Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Πολύνεκρες ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας - Εντείνουν τις επιχειρήσεις στη Ράφα

Live: Πολύνεκρες ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας – Εντείνουν τις επιχειρήσεις στη Ράφα

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Με την πολυαναμενόμενη έκθεση για την χρήση των αμερικανικών όπλων να βγαίνει στην επιφάνεια, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να καλύψουν το Ισραήλ.

Σφοδρές μάχες είναι σε εξέλιξη στην ανατολική Ράφα ανάμεσα σε Παλαιστίνιους μαχητές και τον ισραηλινό στρατό, με την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου να έχει ανακοινώσει ότι η επιχείρηση θα συνεχιστεί μετά τη διακοπή των συνομιλιών στο Κάιρο που αποδείχθηκαν άκαρπες.

Οι ΗΠΑ αναφέρουν πως «δεν είχαν πλήρεις πληροφορίες για να επαληθεύσει ότι τα αμερικανικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν σε συγκεκριμένες ενέργειες που φέρονται να αποτελούν παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Ενώ την ίδια στιγμή ανέφεραν πως δεν παραβιάζεται η Συμφωνία για τα Αμερικανικά Όπλα».

Ο ισραηλινός στρατός έχει καταλάβει το πέρασμα στη Ράφα και εδώ και τρεις ημέρες δεν περνάει ανθρωπιστική βοήθεια στον θύλακα, με την πείνα να θερίζει, όπως προειδοποιούν ανθρωπιστικές οργανώσεις. Την ίδια στιγμή αποκαλύφθηκαν βασανιστήρια των IDF κατά αιχμαλώτων σε δύο περιπτώσεις, με την πιο σημαντική να συμπεριλαμβάνει μαρτυρίες Ισραηλινών εργαζομένων σε μυστικό κέντρο κράτησης.

Δείτε live

Δείτε live τις εξελίξεις στο in

08:21 Κλιμακώνεται η ισραηλινή εισβολή στη Ράφα, αγωνία για τους αμάχους

Διαβάστε για όλες τις νεότερες εξελίξεις εδώ

07:00 Δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών στις πανεπιστημιουπόλεις των  ΗΠΑ

Η αστυνομία στις ΗΠΑ συνέλαβε δεκάδες διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης καθώς διέλυσε καταυλισμούς αλληλεγγύης στη Γάζα σε πανεπιστημιουπόλεις σε όλη τη χώρα.

Τριάντα τρία άτομα συνελήφθησαν στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, καθώς η αστυνομία έλαβε μέτρα για να διαλύσει έναν καταυλισμό που είχε στηθεί για περισσότερες από δύο εβδομάδες.

Δέκα διαδηλωτές συνελήφθησαν επίσης στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, είπε ο πρόεδρος του πανεπιστημίου, μετά την άφιξη της αστυνομίας ταραχών στην πανεπιστημιούπολη.

Η αστυνομία συνέλαβε επίσης 13 άτομα στο κρατικό πανεπιστήμιο του New Mexico στο Las Cruces, ενώ δύο άτομα συνελήφθησαν στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στο Tucson.

06:30 Λερναία Υδρα αποδεικνύεται η Χαμάς στη Γάζα

Οι ισραηλινές δυνάμεις δέχθηκαν επίθεση τουλάχιστον 17 φορές από παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες που πολεμούν στη γειτονιά Ζεϊτούν της Γάζας, αποκαλύπτοντας ότι «η Χαμάς μπόρεσε είτε να διατηρήσει είτε ν’ ανασυνθέσει τις στρατιωτικές της ικανότητες» παρά τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις του Ισραήλ στην περιοχή, αναφέρουν παρατηρητές πολέμου.

Στην κοινή τους αξιολόγηση επί του πεδίου, το Institute for the Study of War (ISW) και το Critical Threats Project (CTP) – δύο δεξαμενές σκέψης που εδρεύουν στις ΗΠΑ – αναφέρουν ότι οι μαχητές της Χαμάς χρησιμοποίησαν τουφέκια ελεύθερου σκοπευτή, όλμους και ρουκετοβομβίδες στις 17 επιθέσεις καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις προσπάθησαν για τρίτη φορά να εκκαθαρίσουν τη Ζεϊτούν.

«Αυτό το υψηλό ποσοστό επιθέσεων δεν συνάδει με μια κατεστραμμένη στρατιωτική δύναμη», αναφέρει η έκθεση ISW/CTP.

Οι παρατηρητές του πολέμου δήλωσαν ότι «η ανθεκτικότητα της Χαμάς και άλλων ομάδων παλαιστινιακής πολιτοφυλακής» υποδηλώνει έντονα ότι η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση «στη Ράφα δεν θα καταστρέψει τη Χαμάς».

«Η Χαμάς έχει επιβιώσει ως στρατιωτική οντότητα στο υπόλοιπο της Λωρίδας, συμπεριλαμβανομένου του βορρά», προσθέτουν.

06:00 «Να χτιστεί μια δυναμική προς την ειρήνη»

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Πένι Γουόνγκ δήλωσε ότι αν και η ψήφιση μιας απόφασης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που υποστηρίζει την προσπάθεια αναγνώρισης της Παλαιστίνης δεν θα «τερματίσει αυτή τη σύγκρουση», είναι απαραίτητο «να χτιστεί μια δυναμική προς την ειρήνη».

«Αυτή η ψηφοφορία δεν αφορά το αν η Αυστραλία αναγνωρίζει την Παλαιστίνη. Θα το κάνουμε όταν πιστεύουμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή», είπε μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, κατά την οποία 143 έθνη ψήφισαν υπέρ της παραχώρησης διευρυμένων δικαιωμάτων και προνομίων στην Παλαιστίνη εντός του ΟΗΕ.

«Αυτό που θα λέγαμε και αυτό που λέω είναι ότι η Αυστραλία δεν πιστεύει πλέον ότι η αναγνώριση μπορεί να έρθει μόνο στο τέλος μιας ειρηνευτικής διαδικασίας, θα μπορούσε να συμβεί ως μέρος μιας ειρηνευτικής διαδικασίας», πρόσθεσε.

05:30 «Σφαγές» αμάχων κατά τις νυχτερινές επιθέσεις

Για «σφαγές» αμάχων σε τουλάχιστον τρία σπίτια τα οποία βομβαρδίστηκαν στις περιοχές των προσφυγικών καταυλισμών Μπέιτ Λαχία και Τζαμπάλια κατηγορεί τις ισραηλινές δυνάμεις, μέλος της Παλαιστινιακής Πολιτικής Αμυνας στη βόρεια Γάζα.

Τα συνεργεία διάσωσης προσπαθούν ακόμη ν’ ανασύρουν ανθρώπους κάτω από τα ερείπια των τριών σπιτιών που καταστράφηκαν σε βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια της νύχτας, λέει ο Διευθυντής Πολιτικής Αμυνας στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, Ahmed al-Kahlot.

05:00 «Ολόκληρη η διεθνής κοινότητα μας απογοήτευσε»

Οι δρόμοι είναι γεμάτοι από εκτοπισμένους Παλαιστίνιους που ζουν σε αυτοσχέδιες σκηνές, στους δρόμους και σε ανοιχτούς χώρους, αναφέρει ο δημοσιογράφος του Al Jazeera, Tareq Abu Azzoum, σε ρεπορτάζ του στην πόλη Ντέιρ αλ-Μπάλαχ, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

Συναντήσαμε πολλές οικογένειες που εξακολουθούν ν’ αναζητούν μέρη για να μείνουν μετά την εκτόπισή τους από τη Ράφα.

Υπάρχει αυξανόμενη πίεση στον ιατρικό τομέα στην Ντέιρ αλ-Μπάλαχ, όπου το νοσοκομείο Αλ-Ακσά, αυτή τη στιγμή, είναι το κύριο λειτουργικό νοσοκομείο και υπεύθυνο για την παροχή ιατρικής περίθαλψης σε εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους που κατοικούν σ’ αυτήν την πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Το ερώτημα μεταξύ των Παλαιστινίων είναι πού να πάνε στη συνέχεια υπό την καταδίωξη αυτού του συνεχιζόμενου εφιάλτη.

Ακολουθούν τις ισραηλινές στρατιωτικές εντολές εδώ και μέρες, μήνες τώρα και έχουν δεχθεί επίθεση σε περιοχές που υποτίθεται ότι ήταν ασφαλείς για αυτούς.

Τις τελευταίες δύο ώρες, ακούμε δυνατές εκρήξεις στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, ο οποίος βρίσκεται κοντά στην Ντέιρ αλ-Μπάλαχ, και όπου αρκετοί Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί.

Ετσι, σε όλες τις πτυχές, συμπεριλαμβανομένου του επιπέδου ασφάλειας και του ανθρωπιστικού, η κατάσταση επιδεινώνεται χωρίς – μέχρι τώρα – κανενός είδους διεθνή υποστήριξη ή παρέμβαση.

Οι Παλαιστίνιοι πιστεύουν ότι ολόκληρη η διεθνής κοινότητα τους έχει απογοητεύσει με το κλείσιμο των συνόρων και την αναστολή των ροών βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

04:30 Γαλλία: Σταματήστε πάραυτα την επιχείρηση στη Ράφα

Η Γαλλία καλεί το Ισραήλ να σταματήσει «πάραυτα» τη στρατιωτική επιχείρησή του στη Ράφα, η οποία απειλεί να προκαλέσει μια «καταστροφική κατάσταση» για τον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας, αναφέρει το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών σε μήνυμα που κοινοποίησε μέσω της πλατφόρμας Χ.

«Καλούμε τις ισραηλινές αρχές να σταματήσουν αυτήν την στρατιωτική επιχείρηση πάραυτα και να επιστρέψουν στην οδό των διαπραγματεύσεων, της μόνης που μπορεί να οδηγήσει στην άμεση απελευθέρωση των ομήρων και στην επίτευξη βιώσιμης εκεχειρίας», υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας.

03:50 Πολύνεκρες ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας

Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου του τοπικού δημοσιογράφου Bahaa Okasha, ο οποίος δολοφονήθηκε μαζί με τη γυναίκα και τον γιο του σε ισραηλινή επίθεση στο σπίτι τους στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια, όπως μεταδίδει το παλαιστινιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους παιδιά, σε ισραηλινό βομβαρδισμό σπιτιού που ανήκει στην οικογένεια al-Khatib στην πόλη az-Zawayda της κεντρικής Γάζας.

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη και πυροβολικό έχουν επίσης σφυροκοπήσει κεντρικές και ανατολικές περιοχές της πόλης Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, η οποία όπως μεταδίδεται τώρα περικυκλώνεται από τον ισραηλινό στρατό καθώς εντείνεται η επίφοβη χερσαία επιχείρησή του.

Θύματα αναφέρθηκαν και από τις ισραηλινές επιθέσεις στην πόλη της Γάζας στον βορρά, συμπεριλαμβανομένου του σπιτιού της οικογένειας Siam που βρίσκεται στις περιοχές της παλιάς πόλης.

Το Al Jazeera Arabic έκανε λόγο για τρεις νεκρούς και αριθμό τραυματιών στις συνοικίες Sabra και Zeitoun της πόλης της Γάζας.

03:13 Ο ηγέτης της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο ζητά ένταλμα σύλληψης του ΔΠΔ για τον Νετανιάχου

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο ζήτησε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, την κυβέρνηση του οποίου χαρακτήρισε ως «γενοκτονική» στον πόλεμο στη Γάζα. Ο ευθύς αριστερός ηγέτης ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα του διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ λόγω της επίθεσής του στη Γάζα.

«Ο Νετανιάχου δεν θα σταματήσει τη γενοκτονία. Αυτό προϋποθέτει διεθνές ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο», έγραψε ο Πέτρο στο Χ.

Πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «πρέπει να αρχίσει να εξετάζει τη σύσταση μιας ειρηνευτικής δύναμης στο έδαφος της Γάζας».

Το Ισραήλ απάντησε στη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων χαρακτηρίζοντας τον πρόεδρο Πέτρο «αντισημίτη».

03:10 Αξιωματικός των πεζοναυτών των ΗΠΑ: Οι IDF καταρρίπτουν τα δικά τους drones

Οι IDF καταρρίπτουν σημαντικό αριθμό δικών τους μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, ανέφερε την Πέμπτη το The War Zone (TWZ), επικαλούμενο αξιωματούχο του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον αντισυνταγματάρχη των πεζοναυτών Michael Pruden, οι IDF κατέστρεψαν το 40% των δικών τους μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων (UAS).

Ο Pruden είναι επικεφαλής του Κλάδου Ενσωμάτωσης Διοίκησης και Ελέγχου Αεροπορίας Πεζοναυτών της Διεύθυνσης Στοιχείων Μάχης στον τομέα της Διοίκησης Ανάπτυξης και Ενσωμάτωσης Μάχης (CD&I) της υπηρεσίας.

«Κάτι ενδιαφέρον που προέρχεται από το Ισραήλ, το 40 τοις εκατό, το 40 τοις εκατό (ο αριθμός αυτός επαναλήφθηκε για έμφαση), των UAS … που εξουδετερώθηκαν» από το Ισραήλ είναι περιπτώσεις «φιλικών πυρών», δήλωσε ο Pruden κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στην ετήσια έκθεση Modern Day Marine την Τετάρτη.

Δεν παρείχε πρόσθετες λεπτομέρειες αυτής της στατιστικής, συμπεριλαμβανομένου ενός χρονικού πλαισίου, σύμφωνα με το TWZ. Ωστόσο, άφησε να εννοηθεί ότι τα στοιχεία αυτά προέρχονται από επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας στον τρέχοντα πόλεμο κατά της Χαμάς. «Καθώς το Ισραήλ εμπλέκεται στη Γάζα και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, βλέπει ένα μικρό UAS- τι θα κάνει αν δεν εντοπιστεί αμέσως; Θα το καταρρίψουν».

Ο Pruden δήλωσε ότι αυτή είναι η προεπιλεγμένη πορεία δράσης, επειδή «ο χρόνος μεταξύ του πότε μπορεί να εντοπιστεί ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος και του πότε θα μπορούσε να εκτελέσει μια επίθεση μετριέται συνήθως σε δευτερόλεπτα».

02:54 Τα ΗΑΕ αποκηρύσσουν τη δήλωση Νετανιάχου για τη συμμετοχή τους στην πολιτική διοίκηση της Γάζας

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποκήρυξαν την Παρασκευή τη δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου περί «πρόσκλησης του κράτους (του Ισραήλ) να συμμετάσχει στην πολιτική διοίκηση της Γάζας», σε δηλώσεις που δημοσίευσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Οι δηλώσεις ανέφεραν ότι ο Νετανιάχου «δεν έχει καμία νόμιμη εξουσία» να καλεί για συμμετοχή στην πολιτική διοίκηση της Γάζας.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην εκπομπή Primetime του Dr. Phil McGraw την Πέμπτη, ο Νετανιάχου ρωτήθηκε για το πώς θα είναι η μεταπολεμική Γάζα και είπε ότι «εκεί θα πρέπει πιθανότατα να έχει μια πολιτική κυβέρνηση… με Γκαζάτες που δεν είναι προσηλωμένοι στην καταστροφή μας».

«Ενδεχομένως, νομίζω, με τη βοήθεια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών που θέλουν σταθερότητα και ειρήνη», πρόσθεσε.

02:31 Εξοργισμένος για την έκθεση, Δημοκρατικός γερουσιαστής προειδοποιεί ότι μπορεί να τροφοδοτήσει τις εκκλήσεις για περαιτέρω περιορισμό των όπλων στο Ισραήλ

Όπως αναφέρουν οι Times of Israel προοδευτικοί Δημοκρατικοί είναι εξοργισμένοι μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που αποδέχεται τις διαβεβαιώσεις του Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί τα αμερικανικά όπλα σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Η έκθεση έκρινε μεν ότι «είναι λογικό να εκτιμηθεί ότι το Ισραήλ έχει κατά καιρούς χρησιμοποιήσει τα όπλα που προμηθεύονται οι ΗΠΑ με τρόπους που δεν συνάδουν με τις υποχρεώσεις του, αλλά διαπίστωσε ότι η διοίκηση δεν είχε αρκετές πληροφορίες για να επαληθεύσει αυτές τις υποτιθέμενες παραβιάσεις.

«Αυτή η έκθεση αντιφάσκει με τον εαυτό της», λέει ο γερουσιαστής Chris Van Hollen από το Μέριλαντ σε ενημέρωση με δημοσιογράφους μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης. Ο Βαν Χόλεν είναι ένας από τους κορυφαίους επικριτές της στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ στο Καπιτώλιο. Η πίεση που άσκησε ο ίδιος και άλλοι Δημοκρατικοί θεωρείται ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να υιοθετήσει τον Φεβρουάριο ένα υπόμνημα που απαιτεί από όλους τους αποδέκτες αμερικανικής βοήθειας για την ασφάλεια να παρέχουν γραπτή διαβεβαίωση ότι χρησιμοποιούν τα αμερικανικά όπλα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Το εν λόγω Μνημόνιο Εθνικής Ασφάλειας – γνωστό ως NSM-20 – απαιτούσε από την κυβέρνηση Μπάιντεν να εκδώσει έκθεση προς το Κογκρέσο με την οποία να καθορίζει αν αποδέχεται τις διαβεβαιώσεις από τους αποδέκτες της βοήθειας ότι συμμορφώνονται με το διεθνές δίκαιο, κάτι που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε την Παρασκευή, ακριβώς πριν από την έναρξη του Σαββατοκύριακου, σε μια ένδειξη ότι θέλει η έκθεση να λάβει μειωμένη δημοσιότητα.

02:00 Η καταστολή των διαδηλώσεων για τη Γάζα στις ΗΠΑ σηματοδοτεί «διάβρωση της πνευματικής ελευθερίας»λέει εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ

Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στην εκπαίδευση αναφέρει ότι η καταστολή των διαδηλωτών υπέρ της Παλαιστίνης στις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ σηματοδοτεί «μια ανησυχητική διάβρωση της πνευματικής ελευθερίας και των δημοκρατικών αρχών εντός των εκπαιδευτικών πλαισίων».

«Είμαι βαθιά προβληματισμένη από τη βίαιη καταστολή ειρηνικών διαδηλωτών, τις συλλήψεις, τις προφυλακίσεις, την αστυνομική βία, την επιτήρηση και τα πειθαρχικά μέτρα και τις κυρώσεις κατά μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας που ασκούν το δικαίωμά τους στην ειρηνική συνάθροιση και την ελευθερία της έκφρασης», δήλωσε η Farida Shaheed.

