Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Live: Συνεχίζουμε τις επιχειρήσεις στη Ράφα λέει το Ισραήλ - Αποσύρθηκαν από τις διαπραγματεύσεις

Live: Συνεχίζουμε τις επιχειρήσεις στη Ράφα λέει το Ισραήλ – Αποσύρθηκαν από τις διαπραγματεύσεις

Διαβάστε live τις εξελίξεις - Οι ισραηλινές επιθέσεις στην ανατολική πλευρά της Ράφα δεν έχουν σταματημό - Νεκροί και τραυματίες, τα νοσοκομεία της Γάζας δεν αντέχουν.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι δεν θα προμηθεύσει όπλα στο Ισραήλ που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για μια ολοκληρωτική επίθεση στη Ράφα. Επιπλέον παραδέχτηκε ότι «άμαχοι έχουν σκοτωθεί εξαιτίας αυτών των βομβών…» μιλώντας για τις βόμβες που στέλνουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ. Μετά από πολλές πιέσεις όμως ο Λευκός Οίκος ανακάλεσε πως δεν έχει ληφθεί ακόμα απόφαση.

Το Ισραήλ ξεκαθάρισε πως συνεχίζει τις επιχειρήσεις στη Ράφα και αυτός είναι ο λόγος σύμφωνα με τις ΗΠΑ και την Χαμάς που οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός ανεστάλησαν.

Δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι, τρομοκρατημένοι και εξαντλημένοι Παλαιστίνιοι μαζεύουν τα υπάρχοντά τους και εγκαταλείπουν τη Ράφα, καθώς οι μάχες μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ εντείνονται στην ανατολική πλευρά της πόλης.

Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου αυξήθηκε σε 34.904, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας στην πολιορκημένη και βομβαρδισμένη περιοχή.

Δείτε live:

Διαβάστε τις εξελίξεις στο in:

06:23 Θερίζουν οι βόμβες και η πείνα στη Γάζα, απελπισία για τους αμάχους

Διαβάστε για όλες τις νεότερες εξελίξεις εδώ

06:00 Επιδρομές και ανταλλαγές πυροβολισμών στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη

Ανταλλαγές πυροβολισμών μεταξύ ισραηλινών δυνάμεων και παλαιστινιακών αντιστασιακών ομάδων σημειώθηκαν στη Ναμπλούς της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, μεταδίδει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στη γειτονιά Rafidia της πόλης και σε φοιτητικές εστίες της, ξυλοκοπώντας και συλλαμβάνοντας δύο φοιτητές, σύμφωνα με το Wafa.

Ισραηλινές επιδρομές και βία εποίκων αναφέρθηκαν επίσης στη Χεβρώνα και τη Yatta στα νότια καθώς και στην Beit Ummar, βόρεια της Χεβρώνας.

Ισραηλινοί έποικοι, επίσης, πυρπόλησαν παλαιστινιακές καλλιέργειες ανατολικά του Ain al-Hilweh στη βόρεια Κοιλάδα του Ιορδάνη, αναφέρει το Wafa.

05:30 Σκοτώσαμε δεκάδες παλαιστίνιους μαχητές, λέει το Ισραήλ

Τα στρατεύματα του Ισραήλ έχουν σκοτώσει περίπου πενήντα ένοπλους αφότου άρχισαν να διεξάγουν χερσαία επιχείρηση στο ανατολικό τμήμα της Ράφα, στις αρχές της εβδομάδας, σύμφωνα με το ισραηλινό επιτελείο.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων εντοπίστηκαν δέκα υπόγειες σήραγγες και γίνονται προετοιμασίες για ν’ ανατιναχθούν, ανακοίνωσε ο στρατός.

Χθες Πέμπτη, τρεις ισραηλινοί στρατιωτικοί τραυματίστηκαν όταν μπήκαν σε σήραγγα παγιδευμένη με εκρηκτικά, ανέφεραν ακόμη οι ένοπλες δυνάμεις. Οι τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομείο.

05:00 Ο Χαγκαρί αδειάζει… Μπάιντεν

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ διαθέτουν αρκετά όπλα και πυρομαχικά για τις επιχειρήσεις τους στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο εκπρόσωπός τους, ο αρχιπλοίαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί.

«Ο στρατός διαθέτει τον απαραίτητο οπλισμό για τις αποστολές που σχεδιάζει, κι επίσης για τις αποστολές στη Ράφα. Εχουμε ό,τι χρειαζόμαστε», διαβεβαίωσε ο αρχιπλοίαρχος Χαγκαρί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Απαντούσε σε ερώτηση σχετικά με την επάρκεια πυρομαχικών, μετά την προειδοποίηση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν πως θ’ αναστείλει τις παραδόσεις ορισμένων όπλων στην περίπτωση που ο στρατός του Ισραήλ προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας επίθεση στη Ράφα.

04:30 Νετανιάχου: Ελπίζω πως θα ξεπεράσουμε τις «διαφωνίες» μας

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι «ελπίζει» πως ο ίδιος και ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τις «διαφωνίες» τους για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον ν’ αναστείλει τις παραδόσεις ορισμένων πυρομαχικών στον ισραηλινό στρατό την περασμένη εβδομάδα.

«Συχνά συμφωνούμε, αλλά έχουμε επίσης τις διαφωνίες μας. Εχουμε μπορέσει να τις ξεπεράσουμε. Ελπίζω πως θα μπορέσουμε να τις ξεπεράσουμε και τώρα, όμως θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε για να προστατεύσουμε τη χώρα μας», είπε ο κ. Νετανιάχου κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην εκπομπή «Dr. Phil Primetime».

04:00 Οι ΗΠΑ εναντιώνονται στον εκτοπισμό των Παλαιστινίων

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχίζει να εναντιώνεται σε οποιονδήποτε εξαναγκαστικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων, με φόντο την επαπειλούμενη στρατιωτική επίθεση ευρείας κλίμακας του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο Αντονι Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον αιγύπτιο ομόλογό του.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επαναβεβαίωσε τη «σαφή θέση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν μείζονα στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα και (…) απορρίπτουν κάθε εξαναγκαστικό εκτοπισμό Παλαιστινίων από τη Γάζα», ανέφερε ο εκπρόσωπός του Μάθιου Μίλερ.

Ο κ. Μπλίνκεν «εξέφρασε επίσης την υποστήριξη των ΗΠΑ στο άνοιγμα εκ νέου του σημείου διέλευσης της Ράφα και στη συνέχιση των παραδόσεων ανθρωπιστικής βοήθειας που είναι επειγόντως απαραίτητη», πρόσθεσε ο κ. Μίλερ.

03:30 «Η μπάλα βρίσκεται πλέον εντελώς στο γήπεδο» του Ισραήλ

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς έκρινε, μετά την αναχώρηση της αντιπροσωπείας του από την Αίγυπτο, όπου διεξήχθησαν έμμεσες διαπραγματεύσεις, πως «η μπάλα βρίσκεται πλέον εντελώς στο γήπεδο» του Ισραήλ όσον αφορά τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η αντιπροσωπεία στις διαπραγματεύσεις αναχώρησε από το Κάιρο για την Ντόχα. Η κατοχή απέρριψε την πρόταση που είχε υποβληθεί από τους μεσολαβητές κι είχαμε αποδεχθεί. Κατά συνέπεια, η μπάλα βρίσκεται πλέον εντελώς στο γήπεδο της κατοχής», αναφέρει επιστολή της Χαμάς προς άλλες παλαιστινιακές παρατάξεις — το κίνημα αναφέρεται πάγια στο κράτος του Ισραήλ χρησιμοποιώντας αυτόν τον όρο.

03:00 Σε φιάσκο εξελίσσεται η πλωτή προβλήτα των ΗΠΑ, δεν είναι σχεδιασμένη να λειτουργεί με άνεμο άνω των 24 χιλιομέτρων την ώρα ή κύματα άνω του ενός μέτρου

Σύμφωνα με το CCN, η απεγνωσμένα αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα θα παραμείνει -τουλάχιστον για τις επόμενες ημέρες- στα ανοικτά των ακτών της Γάζας σε ένα φορτηγό πλοίο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, καθώς οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν εμπόδια για να τοποθετήσουν και να θέσουν σε λειτουργία την πλωτή προβλήτα που κατασκεύασαν στην ανατολική Μεσόγειο.

Η προβλήτα και η γέφυρα, γνωστή ως Joint Logistics Over the Shore ή JLOTS, θα χρησιμοποιηθεί τελικά από τις ΗΠΑ, τους συμμάχους τους και τις ομάδες βοήθειας για να μεταφέρουν βοήθεια στη Γάζα μέσω θαλάσσης από την Κύπρο. Αλλά το σύστημα έπρεπε να μεταφερθεί στο λιμάνι του Ασντόντ την περασμένη εβδομάδα λόγω της μεγάλης θαλασσοταραχής και δεν έχει φύγει ακόμη. Ακόμη και όταν το JLOTS τεθεί σε λειτουργία, οι καιρικές και θαλάσσιες συνθήκες ενδέχεται να περιορίσουν σημαντικά τη δυνατότητα χρήσης της πλωτής προβλήτας.

Μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια μόνο σε συνθήκες με κύματα το πολύ 3 μέτρων και ανέμους μικρότερους από περίπου 15 μίλια/ώρα, σύμφωνα με έγγραφο του Naval War College του 2006 σχετικά με τους περιορισμούς του συστήματος. Μια πρόβλεψη των θαλάσσιων συνθηκών από το Κέντρο Θαλάσσιων Δεδομένων του Ισραήλ δείχνει ότι τα κύματα συχνά βρίσκονται στο όριο των 3 μέτρων ή κοντά σε αυτό στην περιοχή.

