβάστε περισσότερα εδώ

06:25 Το αιματοκύλισμα στη Γάζα συνεχίζεται

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις στη Γάζα, το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη όπου το αιματοκύλισμα συνεχίζεται.

Διαβάστε για ό,τι προηγήθηκε εδώ

Sports in

Μαρινάκης: «Ιστορική βραδιά για το ελληνικό ποδόσφαιρο, ενωμένοι μπορούμε να κατακτήσουμε την κορυφή» (vid)

Ο ηγέτης του Ολυμπιακού μίλησε για την σπουδαία πρόκριση των Πειραιωτών στον τελικό του Europa Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 10 Μαϊου 2024