«Ανησυχώ ιδιαίτερα για την άνιση μεταχείριση των διαδηλωτών με βάση την πολιτική τους στάση, ιδίως με τη στοχοποίηση των διαδηλωτών υπέρ της Παλαιστίνης». Φοιτητές έχουν πραγματοποιήσει «κατασκηνώσεις διαμαρτυρίας» για την υποστήριξη των Παλαιστινίων στη Γάζα σε δεκάδες πανεπιστήμια στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο τις τελευταίες εβδομάδες.

Ορισμένοι διοικητές πανεπιστημίων κάλεσαν την αστυνομία να εκκαθαρίσει τις διαδηλώσεις, συλλαμβάνοντας εκατοντάδες άτομα.

01:40 Διέρρευσαν φωτογραφίες Παλαιστινίων κρατουμένων που κρατούνταν χωρίς κατηγορίες

Ισραηλινοί στρατιώτες δημοσίευσαν φωτογραφίες που δείχνουν δεκάδες Παλαιστίνιους που απήχθησαν από το Χαν Γιουνίς της Γάζας πριν από μερικές εβδομάδες.

01:15 Το CNN αποκαλύπτει μαρτυρίες εργαζομένων σε στρατόπεδο βασανιστηρίων στην έρημο Νεγκέβ/Νακάμπ

Συγκλονιστικές μαρτυρίες εργαζομένων και κρατουμένων αποκάλυψε το CNN, σχετικά με βασανιστήρια σε Παλαιστίνιους κρατουμένους. Δεμένοι σε κρεβάτια, με πάνες ή με δεμένα τα μάτια σε εξωτερικό χώρο εξαναγκασμένοι να κάθονται ακίνητοι για ώρες όρθιοι ή καθιστοί.

Περισσότερα εδώ.

00:50 Η κυβέρνηση Μπάιντεν λέει ότι ήταν λογικό να εκτιμηθεί ότι το Ισραήλ χρησιμοποίησε αμερικανικά όπλα που δεν συνάδουν με το ανθρωπιστικό δίκαιο

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε την Παρασκευή ότι ήταν εύλογο να εκτιμηθεί ότι το Ισραήλ χρησιμοποίησε όπλα που προμήθευαν οι ΗΠΑ σε περιπτώσεις που είναι «ασύμβατες» με τις υποχρεώσεις του στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Ωστόσο, η κυβέρνηση δήλωσε ότι εξακολουθεί να θεωρεί αξιόπιστες και αξιόπιστες τις διαβεβαιώσεις του Ισραήλ ότι θα χρησιμοποιήσει τα αμερικανικά όπλα σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, επειδή δεν είχε πλήρεις πληροφορίες για να επαληθεύσει ότι τα αμερικανικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν σε συγκεκριμένες ενέργειες που φέρονται να αποτελούν παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

00:33 Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητούν έρευνα για τους μαζικούς τάφους στη Γάζα

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασαν «βαθιά ανησυχία» για τις αναφορές ότι εκατοντάδες πτώματα – συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων – αποκαλύφθηκαν σε ομαδικούς τάφους μέσα και γύρω από τα νοσοκομεία Nasser και al-Shifa της Γάζας.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «υπογράμμισαν την ανάγκη απόδοσης ευθυνών για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου».

Ζήτησαν επίσης να έχουν οι ερευνητές «ανεμπόδιστη πρόσβαση σε όλες τις τοποθεσίες των ομαδικών τάφων στη Γάζα για τη διεξαγωγή άμεσων, ανεξάρτητων, ενδελεχών, ολοκληρωμένων, διαφανών και αμερόληπτων ερευνών για να διαπιστωθούν οι συνθήκες πίσω από τους τάφους». Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ένας έβδομος μαζικός τάφος στη Γάζα αποκαλύφθηκε στο νοσοκομείο al-Shifa.

Οι παλαιστινιακές αρχές ερευνούν τους ισχυρισμούς ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν ασθενείς και ιατρικό προσωπικό κατά τη διάρκεια επιδρομής δύο εβδομάδων στο συγκρότημα.

00:14 Η Χαμάς χαιρετίζει το ψήφισμα της ΓΣ του ΟΗΕ για την κρατική υπόσταση της Παλαιστίνης

Το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση αποτελεί αναγνώριση «της αναγκαιότητας να αποκτήσει ο παλαιστινιακός λαός μας τα νόμιμα δικαιώματά του», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Χαμάς.

Η παλαιστινιακή οργάνωση δήλωσε επίσης ότι η συντριπτική υποστήριξη του ψηφίσματος αποτελεί «επιβεβαίωση της διεθνούς συνεργασίας».

«Καλούμε τις ελεύθερες χώρες του κόσμου να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να παράσχουν όλα τα μέσα βοήθειας και υποστήριξης στον παλαιστινιακό λαό μας, ο οποίος λαχταρά την ελευθερία και την επίτευξη του δικαιώματός του στην αυτοδιάθεση», δήλωσε η Χαμάς, καλώντας επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη εδώ και τώρα.

23:59 Δύο εκατομμύρια κάτοικοι της Υεμένης σε διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης

Ο εκπρόσωπος Τύπου των Ενόπλων Δυνάμεων της Υεμένης, ανήρτησε στον λογαριασμό του Χ, βίντεο από μεγαλειώδη διαδήλωση υποστήριξης της Παλαιστίνης υπό τον τίτλο «Κλιμάκωση με κλιμάκωση… με τη Γάζα μέχρι τη νίκη».
Την αποκάλεσε «Ανανεωμένη εξόρμηση δύο εκατομμυρίων ανθρώπων για τον μεγάλο και αγωνιζόμενο λαό μας της Υεμένης στην πλατεία Αλ Σαμπίν στην πρωτεύουσα Σαναά, για να επιβεβαιώσει την αταλάντευτη θέση του υπέρ του καταπιεσμένου παλαιστινιακού λαού και να ανανεώσει την υποστήριξη και την ευλογία του στις επιχειρήσεις των ενόπλων μας δυνάμεων».

23:31 Δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου Josep Borrell σχετικά με την ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για την Παλαιστινιακή ιδιότητα μέλους

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει το αποτέλεσμα της σημερινής βαρυσήμαντης ψηφοφορίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σχετικά με την αίτηση της Παλαιστίνης για ένταξη στα Ηνωμένα Έθνη, όπου η πλειοψηφία των κρατών ψήφισε υπέρ. Η Παλαιστίνη έλαβε απερίφραστη υποστήριξη για να ενισχυθεί το καθεστώς του μόνιμου παρατηρητή με πρόσθετα δικαιώματα και προνόμια.

Η ΕΕ υπενθυμίζει τη μακροχρόνια δέσμευσή της για μια δίκαιη και συνολική επίλυση της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης, με βάση τη λύση των δύο κρατών, με το κράτος του Ισραήλ και ένα ανεξάρτητο, δημοκρατικό, συνεχές, κυρίαρχο και βιώσιμο κράτος της Παλαιστίνης, που θα συμβιώνουν ειρηνικά και με ασφάλεια και αμοιβαία αναγνώριση, και με την Ιερουσαλήμ να αποτελεί τη μελλοντική πρωτεύουσα και των δύο κρατών. Η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει σθεναρά την οικοδόμηση του παλαιστινιακού κράτους και την ενίσχυση των παλαιστινιακών θεσμών και των ικανοτήτων τους για την προετοιμασία της μελλοντικής κρατικής υπόστασης.

Είναι ζωτικής σημασίας να αποκατασταθεί ο πολιτικός ορίζοντας προς μια λύση δύο κρατών. Η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το Ισραήλ, την Παλαιστινιακή Αρχή και τα περιφερειακά και διεθνή μέρη για την επίτευξη αυτού του στόχου.

23:23 Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητά εξηγήσεις από τη Γερμανία για την απαγόρευση του Γκασάν Αμπού Σίτα στην ΕΕ

Ο Dr. Γκασάν Αμπού Σίτα αποκαλύπτει την πρόθεσή του να προσβάλει την απαγόρευση εισόδου του στα γερμανικά δικαστήρια και ίσως στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αφού του απαγορεύτηκε η είσοδος στη Γαλλία το Σαββατοκύριακο και στην Ολλανδία αργότερα αυτό το μήνα, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Humans Right Watch) ζήτησε από τη γερμανική κυβέρνηση να δώσει δημόσιες εξηγήσεις για την απαγόρευση εισόδου σε όλη τη ζώνη Σένγκεν του Παλαιστίνιο-Βρετανού χειρουργού Γκασάν Αμπού Σίτα.

Την Παρασκευή, η Γιάσμιν Αχμέντ, διευθύντρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε: «Η Γερμανία θα πρέπει να εξηγήσει αμέσως γιατί του αρνήθηκε την είσοδο και επέβαλε αυτή την εκτεταμένη απαγόρευση σε έναν κορυφαίο επαγγελματία υγείας να μιλήσει στο Βερολίνο, το Παρίσι και τη Χάγη για όσα έζησε στη Γάζα».

23:05 «Η επιχείρηση των IDF στην Ράφα δεν ισοδυναμεί με ευρείας κλίμακας επιχείρηση» λένε οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι η επιχείρηση των IDF στη Ράφα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών ισοδυναμεί με στρατιωτική επίθεση ευρείας κλίμακας, η οποία, όπως προειδοποίησε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, θα τον οδηγήσει στη διακοπή των αποστολών επιθετικών όπλων προς το Ισραήλ.

«Δεν θα πήγαινα τόσο μακριά ώστε να πω ότι αυτό που είδαμε εδώ τις τελευταίες 24 ώρες υποδηλώνει ή υποδηλώνει μια ευρεία, μεγάλης κλίμακας εισβολή ή μια μεγάλη χερσαία επιχείρηση. Φαίνεται να είναι εντοπισμένη κοντά στο πέρασμα σε μεγάλο βαθμό με τις δυνάμεις που είχαν τοποθετηθεί εκεί στην αρχή», λέει ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

«Το παρακολουθούμε με ανησυχία», λέει ο Κίρμπι κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων. «Κάθε μέρα που αυτό το πέρασμα δεν είναι διαθέσιμο και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανθρωπιστική βοήθεια, θα υπάρχει περισσότερος πόνος και αυτό μας ανησυχεί βαθιά. Προτρέπουμε τους Ισραηλινούς να ανοίξουν αυτό το πέρασμα για ανθρωπιστική βοήθεια αμέσως. Αυτή η βοήθεια είναι απελπιστικά απαραίτητη και τους παροτρύνουμε… να είναι όσο πιο προσεκτικοί, ακριβείς και διακριτικοί μπορούν».

22:45 Η έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης δεν θα αναφέρει ότι το Ισραήλ παραβίασε το νόμο στη Γάζα

Μια αναμενόμενη αναθεώρηση της κυβέρνησης Μπάιντεν σχετικά με τη χρήση των όπλων που παρείχαν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ στον πόλεμο της Γάζας δεν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το Ισραήλ παραβίασε τους όρους για τη χρήση τους, αναφέρουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Επικαλούμενο τρία άτομα που έχουν ενημερωθεί για το θέμα, το Associated Press ανέφερε ότι η έκθεση «αναμένεται να είναι έντονα επικριτική για το Ισραήλ», αλλά τελικά δεν θα διαπιστώσει ότι το Ισραήλ παραβίασε το νόμο.

Η έκθεση πρόκειται να υποβληθεί από τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο Κογκρέσο. Θα μπορούσε να δοθεί στη δημοσιότητα αργότερα σήμερα, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν.

22:18 Λευκός Οίκος: Οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός ολοκληρώθηκαν – Οι διαφορές μπορούν ακόμη να ξεπεραστούν

Οι κατ’ ιδίαν συνομιλίες για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα για τους των ομήρους ολοκληρώθηκαν προς το παρόν χωρίς συμφωνία, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι τα εναπομείναντα κενά μπορούν ακόμη να ξεπεραστούν, ανέφερε ο Λευκός Οίκος την Παρασκευή.

Ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν με ανησυχία την επιχείρηση του Ισραήλ στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας και επιθυμούν την άμεση επαναλειτουργία του περάσματος της Ράφα.

Ο Τζον Κίρμπι, χαρακτηρίζει την αποχώρηση των διαπραγματευτικών ομάδων του Ισραήλ και της Χαμάς από τις συνομιλίες στο Κάιρο χωρίς συμφωνία «βαθιά λυπηρή».

«Είδαμε τα σχόλια που έκαναν αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές μιλώντας για το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται αυτή τη στιγμή», είπε ακόμα ο Κίρμπι.

«Αλλά εργαζόμαστε σκληρά για να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε και τις δύο πλευρές δεσμευμένες στη συνέχιση της συζήτησης – έστω και εικονικά – και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω στο ίδιο το πραγματικό κείμενο. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι μια συμφωνία ήταν εφικτή… Οι διαφορές που παραμένουν μπορούν να ξεπεραστούν, αλλά θα απαιτηθεί ηγεσία, κάποιο ηθικό θάρρος και θα απαιτηθεί συνεχής ικανότητα συμβιβασμού και διαπραγμάτευσης με καλή πίστη. Δεν παραιτούμαστε από αυτό», προσέθεσε ο Κίρμπι.

«Δεν υπάρχουν τώρα προσωπικές συναντήσεις… Αυτό δεν σημαίνει ότι η διαδικασία πρέπει να τελειώσει… Είμαστε ακόμα όλοι μέσα και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε πάνω σε αυτό», είπε ακόμα.

22:07 Χαμάς: Το Ισραήλ στράφηκε εναντίον της πρότασης – Ο Νετανιάχου θέλει να συνεχιστεί ο πόλεμος

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Χαλίλ Αλ-Χάγια δήλωσε την Παρασκευή ότι η Χαμάς θέλει ηρεμία και μια πραγματική συμφωνία ανταλλαγής ομήρων με κρατούμενους, αλλά ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου θέλει να συνεχιστεί ο πόλεμος.

Ο Αλ-Χάγια πρόσθεσε ότι η Χαμάς δεν ανέστειλε ούτε αποσύρθηκε από τις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός.

21:58 «Τα νεογέννητα θα πεθάνουν αν συνεχιστούν οι ισραηλινές επιθέσεις»

Μια ομάδα ιατρικής βοήθειας που δραστηριοποιείται στη Γάζα προειδοποίησε ότι τα νεογέννητα μωρά μπορεί να πεθάνουν αν δεν εισέλθουν καύσιμα στο παλαιστινιακό έδαφος.

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ δήλωσε ότι αν το Ισραήλ δεν επιτρέψει την εισαγωγή καυσίμων στη Γάζα, πέντε νοσοκομεία και πέντε νοσοκομεία πεδίου θα πρέπει να κλείσουν πριν από το τέλος της εβδομάδας.

Η δρ. Ντοροτέα Γκουτσιάρντο της ιατρικής ομάδας Glia δήλωσε ότι 25 μωρά βασίζονται σε θερμοκοιτίδες στη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών (NICU) στο νοσοκομείο μητρότητας των Εμιράτων στη Ράφα.

«»Πρόκειται για 25 μωρά των οποίων οι ζωές κινδυνεύουν άμεσα αν κλείσουν αυτές οι θερμοκοιτίδες», προσέθεσε η Γκουτσιάρντο.

Ακόμη και όταν αποκατασταθεί η τροφοδοσία με καύσιμα, «το μέλλον αυτών των νεογέννητων είναι ζοφερό», δήλωσε ο δρ. Τάρεκ Λουμπάνι, ιατρικός διευθυντής της Glia, τονίζοντας ότι η εισβολή του Ισραήλ στη Ράφα τα έχει θέσει σε «απίστευτο κίνδυνο». «Τα νεογέννητα θα πεθάνουν αν συνεχιστούν οι ισραηλινές επιθέσεις».

21:47 Παλαιστινιακές ομάδες ανακοίνωσαν ότι σκοτώθηκαν μέλη τους εν μέσω μαχών στη Γάζα και τον Λίβανο

Πολλαπλές παλαιστινιακές ομάδες εμπλέκονται σε σφοδρές μάχες με τις ισραηλινές δυνάμεις σε όλη τη Γάζα και στο Λίβανο και ανακοινώνουν θύματα.

Η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ (PIJ) ανακοίνωσε ότι ένα από τα μέλη της σκοτώθηκε στο νότιο Λίβανο «κατά την εκτέλεση του καθήκοντος μάχης».

Το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLFP) δήλωσε ότι ένας μαχητής της μονάδας πυροβολικού του σκοτώθηκε από ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε περιοχή μάχης.

Η Χεζμπολάχ, η ένοπλη λιβανέζικη ομάδα, επιβεβαίωσε επίσης ότι πολλά μέλη της σκοτώθηκαν από την Πέμπτη.

21:36 Σόου του Ισραηλινού πρέσβη στον ΟΗΕ – Κατέστρεψε τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών

Σκηνές απείρου κάλλους εκτυλίχθηκαν στον ΟΗΕ, καθώς λίγο πριν από την ψηφοφορία κατά την οποία εγκρίθηκε και μάλιστα με ευρεία πλειοψηφία το ψήφισμα, το οποίο παρέχει στην Παλαιστίνη μια σειρά από δικαιώματα στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης, ο πρέσβης του Ισραήλ προχώρησε και σε ένα μικρό σόου.

Συγκεκριμένα ο Γκιλάντ Ερντάν ενώ βρισκόταν στο βήμα της γενικής συνέλευσης έσκισε ένα αντίγραφο του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών ισχυριζόμενος ότι ο ΟΗΕ θα παραβίαζε τον ίδιο του τον καταστατικό χάρτη επιτρέποντας την ένταξη της Παλαιστίνης στα μέλη του.

«Σήμερα, θα σας κρατήσω έναν καθρέφτη», είπε ο Ερντάν, βγάζοντας τον καταστροφέα χαρτιού για να καταστρέψει ένα αντίγραφο του καταστατικού χάρτη.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

21:28 Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην Κιριάτ Σμόνα

Η Χεζμπολάχ ισχυρίζεται ότι επιτέθηκε με ρουκέτα σε ισραηλινή στρατιωτική βάση.

Η ένοπλη λιβανέζικη οργάνωση λέει ότι εκτόξευσε καταιγισμό ρουκετών Κατιούσα κατά της στρατιωτικής βάσης Κιρμπέτ Μαάρ κοντά στα λιβανέζικα σύνορα τις τελευταίες ώρες.

Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες είχαν συγκεντρωθεί για να αποκαταστήσουν ζημιές από προηγούμενη επίθεση, όταν έγιναν και πάλι στόχος και υπέστησαν απώλειες.