02:45 Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει οριστική απόφαση για την παύση αποστολής όπλων στο Ισραήλ

Ο Λευκός Οίκος δηλώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν λάβει ακόμη οριστική απόφαση σχετικά με την αποστολή όπλων προς το Ισραήλ, η οποία είχε παγώσει την περασμένη εβδομάδα λόγω φόβων ότι το Ισραήλ θα εξαπέλυε επιχείρηση μεγάλης κλίμακας στη Ράφα.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε επίσης ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή στην ομάδα του να «συνεχίσει να συνεργάζεται με το Ισραήλ προκειμένου να επιφέρει μια διαρκή ήττα στη Χαμάς» και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παράσχει στο Ισραήλ αρκετές εναλλακτικές λύσεις για το πώς να καταδιώξει τους πράκτορες της οργάνωσης.

02:27 Η Χίλαρι Κλίντον λέει ότι οι φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις τροφοδοτούνται από προπαγάνδα

Η Χίλαρι Κλίντον λέει ότι πολλές χιλιάδες φοιτητές και μέλη ΔΕΠ πανεπιστημίων που διαδηλώνουν σε δεκάδες σχολεία στις ΗΠΑ και στον κόσμο είναι παραπληροφορημένοι για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη.

«Η προπαγάνδα, είτε είναι στο TikTok είτε στην τάξη, είναι στην πραγματικότητα το αντίθετο της εκπαίδευσης», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC.

«Όποιος διδάσκει σε ένα πανεπιστήμιο ή όποιος βάζει περιεχόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να είναι υπεύθυνος για το τι περιλαμβάνει ή τι αποκλείει».

«Τόσα πολλά από αυτά που βλέπουμε, ιδιαίτερα στο TikTok, σχετικά με το τι συμβαίνει στη Μέση Ανατολή είναι θλιβερά ψευδή, αλλά και απίστευτα στραβά, υπέρ της Χαμάς, κατά του Ισραήλ. Και δεν είναι μέρος όπου θα έπρεπε να πηγαίνει κανείς για να ενημερωθεί για πολύπλοκα θέματα όπως αυτό που συμβαίνει εκεί».

02:00 Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ισχυρίζεται ότι η βρετανική αεροπορία «σώζει ζωές» στη Γάζα

Το Ηνωμένο Βασίλειο – κύριος σύμμαχος και στρατιωτικός υποστηρικτής του ισραηλινού στρατού – διαφημίζει τις περιορισμένες και έντονα επικριθείσες ρίψεις βοήθειας από αέρος πάνω από τη Γάζα ως «απίστευτο αντίκτυπο» στη διάσωση ζωών Παλαιστινίων.

Ο υπουργός Άμυνας Grant Shapps δήλωσε σε ανάρτησή του στο X ότι ο βρετανικός στρατός ολοκλήρωσε 11 ρίψεις βοήθειας, παραδίδοντας 111 τόνους βοήθειας.

Τα Ηνωμένα Έθνη και οι διεθνείς οργανισμοί λένε ότι ο μόνος βιώσιμος τρόπος για να παραδοθεί σωτήρια βοήθεια στους Παλαιστίνιους στον πολιορκημένο θύλακα στο επίπεδο που απαιτείται είναι μέσω των χερσαίων διαβάσεων – σχεδόν όλες από τις οποίες έχουν πλέον κλείσει από τον ισραηλινό στρατό καθώς εισβάλλει στη Ράφα. Η ανακοίνωση ήρθε μετά την πληροφορία πως δύο παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους όταν αλεξίπτωτα δεν άνοιξαν με αποτέλεσμα η ανθρωπιστική βοήθεια να πέσει σε σπίτια και να χτυπήσει πολίτες.

01:33 Αρκετά άτομα συνελήφθησαν καθώς διαδηλωτές μπλόκαραν το γκαράζ στάθμευσης στο MIT

Η αστυνομία συνέλαβε αρκετά άτομα την Πέμπτη στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, όπως μεταφέρει το Associated Press, αφού διαδηλωτές μπλόκαραν ένα γκαράζ στο πλαίσιο του «συνεχιζόμενου κινήματος διαμαρτυρίας εναντίον της γενοκτονίας»

Οι διαδηλωτές του ΜΙΤ ζητούν από τους διοικητικούς υπαλλήλους να τερματίσουν όλες τις ερευνητικές συμβάσεις με το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, οι οποίες υπολογίζουν ότι ανέρχονται σε 11 εκατομμύρια δολάρια από το 2015. Την Πέμπτη, η σχολή εξέδωσε ενημέρωση λίγο πριν από τις 2 μ.μ. λέγοντας ότι οι διαδηλωτές μπλοκάρουν την είσοδο σε ένα γκαράζ στάθμευσης της πανεπιστημιούπολης και διαχέονται σε έναν κοντινό δρόμο.

Περίπου δύο ώρες αργότερα, οι αρχές χώρισαν τους διαδηλωτές και τους απώθησαν από το γκαράζ. Τουλάχιστον τρία άτομα συνελήφθησαν. Οι διαδηλωτές απομακρύνθηκαν συνεχίζοντας να φωνάζουν «ελεύθερη Παλαιστίνη» αφού οι τρεις συνελήφθησαν και η αστυνομία απώθησε τους υπόλοιπους. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν συλληφθεί περισσότεροι φοιτητές.

01:12 Ακροδεξιοί Ισραηλινοί που αντιτίθενται στην ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα αποκλείουν τον αυτοκινητόδρομο

Ακροδεξιοί Ισραηλινοί που αντιτίθενται στην αποστολή τροφίμων που χρειάζονται απεγνωσμένα οι κάτοικοι στη Γάζα απέκλεισαν έναν σημαντικό αυτοκινητόδρομο στο νότιο Ισραήλ, εντείνοντας τον ήδη εδραιωμένο λιμό στη χώρα. Οπλοποιώντας ουσιαστικά την ανθρωπιστική βοήθεια.

«Αυτά τα φορτηγά μεταφέρουν τρόφιμα στη Χαμάς και η Χαμάς είναι δολοφόνοι, βιαστές και τρομεροί, τρομεροί άνθρωποι», δήλωσε ο Ruben Frankenburg, καθώς τοποθετήθηκε μπροστά από ένα φορτηγό με προορισμό τη Γάζα κοντά στο πέρασμα Kerem Shalom (Karem Abu Salem) στο νότιο Ισραήλ. Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ «αναγκάζεται από τους Αμερικανούς να τους δώσει αυτό το φαγητό».

Ένας άλλος διαδηλωτής υποστήριξε ότι η βοήθεια επιτρέπει στη Χαμάς να συνεχίσει να πολεμά. «Δεν υπάρχει άλλο μέρος στον κόσμο που η μία πλευρά να δίνει τις προμήθειες στην άλλη πλευρά. Είναι τρελό, είναι τρελό», δήλωσε ο διαδηλωτής Γιονατάν Γκοντάλις, καθώς κρατούσε μια ισραηλινή σημαία.

Η πείνα είναι ευρέως διαδεδομένη σε όλη τη Γάζα εξαιτίας του επτάμηνου πολέμου. Ο ΟΗΕ λέει ότι η βόρεια Γάζα βρίσκεται ήδη σε κατάσταση «πλήρους ανεπτυγμένου λιμού».

00:48 Ο ρατσισμός εναντίον Αράβων και η ισλαμοφοβία επηρεάζει τους μαθητές στα σχολεία του Μπέρκλεϊ

Η ενοποιημένη σχολική περιφέρεια του Μπέρκλεϊ, μια αμερικανική δημόσια σχολική περιφέρεια στην Καλιφόρνια, αντιμετωπίζει ομοσπονδιακές καταγγελίες για αντιπαλαιστινιακά και αντιμουσουλμανικά επεισόδια, καθώς ο πόλεμος στη Γάζα μαίνεται.

Το Συμβούλιο Αμερικανοϊσλαμικών Σχέσεων (CAIR) και η Αμερικανοαραβική Επιτροπή κατά των Διακρίσεων (American-Arab Anti-Discrimination Committee) οργανώσεις πολιτών κατέθεσαν ομοσπονδιακές καταγγελίες για περιστατικά διακρίσεων και παρενόχλησης εναντίον μαθητών από τις 7 Οκτωβρίου.

«Ο διάχυτος αντιπαλαιστινιακός ρατσισμός στα σχολεία του Μπέρκλεϊ είναι βαθιά ανησυχητικός και απαιτεί επείγουσα δράση», δήλωσε η Ζάχρα Μπιλού, εκτελεστική διευθύντρια του παραρτήματος του CAIR στο Σαν Φρανσίσκο.

«Οι Παλαιστίνιοι, οι Άραβες και οι μουσουλμάνοι φοιτητές δεν θα πρέπει να υπομένουν διακρίσεις ή να φοβούνται για την ασφάλειά τους ενώ συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους».

00:24 Περισσότεροι από 1.400 απόφοιτοι του πανεπιστημίου Κολούμπια αποσύρουν την στήριξη τους, μέχρι να ανταποκριθούν στα αιτήματα των φοιτητών υπέρ της Παλαιστίνης

Πάνω από 1.400 απόφοιτοι από τις 20 σχολές του Πανεπιστημίου Κολούμπια δεσμεύτηκαν με ανοιχτή επιστολή τους, να παρακρατήσουν κάθε «οικονομική, προγραμματική και ακαδημαϊκή υποστήριξη» έως ότου το πανεπιστήμιο ανταποκριθεί στα αιτήματα των διαδηλωτών υπέρ της Παλαιστίνης σχετικά με την αποεπένδυση, την πειθαρχία των φοιτητών και την ασφάλεια της κοινότητας.