Η οργάνωση έχει κάνει λόγο για επτά επιθέσεις σε ισραηλινές θέσεις μέχρι σήμερα, Παρασκευή λέγοντας ότι τα άλλα πλήγματα στόχευαν μεταξύ άλλων στην πόλη Κιριάτ Σμόνα και τους στρατώνες Yiftah.

21:20 Περίπου 35 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο προς τη βόρεια πόλη Κιριάτ Σμόνα σε μία ώρα, σύμφωνα με τις IDF.

Περίπου 15 από τα βλήματα καταρρίφθηκαν από το σύστημα αεράνυμας του Ισραήλ Iron Dome (Σιδηρούν Θόλος), ενώ άλλα έπληξαν την πόλη, προκαλώντας υλικές ζημιές.

Οι IDF λένε ότι βομβάρδισαν τις πηγές των πυρών με βλήματα πυροβολικού.

21:09 Ο Γκάλαντ κατακεραυνώνει τον Σμότριχ για την καθυστέρηση της αγοράς F-35

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ προειδοποίησε την Παρασκευή ότι «εάν το Ισραήλ δεν ολοκληρώσει τη διαδικασία απόκτησης των μοίρων (αεροσκαφών F-15 και F-35) από τις ΗΠΑ μέσα σε ένα μήνα, η άφιξή τους θα καθυστερήσει κατά τρία χρόνια και θα αυξήσει το κόστος για το Ισραήλ κατά ένα επιπλέον δισεκατομμύριο σέκελ (268 εκατομμύρια δολάρια)».

Οι δύο μοίρες μαχητικών αεροσκαφών πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ και όχι από κρατικά κονδύλια.

«Η ισραηλινή αντίληψη ότι είναι δυνατόν να παρέχεται αυξημένη ασφάλεια με λιγότερα χρήματα, μπροστά στις απειλές που αυξάνονται μόνο μαζί με τα πρόσθετα πεδία μάχης, είναι μια λανθασμένη αντίληψη που πρέπει να αλλάξει», λέει ο Γκάλαντ στους δημοσιογράφους.

Ο Γκάλαντ δήλωσε ότι ο αμυντικός προϋπολογισμός του Ισραήλ πρέπει να διπλασιαστεί, επικαλούμενος την πρόσφατη ιρανική επίθεση με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον της χώρας.

«Η ανταλλαγή πυρών με το Ιράν και η διεθνής κατάσταση ασφαλείας θα οδηγήσουν σε μια παγκόσμια κούρσα εξοπλισμών, η οποία μας αναγκάζει να επιταχύνουμε τον ρυθμό αύξησης των στρατιωτικών δυνάμεων και των προμηθειών», είπε ακόμα.

«Εάν δεν ολοκληρώσουμε τη διαδικασία αγοράς των μοίρων από τις ΗΠΑ εντός ενός μήνα, τα αεροπλάνα θα καθυστερήσουν για τρία χρόνια και θα αυξήσουν την τιμή για το κράτος του Ισραήλ κατά ένα επιπλέον δισεκατομμύριο NIS», λέει ο Γκάλαντ, αναφερόμενος στο γεγονός ότι τη θέση του Ισραήλ θα πάρει άλλος πελάτης, εάν δεν ολοκληρώσει σύντομα τη συμφωνία.

«Η καθυστέρηση της προμήθειας αποτελεί πλήγμα για την ασφάλεια του Ισραήλ και σε μια εποχή που διεξάγουμε έναν πολυμέτωπο πόλεμο, οι επιπτώσεις είναι σαφείς», προσθέτει.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτχ απηύθυνε εν τω μεταξύ έκκληση στον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου να φέρει στην επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ψήφισμα για την άμεση σύσταση δημόσιας επιτροπής που θα επανεξετάσει τις ανάγκες της οχύρωσης των δυνάμεων ασφαλείας και του αμυντικού προϋπολογισμού.

Ο αξιωματούχος που βρίσκεται πίσω από την έκκληση του Σμότριχ δήλωσε ότι ο Γκαλάντ καθυστερεί τη σύσταση της επιτροπής επειδή «δεν θέλει να εξεταστούν τα έξοδα του στρατού».

20:57 Ρουκέτες χτύπησαν την Κιριάτ Σμόνα, προκαλώντας ζημιές σε σπίτι, αυτοκίνητο και υποδομές της πόλης

Το βράδυ της Παρασκευής, μέσα σε λιγότερο από μία ώρα, εκτοξεύθηκαν δύο πύραυλοι από τον Λίβανο κατά της πόλης Κιριάτ Σμόνα και των περιχώρων της στο βόρειο Ισραήλ.

Στο πρώτο μπαράζ, το οποίο σύμφωνα με τον στρατό αριθμούσε περίπου 20 ρουκέτες, ένα σπίτι και ένα αυτοκίνητο υπέστησαν ζημιές μαζί με τις υποδομές της πόλης.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο της Άνω Γαλιλαίας ανακοίνωσε ότι ξέσπασαν αρκετές πυρκαγιές στην οδό 90 ως αποτέλεσμα των χτυπημάτων των ρουκετών και ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εργάζονται για την κατάσβεσή τους.

Στο δεύτερο μπαράζ στην Κιριάτ Σμόνα και στην κοντινή πόλη Μοσχάβ Μαργκαλιό, η σειρήνα ενεργοποιήθηκε αργά.

20:46 Τέσσερις Ισραηλινοί στρατιώτες νεκροί από εκρηκτικό μηχανισμό στην πόλη της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι τέσσερις στρατιώτες του σκοτώθηκαν το πρωί της Παρασκευής από «εκρηκτικό μηχανισμό» στη συνοικία Ζεϊτούν της πόλης της Γάζας στην πόλη της Γάζας, στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

«Οι τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν (…) από ένα εκρηκτικό μηχανισμό κοντά σε σχολείο στη συνοικία Ζεϊτούν» της πόλης της Γάζας, ανέφερε ο στρατός στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι δύο Ισραηλινοί στρατιώτες, μεταξύ των οποίων ένας αξιωματικός, «τραυματίστηκαν σοβαρά» από την έκρηξη.

Σύμφωνα με την αρχική έρευνα των IDF, οι τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν από εκρηκτικό μηχανισμό ή μηχανισμούς σε ένα στενό. Τα στρατεύματα είχαν πραγματοποιήσει έφοδο σε σχολικό συγκρότημα όπου ο στρατός είχε ενδείξεις για δραστηριότητα της Χαμάς. Στην περιοχή του σχολείου ανακαλύφθηκαν οπλισμός και τουλάχιστον ένα τούνελ.

Οι θάνατοί τους ανεβάζουν τον απολογισμό των νεκρών στρατιωτών στην επίγεια επίθεση των IDF στη Γάζα και εν μέσω επιχειρήσεων στα σύνορα σε 271.

20:35 Η Χαμάς εκτοξεύει ρουκέτες στη Μπερ Σεβά για δεύτερη φορά μέσα σε δύο ώρες

Οι σειρήνες εισερχόμενων πυραύλων ήχησαν για δεύτερη φορά στην πόλη Μπερ Σεβά στο νότιο Ισραήλ για δεύτερη φορά μέσα σε δύο ώρες.

Το προηγούμενο μπαράζ προκάλεσε ζημιές και τραυμάτισε ελαφρά ένα άτομο.

Η Χαμάς αναλαμβάνει την ευθύνη και γι’ αυτό το μπαράζ. Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) υποστηρίζουν ότι οι τελευταίες σειρήνες της Μπερ Σεβά ενεργοποιήθηκαν από εννέα ρουκέτες που προσγειώθηκαν σε ανοιχτές περιοχές.

Σύμφωνα με τις IDF οι εννέα ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη νότια Ράφα της Γάζας στην ισραηλινή πόλη.

Μια προηγούμενη επίθεση της Χαμάς με πέντε ρουκέτες στη Μπερ Σεβά είχε εξαπολυθεί από την κεντρική Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον στρατό.

Μία από τις ρουκέτες έπληξε απευθείας ένα πάρκο στην πόλη, τραυματίζοντας ελαφρά μια γυναίκα και προκαλώντας ζημιές.

20:23 Η Χαμάς θα πραγματοποιήσει διαβουλεύσεις με παλαιστινιακές παρατάξεις για τις συνομιλίες – Κατηγορεί τον Νετανιάχου

Η παλαιστινιακή οργάνωση υποστηρίζει ότι η απόρριψη από το Ισραήλ της πρότασης κατάπαυσης του πυρός που η Χαμάς δήλωσε ότι αποδέχθηκε αυτή την εβδομάδα, επέστρεψε τις συνομιλίες στο «σημείο μηδέν».

«Ο Νετανιάχου και η εξτρεμιστική κυβέρνησή του χρησιμοποιούν τις διαπραγματεύσεις ως κάλυψη για την επίθεση στη Ράφα και την κατάληψη του περάσματος και τη συνέχιση του πολέμου εξόντωσης εναντίον του λαού μας. Είναι πλήρως υπεύθυνοι για τον εκτροχιασμό των συνομιλιών για την επίτευξη συμφωνίας», ανέφερε η ομάδα σε ανακοίνωσή της.

«Η Χαμάς θα πραγματοποιήσει διαβουλεύσεις με τους αδελφούς ηγέτες των παλαιστινιακών ομάδων αντίστασης για να επανεκτιμήσουν τη στρατηγική των διαπραγματεύσεων».

Η οργάνωση τόνισε επίσης ότι μια επίγεια επίθεση στη Ράφα δεν θα είναι περίπατος για το Ισραήλ.

20:16 Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτες στη Μπερ Σεβά

Οι Ταξιαρχίες Κασάμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, υποστήριξαν ότι εκτόξευσε τις ρουκέτες ως απάντηση στις δολοφονίες αμάχων στη Γάζα.

20:07 IDF: Ρουκέτα που εκτοξεύθηκε προς την Μπερ Σεβά κατέληξε σε παιδική χαρά

Σύμφωνα με τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ πέντε ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας προς την νότια πόλη του Ισραήλ, Μπερ Σεβά

Η μία αναχαιτίστηκε από το σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ, Iron Dome (Σιδηρούν Θόλος), ενώ οι άλλες τέσσερις έπληξαν ανοιχτές περιοχές, αναφέρει.

Η τελευταία φορά που εκτοξεύτηκαν ρουκέτες από τη Γάζα προς τη Μπερ Σεβά ήταν τον Δεκέμβριο.

Ζημιές προκλήθηκαν σε ένα μία παιδική χαρά της πόλης, αλλά δεν είναι σαφές αν πρόκειται για άμεση πρόσκρουση ή για μεγάλο θραύσμα που έπεσε και προκάλεσε τις ζημιές.

Η αστυνομία αναφέρει ότι αστυνομικοί βρίσκονται στο σημείο.

19:57 «Ιστορική ημέρα, αλλά μόνο διπλωματικά»

Η Παλαιστίνη πέτυχε μια νίκη στον ΟΗΕ, αλλά αυτό δεν θα επηρεάσει αυτό που συμβαίνει στους Παλαιστίνιους, αναφέρει ο ανώτερος πολιτικός αναλυτής του Al Jazeera, Μαρουάν Μπισάρα.

«Πώς θα βαρύνει αυτό το γεγονός σε ό,τι συμβαίνει στη Γάζα; Πιθανότατα δεν θα βαρύνει καθόλου», δήλωσε. «Στην πραγματικότητα, υπάρχει σχεδόν μια αρνητική συσχέτιση, διότι όσο χειρότερη γίνεται η κατάσταση στην Παλαιστίνη, τόσο καλύτερη γίνεται στον ΟΗΕ».

Ο Μπισάρα δήλωσε ότι ήταν προφανές ότι τα περισσότερα κράτη μέλη του ΟΗΕ θα ψήφιζαν υπέρ του ψηφίσματος, αλλά ότι ήταν απογοητευτικό να βλέπει κανείς πάνω από δύο δωδεκάδες αποχές, οι οποίες δεν είχαν πολύ νόημα λόγω της συντριπτικής υποστήριξης του ψηφίσματος.

«Νομίζω ότι ένας μεγάλος αριθμός ψήφων ήταν κατά των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και υπέρ της Παλαιστίνης και νομίζω ότι ένας μεγάλος αριθμός ψήφων απείχε υπό την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ο Μπισάρα δήλωσε ότι η «υπερβολική, κλόουν» συμπεριφορά του Ισραηλινού πρέσβη, ο οποίος τεμάχισε έναν συμβολικό Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ για να δείξει την αντίθεσή του και δεν βοήθησε το Ισραήλ.

Διαβάστε περισσότερα για το ψήφισμα εδώ

19:45 Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα

Τουλάχιστον 34.943 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 78.572 έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι 39 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 58 τραυματίστηκαν κατά την τελευταία 24ωρη περίοδο αναφοράς.

19:32 «Βραβείο για τη Χαμάς» – Ο Καντζ κατά του ψηφίσματος του ΟΗΕ

«Βραβείο για τη Χαμάς» χαρακτηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ Κατζ την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ να αναβαθμίσει το καθεστώς των Παλαιστινίων στον ΟΗΕ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.

«Η παράλογη απόφαση που ελήφθη σήμερα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναδεικνύει τη δομική προκατάληψη του ΟΗΕ και τους λόγους για τους οποίους, υπό την ηγεσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έχει μετατραπεί σε έναν άσχετο θεσμό», αναφέρει ο Καντζ.

19:20 Ισραηλινό χτύπημα σκότωσε τεχνικό που επισκεύαζε έναν τηλεφωνικό πύργο κι έναν γιατρό

Ένα ισραηλινό πλήγμα σε ένα χωριό στον νότιο Λίβανο σκότωσε έναν Λιβανέζο τεχνικό που είχε προσληφθεί από μια εταιρεία τηλεπικοινωνιών για να επισκευάσει έναν τηλεφωνικό πύργο, είπε ο υπουργός τηλεπικοινωνιών του Λιβάνου.

Το ίδιο χτύπημα σκότωσε επίσης έναν γιατρό από μια πολιτική δύναμη διάσωσης που συνδέεται με το κίνημα Αμάλ, σύμμαχο της οργάνωσης Χεζμπολάχ, δήλωσαν ο υπουργός και πηγές ασφαλείας.

Το χτύπημα στο χωριό Τεΐρ Χάρφα έπληξε μια ομάδα τεχνικών που είχε συμβληθεί με τη λιβανέζικη εταιρεία τηλεπικοινωνιών Touch, καθώς προσπαθούσαν να επισκευάσουν τη γεννήτρια ρεύματος σε έναν πύργο τηλεπικοινωνιών, δήλωσε στο Reuters ο υπουργός τηλεπικοινωνιών Τζόνι Κορμ. Συνοδεύονταν από γιατρούς και στρατιώτες του λιβανέζικου στρατού.

Από ξεχωριστά πλήγματα στο νότιο Λίβανο την Παρασκευή σκοτώθηκαν ένας μαχητής της Χεζμπολάχ καθώς και δύο Παλαιστίνιοι μαχητές, αναφέρουν πηγές ασφαλείας στο Reuters. Πολλές παλαιστινιακές τρομοκρατικές ομάδες έχουν ένοπλα στοιχεία που εδρεύουν στο Λίβανο και έχουν εκτοξεύσει ρουκέτες κατά του Ισραήλ από εκεί.

19:08 Γυναίκα τραυματίστηκε ελαφρά από την πυραυλική επίθεση στη Μπερ Σεβά

Μια 37χρονη γυναίκα τραυματίστηκε ελαφρά από θραύσματα σε μπαράζ ρουκετών που εκτοξεύτηκαν κατά της Μπερ Σεβά και των γύρω περιοχών στο νότιο Ισραήλ.

Η γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Σορόκα για περίθαλψη.

Συνολικά εκτοξεύθηκαν πέντε ρουκέτες, τέσσερις από τις οποίες έπεσαν σε ανοιχτές περιοχές.

18:56 «Ο κόσμος στέκεται στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού» – Αμπάς χαιρετίζει την ψηφοφορία του ΟΗΕ

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι η Παλαιστίνη θα συνεχίσει να πιέζει για πλήρη ένταξη στον ΟΗΕ μετά τη σημερινή ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης.

«Η Παλαιστίνη θα συνεχίσει την προσπάθειά της να γίνει πλήρες μέλος του ΟΗΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμπάς σε δήλωσή του.

Είπε ότι η έγκριση του ψηφίσματος δείχνει ότι ο κόσμος στέκεται στο πλευρό των δικαιωμάτων και της ελευθερίας του παλαιστινιακού λαού και κατά της κατοχής του Ισραήλ.

18:44 Τι δικαιώματα παρέχει στην Παλαιστίνη το ψήφισμα που πέρασε στη ΓΣ του ΟΗΕ

Το ιστορικό ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, παρέχει στην Παλαιστίνη μια σειρά από δικαιώματα στο πλαίσιο της συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το κείμενο του ψηφίσματος, η Παλαιστίνη έχει πλέον το δικαίωμα να εισάγει και να συνυπογράφει προτάσεις καθώς και τροπολογίες εντός της συνέλευσης.

Η Παλαιστίνη μπορεί επίσης να τοποθετείται μεταξύ των κρατών μελών, να εγείρει διαδικαστικές προτάσεις, μεταξύ άλλων δικαιωμάτων.

Το τελευταίο ψήφισμα χρησιμεύει επίσης ως μια περαιτέρω υπενθύμιση για το πού βρίσκεται μεγάλο μέρος του κόσμου σχετικά με το αν η Παλαιστίνη θα πρέπει να γίνει μέλος του ΟΗΕ.

18:32 Σειρήνες ενεργοποιήθηκαν στο Κιριάτ Σμόνα και στις γύρω περιοχές για τέταρτη φορά σε λίγες ώρες το βράδυ της Παρασκευής

18:25 Πέρασε το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για επέκταση των δικαιωμάτων της Παλαιστίνης

Το ψήφισμα για την επέκταση των δικαιωμάτων της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ πέρασε με συντριπτική υποστήριξη: 143 ψήφισαν υπέρ, εννέα ψήφισαν κατά και 25 απείχαν.

18:20 Ο ΟΗΕ «καλωσορίζει τώρα ένα κράτος τρομοκράτη στις τάξεις του»

Ο πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν μίλησε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ακολουθούν ορισμένα αποσπάσματα από την ομιλία του:

  • Τα Ηνωμένα Έθνη ιδρύθηκαν με την αποστολή να διασφαλίσουν ότι μια τέτοια τυραννία (ναζιστική) δεν θα σηκώσει ποτέ ξανά το άσχημο κεφάλι της. Σήμερα, είστε έτοιμοι να κάνετε ακριβώς το αντίθετο και να προωθήσετε την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους τρομοκράτη, του οποίου θα ηγείται ο Χίτλερ της εποχής μας.
  • Είναι κατά τη διάρκεια της ιερής μας εβδομάδας που αυτό το ξεδιάντροπο σώμα επέλεξε να επιβραβεύσει τους σύγχρονους ναζί με δικαιώματα και προνόμια; Σήμερα, με αρρωστημένη και διεστραμμένη ειρωνεία, το ίδιο το σώμα που ιδρύθηκε για να αποτρέπει το κακό, υποδέχεται τώρα ένα κράτος τρομοκράτη στις τάξεις του.
  • Σε κάθε δημοσκόπηση, η Χαμάς προβλέπεται να κερδίσει τις παλαιστινιακές εκλογές, αν ποτέ γίνουν. Έτσι, σήμερα, η Γενική Συνέλευση δεν είναι μόνο έτοιμη να παραχωρήσει τα δικαιώματα σε ένα κράτος της Παλαιστινιακής Αρχής, σήμερα είστε έτοιμοι να παραχωρήσετε προνόμια και δικαιώματα στο μελλοντικό κράτος τρομοκράτη της Χαμάς.
  • Ετοιμάζεστε να χορηγήσετε προνόμια και δικαιώματα στο μελλοντικό τρομοκρατικό κράτος της Χαμάς. Ανοίξατε στον ΟΗΕ τους σύγχρονους ναζί, σε γενοκτόνους τζιχαντιστές που έχουν δεσμευτεί να ιδρύσουν ένα ισλαμικό κράτος εναντίον του Ισραήλ και της περιοχής. Ένα τέτοιο κράτος θα δολοφονούσε κάθε Εβραίο άνδρα, γυναίκα και παιδί.

18:06 «Αν δεν υποστηρίζετε την ελευθερία μας, δεν υποστηρίζετε την ειρήνη»

Ο Ριγιάντ Μανσούρ, πρέσβης της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ, απευθύνεται στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ακολουθούν ορισμένα από όσα είπε:

  • Στέκομαι μπροστά σας καθώς περισσότεροι από 35.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, 80.000 έχουν ακρωτηριαστεί, δύο εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί και τα πάντα έχουν καταστραφεί. Καμία λέξη δεν μπορεί να αποτυπώσει τι σημαίνει αυτή η απώλεια και το τραύμα για τους Παλαιστίνιους.
  • Βρίσκομαι μπροστά σας καθώς ο λιμός εγκαθίσταται, με σχέδιο και απόφαση της κυβέρνησης του Ισραήλ, σκοτώνοντας τους πιο ευάλωτους από το λαό μας, τις γυναίκες και τα παιδιά.
  • Το Ισραήλ έκλεισε τα περάσματα αντί να τα ανοίξει… κατέλαβε με τη βία το παλαιστινιακό σημείο διέλευσης της Ράφα και οι ανθρωπιστικές αυτοκινητοπομπές δέχτηκαν επίθεση με τις ευλογίες του.
  • Το σχέδιο του Ισραήλ δεν έχει αλλάξει: καταστροφή και εκτοπισμός. Ο κόσμος μόλις τώρα αρχίζει να αντιλαμβάνεται τη σκληρή και εκτεταμένη φύση των ενεργειών εναντίον του παλαιστινιακού λαού.
  • Στέκομαι μπροστά σας καθώς κάθε σπιθαμή της Γάζας έχει γίνει μάρτυρας σφαγών, καθώς μαζικοί τάφοι συνεχίζουν να αποκαλύπτονται εκεί που κάποτε υπήρχαν νοσοκομεία. Καθώς ο κόσμος μόλις αρχίζει να αντιλαμβάνεται τη σκληρή και εκτεταμένη φύση των ενεργειών που διαπράχθηκαν εναντίον του παλαιστινιακού λαού.
  • Βρίσκομαι μπροστά σας ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είναι έτοιμος να σκοτώσει χιλιάδες ακόμη για να εξασφαλίσει την πολιτική του επιβίωση. Ο πόλεμος του Ισραήλ είναι εναντίον του παλαιστινιακού λαού στο σύνολό του.
  • Καθώς μιλάμε, 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Ράφα αναρωτιούνται αν θα επιβιώσουν σήμερα και πού θα πάνε μετά. Δεν έχει μείνει πουθενά να πάνε.
  • Έχω σταθεί εκατοντάδες φορές στο παρελθόν σε αυτό το βήμα, συχνά υπό τραγικές συνθήκες, αλλά καμία δεν ήταν συγκρίσιμη με αυτές που υπέστη ο λαός μου σήμερα… ποτέ για μια πιο σημαντική ψηφοφορία από αυτή που πρόκειται να διεξαχθεί, μια ιστορική ψηφοφορία
  • Δεν γράψαμε εμείς τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Δεν θεσπίσαμε εμείς τους διεθνείς νόμους. Απλά απαιτήσαμε να τους δούμε να εφαρμόζονται σε εμάς και μέχρι τώρα μας έχουν αρνηθεί την προστασία τους.
  • Αντιμετωπίζουμε και συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε προσπάθειες να μας απωθήσουν από τη γεωγραφία και την ιστορία… με εθνοκάθαρση, απαρτχάιντ και γενοκτονία. Αλλά ενάντια σε όλες τις αντιξοότητες, επιβιώνουμε. Η σημαία μας κυματίζει ψηλά και περήφανη στην Παλαιστίνη και σε όλο τον κόσμο και στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Έχει γίνει ένα σύμβολο που υψώνεται από όλους εκείνους που πιστεύουν στην ελευθερία.
  • Η θετική ψήφος είναι ψήφος υπέρ της παλαιστινιακής ύπαρξης, δεν είναι ενάντια σε οποιοδήποτε κράτος, αλλά είναι ενάντια στις προσπάθειες να μας στερήσουν το κράτος μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ισραηλινή κυβέρνηση είναι τόσο αντίθετη σε αυτό, επειδή αντιτίθεται στην ανεξαρτησία μας και στη λύση των δύο κρατών συνολικά.
  • Αν δεν υποστηρίζετε την ελευθερία μας, δεν υποστηρίζετε την ειρήνη.

17:52 Σειρήνες στη Μπερ Σεβά για πρώτη φορά μετά την επίθεση του Ιράν στις 14 Απριλίου

Οι σειρήνες εισερχόμενων πυραύλων ήχησαν στην πόλη Μπερ Σεβά στο νότιο Ισραήλ.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, ακούστηκαν αρκετές εκρήξεις. Δεν υπάρχουν άμεσες αναφορές για τραυματισμούς ή ζημιές.

Η τελευταία φορά που ήχησαν οι σειρήνες στην πόλη ήταν εν μέσω της ιρανικής πυραυλικής επίθεσης στις 14 Απριλίου.

17:44 Η υποστήριξη του ψηφίσματος της ΓΣ του ΟΗΕ θα έχει «βαθύ αντίκτυπο» στο μέλλον των Παλαιστινίων

Ο Μοχάμεντ Αμπουσαχάμπ, πρέσβης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στον ΟΗΕ, απευθύνεται στη Γενική Συνέλευση.

Το ψήφισμα, το οποίο είχε ήδη εισαχθεί στις 18 Απριλίου, έχει ευρεία υποστήριξη στον ΟΗΕ.

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν βέτο, η μόνη χώρα του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας που αντιτάχθηκε στο ψήφισμα.

Ακολουθούν ορισμένα αποσπάσματα από την ομιλία του:

  • Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί μια καθοριστική στιγμή στην ιστορία
  • Το σχέδιο ψηφίσματος θα έχει βαθύτατο αντίκτυπο στο μέλλον του παλαιστινιακού λαού, ενός λαού που για περισσότερα από 75 χρόνια υφίσταται διώξεις και άρνηση των πιο βασικών δικαιωμάτων του.
  • Ο παλαιστινιακός λαός είναι ένα φιλειρηνικό έθνος και αξίζει την ευκαιρία να υπηρετήσει αποτελεσματικά την ανθρωπότητα μέσω των Ηνωμένων Εθνών.
  • Το κράτος της Παλαιστίνης έχει αποδείξει ότι αξίζει τη θέση του στη διεθνή κοινότητα και δικαιούται να γίνει πλήρες μέλος.
  • Ως διεθνής κοινότητα, έχουμε την ευθύνη να τηρήσουμε τους διεθνώς συμφωνημένους όρους αναφοράς για τον τερματισμό της σύγκρουσης, με πιο κρίσιμο στοιχείο τη λύση των δύο κρατών με βάση τα σύνορα της 4ης Ιουνίου 1967.
  • Η προσχώρηση της Παλαιστίνης ως πλήρους μέλους στον ΟΗΕ θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα υποστήριξης της λύσης των δύο κρατών.
  • Ψηφίζοντας υπέρ του σημερινού σχεδίου ψηφίσματος θα δείξετε ότι αρνείστε να συμβιβαστείτε με οτιδήποτε λιγότερο από την υποστήριξη των νόμιμων δικαιωμάτων των λαών και την απόρριψη των διπλών προτύπων.

17:30 Γιατί είναι σημαντική η ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την Παλαιστίνη;

Η έγκριση του σχεδίου ψηφίσματος θα δώσει στην Παλαιστίνη περισσότερα δικαιώματα και προνόμια στον ΟΗΕ.

Επί του παρόντος η Παλαιστίνη είναι κράτος παρατηρητής χωρίς δικαίωμα συμμετοχής, αλλά αγωνίζεται για την πλήρη ένταξη σε αυτό το όργανο εδώ και πολλά χρόνια.

Σε αυτό ασκήθηκε βέτο από τις Ηνωμένες Πολιτείες τον περασμένο μήνα. Παρ’ όλα αυτά, η Γενική Συνέλευση τώρα σε αυτή την έκτακτη σύνοδο θα εξετάσει αυτό το σχέδιο ψηφίσματος που δεν θα έδινε στην Παλαιστίνη πλήρη ένταξη, αλλά θα της επέτρεπε πολύ περισσότερα δικαιώματα και προνόμια, όπως την ένταξη σε διάφορους οργανισμούς και όργανα του ΟΗΕ στα οποία δεν είναι σε θέση να ενταχθεί τώρα, μεταξύ άλλων.

Είναι λοιπόν αρκετά σημαντικό. Η ψηφοφορία αναμένεται μέσα στην επόμενη ώρα.

17:18 Ξεκίνησε η σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τα νέα «δικαιώματα και προνόμια» της Παλαιστίνης

Ξεκίνησε η συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για ψήφισμα που θα παρέχει νέα «δικαιώματα και προνόμια» στην Παλαιστίνη και θα καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να επανεξετάσει ευνοϊκά το αίτημά της να γίνει το 194ο μέλος των Ηνωμένων Εθνών.

Πρόκειται τη 10η έκτακτη ειδική σύνοδο για τη συνεχιζόμενη κρίση στη Γάζα.

17:03 «H επίθεση στη Ράφα θα οδηγήσει σε ανθρωπιστική καταστροφή επικών διαστάσεων»

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε την Παρασκευή ότι μια μαζική επίθεση στο έδαφος στη Ράφα θα οδηγούσε σε μια «επική ανθρωπιστική καταστροφή».

Μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ναϊρόμπι της Κένυας, ο Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε επίσης ότι μια μαζική επίθεση στο έδαφος θα «τραβούσε την πρίζα στις προσπάθειές μας να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους, καθώς ο λιμός απειλείται», προσθέτοντας ότι η κατάσταση στη νότια πόλη της Γάζας βρίσκεται «στην κόψη του μαχαιριού» κι ενώ οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται.

«Συμμετέχουμε ενεργά με όλους τους εμπλεκόμενους για την επανέναρξη της εισόδου σωτήριων προμηθειών – συμπεριλαμβανομένων των απελπιστικά αναγκαίων καυσίμων – μέσω των διαβάσεων Ράφα και Κερέμ Σαλόμ [Καρέμ Αμπού Σάλεμ]», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, επαναλαμβάνοντας τις εκκλήσεις του για κατάπαυση του πυρός.

«Η μοίρα των Παλαιστινίων, των Ισραηλινών και ολόκληρης της περιοχής κρέμεται από μια κλωστή», δήλωσε ο Γκουτέρες στο περιθώριο της Διάσκεψης της Κοινωνίας των Πολιτών στο Ναϊρόμπι.

«Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου προς την κυβέρνηση του Ισραήλ και την ηγεσία της Χαμάς να επιδείξουν πολιτικό θάρρος και να μην πεισθούν προσπαθειών για να επιτευχθεί συμφωνία ώστε να σταματήσει η αιματοχυσία και να απελευθερωθούν οι όμηροι», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια ο Γκουτέρες επανέλαβε τις εκκλήσεις του για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων και τη μαζική αύξηση της σωτήριας βοήθειας.

16:51 Ειρηνικό το 97% – Η αστυνομική καταστολή αύξησε τη βία

Ειρηνικές ήταν στην πλειοψηφία τους οι φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα στα αμερικάνικα πανεπιστήμια από τα μέσα Απριλίου με στόχο τον τερματισμό του πολέμου που πραγματοποιεί το Ισραήλ στη Γάζα.

Όπως διαπίστωσε η έρευνα της ανεξάρτητης μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που παρακολουθεί την πολιτική βία και τις πολιτικές διαμαρτυρίες σε όλο τον κόσμο, Armed Conflict Location and Event Data (Acled), το 97% των διαδηλώσεων ήταν ειρηνικές.

Η ανάλυση έδειξε πως από τις 553 διαδηλώσεις σε πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ σε εθνικό επίπεδο μεταξύ 18 Απριλίου και 3 Μαΐου, λιγότερες από 20 είχαν ως αποτέλεσμα σοβαρή διαπροσωπική βία ή υλικές ζημιές.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

16:40 Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας ενέκρινε την επέκταση της επιχείρησης των IDF στη Ράφα

Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ ενέκρινε την «επέκταση της περιοχής επιχειρήσεων» των ισραηλινών δυνάμεων στη Ράφα, ανέφερε το Axios επικαλούμενο τρεις πηγές με γνώση των λεπτομερειών.

Δύο από τις ανώνυμες πηγές δήλωσαν ότι πρόκειται για μια «μετρημένη επέκταση» που δεν ξεπερνά την κόκκινη γραμμή του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ενώ η τρίτη δήλωσε ότι θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι ξεπερνά τη γραμμή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι θα σταματήσει ορισμένες αποστολές επιθετικών όπλων προς το Ισραήλ εάν εισέλθει στα πληθυσμιακά κέντρα της Ράφα, λόγω ανησυχιών για το ένα εκατομμύριο και πλέον αμάχων που βρίσκουν καταφύγιο εκεί.

Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας ψήφισε επίσης να δώσει εντολή στην ομάδα διαπραγμάτευσης του Ισραήλ για τους ομήρους να συνεχίσει τις προσπάθειές της για την επίτευξη συμφωνίας για τους ομήρους, συντάσσοντας μια νέα πρόταση με την ελπίδα να επιτευχθεί μια σημαντική ανακάλυψη, αναφέρει το Axios.

Οι ακροδεξιοί υπουργοί Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και Μπεζαλέλ Σμότριχ ψήφισαν κατά της απόφασης, αλλά υπερτερούσαν αριθμητικά.

16:28 Μαχητές της Χεζμπολάχ οι δύο νεκροί από ισραηλινή επίθεση στο νότιο Λίβανο

Δύο ένοπλοι μαχητές της Χεζμπολάχ χτυπήθηκαν νωρίτερα σήμερα από την ισραηλινή πολεμική αεροπορία στο Γιαρούν του νότιου Λιβάνου, σύμφωνα με τον στρατό.

Οι IDF λένε ότι οι δύο μαχητές εντοπίστηκαν από στρατιώτες της 869ης Μονάδας Συλλογής Πληροφοριών Μάχης κοντά σε ένα κτίριο που είναι γνωστό ότι χρησιμοποιείται από την οργάνωση, ενώ έφεραν όπλα. Λίγο αργότερα, το κτίριο χτυπήθηκε από μαχητικά αεροσκάφη.

Μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν την Παρασκευή επιπλέον τοποθεσίες της Χεζμπολάχ στην Καφρ Κίλα και στη Μπίλντα, προσθέτουν ο IDF.

Οι IDF λένε επίσης ότι οι σειρήνες μη επανδρωμένων αεροσκαφών που ήχησαν νωρίτερα στο βόρειο Ισραήλ ήταν λάθος συναγερμοί.

16:16 «Παντού προσγειώνονται βλήματα τανκ»

Περισσότεροι Παλαιστίνιοι στη δυτική Ράφα αναζητούν διέξοδο από την πόλη, καθώς οι επιθέσεις του Ισραήλ, που αρχικά επικεντρώθηκαν στα ανατολικά, επεκτείνονται σε όλο τον θύλακα.

«Όλη η Ράφα δεν είναι ασφαλής, καθώς από χθες (Πέμπτη) βλήματα τανκ προσγειώθηκαν παντού», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο Αμπού Χασάν, ένας 50χρονος κάτοικος της δυτικής συνοικίας Ταλ ας Σουλτάν της Ράφα.

«Προσπαθώ να φύγω, αλλά δεν μπορώ να διαθέσω 2.000 σέκελ (540 δολάρια) για να αγοράσω μια σκηνή για την οικογένειά μου», είπε.

«Υπάρχει μια αυξημένη μετακίνηση ανθρώπων έξω από τη Ράφα, ακόμη και από τις δυτικές περιοχές, παρόλο που δεν είχαν χαρακτηριστεί ως κόκκινες ζώνες από την κατοχή», προσέθεσε.

Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 100.000 Παλαιστίνιοι, οι περισσότεροι από την ανατολική Ράφα, έχουν εγκαταλείψει την πόλη, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

16:04 Τα τανκ των IDF προελαύνουν στον κύριο δρόμο που χωρίζει την ανατολική και τη δυτική πλευρά της Ράφα

Ισραηλινά τανκ προχώρησαν σήμερα σε έναν κεντρικό δρόμο που χωρίζει το ανατολικό και το δυτικό μισό της Ράφα στη νότια Γάζα, αναφέρει το Reuters.

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) είχαν δηλώσει ότι κατέλαβαν μέρος του δρόμου Σαλάχ αλ Ντιν όταν ξεκίνησαν την επιχείρησή τους στην ανατολική Ράφα αργά τη Δευτέρα.

Φαίνεται ότι τα τανκ προωθήθηκαν περαιτέρω κατά μήκος του δρόμου, αν και εξακολουθούν να βρίσκονται εντός μιας ζώνης που οι IDF διέταξαν να εκκενωθεί.