23:59 Η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ χτυπά δύο οχήματα του Ισραηλινού στρατού σε ενέδρες

Οι Ομάδες Saraya Al-Quds της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ και συγκεκριμένα μέλη της Qabatiya (Μονάδα Μηχανικών) πυροδότησαν τη συσκευή «Atta Al-Shalabi 1», η οποία μπήκε για πρώτη φορά στην μάχη της Γάζας.

Όπως περιγράφουν «Με τη βοήθεια του Αλλάχ, στήσαμε ενέδρα σε ένα σιωνιστικό όχημα στον κεντρικό δρόμο κοντά στον κυκλικό κόμβο Αλ-Κουντς, μέσω του οποίου πυροδοτήσαμε τη συσκευή στο όχημα, χτυπώντας το απευθείας, προκαλώντας την ακινητοποίησή του και προκαλώντας σημαντικές ζημιές. Επιβεβαιώνουμε ότι προκαλέσαμε απώλειες μεταξύ των στρατιωτών με την υποστήριξη του Παντοδύναμου. Σήμερα σας παρουσιάζουμε σκηνές από την έκρηξη του μηχανισμού Atta-1…».

Επίσης ανακοίνωσαν την εισαγωγή ενός μηχανισμού «με την ονομασία «Εκδίκηση για τους μάρτυρες του Tulkarem», ο οποίος πυροδοτήθηκε εναντίον στρατιωτικού οχήματος προκαλώντας του ζημιές και βλάβες».

Κλείνουν το μήνυμά τους λέγοντας πως «Εν κατακλείδι, σας λέμε ότι οι εκρηκτικοί μας μηχανισμοί είναι υπό ανάπτυξη και θα τους κάνουμε εφιάλτη για αυτόν τον αλαζόνα εχθρό».

23:48 Επιχείρηση της Χεζμπολάχ με δύο χτυπήματα σε σημείο συγκέντρωσης Ισραηλινών στρατιωτών στον οικισμό Στούλα

23:35 «Κάψτε τον ΟΗΕ» Ισραηλινοί έβαλαν φωτιά σε γραφείο της UNRWA στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) αναγκάστηκε να κλείσει την έδρα της στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, αφού Ισραηλινοί -μερικοί από αυτούς ένοπλοι- έβαλαν φωτιά στην περίμετρο του συγκροτήματος.

Ο Philippe Lazzarini, επικεφαλής του οργανισμού, δήλωσε ότι η πυρκαγιά προκάλεσε «εκτεταμένες ζημιές, καθώς χρειάστηκε αρκετή ώρα μέχρι να εμφανιστούν οι ισραηλινοί πυροσβέστες και η αστυνομία».

«Πρόκειται για μια εξωφρενική εξέλιξη», δήλωσε ο Lazzarini.

Τους τελευταίους μήνες, το προσωπικό του ΟΗΕ έχει υποστεί «τακτικά» παρενοχλήσεις και εκφοβισμούς, το συγκρότημα έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και Ισραηλινοί πολίτες έχουν απειλήσει το προσωπικό με όπλα. Περισσότερα από 180 μέλη του UNRWA έχουν σκοτωθεί από τις IDF, με πολλά από τα πλήγματα να είναι στοχευμένα στα σχολεία και τα κέντρα διανομής τροφίμων.

«Καλώ όλους όσους έχουν επιρροή να βάλουν τέλος σε αυτές τις επιθέσεις και να καταστήσουν όλους τους υπεύθυνους υπεύθυνους».

Περισσότερα εδώ.

23:22 Αλ Χούθι: Η Υεμένη θα βάλει στο στόχαστρο πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ ανεξάρτητα από τον προορισμό τους

Ο ηγέτης της Ανσαρουλάχ της Υεμένης Αμπντούλ Μαλίκ αλ-Χούθι λέει ότι οι δυνάμεις της χώρας θα βάλουν στο στόχαστρο πλοία οποιασδήποτε εταιρείας που σχετίζεται με την προμήθεια ή τη μεταφορά αγαθών στο Ισραήλ, ανεξάρτητα από τον προορισμό τους.

Πρόκειται για ένα τέταρτο στάδιο κλιμάκωσης σε αντίποινα για «την ισραηλινή επίθεση στη Ράφα» στη νότια Λωρίδα της Γάζας, αλλά η Υεμένη εξετάζει επίσης ένα περαιτέρω «πέμπτο και έκτο στάδιο», δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.

«Οποιαδήποτε πλοία οποιασδήποτε εταιρείας που εμπλέκεται στον εφοδιασμό ή στη μεταφορά αγαθών στον εχθρό και σε οποιονδήποτε προορισμό θα στοχοποιηθούν. Οποιοδήποτε πλοίο μεταφέρει αγαθά σε εχθρικά λιμάνια θα είναι στόχος μας όπου φτάνουν τα χέρια μας», είπε. «Όταν παίρνουμε μια απόφαση σε ένα συγκεκριμένο στάδιο, σημαίνει ότι έχουμε τις δυνατότητες να την εφαρμόσουμε», πρόσθεσε.

Η Ανσάρ Αλλάχ έχει βάλει στο στόχαστρο πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους. Λέει ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν αν το Ισραήλ δεν σταματήσει τον πόλεμο και την πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας. Σήμερα χτύπησε και στον Ινδικό Ωκεανό, ενώ χτύπησε το ίδιο πλοίο και στην Αραβική Θάλασσα.

«Σκεφτόμαστε τώρα και το πέμπτο στάδιο και έχουμε πολύ σημαντικές, ευαίσθητες και επιδραστικές επιλογές εναντίον των εχθρών», δήλωσε ο Αλ Χούθι. «Δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές για εμάς που μπορούν να μας εμποδίσουν να διεξάγουμε τις επιχειρήσεις μας», πρόσθεσε.

23:05 Η Χαμάς απαιτεί τον τερματισμό των «αναποτελεσματικών ρίψεων βοήθειας »από αέρος πάνω από τη Γάζα μετά τον θάνατο δύο ατόμων από δυσλειτουργία αλεξιπτώτου

Η Χαμάς ζητά να σταματήσουν οι ρίψεις βοήθειας από αέρος πάνω από τη Γάζα, αφού δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη βόρεια Γάζα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όταν μια παλέτα βοήθειας έπεσε σε μια αποθήκη, αφού το αλεξίπτωτό της δεν άνοιξε. Περισσότεροι από 4 έφηβοι και παιδιά, έχουν χάσει την ζωή τους προσπαθώντας να παραλάβουν πακέτα ανθρωπιστικής βοήθειας από την θάλασσα.

Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της Γαλλίας, έχουν καταφύγει σε τακτικές ρίψεις βοήθειας από αέρος στη βόρεια Γάζα, όπου οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει για επικείμενο λιμό. Την Τρίτη, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν ένα αλεξίπτωτο βοήθειας έπεσε στην οροφή μιας αποθήκης όπου είχαν συγκεντρωθεί κάτοικοι για να συλλέξουν προμήθειες βοήθειας.

«Επαναλαμβάνουμε ότι οι ρίψεις βοήθειας από αέρος αποτελούν πραγματικό κίνδυνο για τη ζωή των πολιτών και δεν παρέχουν πραγματική λύση για την ανακούφιση της επισιτιστικής κρίσης που μαστίζει τη βόρεια Γάζα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σαλάμα Μαρούφ, επικεφαλής του γραφείου μέσων ενημέρωσης της Χαμάς στη Γάζα.

«Ζητάμε την άμεση διακοπή της παράδοσης βοήθειας με αυτόν τον αναποτελεσματικό και λανθασμένο τρόπο και ζητάμε την πλήρη ενεργοποίηση των χερσαίων διαβάσεων για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη βόρεια Γάζα».

22:45 Το Ισραήλ δίνει έγγραφο στους διαμεσολαβητές με τις αιτιάσεις του για τους όρους της συμφωνίας ομηρίας της Χαμάς

Πριν αποχωρήσουν από τις έμμεσες συνομιλίες για την ομηρία στο Κάιρο νωρίτερα σήμερα, οι διαπραγματευτές του Ισραήλ έθεσαν γραπτώς τις συγκεκριμένες αντιρρήσεις τους στο έγγραφο που εξέδωσε η Χαμάς το βράδυ της Δευτέρας και το οποίο υποτίθεται ότι αποδέχεται την κατάπαυση του πυρός. Το ισραηλινό έγγραφο διαβιβάστηκε στους διαμεσολαβητές, λένε ισραηλινές πηγές.

Σύμφωνα με αιγυπτιακή πηγή που επικαλείται το Al-Qahera, οι προσπάθειες των Αιγύπτιων, Καταριανών και Αμερικανών διαμεσολαβητών «συνεχίζονται για να φέρουν πιο κοντά τις απόψεις των δύο πλευρών».

Ωστόσο, το Κανάλι 12 αναφέρει ότι ο τρέχων γύρος των προσπαθειών, τουλάχιστον, έχει τελειώσει. Αναφέρει ότι στις χθεσινές συνομιλίες τους με τον Μπερνς, οι Ισραηλινοί ηγέτες επέκριναν τον επικεφαλής της CIA για τη συνέχιση των επαφών στο Κάιρο μετά τους απαράδεκτους, όπως τους χαρακτήρισαν, όρους της Χαμάς, λέγοντας ότι η παρουσία του κινδυνεύει να δημιουργήσει την εσφαλμένη εντύπωση ότι το έγγραφο της Χαμάς θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για πρόοδο.

22:23 Η «βαθιά ανθρωπιστική» κρίση επιδεινώνεται μετά την κατάληψη του περάσματος της Ράφα

Το Κυβερνητικό Γραφείο Τύπου της Γάζας επανέλαβε την προειδοποίησή του για τις επιπτώσεις των επιθέσεων του Ισραήλ στην ανατολική Ράφα και το κλείσιμο του ζωτικού συνοριακού περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο, καθώς και του συνοριακού περάσματος Καρέμ Αμπού Σάλεμ (Κερέμ Σαλόμ).