Οι κάτοικοι περιέγραψαν σχεδόν συνεχείς εκρήξεις και πυροβολισμούς ανατολικά και βορειοανατολικά της πόλης, με έντονες μάχες μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και μαχητών των οργανώσεων Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ.

Η Χαμάς ισχυρίστηκε ότι έστησε ενέδρα σε ισραηλινά άρματα μάχης κοντά σε ένα τζαμί στα ανατολικά της πόλης, ένδειξη ότι οι IDF είχαν διεισδύσει αρκετά χιλιόμετρα από τα ανατολικά προς τα περίχωρα της κατοικημένης περιοχής της πόλης.

Το Ισραήλ διέταξε την απομάκρυνση των αμάχων από τα ανατολικά προάστια της Ράφα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Ο στρατός εκτίμησε ότι περίπου 150.000 Παλαιστίνιοι στην ανατολική περιοχή της Ράφα έχουν ήδη απομακρυνθεί.

15:53 Όλο και περισσότεροι καταδικάζουν την επίθεση στην έδρα της UNRWA

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες σχολίασε επίσης τις επιθέσεις των Ισραηλινών στην έδρα της UNRWA στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Η στοχοποίηση των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και της έδρας της ανθρωπιστικής οργάνωσης είναι απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει», έγραψε σε ανάρτησή του στο Χ.

Παρομοίως, ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Έσπεν Μπαρθ Έιντε εξέφρασε σοκ για τις επιθέσεις και δήλωσε ότι πρέπει να γίνει έρευνα για τους υπεύθυνους και να λογοδοτήσουν.

«Το Ισραήλ ως χώρα υποδοχής έχει καθήκον να προστατεύει το προσωπικό και τις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ ανά πάσα στιγμή», προσέθεσε σε ανάρτησή του στο Χ.

15:41 Αστυνομική καταστολή σε MIT και σε πανεπιστήμια στη Φιλαδέλφεια και Αριζόνα

Η αστυνομία διέλυσε μια κατασκήνωση φοιτητών σε φιλιπαλαιστινιακή διαδήλωση στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) και προχώρησε στην απομάκρυνση των διαδηλωτών από την πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια στη Φιλαδέλφεια, λίγες ώρες αφότου η αστυνομία έριξε δακρυγόνα σε διαδηλωτές και διέλυσε μια κατασκήνωση στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης, βίντεο δείχνει την αστυνομία να περιφέρεται στον καταυλισμό του ΜΙΤ. Οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας λένε ότι περίπου 10 φοιτητές έχουν συλληφθεί αφού τα ΜΑΤ έφτασαν γύρω στις 4 π.μ., περικύκλωσαν την κατασκήνωση και έδωσαν στους διαδηλωτές περίπου 15 λεπτά για να φύγουν.

Ένα πλήθος έξω από την κατασκήνωση άρχισε να συγκεντρώνεται και να φωνάζει φιλοπαλαιστινιακά συνθήματα, αλλά διαλύθηκε μέχρι τις 6 π.μ.

Στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, η αστυνομία της πανεπιστημιούπολης έριξε δακρυγόνα αργά το βράδυ της Πέμπτης κατά των διαδηλωτών προτού διαλύσει μία κατασκήνωση. Σε ανακοίνωσή του, το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα αναφέρει ότι έλαβε την απόφαση επειδή η κατασκήνωση παραβίαζε την πολιτική του πανεπιστήμιου.

Η σχολή αναφέρει επίσης ότι τα αστυνομικά οχήματα δέχτηκαν καρφιά, ενώ πέτρες και μπουκάλια με νερό πετάχτηκαν εναντίον των αστυνομικών και του προσωπικού του πανεπιστημίου.

Στη Φιλαδέλφεια νωρίς το πρωί της Παρασκευής, η αστυνομία συνέλαβε άτομα σε κατασκήνωση που βρίσκεται στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια για περισσότερες από δύο εβδομάδες.

Οι αστυνομικοί προειδοποίησαν τους φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν την πανεπιστημιούπολη ή να αντιμετωπίσουν πιθανή σύλληψη.

15:29 IDF: 12 στρατιώτες απομακρύνθηκαν για θεραπεία μετά από τσίμπημα σφήκας στη νότια Γάζα

Δώδεκα στρατιώτες τραυματίστηκαν αφού τους τσίμπησαν σφήκες στη νότια Λωρίδα της Γάζας νωρίτερα την Παρασκευή.

Το περιστατικό συνέβη εν μέσω επιχείρησης της Νότιας Ταξιαρχίας της Μεραρχίας της Γάζας στη συνοριακή περιοχή, κοντά στην κοινότητα Νιρίμ.

Ένα τανκ είχε περάσει πάνω από μια μεγάλη φωλιά σφηκών, με αποτέλεσμα τα έντομα να τσιμπήσουν τους στρατιώτες. Ένας από τους στρατιώτες νοσηλεύεται σε ήπια τραύματα, ενώ οι υπόλοιποι 11 είναι ελαφρά τραυματισμένοι, σύμφωνα με τις IDF.

Μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο του Ισραήλ για περίθαλψη.

15:17 Τραυματίστηκε μέλος του ΠΟΥ στη Ράφα – Σκοτώθηκε η ανίψια του

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε ότι ένα μέλος του προσωπικού του ΠΟΥ, η σύζυγός του και ένα παιδί τραυματίστηκαν σε αεροπορική επιδρομή που κατέστρεψε το σπίτι του στη Ράφα την Τετάρτη.

Η επτάχρονη ανιψιά του μέλους του προσωπικού σκοτώθηκε, έγραψε ο επικεφαλής του ΠΟΥ σε ανάρτησή του στο X.

«Αυτό είναι άλλο ένα καταστροφικό παράδειγμα του πόσο ανασφαλής είναι η κατάσταση στη Ράφα και σε ολόκληρη τη Γάζα», έγραψε ο Τέντρος. «Ζητάμε την προστασία όλων των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και όλων των πολιτών. Ζητάμε κατάπαυση του πυρός», κατέληξε.

15:05 Δύο νεκροί από φερόμενη ισραηλινή επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο νότιο Λίβανο

Το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου μεταδίδει ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν από ισραηλινή επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος που έπληξε εργαζόμενους ως συντηρητές στην πόλη Ταΐρ Χάρφα κοντά στα σύνορα.

Ένα από αυτά τα θύματα είναι ένας παραϊατρικός, σύμφωνα με το Al Jazeera Arabic.

Το Ισραήλ ανταλλάσσει τακτικά διασυνοριακά πλήγματα με τη λιβανέζικη ομάδα Χεζμπολάχ από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, ωθώντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και στις δύο πλευρές των συνόρων να εκκενώσουν τις περιοχές.

14:53 Στα πρόθυρα της κατάρρευσης ο τομέας της υγείας στη Γάζα

Ο δρ. Σαλέχ αλ-Χαμς, διευθυντής νοσηλευτικής στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο της Γάζας στη Χαν Γιουνίς, έδωσε στο Al Jazeera μια ενημέρωση σχετικά με τον εξαντλημένο ιατρικό τομέα στον θύλακα.

  • Τα λίγα νοσοκομεία που λειτουργούν μερικώς γύρω από τη Ράφα είναι εντελώς υπερφορτωμένα.
  • Τα λίγα λειτουργικά νοσοκομεία της Γάζας θα μπορούσαν να τεθούν εκτός λειτουργίας εντός ημερών λόγω της έλλειψης καυσίμων, με τα οποία λειτουργούν όλες οι γεννήτριες τους.
  • Η διακοπή λειτουργίας των νοσοκομείων θα σήμαινε ότι εκατοντάδες ασθενείς που λαμβάνουν εντατική θεραπεία ή αναπνευστική βοήθεια που σώζει ζωές θα αποκόπτονταν.
  • Τα ασθενοφόρα δυσκολεύονται να φτάσουν στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο επειδή ο κύριος δρόμος που το συνδέει με τη Ράφα είναι αποκλεισμένος λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

14:41 Σειρήνες για drone στο βόρειο Ισραήλ

Σειρήνες ήχησαν σε βόρειες πόλεις του Ισραήλ κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, προειδοποιώντας για εισβολή εχθρικού αεροσκάφους.

Οι σειρήνες ηχούν σε κοινότητες που έχουν εκκενωθεί σε μεγάλο βαθμό, συμπεριλαμβανομένων των Τελ Χάι, Κιριάτ Σμόνα, Μίσγκαβ Αμ, Μαργκαλιό, Μααγιάν Μπαρούχ, Μανάρα, Μετούλα, Κφαρ Γιουβάλ, Κφαρ Γκιλάντι και Μπέιτ Χιλέλ.

14:30 Το Νοσοκομείο Μαρτύρων αλ Ακσά θα ξεμείνει από καύσιμα «εντός 48 ωρών»

Το Κυβερνητικό Γραφείο Τύπου στη Γάζα απαίτησε την άμεση προμήθεια καυσίμων στο Νοσοκομείο των Μαρτύρων του αλ Ακσά, αφού η διοίκηση της υγειονομικής μονάδας προειδοποίησε ότι αυτός ο κρίσιμος πόρος θα εξαντληθεί εντός δύο ημερών.

«Καλούμε όλους τους οργανισμούς του ΟΗΕ και τα διεθνή ιδρύματα να προμηθεύσουν επειγόντως καύσιμα στο Νοσοκομείο των Μαρτύρων του αλ Ακσά πριν να είναι πολύ αργά, και ζητάμε άμεση και επείγουσα παρέμβαση για την προμήθεια καυσίμων σε όλα τα νοσοκομεία και την αποκατάσταση και αποκατάστασή τους πριν μια ανθρωπιστική καταστροφή σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Πρόσθεσε ότι καθιστά το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και όλες τις αρμόδιες Αρχές πλήρως υπεύθυνες για οποιαδήποτε «καταστροφή ή πραγματική κρίση», η οποία, όπως είπε, μπορεί να οδηγήσει σε θανάτους ασθενών και παιδιών, ιδίως των ασθενών και των τραυματιών που κοιμούνται στα τμήματα εντατικής θεραπείας και νοσηλείας.

14:18 Αντιαρματικοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν σε κιμπούτς στο βόρειο Ισραήλ

Τρεις αντιαρματικοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν στο κιμπούτς Μισγκάβ στην Άνω Γαλιλαία, δίπλα στα σύνορα με τον Λίβανο σύμφωνα με αναφορές εβραϊκών μέσων ενημέρωσης.

Δεν υπάρχουν άμεσες αναφορές για θύματα στο περιστατικό, αν και ένας από τους πυραύλους χτύπησε ένα κτίριο, προκαλώντας κάποιες ζημιές.

14:07 Δεν έχει περάσει καθόλου βοήθεια στη Γάζα από το κλείσιμο των περασμάτων και μετά

Από τις 7 Μαΐου, όταν το Ισραήλ κατέλαβε το συνοριακό πέρασμα της Ράφα και μετέφερε στρατεύματα προς την πόλη στη νότια Γάζα, δεν έχει περάσει καθόλου βοήθεια στον πολιορκημένο θύλακα.

Με τις προμήθειες καυσίμων και νερού να έχουν πλέον στερέψει, οι υπηρεσίες βοήθειας θα μπορούσαν να αναγκαστούν να κλείσουν εντελώς μέσα σε λίγες ημέρες, οδηγώντας σε μεγαλύτερη απελπισία τον κατεστραμμένο από τον πόλεμο θύλακα, προειδοποίησαν αξιωματούχοι του ΟΗΕ.

Δείτε στον παρακάτω χάρτη που βρίσκονται τα περάσματα στη Ράφα και το Κερέμ Σαλόμ:

Πηγή: Al Jazeera

14:01 Η Γερμανία καταδικάζει την «κλιμάκωση της βίαιης διαμαρτυρίας» κατά της UNRWA

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την «κλιμάκωση της βίαιης διαμαρτυρίας» κατά της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Το Ισραήλ πρέπει να διασφαλίσει την προστασία των εγκαταστάσεων και του προσωπικού του ΟΗΕ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη», ανέφερε στο Χ.

«Τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τη σημαντική αποστολή τους στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ», τόνισε.

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, η UNRWA έκλεισε την Πέμπτη την έδρα της στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ αφού Ισραηλινοί έβαλαν φωτιά σε περιοχές στην άκρη του συγκροτήματός της.

Ο Φιλίπ Λαζαρίνι, επικεφαλής της UNWRA, δήλωσε ότι αυτό ήταν το δεύτερο βίαιο περιστατικό σε λιγότερο από μία εβδομάδα.

13:48 Ρεπορτάζ του CNN αναφέρεται σε κακοποίηση Παλαιστινίων που κατηγορούνται για τρομοκρατία σε ισραηλινά κέντρα κράτησης

Το CNN δημοσιεύει ένα λεπτομερές ρεπορτάζ σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν στις ισραηλινές εγκαταστάσεις κράτησης υπόπτων για τρομοκρατία, οι οποίοι κρατούνται κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Επικαλούμενο δύο Ισραηλινούς πληροφοριοδότες και έναν Παλαιστίνιο γιατρό που κρατείται σε μια εγκατάσταση στη Νεγκέβ, το ρεπορτάζ περιγράφει λεπτομερώς την καταγγελλόμενη κακοποίηση των κρατουμένων, η οποία περιλαμβάνει ξυλοδαρμούς.

«Οι ξυλοδαρμοί δεν γίνονταν για τη συλλογή πληροφοριών. Έγιναν από εκδίκηση», λέει ένας από τους πληροφοριοδότες που επικαλείται το CNN. «Ήταν τιμωρία για όσα έκαναν οι Παλαιστίνιοι στις 7 Οκτωβρίου και τιμωρία για τη συμπεριφορά τους στον καταυλισμό», τονίζεται.

Μια άλλη από τις ισραηλινές πηγές μοιράζεται φωτογραφίες που τράβηξε σε μια εγκατάσταση κράτησης στη Σντε Τέιμαν, περίπου 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Γάζα, οι οποίες δείχνουν περίπου εκατό άνδρες με δεμένα μάτια και γκρίζες φόρμες σε μια φωτισμένη περιοχή που περιβάλλεται από φράχτη με συρματόπλεγμα.

Ο Παλαιστίνιος γιατρός που αναφέρεται στο ρεπορτάζ είπε ότι οι φρουροί στη Σντε Τέιμαν εξαπολύουν τακτικά σκυλιά πάνω σε κρατούμενους που κοιμούνται, σε αυτό που αποκαλεί «νυχτερινά βασανιστήρια».

Πηγή φωτογραφίας: Chaim Goldberg / Flash90

Το ρεπορτάζ περιλαμβάνει επίσης ένα τρισδιάστατο μοντέλο βίντεο ενός νοσοκομείου της εγκατάστασης, όπου σύμφωνα με τις μαρτυρίες, οι τραυματισμένοι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι είναι δεμένοι με χειροπέδες σε κρεβάτια φορώντας πάνες και τρέφονται με καλαμάκια.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) αρνούνται τους ισχυρισμούς που αναφέρονται στο ρεπορτάζ του CNN, επιμένοντας ότι κάθε ισχυρισμός για παραπτώματα από στρατιώτες των IDF εξετάζεται και αντιμετωπίζεται αναλόγως».

13:39 Ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε τον βασικό δρόμο στη Ράφα, τα τανκς περικύκλωσαν την ανατολική πλευρά της πόλης

Το Reuters αναφέρει ότι τα ισραηλινά τανκς κατέλαβαν τον κύριο δρόμο που χωρίζει το ανατολικό και το δυτικό μισό της Ράφα σήμερα Παρασκευή, περικυκλώνοντας ουσιαστικά ολόκληρη την ανατολική πλευρά της πόλης στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Οι κάτοικοι περιέγραψαν σχεδόν συνεχείς εκρήξεις και πυροβολισμούς ανατολικά και βορειοανατολικά της πόλης την Παρασκευή, με έντονες μάχες μεταξύ ισραηλινών δυνάμεων και μαχητών της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Η Χαμάς δήλωσε ότι έστησε ενέδρα σε ισραηλινά άρματα μάχης κοντά σε ένα τζαμί στα ανατολικά της πόλης, σημάδι ότι οι Ισραηλινοί είχαν διεισδύσει αρκετά χιλιόμετρα από τα ανατολικά στα περίχωρα της κατοικημένης περιοχής.

13:29 Συγκλονιστικές εικόνες από την Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα

Το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει σε όλη την επικράτεια της Λωρίδας της Γάζας από τον βορρά μέχρι και τη Ράφα στον νότο.

Σε βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει σε παλαιστινιακά ΜΜΕ αποτυπώνονται οι προσπάθειες διασωστών μετά από χτύπημα σε σπίτι στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

13:20 H UNICEF υποστηρίζει ότι πάνω από 100 χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα

Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) δήλωσε ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Ράφα τις τελευταίες πέντε ημέρες.

Σύμφωνα με τη UNICEF, τα αποθέματα τροφίμων στη νότια Λωρίδα της Γάζας αναμένεται να εξαντληθούν εντός λίγων ημερών, ενώ η έλλειψη καυσίμων θα μπορούσε να προκαλέσει τη διακοπή των ανθρωπιστικών δραστηριοτήτων στη Γάζα εντός ημερών.

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, η UNRWA εκτιμά ότι αυτός ο αριθμός έχει ξεπεράσει τις 110.000 ήδη.

13:10 Al Jazeera: Μαχητικά αεροσκάφη, επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη σφυροκοπούν τα κτίρια της Ράφα, καθώς περισσότεροι άνθρωποι εγκαταλείπουν την περιοχή

Ο Χάνι Μαχμούντ μεταδίδει από την Ντέιρ ελ-Μπάλαχ στην κεντρική Γάζα:

«Περισσότεροι άνθρωποι εγκαταλείπουν τη Ράφα αυτή τη στιγμή, ιδιαίτερα από το κεντρικό τμήμα της πόλης, καθώς και προς τα δυτικά.

Τις τελευταίες δύο ημέρες, ο ισραηλινός στρατός έστειλε μηνύματα, έκανε τηλεφωνήματα και έριξε φυλλάδια προειδοποιώντας τους ανθρώπους να μην παραμείνουν στην πόλη Ράφα, παρά το γεγονός ότι έχει δηλώσει ότι οι επιχειρήσεις του περιορίζονται στο ανατολικό τμήμα της πόλης Ράφα.