Προειδοποίησε για μια «βαθιά ανθρωπιστική καταστροφή» που εκτυλίσσεται στην υπερπλήρη πόλη της νότιας Γάζας, όπου περισσότεροι από 1,4 εκατομμύρια εκτοπισμένοι και πεινασμένοι Παλαιστίνιοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο.

Η διακοπή της εισόδου βοήθειας και των ανθρωπιστικών προμηθειών στη Γάζα, καθώς και οι δεκάδες χιλιάδες ασθενείς και τραυματίες που πρέπει απεγνωσμένα να φύγουν από τον θύλακα για θεραπεία, θα επιδεινώσουν την ήδη άσχημη κατάσταση, ανέφερε.

Τις τελευταίες 48 ώρες, οι ισραηλινές δυνάμεις απαγόρευσαν την είσοδο σε περισσότερα από 400 φορτηγά με βοήθεια, ανέφερε το γραφείο. Οι άνθρωποι δεν θα έχουν τρόφιμα ή νερό μέσα στις επόμενες ημέρες σε όλες τις νότιες επαρχίες της Γάζας, προειδοποίησε, προσθέτοντας ότι σύντομα θα επικρατήσει λιμός στο νότο. Βαρύς λιμός έχει ήδη πλήξει το βόρειο τμήμα της περιοχής.

22:17 ΟΗΕ: Ακόμη και μετά από επτά μήνες φρίκης, οι άμαχοι στη Γάζα λιμοκτονούν και σκοτώνονται και μας εμποδίζουν να τους βοηθήσουμε

Ο Μάρτιν Γκρίφιθς, συντονιστής έκτακτης βοήθειας του ΟΗΕ, λέει ότι ο ισραηλινός στρατός δεν επέτρεψε σε τίποτα και κανέναν να μπει ή να βγει από τη Λωρίδα της Γάζας, παράλληλα με την κατάληψη του περάσματος της Ράφα.

«Το κλείσιμο των διαβάσεων σημαίνει ότι δεν υπάρχουν καύσιμα. Σημαίνει όχι φορτηγά, όχι γεννήτριες, όχι νερό, όχι ηλεκτρικό ρεύμα και όχι μετακίνηση ανθρώπων ή αγαθών. Σημαίνει καμία βοήθεια», έγραψε σε ανάρτησή του στο Χ.

«Οι άμαχοι στη Γάζα λιμοκτονούν και σκοτώνονται και μας εμποδίζουν να τους βοηθήσουμε. Αυτή είναι η Γάζα σήμερα, ακόμη και μετά από επτά μήνες φρίκης».

22:07 Γιουχαρίσματα και συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης την ώρα της πρόβας του Ισραήλ στη Eurovision

Παρότι η EBU έκοψε στην μετάδοση τα γιουχαρίσματα και τα συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης, σε βίντεο από την χθεσινή ενδυματολογική πρόβα ακούγονται καθαρά.

21:59 Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί έμμεσα το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου και τις ΗΠΑ για συνέργεια

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τα κράτη να «σταματήσουν αμέσως τη μεταφορά όπλων, εξαρτημάτων και πυρομαχικών προς το Ισραήλ και τις παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες», την ώρα που μέσω του βίντεο εκθέτει ανεπανόρθωτα τον Μάθιου Μίλλερ του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σε ανακοίνωσή της, η ομάδα ανέφερε ότι οι χώρες πρέπει να το πράξουν, ενώ υπάρχει «κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν για τη διάπραξη ή τη διευκόλυνση σοβαρών παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου».

Την ίδια στιγμή η οργάνωση αναφέρει τα είδη των επιθέσεων που αποτελούν εγκλήματα πολέμου, από τα οποία όλα έχουν λάβει χώρα στην πολιορκημένη Γάζα.

21:43 Έχουμε τα όπλα που χρειαζόμαστε για τις αποστολές στη Ράφα, λένε οι IDF

Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) Ντάνιελ Χαγκάρι δηλώνει ότι ο ισραηλινός στρατός διαθέτει τα όπλα που χρειάζεται για τις αποστολές που σχεδιάζει στη Γάζα, μετά τις προειδοποιήσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν σχετικά με τις προμήθειες όπλων.

Ο Χαγκάρι ρωτήθηκε την Πέμπτη αν ο ισραηλινός στρατός είναι έτοιμος για μια μάχη στη Ράφα στη νότια Γάζα χωρίς αμερικανικά όπλα. Ο Μπάιντεν δήλωσε την Τετάρτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταματήσουν τις παραδόσεις ορισμένων όπλων στο Ισραήλ εάν αυτό συνεχίσει την εκστρατεία του στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας.

«Οι IDF έχουν όπλα για τις αποστολές που σχεδιάζουν. Και επίσης για τις αποστολές στη Ράφα, έχουμε τα όπλα που χρειαζόμαστε», δήλωσε την Πέμπτη ο Χάγκαρι.

«Το λέω τώρα στο πλαίσιο όλων όσων έχουν προκύψει με τις Ηνωμένες Πολιτείες, γιατί είναι σημαντικό να το πω. Η στρατιωτική βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών προς το Ισραήλ και τις IDF μέχρι τώρα ήταν πρωτοφανής καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου».

21:30 Η ισραηλινή επίθεση στη Ράφα οδήγησε στην παύση των διαπραγματεύσεων λένε οι ΗΠΑ

Υπάρχει μια παύση στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός έναντι των ομήρων στη Γάζα, ενώ το Ισραήλ εντείνει τη στρατιωτική του επιχείρηση στη Ράφα, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CNN.

Οι συζητήσεις που γίνονταν στο Κάιρο τις τελευταίες ημέρες διακόπηκαν σε μεγάλο βαθμό με την αποχώρηση των αντιπροσωπειών της Χαμάς και του Ισραήλ, καθώς και του διευθυντή της CIA Μπιλ Μπερνς, ο οποίος είχε περάσει την περασμένη εβδομάδα στην περιοχή προσπαθώντας να φέρει τις δύο πλευρές πιο κοντά. Οι διαμεσολαβητές του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις συζητήσεις.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφραζαν αισιοδοξία για τις συνομιλίες, η οποία τώρα φαίνεται να έχει διαλυθεί. Ο Μπιλ Μπερνς πήγε στις συνομιλίες στο Κάιρο πιστεύοντας ότι τα εναπομείναντα κενά θα μπορούσαν να καλυφθούν, δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.

«Τώρα είναι σαφές ότι οι διαφορές δεν έχουν κλείσει», δήλωσε ο Kirby. «Αυτό δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε την ελπίδα. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει δρόμος προς τα εμπρός, αλλά θα χρειαστεί κάποια ηγεσία και από τις δύο πλευρές. Και θα χρειαστεί λίγο ηθικό θάρρος και από τις δύο πλευρές για να μπορέσουμε επιτέλους να περάσουμε απέναντι από το τραπέζι και να μελανογραφήσουμε αυτή τη συμφωνία».

21:15 Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα αναφέρει ότι δεν έχει εισέλθει βοήθεια στη Γάζα από τα νότια περάσματα εδώ και δύο ημέρες

Καμία βοήθεια δεν έχει εισέλθει από τα νότια περάσματα της Γάζας εδώ και δύο ημέρες, ανακοίνωσε την Πέμπτη το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι οι κινήσεις του Ισραήλ στη Ράφα θα καταπνίξουν περαιτέρω τις προσπάθειες να φτάσουν τρόφιμα στον θύλακα.

Ο Μάθιου Χόλινγκγουορθ, διευθυντής Παλαιστίνης του WFP, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ την Πέμπτη πως «Η κύρια αποθήκη μας είναι πλέον απροσπέλαστη. Καμία βοήθεια δεν έχει εισέλθει από τα νότια περάσματα εδώ και 2 ημέρες». «Μόνο 1 αρτοποιείο εξακολουθεί να λειτουργεί. Οι προμήθειες τροφίμων & καυσίμων στη Γάζα θα διαρκέσουν μόνο 1-3 ημέρες. Χωρίς αυτά, οι επιχειρήσεις μας θα ακινητοποιηθούν», πρόσθεσε ο Χόλινγκγουορθ.

21:10 Ο Ισραηλινός στρατός μετακίνησε τις επιχειρήσεις του εντάσσοντας νέες περιοχές προς εκκένωση

Ο Ισραηλινός στρατός από το σημείο που εισέβαλε στη ανατολική Ράφα, μετακινεί τις επιχειρήσεις του προς τη Μεσόγειο πλέον, σύμφωνα με γράφημα του CNN, χωρίς να υπάρχει η γνώση αν θα επιτρέπουν να επιστρέψουν οι 100.000 εκτοπισμένοι από την ανατολική Ράφα.

20:45 Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές: Μπάιντεν είναι η πιο αντι-ισραηλινή κυβέρνηση όλων των εποχών – Η Χαμάς τον χρησιμοποιεί και το επιτρέπει

Οι φιλοϊσραηλινοί Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές των ΗΠΑ πραγματοποιούν κοινή συνέντευξη Τύπου, επιτιθέμενοι στον πρόεδρο Μπάιντεν για την παύση ορισμένων στρατιωτικών ενισχύσεων προς το Ισραήλ.

«Ο Λευκός Οίκος του Μπάιντεν ήταν η πιο αντι-ισραηλινή κυβέρνηση που έχει δει ποτέ αυτό το έθνος», δήλωσε ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ.

Ο γερουσιαστής Τομ Κότον πρόσθεσε: «Είναι πλέον ξεκάθαρο, αυτό που υποψιαζόμασταν από την αρχή: Η de facto θέση του Τζο Μπάιντεν είναι υπέρ μιας νίκης της Χαμάς επί του Ισραήλ, Ο Τζο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί που μισούν το Ισραήλ χρησιμοποιούν τις εκλογικές ανησυχίες ως πρόσχημα για να κάνουν αυτό που πάντα ήθελαν: να αφήσουν το Ισραήλ μόνο του».

«Ο πρόεδρος είναι ένα εργαλείο (σ.σ. η έκφραση σημαίνει εργαλείο και ηλίθιος στην αργκό), παιδιά… Είναι ένα εργαλείο προπαγάνδας. Αλλά η Χαμάς τον χρησιμοποιεί, και το επιτρέπει, και γυρίζει την πλάτη στο Ισραήλ», δήλωσε ο γερουσιαστής Joni Ernst.

20:20 Γκαντζ: Οι ΗΠΑ είναι υποχρεωμένες να παράσχουν στο Ισραήλ εργαλεία για την εξάλειψη της απειλής της Χαμάς

Ο υπουργός Μπένι Γκάντζ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν «ηθική και στρατηγική υποχρέωση» να παράσχουν στο Ισραήλ τα απαραίτητα εργαλεία για την επιστροφή των ομήρων και την εξάλειψη της απειλής της Χαμάς για το Ισραήλ.

20:00 Η ισραηλινή αντιπροσωπεία και ο διευθυντής της CIA αναχώρησαν από το Κάιρο

Η ισραηλινή αντιπροσωπεία και ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς αποχώρησαν από το Κάιρο μετά τον τελευταίο γύρο συνομιλιών με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας και την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα, δήλωσαν στο Reuters δύο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας.

Νωρίτερα αναφέραμε ότι η αντιπροσωπεία της Χαμάς έφυγε από το Κάιρο και βρίσκεται καθ’ οδόν προς τη Ντόχα του Κατάρ, σύμφωνα με το πολιτικό γραφείο της Χαμάς.

19:30 Παγιδευμένα τα τούνελ της Ράφα

Τρεις στρατιώτες των IDF τραυματίστηκαν ελαφρά από έκρηξη παγιδευμένου φρεατίου σήραγγας στην ανατολική Ράφα. Οι παγίδες στα τούνελ είναι αναμενόμενες και κάτι για το οποίο είχε προϊδεάσει η Χαμάς, των οποίων οι εκπρόσωποι είχαν δηλώσει πως «η επιχείρηση στη Ράφα δεν θα είναι πικ-νικ».

Όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποί της Χαμάς σε μήνυμα στο Telegram «Οι μαχητές της Al-Qassam (σ.σ. ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς) ανατίναξαν με επιτυχία ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά τούνελ που άνοιγε σε μια σιωνιστική μονάδα μηχανικού, αποτελούμενη από 3 οχήματα, έναν εκσκαφέα και αρκετούς στρατιώτες, προκαλώντας θανάτους και τραυματισμούς, ανατολικά της πόλης Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας».

19:24 Ρουκέτες από τον Λίβανο προκάλεσαν πυρκαγιά στη συνοριακή κοινότητα Σλόμι, λένε οι IDF

Αρκετές ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο σε διάφορες περιοχές στο βόρειο Ισραήλ την τελευταία ώρα, προκαλώντας πυρκαγιά σε ένα χτύπημα στη συνοριακή κοινότητα Shlomi, αναφέρει η IDF. Πυροσβέστες βρίσκονται στο σημείο και εργάζονται για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Εν τω μεταξύ, δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη που κατευθύνονταν προς το Ισραήλ από τον Λίβανο καταρρίφθηκαν από ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πάνω από τον εναέριο χώρο του Λιβάνου, αναφέρει ο στρατός.

Οι IDF λένε ότι μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν επίσης ένα κτίριο που χρησιμοποιείται από τη Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, στην Άιτα ασ-Σαμπ, πριν από λίγο.

19:09 «Οι ΗΠΑ δεν εγκαταλείπουν το Ισραήλ

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι πήρε θέση για τις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ, τονίζοντας ότι οι αποστολές οπλισμού συνεχίζονται.

«Οι αποστολές όπλων συνεχίζονται προς το Ισραήλ. Δεν υπάρχει καμία διακοπή αποστολής όπλων εδώ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζον Κίρμπι, προσθέτοντας ότι η μόνη αποστολή οπλισμού που διεκόπη ήταν οι βόμβες και εξαρτήματα βαρέων βομβών.

«Η μεγάλη πλειοψηφία των άλλων όπλων αποστέλλεται από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, τονίζοντας ότι οι αναφορές ότι οι ΗΠΑ απομακρύνονται από το Ισραήλ «έρχονται σε αντίθεση με τα γεγονότα».

18:50 Ο Μπάιντεν «σηματοδοτεί τη δυσαρέσκειά του» με τον Νετανιάχου σταματώντας την αποστολή όπλων

Ο Σαμί αλ-Αριάν, διευθυντής του Κέντρου για το Ισλάμ και τις Παγκόσμιες Υποθέσεις στο Πανεπιστήμιο Σαμπαχατίν Ζαΐμ της Κωνσταντινούπολης, λέει ότι η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να διακόψει τις αποστολές όπλων προς το Ισραήλ σηματοδοτεί ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι «πραγματικά θυμωμένος» με τον τρόπο που η ισραηλινή κυβέρνηση συσκοτίζει τις προθέσεις της με τις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός.

«Συμφωνούν (το Ισραήλ) σε κάτι και μετά κάνουν πίσω», δήλωσε.

Η παύση, επομένως, είναι ένας τρόπος για τον Μπάιντεν να «σηματοδοτήσει τη δυσαρέσκειά του προς την ισραηλινή κυβέρνηση για το ότι σέρνει τα πόδια της», δήλωσε ο αλ-Αριάν, κάνοντας λόγο για ένα πολιτικό μήνυμα του Μπάιντεν προς τον Νετανιάχου ότι πρέπει να τερματίσει τον πόλεμο του Ισραήλ το συντομότερο δυνατό.

Σημείωσε επίσης ότι, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ είναι ο κύριος προμηθευτής όπλων στο Ισραήλ, «όλη η καταστροφή, ή η γενοκτονία, ή η καταστροφή που λαμβάνει χώρα, έχουν γίνει μέσω αμερικανικών όπλων».

18:37 Αναγνωρίζει το Παλαιστινιακό κράτος η Σλοβενία

Τη διαδικασία για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους ξεκίνησε η κυβέρνηση της Σλοβενίας, σε μια προσπάθεια να ασκήσει πίεση προς το Ισραήλ για τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως ανέφερε ο Σλοβένος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Γκόλομπ «οι φρικαλεότητες που βλέπουμε καθημερινά στη Γάζα είναι απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν».

«Καλώ το Ισραήλ να σταματήσει άμεσα τις επιθέσεις του στη Γάζα και να χρησιμοποιήσει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων» πρόσθεσε.

Ο Γκόλομπ υποστηρίζει ότι θα ήθελε η αναγνώριση της χώρας του να αποτελέσει «κίνητρο για να προχωρήσουν πιο γρήγορα αυτές οι διαπραγματεύσεις» και να επιταχυνθεί ο διάλογος στα Ηνωμένα Έθνη για την άμεση κατάπαυση του πυρός, την απελευθέρωση των ομήρων και την ασφάλεια και την ύπαρξη του Ισραήλ μέσω μιας λύσης δύο κρατών.

Η ανακοίνωση της σλοβενικής κυβέρνησης έγινε ενώ η Ιρλανδία, η Ισπανία και ορισμένα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέρονται να εξετάζουν το ενδεχόμενο αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους στις 21 Μαΐου, σύμφωνα με δημοσίευμα του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα της Ιρλανδίας.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός συμφώνησε ομόφωνα για την απόφαση αυτή, λέει ο Γκόλομπ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η αναγνώριση θα εμπνεύσει και άλλες χώρες να ακολουθήσουν τα βήματα της Σλοβενίας.

18:25 Αποχώρησε από το Κάιρο ο επικεφαλής της CIA

Στην Ουάσιγκτον επιστρέφει ο επικεφαλής της CIA Μπιλ Μπερνς μετά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο για την συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Όπως τονίζουν ισραηλινές πηγές, το γεγονός αυτό δείχνει ότι η κατάσταση στις συνομιλίες είναι «περίπλοκη» και ότι κανείς δεν γνωρίζει πώς θα καταλήξουν.

18:10 «Έχει γίνει προσωπικό για τον Νετανιάχου» – Εγκαταλείπει τους ομήρους για να κυνηγήσει τον Σινουάρ

Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το Τελ Αβίβ αλλάζει στρατηγική στον πόλεμο που διεξάγει στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς εγκαταλείπει τον στόχο της απελευθέρωσης των ομήρων και επικεντρώνονται πλέον στο να εδραιώσουν μια μακροπρόθεσμη παρουσία με την επίγεια επίθεση στη Ράφα και να καταδιώξουν τα κορυφαία στελέχη της Χαμάς, όπως ο επικεφαλής της παλαιστινιακής οργάνωσης στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ.

Μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, στο Middle East Eye, τρεις αξιωματικοί του ισραηλινού στρατού, ένας εκ των οποίων υπηρετεί στη Γάζα, αμφισβήτησαν τη στρατηγική του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Λωρίδα, στον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 34.900 Παλαιστίνιοι.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

17:57 «Δεν μπορώ να μετακινηθώ από το ένα μέρος στο άλλο»

Απελπισμένες είναι οι οικογένειες των Παλαιστινίων που εγκαταλείπουν τη Ράφα υπό το φόβο των ισραηλινών βομβαρδισμών, αλλά δεν είναι όλοι σε θέση να φύγουν.