Στο έδαφος, βλέπουμε μια επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Πύργοι κατοικιών και δημόσιες εγκαταστάσεις σε όλη την πόλη της Ράφα γίνονται άμεσος στόχος αεροσκαφών F-16 και επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το ανατολικό τμήμα της πόλης Ράφα – και η περιοχή κοντά στο πέρασμα της Ράφα – έχει σχεδόν εκκαθαριστεί από όλα τα κτίρια κατοικιών και τις δημόσιες εγκαταστάσεις, καθιστώντας εύκολο για τον ισραηλινό στρατό να ελιχθεί και να προωθηθεί βαθύτερα μέσα στην πόλη.

Υπάρχουν περισσότερες αναφορές για απώλειες αμάχων που φτάνουν στο νοσοκομείο του Κουβέιτ, καθώς και σε νοσοκομεία πεδίου».

13:00 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Χιλιάδες Παλαιστίνιοι που εγκαταλείπουν τη Ράφα συνεχίζουν να συρρέουν σε κεντρικές περιοχές της Γάζας, όπως η Ντέιρ ελ-Μπάλαχ, όπου τα τρόφιμα, το νερό και οι ιατρικές προμήθειες είναι ελάχιστα
  • Εκτός από τις εντεινόμενες επιθέσεις στη Ράφα, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές συνεχίζουν να πλήττουν γειτονιές στο κέντρο και στα βόρεια της Γάζας
  • Ισραηλινή αεροπορική επίθεση σε σπίτι κοντά στο Χαν Γιουνίς σκότωσε τουλάχιστον οκτώ άτομα από την ίδια οικογένεια
  • Με τα συνοριακά περάσματα κλειστά ή ουσιαστικά μπλοκαρισμένα, καμία προμήθεια δεν έχει εισέλθει στη Γάζα από την Κυριακή, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες βοήθειας να έχουν μείνει με τα «τελευταία τους αποθέματα», λέει η UNRWA
  • Οι αντιπροσωπείες του Ισραήλ και της Χαμάς αποχώρησαν από το Κάιρο, αφήνοντας τον τελευταίο γύρο των συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός χωρίς να εξασφαλιστεί συμφωνία
  • Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου δήλωσε ότι και τα δύο μέρη πρέπει να επιδείξουν «ευελιξία» εάν πρόκειται να καταλήξουν σε συμφωνία

12:48 Ανακλήθηκε φοιτητική βίζα Παλαιστίνιας στη Βρετανία – Θεωρήθηκε απειλή για την «εθνική ασφάλεια»

Η Ντάνα Αμπουκαμάρ, Παλαιστίνια φοιτήτρια Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, η οποία έχει χάσει 15 μέλη της οικογένειάς της στη Γάζα, δήλωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση ανακάλεσε τη φοιτητική της βίζα, θεωρώντας την απειλή για την «εθνική ασφάλεια».

«Κατά τη διάρκεια αυτής της γενοκτονίας, το υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε να ανακαλέσει τη φοιτητική μου βίζα μετά από δημόσιες δηλώσεις που υποστήριξαν το δικαίωμα των Παλαιστινίων να ασκούν το δικαίωμά τους βάσει του διεθνούς δικαίου για να αντισταθούν στην καταπίεση και να σπάσουν την πολιορκία που επιβλήθηκε παράνομα στη Γάζα για πάνω από 16 χρόνια», δήλωσε η Αμπουκαμάρ στο Al Jazeera.

«Η ελευθερία της έκφρασης είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, αλλά φαίνεται ότι δεν ισχύει για τις εθνικές μειονότητες, ιδίως για τους μουσουλμάνους και τους Παλαιστίνιους όπως εγώ», πρόσθεσε.

Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου έρχεται μετά τα σχόλια που έκανε η Αμπουκαμάρ σε μια συγκέντρωση υπέρ της Παλαιστίνης πέρυσι, μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, δηλώνοντας: «Είμαστε γεμάτοι υπερηφάνεια, είμαστε πραγματικά, γεμάτοι χαρά για ό,τι συνέβη».

Η Αμπουκαμάρ δήλωσε αργότερα στο BBC ότι τα σχόλια αυτά είχαν παρερμηνευθεί και ότι «ο θάνατος οποιουδήποτε αθώου πολίτη δεν πρέπει να συγχωρείται ποτέ».

12:39 Πανεπιστημιακός του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνα παύτηκε μετά από λεκτική επίθεση σε γυναίκα που φορούσε χιτζάμπ

Το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα (ASU) ανακοίνωσε ότι ένας πανεπιστημιακός που ενεπλάκη σε λεκτική επίθεση εναντίον μιας γυναίκας που φορούσε χιτζάμπ παύτηκε και του απαγορεύτηκε να επιστρέψει στην πανεπιστημιούπολη για να διδάξει.

«Δεν του επιτρέπεται πλέον να βρίσκεται στην πανεπιστημιούπολη και δεν θα διδάξει ποτέ ξανά εδώ», δήλωσε ο πρόεδρος του ASU, Μάικλ Κρόου σε δήλωσή του στο CNN σχετικά με τον Τζόναθαν Γιούντελμαν, ο οποίος τέθηκε σε άδεια μετά το περιστατικό της 5ης Μαΐου.

Ο Γιούντελμαν, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο πανεπιστήμιο, εντοπίστηκε και κατηγορήθηκε ότι εκφόβισε δύο άτομα κοντά σε μια συγκέντρωση υπέρ του Ισραήλ σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο πανεπιστημιακός, ο οποίος εντοπίστηκε σε διάφορες πλατφόρμες στις 6 Μαΐου, εργαζόταν ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στη Σχολή Πολιτικής και Οικονομικής Σκέψης και Ηγεσίας του πανεπιστημίου.

12:29 Οκτώ μέλη της ίδιας οικογένειας σκοτώθηκαν σε επίθεση σε σπίτι στη Χαν Γιουνίς

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε το σπίτι μιας οικογένειας στην πόλη Αμπασάν αλ-Καμπίρα, στα ανατολικά προάστια της Χαν Γιουνίς, μεταδίδει ο Χάνι Μαχμούντ του Al Jazeera.

Από την επίθεση σκοτώθηκαν οκτώ άτομα από την ίδια οικογένεια και τραυματίστηκαν πολλοί άλλοι.

Η Χαν Γιουνίς είναι μία από τις περιοχές στις οποίες κατευθύνονται οι Παλαιστίνιοι που φεύγουν από τη Ράφα, αν και συνεχίζει να δέχεται και αυτή επιθέσεις.

12:20 Η UNRWA έκλεισε τα γραφεία της στην Ανατολική Ιερουσαλήμ που έγιναν στόχος εμπρησμού

Η UNRWA έκλεισε σήμερα τα κεντρικά της γραφεία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ μετά την χθεσινή πυρπόληση από κατοίκους της περιοχής χώρων που βρίσκονται στον περίβολο του συγκροτήματος, ανακοίνωσε αυτή η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας, ο Φιλίπ Λαζαρίνι, ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X ότι αποφάσισε να κλείσει τα γραφεία μέχρι να αποκατασταθεί η τάξη και πρόσθεσε ότι το χθεσινό περιστατικό είναι το δεύτερο μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα.

«Αυτή η εξέλιξη είναι απαράδεκτη. Για μια ακόμη φορά οι ζωές προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών κινδύνευσαν σοβαρά», δήλωσε.

«Είναι ευθύνη του κράτους του Ισραήλ ως δύναμη κατοχής να διασφαλίσει ότι το προσωπικό και οι εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Εθνών προστατεύονται διαρκώς», σχολίασε.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Η UNRWA, που συστάθηκε για να διαχειριστεί το ζήτημα με τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, οι οποίοι διέφυγαν από την περιοχή ή εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους στη διάρκεια του πολέμου του 1948, περίπου την εποχή της δημιουργίας του ισραηλινού κράτους, έχει υπάρξει επί μακρόν στόχος της ισραηλινής επιθετικότητας.

Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν κάνει επανειλημμένες εκκλήσεις να κλείσει η υπηρεσία, κατηγορώντας την για συνέργεια με το ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς στη Γάζα, μια κατηγορία την οποία τα Ηνωμένα Έθνη διαψεύδουν κατηγορηματικά.

Ο Λαζαρινί είπε ότι μέλη του προσωπικού ήταν παρόντα τη στιγμή του περιστατικού, αλλά δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Ωστόσο, οι υπαίθριοι χώροι των γραφείων καταστράφηκαν από την πυρκαγιά, η οποία κατασβέστηκε από τα μέλη του προσωπικού καθώς οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών καθυστέρησαν να ανταποκριθούν.

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από την ισραηλινή αστυνομία.

Όπως είπε ο Λαζαρίνι, ομάδες Ισραηλινών πραγματοποιούν τακτικά διαδηλώσεις έξω από τους χώρους της UNRWA κατά τους τελευταίους δύο μήνες και αυτή την εβδομάδα κάποιοι επιτέθηκαν με πέτρες εναντίον προσωπικού και κτιρίων εντός του συγκροτήματος.

Σε οπτικό υλικό που ανήρτησε ο Λαζαρίνι διακρίνεται καπνός να υψώνεται κοντά στα κτίρια στην άκρη του συγκροτήματος ενώ ακούγονται συνθήματα και τραγούδια.

Έξω από τις εγκαταστάσεις ένα πλήθος συνοδευόμενο από ένοπλους άνδρες ακούγεται να φωνάζει: «Κάψτε τα Ηνωμένα Έθνη», είπε ο Λαζαρίνι.

12:10 Αντιδράσεις για τα «χασμουρητά» της Μαρίνας Σάττι ενώ μιλούσε η εκπρόσωπος του Ισραήλ στην Eurovision

Η Μαρίνα Σάττι, η οποία εκπροσωπεί την Ελλάδα στην Eurovision, έκανε ότι νυστάζει ενώ μιλούσε η εκπρόσωπος του Ισραήλ σε συνέντευξη Τύπου.

Η συγκεκριμένη κίνηση θεωρήθηκε από πολλούς ως διαμαρτυρία για τον πόλεμο στη Γάζα.

Δείτε σχετικό βίντεο:

Διαβάστε περισσότερα εδώ

12:00 Φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ μπαίνουν στον χορό των κινητοποιήσεων ενάντια στον πόλεμο στη Γάζα

Φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ στην Αγγλία μπήκαν στον χορό των κινητοποιήσεων ενάντια στον πόλεμο στη Γάζα, με εκατοντάδες να συμμετέχουν σε καταυλισμό αλληλεγγύης που στήθηκε στο ίδρυμα.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

11:46 Στρατιωτικός αναλυτής: Η διακοπή παράδοσης αμερικάνικων όπλων δεν θα έχει καμία επίπτωση στις επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Ράφα

Ο Ελάιτζα Μανιέ, στρατιωτικός και πολιτικός αναλυτής, είπε ότι η κίνηση του Τζο Μπάιντεν να αναστείλει την παράδοση ορισμένων όπλων στο Ισραήλ δεν θα αλλάξει τη στρατηγική του πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Ράφα.

«Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει κανένα από τα σχέδια του Νετανιάχου για την κατάληψη της Ράφα», δήλωσε ο Μανιέ στο Al Jazeera.

«Αντιθέτως, θα του δώσει αρκετό χρόνο για να περάσει περισσότερο χρόνο στη Ράφα και να προχωρήσει πολύ αργά για να διασφαλίσει ότι αυτός ο πόλεμος θα διαρκέσει όσο το δυνατόν περισσότερο», τόνισε.

Ο Μανιέ πρόσθεσε ότι η διακοπή παραδόσεων των αμερικανικών όπλων είναι ασήμαντη, διότι ισχύει μόνο για «έξυπνες βόμβες, όχι για ‘τυφλές’ βόμβες, από τις οποίες το Ισραήλ έχει άφθονες και τις χρησιμοποιεί τους τελευταίους επτά μήνες».

11:37 Για αποτυχημένη απόπειρα κατάληψης πλοίου ανατολικά του Άντεν κάνει λόγο η UKMTO

Ο οργανισμός United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO) δήλωσε σήμερα Παρασκευή ότι έλαβε αναφορά για αποτυχημένη κατάληψης πλοίου 195 ναυτικά μίλια ανατολικά του Άντεν της Υεμένης.

Ο πλοίαρχος του πλοίου ανέφερε ότι τον πλησίασε ένα μικρό σκάφος που μετέφερε πέντε ή έξι οπλισμένους ανθρώπους με σκάλες.

Οι μαχητές Χούθι στην Υεμένη έχουν εξαπολύσει επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κατά της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Ινδικό Ωκεανό και γύρω από αυτήν, για να δείξουν την υποστήριξή τους στους Παλαιστίνιους στον πόλεμο στη Γάζα.

Σύμφωνα με τον Guardian, ναυτιλιακές πηγές λένε ότι οι πειρατές μπορεί να ενθαρρύνονται από τη χαλάρωση της ασφάλειας ή μπορεί να εκμεταλλεύονται το χάος που προκαλούν οι επιθέσεις κατά της ναυτιλίας από τους προσκείμενους στο Ιράν, Χούθι.

11:27 Μπορέλ: Η Ισπανία, η Ιρλανδία και άλλες χώρες θα αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη στις 21 Μαΐου

Η Ισπανία, η Ιρλανδία και άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σκοπεύουν να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος στις 21 Μαΐου, δήλωσε αργά την Πέμπτη ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ ενόψει της αναμενόμενης ψηφοφορίας στον ΟΗΕ σήμερα Παρασκευή σχετικά με την υποψηφιότητα για να γίνει η Παλαιστίνη πλήρες μέλος.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε τον Μάρτιο ότι η Ισπανία και η Ιρλανδία, μαζί με τη Σλοβενία και τη Μάλτα, συμφώνησαν να κάνουν τα πρώτα βήματα για την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ, θεωρώντας τη λύση των δύο κρατών απαραίτητη για τη διαρκή ειρήνη.

Ερωτηθείς στον τοπικό ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό RNE αν στις 21 Μαΐου η Ισπανία, η Ιρλανδία και άλλες χώρες της ΕΕ θα αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος, ο Μπορέλ είπε ναι, αναφέροντας και τη Σλοβενία.

«Πρόκειται για μια συμβολική πράξη πολιτικού χαρακτήρα. Περισσότερο από ένα κράτος, αναγνωρίζει τη βούληση για την ύπαρξη αυτού του κράτους», είπε, προσθέτοντας ότι το Βέλγιο και άλλες χώρες πιθανόν να ακολουθήσουν.

Νωρίτερα, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες είχε δηλώσει ότι η απόφαση για την αναγνώριση έχει ληφθεί, αν και δεν έδωσε ημερομηνία.

11:18 Απελπισμένοι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν ότι εκτοπίζονται από το ένα μέρος στο άλλο

Μια εκτοπισμένη γυναίκα από τη Γάζα μίλησε στο Al Jazeera: «Μας είπαν να πάμε στον νότο, μετά τον νότο να πάμε στη Χαν Γιουνίς… Ντέιρ ελ-Μπάλαχ… Ράφα… συνεχίζουμε να μετακινούμαστε από το ένα μέρος στο άλλο. Αυτό το παιδί γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου. Τι φταίει;».

Δείτε το σχετικό βίντεο:

11:08 Μέλη του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου κατέκριναν την ανάρτηση του Μπεν-Γκβιρ για τη Χαμάς και τον Μπάιντεν

Αρκετά μέλη του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας κατέκριναν τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ για το tweet «Η Χαμάς αγαπάει (σ.σ. με καρδούλα) τον Μπάιντεν» χθες κατά τη διάρκεια συνεδρίασης αργά το βράδυ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ynet News.

Το ισραηλινό Μέσο μεταδίδει σχόλια που διέρρευσαν από τη συνεδρίαση, η οποία ήταν προγραμματισμένη να καθορίσει την αντίδραση του Ισραήλ στην απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να παρακρατήσει πυρομαχικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μια μεγάλη ισραηλινή επίθεση στη Ράφα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Μπεν-Γκβιρ υπερασπίστηκε την ανάρτησή του στο X, πρώην Twitter, ως «ήπια, σε σχέση με αυτό που σκέφτονται οι περισσότεροι Ισραηλινοί» για την κίνηση της Ουάσινγκτον.

«Πρέπει να μιλήσουμε στους Αμερικανούς με σεβασμό – αλλά να καταστήσουμε σαφές ότι αν υπάρξουν κυρώσεις σε βάρος μας, τότε θα μεταφερθεί λιγότερη ανθρωπιστική βοήθεια» στους Παλαιστίνιους στη Γάζα, αναφέρεται.

«Να μιλήσουμε με σεβασμό όπως το tweet σας;», φέρεται να ανταπάντησε ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ στη συνάντηση.

Το δημοσίευμα προσθέτει ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ξέσπασε σε γέλια όταν η υπουργός Επιστήμης και Τεχνολογίας Γκίλα Γκαμλιέλ σχολίασε: «Είναι ρομαντικός – πρόσθεσε και ένα emoji καρδιάς».

«Περιμένω από όλους τους υπουργούς να με ακολουθήσουν»

«Τέτοια tweets θα πολλαπλασιαστούν. Περιμένω από όλους τους υπουργούς να με ακολουθήσουν. Υπάρχει υποστήριξη για όσα είπα όχι μόνο από τον Τραμπ, ο οποίος έκανε πολύ σημαντικά σχόλια, αλλά και από ορισμένους Δημοκρατικούς», υποστήριξε ο Μπεν-Γκβιρ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διεκδικεί από τον Μπάιντεν μια ακόμη θητεία στον Λευκό Οίκο, έγραψε χθες στην πλατφόρμα του Truth Social: «Ο απατεώνας Τζο παίρνει το μέρος αυτών των τρομοκρατών, όπως ακριβώς έχει πάρει το μέρος των ακραίων μαφιών που καταλαμβάνουν τις πανεπιστημιουπόλεις μας, επειδή οι δωρητές του τους χρηματοδοτούν».

Ο υπουργός Πολέμου, Γκάντι Έισενκοτ φέρεται να απάντησε στον Μπεν-Γκβιρ: «Θα πρέπει να πάρεις μια βαθιά ανάσα και να δείξεις μεγάλο σεβασμό στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ο Μπεν-Γκβιρ ανταπάντησε: «Θα πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα ότι ακόμη και στις ΗΠΑ υπάρχει πλειοψηφία κατά του Μπάιντεν».

Η συνάντηση ξεκίνησε στις 23:00 χθες το βράδυ και ολοκληρώθηκε γύρω στις 02:00 τα ξημερώματα, σύμφωνα με το Ynet.

10:59 IDF: To Iron Dome αναχαίτισε δύο ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από την περιοχή της Ράφα στο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ

Δύο ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από την περιοχή Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας στην περιοχή Κερέμ Σαλόμ αναχαιτίστηκαν από το Iron Dome, αναφέρει ο ισραηλινός στρατός.