«Μας βομβαρδίζουν, μας απειλούν και μας λένε να φύγουμε – αλλά δεν έχουμε πού αλλού να πάμε», δήλωσε στο Al Jazeera ο Μοχάμεντ Ογουέιντα, ένας εκτοπισμένος Παλαιστίνιος.

«Προσωπικά, δεν έχω κανέναν να απευθυνθώ. Η μητέρα μου είναι νεκρή και δεν έχω κανέναν άλλο. Απλώς τα βγάζουμε πέρα εδώ και απλά δεν έχω τη δυνατότητα να πληρώσω χρήματα και να μετακομίσω από το ένα μέρος στο άλλο», εξήγησε.

Ο Ογουέιντα είχε καταφύγει στη Ράφα από τη Μπέιτ Χανούν, στα βόρεια της Γάζας, περίπου ενάμιση μήνα μετά τον πόλεμο του Ισραήλ.Είπε ότι αν δεν υπήρχαν τα παιδιά του, απλά θα είχε μείνει στο βορρά και θα είχε πεθάνει.

«Έχω τον γιο μου και τις δύο κόρες μου και έναν άλλο γιο που σκοτώθηκε. Ήταν τριών μηνών. Σκοτώθηκε εξαιτίας του καπνού που προκάλεσε ο βομβαρδισμός», πρόσθεσε, καθώς έβγαζε ένα χαρτί.

«Αυτή είναι η ταυτότητά του. Κοιτάξτε: Χιντάμπ, Τζούρι, Μοχάμεντ και Ζαΐν», είπε ο Ογουέιντα, πνίγοντας τα δάκρυα. «Ο Ζαΐν έχει εξαφανιστεί».

17:46 Τι «ζητά» ο Νετανιάχου από το Κάιρο

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του NBC, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν αναμένεται να συμφωνήσει στην πρόταση εκεχειρίας και την απελευθέρωση των ομήρων, αν δεν του δοθεί η άδεια να προχωρήσει την επιχείρηση στη Ράφα.

Όπως αναφέρει το NBC επικαλούμενο τέσσερις νυν και έναν πρώην αξιωματούχο των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν θα καταλήξει σε συμφωνία με τη Χαμάς, αν δεν του επιτραπεί να ολοκληρωθεί η στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ θέλει η συγκεκριμένη επιχείρηση να συμπεριλαμβάνεται σε μια πιθανή συμφωνία των δύο πλευρών, κάτι που αναμένεται να είναι αρκετά δύσκολο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι αρνούνται αυτό το σενάριο και υποστηρίζουν ότι η πρώτη προτεραιότητα του Ισραήλ παραμένει για την απελευθέρωση των ομήρων που εξακολουθούν κρατούνται από τη Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου 2023.

Translated with DeepL.com (free version)

17:30 Ξεμπλόκαρε μετά από έξι ώρες η βοήθεια προς τη Γάζα

Μετά από περισσότερες από έξι ώρες, άνοιξε η είσοδος στην πόλη Μίτζπε Ραμόν, η οποία είχε αποκλειστεί από διαδηλωτές που εμπόδιζαν φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια που κατευθύνονταν προς τη Γάζα.

17:15 Η Χεζμπολάχ ισχυρίζεται ότι χτύπησε ισραηλινές τοποθεσίες κοντά στα σύνορα

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου δήλωσε ότι έριξε όπλα κατά της στρατιωτικής εγκατάστασης του Ισραήλ στη Ραμία κοντά στα σύνορα, καταστρέφοντας ένα από τα πρόσφατα εγκατεστημένα «τεχνικά συστήματα».

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε επίσης μια ρουκέτα κατά της στρατιωτικής εγκατάστασης αλ-Σαμάκα του Ισραήλ, η οποία βρίσκεται στους κατεχόμενους λιβανέζικους λόφους της Κφαρτσούμπα, αναφέρει το Al Jazeera Arabic.

Οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ ακολουθούν μια υποτιθέμενη ισραηλινή επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε αυτοκίνητο στο νότιο Λίβανο, από την οποία σκοτώθηκαν τέσσερα μέλη της, σύμφωνα με λιβανέζικες πηγές ασφαλείας που επικαλείται το Reuters.

Επίσης ύμφωνα με τις IDF πραγματοποιήθηκαν επτά εκτοξεύσεις από τον Λίβανο στη Νετούα στο βόρειο Ισραήλ.

17:00 Αποχωρεί και η ισραηλινή αντιπροσωπεία από το Κάιρο

Μετά τη Χαμάς και η ισραηλινή διαπραγματευτική ομάδα έφυγε από το Κάιρο, δηλώσε ένας Ισραηλινός αξιωματούχος στους Times of Israel.

Η επιστροφή δεν συνδέεται με την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να σταματήσει ορισμένες πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ, λέει ο αξιωματούχος.

Δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την επιστροφή της.

16:45 «Κραυγή αγωνίας» του ΠΟΥ για τα νοσοκομεία στη νότια Γάζα – Έχουν μείνει μόνο τρεις ημέρες καυσίμων για τις ιατρικές εγκαταστάσεις

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανέφερε ότι του απομένουν μόνο τρεις ημέρες καυσίμων για τις ιατρικές του επιχειρήσεις στη νότια Γάζα και οι ελλείψεις έχουν ήδη αναγκάσει ένα από τα τρία νοσοκομεία στην πόλη της Ράφα να κλείσει, αναφέρει το Associated Press (AP).

Το συνοριακό πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο είναι κλειστό από τότε που ο στρατός του Ισραήλ ανέλαβε τον έλεγχο της παλαιστινιακής πλευράς νωρίς την Τρίτη, εμποδίζοντας την είσοδο ζωτικής σημασίας ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το Ισραήλ δήλωσε ότι άνοιξε ξανά το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ, το άλλο κύριο σημείο εισόδου βοήθειας, την Τετάρτη. Ωστόσο, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) λέει ότι δεν έχει εισέλθει καμία βοήθεια και δεν υπάρχει κανείς να την παραλάβει στην παλαιστινιακή πλευρά. Ο ΟΗΕ λέει ότι η βόρεια Γάζα βρίσκεται ήδη σε κατάσταση «πλήρους λιμού».

«Ο ΠΟΥ δεν έχει καμία πρόθεση να αποχωρήσει από τη Ράφα», είπε αρχικά ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους

«Ανησυχούμε βαθιά από τις αυξανόμενες στρατιωτικές δραστηριότητες του Ισραήλ στη Ράφα, όπου έχουν εκτοπιστεί οι περισσότεροι κάτοικοι της Γάζας αναζητώντας ασφάλεια», προσέθεσε.

16:33 Κάμερον: Οι βρετανικές αποστολές όπλων στο Ισραήλ είναι διαφορετικές από των ΗΠΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιν Κάμερον δήλωσε και πάλι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα υποστηρίξει μια μεγάλη ισραηλινή επίθεση στη Ράφα χωρίς ένα σαφές σχέδιο για την προστασία των αμάχων.

Αλλά είπε ότι υπάρχει μια σημαντική διαφορά μεταξύ της κατάστασης στις ΗΠΑ, όπου ο πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν έχει προειδοποιήσει ότι θα σταματήσει την προμήθεια ορισμένων όπλων στο Ισραήλ εάν υπάρξει επίθεση στη Ράφα, και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Κάμερον περιέγραψε το σύστημα και την κλίμακα των εξαγωγών όπλων της Βρετανίας προς το Ισραήλ ως τελείως διαφορετικό από εκείνο των Ηνωμένων Πολιτειών, λέγοντας ότι οι πωλήσεις στις οποίες δίνει άδεια είναι σχετικά μικρές και ελέγχονται με αυστηρές διαδικασίες.

Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά από ομιλία του στο Λονδίνο, είπε: «Υπάρχει μια πολύ θεμελιώδης διαφορά μεταξύ της κατάστασης στις ΗΠΑ και της κατάστασης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ΗΠΑ είναι ένας μαζικός κρατικός προμηθευτής όπλων στο Ισραήλ. Εμείς δεν έχουμε κρατική προμήθεια όπλων από το Ηνωμένο Βασίλειο στο Ισραήλ, έχουμε μια σειρά από άδειες και νομίζω ότι οι αμυντικές μας εξαγωγές προς το Ισραήλ ευθύνονται για σημαντικά λιγότερο από το 1% του συνόλου τους. Αυτή είναι μια μεγάλη διαφορά».

«Όσον αφορά τη Ράφα, είμαστε ξεκάθαροι ότι δεν θα υποστηρίξουμε κάποια μεγάλη επιχείρηση στη Ράφα, εκτός εάν υπήρχε ένα πολύ σαφές σχέδιο για το πώς θα προστατευθούν οι άνθρωποι και θα σωθούν ζωές, και όλα τα υπόλοιπα. Δεν έχουμε δει αυτό το σχέδιο, οπότε υπό αυτές τις συνθήκες δεν θα υποστηρίξουμε μια μεγάλη επιχείρηση στη Ράφα. Έχουμε πολύ σαφείς διαδικασίες αδειοδότησης, μερικές από τις πιο αυστηρές και αυστηρές στον κόσμο. Τις ακολουθούμε πολύ στενά και αυτό κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε και την επόμενη περίοδο», προσέθεσε.

16:22 Οι εκτοπισμένοι αναγκάζονται να ακολουθήσουν διαφορετικές διαδρομές εν μέσω βομβαρδισμών

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Al Jazeera στο Ντέιρ ελ-Μπάλα στην κεντρική Γάζα, Χάνι Μαχμούντ, οι αεροπορικές επιδρομές συνέχισαν να πλήττουν τη Λωρίδα της Γάζας, κυρίως στην κεντρική περιοχή, στο ανατολικό τμήμα, καθώς και στο σημείο όπου πραγματοποιούνται οι περισσότερες επιθέσεις: στο ανατολικό τμήμα της πόλης Ράφα.

Από τις πρώτες τα ξημερώματα της Πέμπτης, επεκτάθηκαν στο κεντρικό και δυτικό τμήμα της πόλης Ράφα, αναγκάζοντας περισσότερους ανθρώπους – σύμφωνα με εκτιμήσεις κοντά στις 400.000 – να κατευθυνθούν προς τη ζώνη εκκένωσης.

Τώρα αναγκάζονται να πάρουν διαφορετικές διαδρομές έξω από την περιοχή μέχρι το κέντρο της Γάζας.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων παίρνει είτε τον παραλιακό δρόμο όπου οι το Ισραήλ συνεχίζει να πυροβολεί, είτε την οδό Σαλάχ αλ-Ντιν – αυτή είναι μια πολύ επικίνδυνη περιοχή αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι ολόκληρο το ανατολικό τμήμα της Ράφα, της Χαν Γιουνίς και η κεντρική περιοχή έχουν στοχοποιηθεί επανειλημμένα.

16:10 Σε μήνυμα προς «εχθρούς και καλύτερους φίλους», ο Γκάλαντ λέει ότι το Ισραήλ θα πετύχει τους στόχους του στη Γάζα

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ υπόσχεται ότι το Ισραήλ «θα επιτύχει τους στόχους του στο βορρά και στο νότο», σε ένα μήνυμα τόσο προς τους «εχθρούς όσο και προς τους καλύτερους φίλους» της χώρας.

Τα σχόλια έρχονται μετά την απειλή του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι θα παγώσουν ορισμένες αποστολές όπλων εάν το Ισραήλ εξαπολύσει μια πλήρης κλίμακας επίθεση στη Ράφα.

«Λέω από εδώ στους εχθρούς και τους καλύτερους φίλους του Ισραήλ: Το κράτος του Ισραήλ δεν μπορεί να υποταχθεί – ούτε οι IDF, ούτε το υπουργείο Άμυνας, ούτε το αμυντικό κατεστημένο, ούτε το κράτος του Ισραήλ. Θα σταθούμε όρθιοι, θα πετύχουμε τους στόχους μας, θα χτυπήσουμε τη Χαμάς, θα καταστρέψουμε τη Χεζμπολάχ και θα φέρουμε την ασφάλεια», λέει ο Γκαλάντ κατά τη διάρκεια μιας τελετής πριν από την Ημέρα Μνήμης του Ισραήλ.

«Όποιο κι αν είναι το κόστος, θα διασφαλίσουμε την ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ και θα θυμόμαστε καλά την οδηγία που υπογράψαμε μόλις πριν από μια εβδομάδα κατά τη διάρκεια της τελετής για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, τις λέξεις ‘Ποτέ ξανά». Για μένα, δεν είναι απλώς μια οδηγία, είναι ένα σχέδιο εργασίας. Έτσι θα λειτουργεί το αμυντικό κατεστημένο και έτσι θα λειτουργεί ο IDF», προσθέτει.

15:58 Απέπλευσε από την Κύπρο πλοίο που μεταφέρει βοήθεια από τις ΗΠΑ

Ένα πλοίο που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Κύπρο απέπλευσε από την Κύπρο για τη Γάζα την Πέμπτη, όπως έδειξαν ιστοσελίδες παρακολούθησης θαλάσσιων μεταφορών, σύμφωνα με το Reuters.

Το υπό αμερικανική σημαία Sagamore αναχώρησε από το λιμάνι της Λάρνακας το πρωί της Πέμπτης. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το πλοίο θα χρησιμοποιηθεί για την εκφόρτωση προμηθειών σε μια πλωτή πλατφόρμα που κατασκευάστηκε για να επιταχυνθεί η παροχή βοήθειας στη Γάζα.

Το Reuters αναφέρει ότι δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από τις κυπριακές αρχές, οι οποίες νωρίτερα είχαν δηλώσει ότι το πλοίο θα αποπλεύσει μόλις τοποθετηθεί η πλωτή εξέδρα, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Απέπλευσε από την Κύπρο πλοίο που μεταφέρει βοήθεια από τις ΗΠΑ (Πηγή: REUTERS/Yiannis Kourtoglou)

Επιβεβαιώνει η Κυπριακή Δημοκρατία

Κύπριοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι την Πέμπτη απέπλευσε από την Κύπρο πλοίο.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιάννης Αντωνίου «φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, αναχώρησε από το λιμάνι Λάρνακας, πριν το μεσημέρι για τη Γάζα, το αμερικανικό εμπορικό πλοίο Sagamore».

«Το πλοίο μεταφέρει σημαντικό φορτίο με ανθρωπιστική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και την Κύπρο», σημείωσε ο κ. Αντωνίου.

Πρόσθεσε ότι «η πλατφόρμα αναμένεται να είναι έτοιμη, μέχρι να φτάσει το πλοίο» προκειμένου να ξεφορτωθεί η βοήθεια και να διανεμηθεί στους Παλαιστινίους που την χρειάζονται.

Η Κύπρος άνοιξε έναν θαλάσσιο διάδρομο τον Μάρτιο για να στέλνει βοήθεια απευθείας στη Γάζα, όπου οι παραδόσεις μέσω ξηράς έχουν διαταραχθεί σοβαρά λόγω του κλεισίματος των συνόρων και της στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ.

Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η βοήθεια που θα αποβιβαστεί στη στεριά θα εξακολουθεί να υπόκειται σε επιθεώρηση από τις ισραηλινές αρχές, γεγονός που αυξάνει την προοπτική πρόσθετων καθυστερήσεων στην αποστολή των απεγνωσμένα αναγκαίων προμηθειών στους Παλαιστίνιους.

Αυτό φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με τον διακηρυγμένο στόχο της Κύπρου, ο οποίος ήταν να ελέγχονται τα φορτία στο νησί με ισραηλινή εποπτεία για να εξαλειφθούν οι εμπλοκές στο άλλο άκρο.

Δύο Κύπριοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν για περαιτέρω ελέγχους. «Δεν προβλέπεται κανένας άλλος έλεγχος πέραν αυτού που προβλέπει ο μηχανισμός που διεξάγεται στην Κύπρο», δήλωσε ένας από αυτούς στο Reuters.

15:46 Η ανακοίνωση του πολιτικού γραφείου της Χαμάς για την αποχώρηση από τις συνομιλίες

Το πολιτικό γραφείο της Χαμάς αναφέρει ότι η αντιπροσωπεία της αναχώρησε από το Κάιρο, όπου διεξήγαγε συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός, και βρίσκεται καθ’ οδόν προς τη Ντόχα του Κατάρ.

Σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι η εισβολή του Ισραήλ στη Ράφα και η κατάληψη του συνοριακού περάσματος της Ράφα είχαν στόχο να εμποδίσουν τις προσπάθειες των μεσολαβητών και να κλιμακώσουν τον πόλεμο.

Επαναβεβαίωσε επίσης τη «δέσμευση και προσήλωση» της ομάδας στην τρέχουσα πρόταση εκεχειρίας.

15:38 «Ακραίος φόβος και ατελείωτη αγωνία στη Ράφα»

Ο Μαρουάν αλ-Μασρί, ένας εκτοπισμένος Παλαιστίνιος, λέει ότι η κοινωνική ζωή στη Ράφα «έχει σταματήσει εντελώς».

Ο 35χρονος δήλωσε στο AFP ότι «οι δρόμοι είναι άδειοι» στο δυτικό τμήμα της πόλης. «Ζούμε στη Ράφα με ακραίο φόβο και ατελείωτη αγωνία», δήλωσε επίσης ο 29χρονος, Μοχάμεντ Αχμάντ Κίστα.

«Τα μέρη που ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι είναι ασφαλή βομβαρδίζονται επίσης», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων.

Ένας γιατρός επειγόντων περιστατικών που εργάζεται στη Ράφα και στην κοντινή πόλη Χαν Γιουνίς δήλωσε ότι με την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε κίνδυνο, η κατάσταση της υγείας ήταν «καταστροφική».

«Η μυρωδιά των λυμάτων είναι διάχυτη παντού», ανέφερε ο γιατρός Τζέιμς Σμιθ. «Η κατάσταση χειροτερεύει κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ημερών».

15:27 Αιχμές Χέρτσογκ για Μπεν Γκβιρ – «Ανεύθυνη και προσβλητική» κριτική.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσοκ χαρακτήρισε τον Τζο Μπάιντεν έναν «πολύ καλό φίλο» του Ισραήλ και χρησιμοποίησε πολύ σκληρή γλώσσα για τις δηλώσεις Μπεν Γκβιρ κάνοντας λόγο για «ανεύθυνη και προσβλητική» κριτική.

Μιλώντας σε κρατική τελετή για τον εορτασμό της νίκης των Συμμάχων επί της ναζιστικής Γερμανίας, ο Χέτσογκ αναφέρει ότι η εκδήλωση αποτελεί «μια αξιοσημείωτη ευκαιρία να ευχαριστήσουμε και σήμερα τους συμμάχους του κράτους του Ισραήλ και ιδιαίτερα τον μεγαλύτερο σύμμαχό μας, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Μπάιντεν, ο οποίος είναι ένας πολύ καλός φίλος του κράτους του Ισραήλ και το απέδειξε από την πρώτη ημέρα του πολέμου».