Αρκετές σειρήνες ήχησαν στη συγκεκριμένη κοινότητα την τελευταία ώρα.

10:50 Η UNRWA λέει ότι 110.000 Παλαιστίνιοι έχουν διαφύγει από τη Ράφα

Από τότε που το Ισραήλ άρχισε να προελαύνει προς τα ανατολικά της Ράφα και να εντείνει τις επιθέσεις στην πόλη τη Δευτέρα, περίπου 110.000 Παλαιστίνιοι έχουν διαφύγει, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).

Η υπηρεσία των ΟΗΕ πρόσθεσε ότι όπου κι αν πάνε, αντιμετωπίζουν τη συνεχή απειλή των ισραηλινών επιθέσεων, με τις ισραηλινές δυνάμεις να σφυροκοπούν τη Γάζα από βορρά προς νότο εδώ και επτά μήνες.

«Πουθενά δεν είναι ασφαλές στη Λωρίδα της Γάζας και οι συνθήκες διαβίωσης είναι φρικτές», ανέφερε η UNRWA, ζητώντας εκ νέου «άμεση κατάπαυση του πυρός».

10:40 «Η Ντέιρ ελ-Μπάλαχ ξεμένει από χώρο και πόρους καθώς χιλιάδες άνθρωποι καταφθάνουν»

Ο Χάνι Μαχμούντ μεταδίδει από την Ντέιρ ελ-Μπαλάχ στην κεντρική Γάζα ότι:

«Ο ισραηλινός στρατός επιμένει στην επέκταση των επιχειρήσεων στη Ράφα και συνεχίζει να σφυροκοπά το ανατολικό τμήμα της πόλης.

Τις τελευταίες 24 ώρες, φαίνεται να υπάρχει αύξηση των βομβαρδισμών του πυροβολικού στις ανατολικές και δυτικές περιοχές όπου η συντριπτική πλειοψηφία των εκτοπισμένων οικογενειών βρίσκουν καταφύγιο.

Αυτό έχει αναγκάσει τους ανθρώπους να μετακινηθούν σε πρόσφατα καθορισμένες ασφαλείς περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Ντέιρ ελ-Μπάλάχ, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν συρρεύσει.

Στήνουν τις σκηνές τους και προσπαθούν να βρουν διαθέσιμες οικιστικές μονάδες για να μείνουν.

Η πόλη Ντέιρ ελ-Μπάλαχ όχι μόνο ξεμένει από χώρο, αλλά ξεμένει και από πόρους, ιδιαίτερα από νερό.

Επιπλέον, υπάρχει μόνο ένα λειτουργικό νοσοκομείο εδώ, το οποίο λειτουργεί με τη χαμηλότερη δυνατή χωρητικότητα που μπορεί να φανταστεί κανείς. Έχει περάσει πολλά σε αυτούς τους επτά μήνες της σφαγής».

10:31 Η βελγική VRT διέκοψε τη μετάδοση της Eurovision την ώρα που το Ισραήλ ήταν στη σκηνή – Έστειλε μήνυμα υπέρ της Παλαιστίνης

Η βελγική δημόσια τηλεόραση διέκοψε τη ζωντανή μετάδοση του β’ ημιτελικού της Eurovision 2024 για να μεταδώσει μήνυμα κατά του Ισραήλ και υπέρ των Παλαιστινίων.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

10:21 Σειρήνες ακούγονται στο νότιο Ισραήλ – Για τρίτη φορά από το πρωί της Παρασκευής

Σειρήνες που προειδοποιούσαν για ρουκέτες ηχούσαν πριν από λίγο σε κοινότητες κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.

Οι σειρήνες ακούγονταν στις πόλεις Χολίτ και Σούφα, περίπου 10 χιλιόμετρα από τη νοτιότερη πόλη της Γάζας, τη Ράφα.

Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

10:12 Οι Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ έστησαν ενέδρα σε Ισραηλινούς στρατιώτες στη Ράφα

Οι Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ένοπλου τμήματος της Χαμάς, έστησαν ενέδρα σε Ισραηλινούς στρατιώτες που επιχειρούσαν στα ανατολικά της Ράφα, όπου ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις του.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

10:02 IDF: Τα στρατεύματα μας σκότωσαν αρκετούς ενόπλους σε μάχη εκ του σύνεγγυς στην ανατολική Ράφα, εντόπισαν περισσότερα φρεάτια σήραγγας

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι σκότωσε πολλούς ενόπλους καθώς συνεχίζει να επιχειρεί στην ανατολική Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας, καθώς και στη συνοικία Ζεϊτούν της πόλης της Γάζας.

Στην ανατολική Ράφα, τα στρατεύματα της Ταξιαρχίας Γκιβάτι εντόπισαν αρκετά φρεάτια σήραγγας, ενώ η 401η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία σκότωσε αρκετούς ενόπλους σε μάχη εκ του σύνεγγυς και καλώντας σε αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή του περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο, αναφέρουν οι IDF.

Οι IDF λένε επίσης ότι η Πολεμική Αεροπορία και το 215ο Σύνταγμα Πυροβολικού πραγματοποίησαν αρκετές επιδρομές στη Ράφα κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας, στοχεύοντας περιοχές που χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς για την εκτόξευση ρουκετών και όλμων κατά των στρατευμάτων και του Ισραήλ.

Εν τω μεταξύ, στη Ζεϊτούν, όπου οι IDF εξαπέλυσαν χθες το βράδυ μια επιχείρηση ακριβείας, ο στρατός λέει ότι μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν αρκετούς ένοπλους και τοποθεσίες της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου ενός παγιδευμένου κτιρίου.

Στην κεντρική Γάζα, οι IDF λένε ότι έφεδροι της ταξιαρχίας Γιφτάχ εντόπισαν έναν πυρήνα ενόπλων να εγκαταλείπει μια γνωστή αποθήκη όπλων και να κινείται προς τις δυνάμεις, πριν καλέσουν σε αεροπορική επιδρομή εναντίον τους. Η αποθήκη όπλων και ένας άλλος μαχητής στην περιοχή αποτέλεσαν στόχο ξεχωριστών επιδρομών, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Περισσότεροι από 40 ακόμη στόχοι, συμπεριλαμβανομένων τούνελ, θέσεων εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων, κτιρίων, παρατηρητηρίων και άλλων υποδομών, χτυπήθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία σε άλλες περιοχές της Γάζας, προσθέτουν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

09:53 Το Ισραήλ υποβάλλει τη Γάζα σε «μεσαιωνική πολιορκία», πολιτική «καμένης γης»

Ο Σαμ Ρόουζ, διευθυντής σχεδιασμού στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), δήλωσε ότι από την Κυριακή δεν έχουν εισέλθει προμήθειες στη Λωρίδα της Γάζας και ότι «σφοδροί βομβαρδισμοί» πλήττουν περιοχές στο κέντρο της πόλης Ράφα.

«Καμία βοήθεια δεν έχει έρθει στη Γάζα τώρα από την Κυριακή. Ούτε βοήθεια, ούτε καύσιμα, ούτε προμήθειες, τίποτα. Και πραγματικά έχουμε μείνει με τα τελευταία μας αποθέματα. Έχουμε λίγες μέρες ακόμα αλεύρι που μπορούμε να παρέχουμε. Αλλά όλα τα υπόλοιπα θα αρχίσουν να κλείνουν πολύ σύντομα χωρίς καύσιμα, χωρίς νερό. Έτσι η κατάσταση είναι πραγματικά απελπιστική», δήλωσε ο Ρόουζ στο Al Jazeera από τη Ράφα.

«Ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος. Οι άνθρωποι το φοβούνται αυτό εδώ και πάρα πολύ καιρό και τώρα είναι μπροστά μας. Υπάρχουν συνεχείς βομβαρδισμοί. Υπάρχει καπνός στον ορίζοντα. Υπάρχουν άνθρωποι που κινούνται. Υπολογίζουμε ότι, από χθες το βράδυ, περίπου 110.000 άνθρωποι από τη Ράφα είχαν εκτοπιστεί και είχαν μετακινηθεί», είπε.

«Οι άνθρωποι κάνουν ό,τι μπορούν για να φύγουν για ασφάλεια και όμως πού πάνε; Δεν υπάρχουν ασφαλή μέρη», πρόσθεσε.

«Πρόκειται για πληθυσμούς που βρίσκονται ήδη στα πρόθυρα του λιμού και οι οποίοι τώρα υφίστανται μια μεσαιωνική πολιορκία σε συνδυασμό με καμένη γη και σφοδρούς βομβαρδισμούς. Οι ήδη απελπιστικές συνθήκες θα χειροτερέψουν και θα δούμε πλήθος θυμάτων. Όχι μόνο από τους βομβαρδισμούς. Αλλά και από την πείνα, τις ασθένειες και την ασιτία», πρόσθεσε ο Ρόουζ..

09:43 CNN: Η απαίτηση της Χαμάς να συμφωνήσει το Ισραήλ σε εκεχειρία 12 εβδομάδων ήταν ένα σημαντικό σημείο εμπλοκής στον τελευταίο γύρο συνομιλιών

Η διάρκεια μιας αρχικής παύσης των μαχών σε μια πιθανή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς ήταν ένα σημαντικό σημείο εμπλοκής στον πιο πρόσφατο γύρο διαπραγματεύσεων στο Κάιρο, σύμφωνα με τρεις πηγές που επικαλείται το CNN.

Οι πηγές αναφέρουν ότι η τελευταία προσφορά της Χαμάς απαιτούσε από το Ισραήλ να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός 12 εβδομάδων αντί για έξι εβδομάδες που προσφέρονταν στην προηγούμενη πρόταση.

Η πρόταση της Χαμάς που υποβλήθηκε στους διαμεσολαβητές των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ αυτή την εβδομάδα ορίζει δύο διαδοχικές «περιόδους ηρεμίας» των έξι εβδομάδων η καθεμία.

Οι πηγές που επικαλείται το CNN λένε ότι το Ισραήλ ανησυχεί ιδιαίτερα για τη διατύπωση του τρόπου με τον οποίο η πρώτη φάση θα περάσει στη δεύτερη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CNN, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι αντιτίθενται σε μια μεγαλύτερη παύση, καθώς αυτή θα τερμάτιζε ουσιαστικά τον πόλεμο – κάτι που η κυβέρνηση Νετανιάχου έχει αρνηθεί να αποδεχθεί ως όρους για την επίτευξη συμφωνίας.

Το δημοσίευμα έρχεται καθώς η Χαμάς δήλωσε νωρίς σήμερα το πρωί ότι η αντιπροσωπεία της που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας στο Κάιρο έφυγε από την πόλη για το Κατάρ, προσθέτοντας ότι η «μπάλα είναι πλέον εντελώς» στα χέρια του Ισραήλ.

Διαβάστε περισσότερα για τη θέση της Χαμάς εδώ

09:34 Ασθενείς δεν μπορούν να νοσηλευτούν καθώς νοσοκομεία στη Ράφα κλείνουν

Ασθενείς και προσωπικό αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα νοσοκομεία σε όλη τη Ράφα, καθώς οι επιθέσεις του Ισραήλ στην πόλη εντείνονται, αφήνοντας πολλούς ασθενείς και τραυματίες Παλαιστίνιους χωρίς δυνατότητα περίθαλψης.

«Δεν έχουμε κρεβάτια, ούτε νοσοκομεία για να παραπέμψουμε τους ανθρώπους, ειδικά για τους ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση», δήλωσε ο Παλαιστίνιος γιατρός, Μοχάμεντ Ζακούτ.

«Το νοσοκομείο Αλ-Νατζάρ είναι εκτός λειτουργίας. Και το νοσοκομείο του Κουβέιτ (σ.σ. στη Ράφα) είναι μόνο για τραύματα και επείγοντα περιστατικά», πρόσθεσε.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη AJ+ (@ajplus)

09:24 Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ παρακρατάει χρήματα της Παλαιστινιακής Αρχής

Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Μπεζαλέλ Σμότριχ φέρεται να παρακρατάει εδώ και εννέα ημέρες 170 εκατομμύρια σέκελ (46 εκατομμύρια δολάρια) φορολογικών εσόδων που εισπράττει το Ισραήλ για την Παλαιστινιακή Αρχή.

Το Κανάλι 12 επικαλείται πηγές προσκείμενες στον Σμότριχ που λένε ότι η κίνηση αυτή γίνεται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προσπάθειες της ΠΑ «να πολεμήσει εναντίον του κράτους του Ισραήλ», μια προφανής αναφορά στις αναφορές ότι η ΠΑ πιέζει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για κορυφαίους Ισραηλινούς αξιωματούχους για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στη Γάζα κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα.

«Αυτοί που δρουν εναντίον των στρατιωτών και των διοικητών μας στη Χάγη δεν πρέπει να λάβουν καμία βοήθεια», αναφέρουν οι πηγές που πρόσκεινται στον Σμότριχ.

Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε επίσης στα τέλη του περασμένου μήνα ότι θα διακόψει τη μεταφορά κεφαλαίων προς το παλαιστινιακό διοικητικό όργανο, εάν αυτό συνεχίσει τις μονομερείς προσπάθειές του για διεθνή αναγνώριση κράτους.

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να ψηφίσει σήμερα επί ενός συμβολικού σε μεγάλο βαθμό ψηφίσματος για την υποστήριξη της παλαιστινιακής προσπάθειας να γίνει η Παλαιστίνη πλήρες μέλος του ΟΗΕ, αναγνωρίζοντάς της τα προσόντα να ενταχθεί στο διεθνές όργανο.

Το Κανάλι 12 επικαλείται παλαιστινιακή πηγή που δήλωσε ότι «το Ισραήλ ενισχύει για άλλη μια φορά τη Χαμάς και αποδυναμώνει την Παλαιστινιακή Αρχή».

Το Ισραήλ εισπράττει εκατοντάδες εκατομμύρια σέκελ από τα παλαιστινιακά φορολογικά έσοδα, τα οποία ο Σμότριχ κράτησε νωρίτερα κατά τη διάρκεια του πολέμου λόγω ανησυχιών ότι το μέρος των κονδυλίων που χρησιμοποιεί η ΠΑ για να πληρώνει υπηρεσίες και υπαλλήλους στη Γάζα – περίπου 260 εκατομμύρια ΝΙΣ (73 εκατομμύρια δολάρια) μηνιαίως – θα μπορούσε να καταλήξει στα χέρια της Χαμάς.

Τελικά επιτεύχθηκε συμφωνία τον Φεβρουάριο για τη μεταφορά των πληρωμών μέσω της Νορβηγίας, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα εκτραπούν χρήματα.

09:14 Η Γκρέτα Τούνμπεργκ συμμετείχε στη διαμαρτυρία κατά της συμμετοχής του Ισραήλ στην Eurovision

Η ακτιβίστρια κατά της κλιματικής αλλαγής, Γκρέτα Τούνμπεργκ ήταν μεταξύ των περισσότερων από 10.000 φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών που πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πόλη Μάλμε της Σουηδίας κατά της συμμετοχής του Ισραήλ στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision αυτό το Σαββατοκύριακο.

Λίγες ώρες πριν από την πρόκριση της Ισραηλινής διαγωνιζόμενης στον τελικό, η Τούνμπεργκ ενώθηκε με χιλιάδες άλλους διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία του Μάλμε, προτού διαδηλώσουν στον κεντρικό εμπορικό πεζόδρομο της πόλης της νότιας Σουηδίας.

Εκατοντάδες καλλιτέχνες στη Σουηδία και αλλού πίεσαν να εμποδιστεί η συμμετοχή του Ισραήλ στον διαγωνισμό λόγω του πολέμου του στη Γάζα.

Πηγή φωτογραφίας: TT News Agency / Johan Nilsson via Reuters

09:05 Τουλάχιστον τρεις νεκροί από ισραηλινή επίθεση σε σπίτι στην πόλη της Γάζας

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν μετά από ισραηλινά πλήγματα με στόχο σπίτι οικογένειας στο κέντρο της πόλης της Γάζας, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίθεση έγινε στο σπίτι της οικογένειας Αμπντέλ Αάλ στην οδό Γιαρμούκ.

Οι τραυματίες ανασύρθηκαν από τα ερείπια και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο αλ-Αχλί, προστίθεται στο δημοσίευμα.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν πολλές άλλες συνοικίες της πόλης της Γάζας, μεταξύ των οποίων οι Ζεϊτούν, Σάμπρα, Νασρ, Ταλ αλ-Χάουα και ο προσφυγικός καταυλισμός Σάτι, τραυματίζοντας περισσότερους πολίτες, αναφέρει το Wafa.

08:55 Αίγυπτος: Χαμάς και Ισραήλ χρειάζεται να δείξουν «ευελιξία» για να κλείσει η συμφωνία για εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων

Η Χαμάς και το Ισραήλ πρέπει να επιδείξουν «ευελιξία» εάν πρόκειται να καταλήξουν σε συμφωνία για προσωρινή κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων στον επτάμηνο πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου.

Η ανακοίνωση για τη συνομιλία μεταξύ του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών, Σαμέχ Σούκρι και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν αναφέρει ότι οι δύο διπλωμάτες συμφώνησαν για «τη σημασία της παρότρυνσης των μερών να επιδείξουν ευελιξία και να καταβάλουν όλες τις απαραίτητες προσπάθειες για την επίτευξη μιας συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός και τον τερματισμό της ανθρωπιστικής τραγωδίας στη Γάζα».

Η αιγυπτιακή δήλωση έρχεται μετά την ανακοίνωση της Χαμάς νωρίς σήμερα το πρωί ότι οι διαπραγματευτές της στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός αυτή την εβδομάδα στο Κάιρο αναχώρησαν για την Ντόχα, λέγοντας ότι το Ισραήλ «απέρριψε την πρόταση που υποβλήθηκε από τους διαμεσολαβητές και διατύπωσε αντιρρήσεις εναντίον της».

08:46 Δύο νεκροί μετά από νέες επιθέσεις του Ισραήλ στη νότια Γάζα

Τουλάχιστον δύο νεκροί είναι ο απολογισμός δύο ξεχωριστών επιθέσεων του Ισραήλ στην κωμόπολη Αμπασάν και στην πόλη της Ράφα στη νότια Γάζα, σύμφωνα με το Quds News Network.

08:37 Οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα νέες φωτογραφίες από τις επιχειρήσεις τους στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να επιχειρεί σε όλη τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης και της Ράφα στο νότιο τμήμα της Λωρίδας, όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες στα ανατολικά της πόλης.

Πηγή φωτογραφίας: IDF

Πηγή φωτογραφίας: IDF

Πηγή φωτογραφίας: IDF

Πηγή φωτογραφίας: IDF

08:27 Παρατηρητές πολέμου: Η Χαμάς δραστηριοποιείται στη βόρεια Γάζα, αναμένεται να ανασυγκροτηθεί στον νότο μετά την εισβολή στη Ράφα

Καθώς το Ισραήλ ετοιμάζεται να εξαπολύσει πλήρη χερσαία εισβολή στην πόλη Ράφα της νότιας Γάζας, οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν την Τετάρτη την τρίτη «εκκαθάριση» της συνοικίας Ζεϊτούν της πόλης της Γάζας, «αποδεικνύοντας ότι η Χαμάς παραμένει ενεργή πέρα από τη Ράφα», δήλωσαν παρατηρητές πολέμου.

Στην τελευταία τους αξιολόγηση του πεδίου μάχης, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και το Critical Threats Project (CTP) – δύο δεξαμενές σκέψης με έδρα τις ΗΠΑ – σημειώνουν ότι παρά τις επανειλημμένες «εκκαθαριστικές προσπάθειες» του Ισραήλ, η Χαμάς «παραμένει ενεργή και αποτελεσματική στη μάχη στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας».

Όπως η Χαμάς έχει ανασυγκροτήσει την ικανότητά της στη βόρεια Γάζα, έτσι και στη Ράφα θα ανασυγκροτηθεί πιθανότατα μετά την προγραμματισμένη χερσαία επιχείρηση, αναφέρουν το ISW και το CTP.

«Η εναπομένουσα παρουσία της Χαμάς σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας υποστηρίζει την εκτίμηση της CTP-ISW ότι η Χαμάς αναμένει ότι θα επιβιώσει από μια ισραηλινή εκκαθαριστική επιχείρηση στη Ράφα», δήλωσαν οι παρατηρητές πολέμου.

«Η Χαμάς πιθανότατα υπολογίζει ότι θα μπορούσε να ανασυγκροτηθεί στη Ράφα με τον ίδιο τρόπο που είναι σήμερα στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας», υποστήριξαν.

08:18 Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα ψηφίσει σήμερα συμβολικό μέτρο υπέρ της παλαιστινιακής κρατικής υπόστασης

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών πρόκειται να στηρίξει την αίτηση της Παλαιστίνης να γίνει πλήρες μέλος του ΟΗΕ, αναγνωρίζοντάς την ως κατάλληλη για ένταξη και στέλνοντας την αίτηση πίσω στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να «επανεξετάσει ευνοϊκά το θέμα».

Αν και είναι απίθανο να αλλάξει το καθεστώς των Παλαιστινίων στον παγκόσμιο οργανισμό, η σημερινή ψηφοφορία θα λειτουργήσει ουσιαστικά ως μια παγκόσμια έρευνα για το πόση υποστήριξη έχει η Παλαιστινιακή Αρχή για την αίτησή της, στην οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον περασμένο μήνα.

Μια αίτηση για το καθεστώς πλήρους μέλους του ΟΗΕ πρέπει να εγκριθεί από το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας και στη συνέχεια από τη Γενική Συνέλευση.

Διπλωμάτες λένε ότι το σχέδιο κειμένου είναι πιθανό να λάβει την υποστήριξη που απαιτείται για να εγκριθεί.

Ο πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν κατήγγειλε το σχέδιο ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης αυτή την εβδομάδα, λέγοντας ότι θα δώσει στους Παλαιστίνιους το de facto καθεστώς και τα δικαιώματα ενός κράτους και αντιβαίνει στον ιδρυτικό Χάρτη του ΟΗΕ.

Οι Παλαιστίνιοι είναι επί του παρόντος κράτος παρατηρητής μη μέλος, μια de facto αναγνώριση της κρατικής υπόστασης που παραχωρήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2012.

Η παλαιστινιακή αποστολή του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, που διοικείται από την Παλαιστινιακή Αρχή, ανέφερε χθες σε επιστολή της προς τα κράτη μέλη του ΟΗΕ ότι η υιοθέτηση του σχεδίου ψηφίσματος θα αποτελούσε επένδυση στη διατήρηση της πολυπόθητης λύσης των δύο κρατών.

08:09 Φοιτητικές διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων και στην Ελλάδα – Ολονύκτια διαμαρτυρία στα Προπύλαια

Φουντώνει το φιλοπαλαιστινιακό φοιτητικό κίνημα και από τις κινητοποιήσεις στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, εξαπλώνεται στον κόσμο και σε χώρες της Ευρώπης, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Φοιτητές στην Ελλάδα καταγγέλλουν τον πόλεμο στη Γάζα.

07:59 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Οι ισραηλινές δυνάμεις διεξάγουν επιχειρήσεις σε διάφορες περιοχές της Ράφα, ενώ υπάρχουν αναφορές για σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ παλαιστινιακών ένοπλων ομάδων και του ισραηλινού στρατού στα ανατολικά της πόλης
  • Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να «πολεμήσει με τα νύχια μας», μετά την προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι προμήθειες όπλων θα μπορούσαν να ανασταλούν
  • Ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να καταθέσει σήμερα έκθεση στο Κογκρέσο, σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ δεν παραβίασε το διεθνές δίκαιο κατά τη διάρκεια του πολέμου του στη Γάζα, αναφέρει το Axios
  • Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναμένεται να ψηφίσει αργότερα σήμερα ένα ψήφισμα που θα παραχωρήσει νέα «δικαιώματα και προνόμια» στην Παλαιστίνη και που καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επανεξετάσει ευνοϊκά το αίτημα της Παλαιστίνης για πλήρη ένταξη στον ΟΗΕ
  • Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι η αντιπροσωπεία της που συμμετείχε στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα στο Κάιρο αναχώρησε για το Κατάρ και δήλωσε ότι η «μπάλα είναι πλέον εντελώς» στα χέρια του Ισραήλ, αναφέρει το AFP

07:44 Ο Μπλίνκεν αναμένεται να πει ότι το Ισραήλ δεν παραβιάζει τον νόμο για τη χρήση αμερικανικών όπλων

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να υποβάλει σήμερα έκθεση στο Κογκρέσο σχετικά με το αν το Ισραήλ παραβίασε το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο κατά τη διάρκεια του πολέμου του στη Γάζα, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Axios, επικαλούμενο τρεις αξιωματούχους χωρίς να τους κατονομάζει.

Η έκθεση αναμένεται να επικρίνει δριμύτατα τη συμπεριφορά του Ισραήλ, αλλά να μην καταλήξει στο συμπέρασμα ότι παραβίασε τους όρους χρήσης των αμερικανικών όπλων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν εξέδωσε τον Φεβρουάριο ένα Μνημόνιο Εθνικής Ασφάλειας (NSM-20), με το οποίο ζητούσε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να υποβάλει έκθεση στο Κογκρέσο έως τις 8 Μαΐου σχετικά με την αξιοπιστία των ισραηλινών διαβεβαιώσεων ότι η χρήση των αμερικανικών όπλων από το Ισραήλ δεν παραβίασε το αμερικανικό ή το διεθνές δίκαιο.

Την Πέμπτη, ο Μπάιντεν παραδέχθηκε δημοσίως ότι αμερικανικά όπλα είχαν χρησιμοποιηθεί για να σκοτώσουν αθώους πολίτες στη Γάζα, ενώ ανακοίνωσε την αναστολή αποστολής βομβών προς το Ισραήλ λόγω των σχεδίων του να εισβάλει στη Ράφα.

07:34 Το Ισραήλ απελευθέρωσε τον επικεφαλής της Ένωσης Παλαιστινίων Επιστημόνων

Οι ισραηλινές αρχές απελευθέρωσαν τον επικεφαλής της Ένωσης Παλαιστινίων Επιστημόνων (PSA), Δρ. Μουσταφά Σαουάρ μετά από επτά μήνες κράτησης.

Οι φωτογραφίες απεικονίζουν τον Σαουάρ πριν (δεξιά) και μετά (αριστερά) την κράτησή του.

07:25 Ισραηλινός αναλυτής: «Οι άνθρωποι στη Ράφα είναι πιόνια σε παιχνίδι σκάκι ανάμεσα στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ»

Ο Όρι Γκολντμπεργκ, Ισραηλινός πολιτικός σχολιαστής, δήλωσε στο Al Jazeera ότι η μοίρα του πληθυσμού της Ράφα χρησιμοποιείται από το Ισραήλ ως διαπραγματευτικό χαρτί εν μέσω αυξανόμενης έντασης με τις ΗΠΑ σχετικά με τη διεξαγωγή του πολέμου του στα παλαιστινιακά εδάφη.

«Δεν νομίζω ότι το Ισραήλ αδιαφορεί για την αμερικανική πίεση. Νομίζω ότι το Ισραήλ παίρνει θέσεις», δήλωσε ο Γκόλντμπεργκ στο Al Jazeera.

«Δεν πρόκειται ακόμη για χερσαία επιχείρηση. Το Ισραήλ εργαλειοποιεί την εμπλοκή του στην κατάσταση στη Ράφα. Είναι φρικτό να το λέω, αλλά αυτή τη στιγμή οι Παλαιστίνιοι στη Ράφα είναι πιόνια σε ένα παιχνίδι που παίζεται κυρίως μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν είναι με τη Χαμάς.

Αν ο Νετανιάχου μπορεί να επιτύχει μια συμφωνία, που είναι το μόνο επίτευγμα που μπορεί να έχει, καθώς μια επίθεση στη Ράφα δεν θεωρείται επίτευγμα, ακόμη και στο Ισραήλ. Αν μπορέσει να επιτύχει μια συμφωνία, θα φανεί σαν ο πρωθυπουργός που ως επί το πλείστον σίγουρα είχε την πίτα του και την έφαγε κιόλας.

Έχουμε δει το Ισραήλ όταν δεν είναι σε διάθεση διαπραγμάτευσης. Έχουμε δει το Ισραήλ να επιτίθεται, να αποδεκατίζει, να καταστρέφει ανελέητα. Οι επιθέσεις τώρα στη Ράφα, όσο λυπηρό κι αν είναι να το λέμε, εξακολουθούν να είναι περισσότερο ένα τέχνασμα παρά ένα επιθετικό σχέδιο. Το Ισραήλ δεν έχει τίποτα να πετύχει στη Ράφα.

Η Ράφα και οι κάτοικοί της είναι τώρα πιόνια σε ένα παιχνίδι που παίζεται, όπως είπα και πριν, μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών».

07:15 Ισραηλινοί διαδηλωτές μπλοκάρουν φορτηγά με βοήθεια προς τη Γάζα, καταγγέλλουν υποστήριξη της Χαμάς

Ισραηλινοί διαδηλωτές απέκλεισαν έναν δρόμο κοντά στην έρημη πόλη Μίτζπε Ραμόν στο νότιο Ισραήλ, σε μια διαμαρτυρία με σκοπό να εμποδίσουν την είσοδο φορτηγών με βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία και έχουν σκορπίσει πέτρες στον δρόμο για να σταματήσουν οχήματα, συμπεριλαμβανομένων φορτηγών με βοήθεια, καθώς απαιτούν την επιστροφή των Ισραηλινών αιχμαλώτων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα.

Οι διαμαρτυρίες έρχονται αφού ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε το ζωτικής σημασίας πέρασμα της Ράφα την Τρίτη και εμπόδισε την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στον πολιορκημένο θύλακα τις ημέρες που ακολούθησαν.

Δείτε βίντεο:

07:00 «Δεν μπορείτε να συλλάβετε την αλήθεια»

Φοιτητές και εκπαιδευτικό προσωπικό μπλόκαραν οχήματα της αστυνομίας της Νέας Υόρκης διαμαρτυρόμενοι για τη σύλληψη φοιτητή που εναντιωνόταν στον πόλεμο στη Γάζα.

06:50 Παλαιστίνια κινηματογραφίστρια κέρδισε το βραβείο Peabody για την κάλυψη των γεγονότων στη Γάζα

Η Παλαιστίνια δημοσιογράφος Μπισάν Όουντα και η AJ+ κέρδισαν το βραβείο Peabody – μία από τις υψηλότερες διακρίσεις στη δημοσιογραφία – για την κάλυψη των καταστροφικών επιπτώσεων που έχει ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα στους κατοίκους της περιοχής.

Το βραβείο ανακοινώθηκε την Πέμπτη για το πρώτο βίντεο της σειράς της Όουντα για το AJ+ σχετικά με την καθημερινή ζωή υπό τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ.

Η Όουντα έστειλε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα από τη Ράφα στον κόσμο για τη βράβευσή της.

«Η αναγνώριση των προσπαθειών των δημοσιογράφων αυτή τη στιγμή είναι πραγματικά σημαντική για μένα», δήλωσε η ίδια.

«Δείχνει στον κόσμο τι μας συμβαίνει. Την ώρα που η (σ.σ. ισραηλινή) κατοχή μας δολοφονεί – δημοσιογράφους, γιατρούς, ιατρούς και πολίτες – σαν να υποστηρίζουμε την τρομοκρατία», είπε.

«Σηκωνόμαστε για να καταγράψουμε απλά τη γενοκτονία που συμβαίνει στο λαό μας και εκθέτουμε την καταπίεση στον κόσμο», πρόσθεσε.

«Τρομοκράτης είναι εκείνος που διαπράττει γενοκτονία, υποστηρίζει τη γενοκτονία, στέκεται δίπλα στη γενοκτονία, σιωπά κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας και χαίρεται με τη γενοκτονία», σημείωσε.

06:41 Ο Νετανιάχου λέει ότι οι διαδηλωτές στα πανεπιστήμια που φωνάζουν «από το ποτάμι ως τη θάλασσα» υποστηρίζουν «τη γενοκτονία»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου επιτέθηκε σε συνέντευξή του στους φοιτητές που διαδηλώνουν σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ και άλλων χωρών ενάντια στον πόλεμο στη Γάζα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Νετανιάχου είπε στον Δρ. Φιλ ότι κάποιοι παγκόσμιοι ηγέτες του λένε κατ’ ιδίαν ότι η Χαμάς πρέπει να καταστραφεί, αλλά «όταν έρχονται αντιμέτωποι με όλη αυτή την προπαγάνδα, όλη αυτή την τρέλα στα πανεπιστήμια, αρχίζουν να κλονίζονται, κάποιοι από αυτούς. Αλλά εγώ δεν κλονίζομαι. Θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας».

Ο Νετανιάχου πρόσθεσε ότι ο δηλωμένος στόχος της Χαμάς να καταστρέψει το Ισραήλ «δεν είναι αντίσταση».

«Έχετε πολλούς αδαείς ανθρώπους, που λυπάμαι που το λέω, των οποίων η αίσθηση της ιστορίας στην καλύτερη περίπτωση πηγαίνει πίσω στο πρωινό, ούτε καν αυτό. Δεν έχουν την παραμικρή ιδέα για το τι είναι η Χαμάς», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη μεταχείριση της Χαμάς απέναντι στους ομοφυλόφιλους και τις γυναίκες.

«Όταν λένε ‘από το ποτάμι ως τη θάλασσα’, αυτό σημαίνει να εξαφανίσουν το κράτος του Ισραήλ. Υποστηρίζουν τη γενοκτονία. Τώρα, αυτή είναι μια θλιβερή κατάσταση της αμερικανικής εκπαίδευσης… Υπάρχει μια βαθιά σήψη και μια χρεοκοπία εκεί», υποστήριξε ο Νετανιάχου.

Στη συνέχεια, ο Δρ. Φιλ ρώτησε τον Νετανιάχου «για την έξαρση του αντισημιτισμού» στις Ηνωμένες Πολιτείες, για την οποία ο πρωθυπουργός κατηγόρησε «τη συγχώνευση του ριζοσπαστικού Ισλάμ και της υπερ-αναρχικής αριστεράς».

«Το μόνο πράγμα στο οποίο συμφωνούν είναι ότι το Ισραήλ πρέπει να καταστραφεί και η Αμερική πρέπει να καταστραφεί», είπε.

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη του Μπενιαμίν Νετανιάχου στον Δρ. Φιλ.

Υπενθυμίζουμε ότι στην ίδια συνέντευξη ο Νετανιάχου σημείωσε ότι η κυβέρνησή του ελπίζει να ξεπεράσει τις διαφωνίες με τον Τζο Μπάιντεν.

06:31 Επισήμως «άκυρο» έριξε η Ουάσινγκτον στο Ισραήλ

Η πληροφορία είχε διαρρεύσει στον Τύπο από αξιωματούχο της κυβέρνησης Μπάιντεν που δεν θέλησε να κατονομαστεί, όμως πλέον επιβεβαιώθηκε από τα πιο επίσημα χείλη, τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Οστιν: για πρώτη φορά από την αρχή του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς και λόγω της εναντίωσης της Ουάσιγκτον σε μια μεγάλη ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα απουσία αξιόπιστου σχεδίου για την προστασία των αμάχων, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε, την περασμένη εβδομάδα, την αποστολή στο Ισραήλ φορτίου πυρομαχικών αποτελούμενου από 1.800 βόμβες των 900 κιλών και 1.700 βόμβες των 225 κιλών.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

06:24 Σφοδρές μάχες στη Ράφα ανάμεσα σε Παλαιστίνιους μαχητές και τις ισραηλινές δυνάμεις

Οι ισραηλινές δυνάμεις διεξάγουν επιχειρήσεις σε διάφορες περιοχές της πόλης Ράφα, σύμφωνα με το Al Jazeera Arabic, ενώ υπάρχουν αναφορές για σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ παλαιστινιακών ένοπλων ομάδων και του ισραηλινού στρατού στα ανατολικά της πόλης.

Βίντεο που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχνε μια οικογένεια Παλαιστινίων να κρύβεται σε μια κατοικία, καθώς ακούγονταν σε κοντινή απόσταση οι ήχοι από έντονα πυρά πολυβόλων και εκρήξεις μετά από μια «νύχτα φωτιάς» στη Ράφα.

Το Al Jazeera Arabic ανάρτησε επίσης ένα επαληθευμένο βίντεο που δείχνει τα επακόλουθα μιας ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα την Πέμπτη.

06:18 Θερίζουν οι βόμβες και η πείνα στη Γάζα, απελπισία για τους αμάχους

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ, Δυτική Όχθη και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε για όσα προηγήθηκαν εδώ

Sports in

Φοβερή ατάκα Παπανικολάου: «Ο Λάρι είναι μια κατηγορία μόνος του, έχει δώσει μπόλικο ψωμάκι» (vid)

Η καλύτερη, η χειρότερη και η πιο αστεία στιγμή τη φετινή σεζόν στην Euroleague… part 4

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024