Σε μια σαφή «αιχμή» κατά του Μπεν Γκβίρ, ο Χέρτσογκ ανέφερε ότι «στο πλαίσιο της πρωινής είδησης, είναι σημαντικό για μένα να πω ότι ακόμη και όταν υπάρχουν διαφωνίες και στιγμές απογοήτευσης μεταξύ φίλων και συμμάχων, οι διαφορές πρέπει να επιλύονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο και είναι χρέος όλων μας να αποφεύγουμε αβάσιμες, ανεύθυνες και προσβλητικές δηλώσεις και tweets που βλάπτουν την εθνική ασφάλεια και τα συμφέροντα του κράτους του Ισραήλ».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

15:16 Η αντιπροσωπεία της Χαμάς αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις – «Στόχος της εισόδου στη Ράφα να ματαιωθούν οι προσπάθειες διαμεσολάβησης»

Η αντιπροσωπεία της Χαμάς που βρισκόταν στο Κάιρο για διαπραγματευτικές συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός και τη συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων αναχώρησε για τη Ντόχα, σύμφωνα με το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της παλαιστινιακής οργάνωσης, Ιζάτ αλ-Ρισέκ.

«Ο σκοπός της εισόδου στη Ράφα και της κατάληψης του περάσματος είναι να ματαιωθούν οι προσπάθειες διαμεσολάβησης. Παραμένουμε προσηλωμένοι στη θέση μας σχετικά με την τελευταία αιγυπτιακή πρόταση», δήλωσε ο αλ-Ρισέκ.

15:04 Η απάντηση Νετανιάχου στην «κόκκινη γραμμή» Μπάιντεν

Σε αυτό που φαίνεται να είναι μια απάντηση στην απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να αναστείλει βασικές αποστολές όπλων προς το Ισραήλ και την απειλή του ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου δημοσίευσε στο X στιγμιότυπα από την ομιλία του στο Γιαντ Βασέμ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, στην οποία είπε ότι το Ισραήλ θα σταθεί μόνο του εναντίον της Χαμάς αν χρειαστεί.

«Σήμερα, αντιμετωπίζουμε και πάλι εχθρούς που έχουν βάλει στόχο την καταστροφή μας», λέει ο Νετανιάχου στο απόσπασμα από την εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ.

«Λέω στους ηγέτες του κόσμου – καμία πίεση, καμία απόφαση από οποιοδήποτε διεθνές φόρουμ, δεν θα σταματήσει το Ισραήλ από το να υπερασπιστεί τον εαυτό του».

«Αν το Ισραήλ αναγκαστεί να σταθεί μόνο του», υπόσχεται, «το Ισραήλ θα σταθεί μόνο του». «Αμέτρητοι αξιοπρεπείς άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποστηρίζουν τον δίκαιο αγώνα μας», προσέθεσε.

«Θα νικήσουμε τους γενοκτόνους εχθρούς μας. Ποτέ ξανά είναι τώρα», κατέληξε.

14:52 «Αργός θάνατος»: Καμία θεραπεία και εκκενώσεις ιατρικών εγκαταστάσεων

Οι άρρωστοι και τραυματισμένοι Παλαιστίνιοι πεθαίνουν με την ώρα, καθώς παραμένουν παγιδευμένοι στη Γάζα χωρίς ιατρική περίθαλψη λόγω του κλεισίματος των συνοριακών περασμάτων από το Ισραήλ, δήλωσε το υπουργείο Υγείας στην πολιορκημένη και βομβαρδισμένη περιοχή.

«Οι τραυματίες και οι άρρωστοι υποφέρουν από αργό θάνατο επειδή δεν υπάρχει θεραπεία και προμήθειες και δεν υπάρχει δυνατότητα να ταξιδέψουν», ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι το μοναδικό κέντρο αιμοκάθαρσης της Γάζας έχει πλέον κλείσει.

«Απευθύνουμε επείγουσα και ανθρωπιστική έκκληση για πίεση και επείγουσα δράση ώστε να σωθούν οι ζωές αυτών των ασθενών και τραυματιών, να ανοίξουν τα περάσματα και να επιτραπεί η είσοδος στα νοσοκομεία των απαραίτητων ιατρικών φορτηγών και των φορτηγών ανακούφισης», πρόσθεσε.

14:40 Επιδρομή της ισραηλινής αστυνομίας στα γραφεία του Al Jazeera στη Ναζαρέτ

Η ισραηλινή αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στα γραφεία του ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού Al Jazeera στην πόλη της Ναζαρέτ, κατάσχοντας εξοπλισμό που ανήκει στο αραβόφωνο τηλεοπτικό κανάλι.

Η επιδρομή έρχεται αρκετές ημέρες μετά την απαγόρευση του Al Jazeera από την ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία αφενός μπλόκαρε την πρόσβαση στο περιεχόμενο του Al Jazeera στο Ισραήλ και αφετέρου απαγόρευσε τη λειτουργία του καταριάνου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

Ο υπουργός Επικοινωνιών του Ισραήλ, Σλόμο Κάρχι σε ανάρτησή του στο Χ, ανέφερε ότι διέταξε επιθεωρητές του υπουργείου να πραγματοποιήσουν έφοδο στα γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού Al Jazeera του Κατάρ στη Ναζαρέτ, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να σταματήσει τη λειτουργία του καναλιού στη χώρα

«Δεν θα επιτρέψουμε στο φερέφωνο της Χαμάς να εκπέμπει από το Ισραήλ», προσέθεσε.

14:28 UNRWA: 80.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Ράφα μετά την ισραηλινή επίθεση

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) δήλωσε ότι περίπου 80.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Ράφα από τότε που τα ισραηλινά τανκ και στρατεύματα εισέβαλαν στις ανατολικές περιοχές της πόλης τη Δευτέρα.

Κάνοντας έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός καθώς εξελίσσεται η τελευταία «αναγκαστική εκτόπιση στη Λωρίδα της Γάζας», η UNRWA δήλωσε ότι ο φόρος αίματος για τους δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους που αναγκάστηκαν να φύγουν πολλές φορές σε αναζήτηση καταφυγίου ήταν «αβάσταχτος».

«Πουθενά δεν είναι ασφαλές», πρόσθεσε η υπηρεσία.

Υπολογίζεται ότι 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι είχαν συρρεύσει στη Ράφα σε αναζήτηση καταφυγίου τους τελευταίους μήνες του πολέμου του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ΟΗΕ και οι ομάδες ανθρωπιστικής βοήθειας προειδοποιούν για «καταστροφή» σε περίπτωση που το Ισραήλ εξαπολύσει πλήρη χερσαία εισβολή στην πόλη.

14:16 Ο αποκλεισμός της βοήθειας προς τη Γάζα από διαδηλωτές στο νότιο τμήμα του Ισραήλ συνεχίζεται ακόμη μετά από περισσότερες από έξι ώρες

Πάνω από 150 διαδηλωτές έχουν αποκλείσει την είσοδο στη νότια πόλη Μίτζπε Ραμόν προκειμένου να σταματήσουν ένα φορτίο βοήθειας που κατευθύνεται στη Γάζα από την Ιορδανία.

Ο αποκλεισμός ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Πέμπτης, όταν αρκετοί κάτοικοι του Μίτζπε Ραμόν, μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος Ελία Γουίντερ , εντάχθηκαν σε οργανωμένες ομάδες διαμαρτυρίας.

Η αστυνομία ανέφερε ότι 25 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί από νωρίς το πρωί της Πέμπτης και υποστήριξε ότι δεν είχε επαρκείς δυνάμεις για να σταματήσει τη διαμαρτυρία, καθώς ο στρατός δεν είχε προειδοποιήσει επαρκώς για την άφιξη αυτοκινητοπομπής με βοήθεια στην περιοχή.

14:05 Το Ισραήλ θα αποφασίσει εντός της ημέρας πώς θα αντιμετωπίσει τη νέα προσέγγιση του Λευκού Οίκου για τον πόλεμο

Η πορεία των συνεχιζόμενων μαχών στη Γάζα και το Λίβανο, στον απόηχο της απόφασης του Λευκού Οίκου να σταματήσει ορισμένες αποστολές όπλων, θα καθοριστεί κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου πολέμου και του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας σήμερα, Πέμπτη, αναφέρει η εφημερίδα Israel Hayom, επικαλούμενη Ισραηλινό αξιωματούχο που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

Ο αξιωματούχος αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της κυριακάτικης τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρώτος είπε ότι το Ισραήλ θα «πολεμήσει με νύχια και με δόντια αν χρειαστεί».

«Και το εννοούσε», τονίζει ο αξιωματούχος.

13:52 Όλο και πιο δύσκολο να βρεθεί καθαρό πόσιμο νερό στη Γάζα

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Al Jazeera στο Ντέιρ ελ-Μπάλα της κεντρικής Γάζας, Χάνι Μαχμούντ, μια μόνο ένδειξη του πόσο απελπιστική είναι η κατάσταση στη Λωρίδα είναι ένας καβγάς που ξέσπασε μεταξύ ανθρώπων σε μια μονάδα αφαλάτωσης.

«Είδαμε μικρά παιδιά να παλεύουν για να μπουν στην ουρά και ηλικιωμένους ανθρώπους να κάνουν έκκληση για να τους κάνουν χώρο και να τους επιτραπεί να μπουν πρώτοι. Είναι μέρος των εξελισσόμενων προκλήσεων και περιπλοκών για τους ανθρώπους που εκκένωσαν από την πόλη Ράφα μέχρι την κεντρική περιοχή για να στήσουν τις σκηνές τους», λέει χαρακτηριστικά.

«Οι άνθρωποι μας περιέγραψαν τη φρικτή κατάσταση που αντιμετωπίζουν – δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις, υποδομές, βασικές υπηρεσίες στις τοποθεσίες που έχουν καταφύγει. Έτσι ξέσπασε ο καβγάς. Ήταν μια αρκετά απελπιστική κατάσταση. Οι άνθρωποι ούρλιαζαν και η κατάσταση έγινε λίγο βίαιη. Αναγκαστήκαμε να αποσυρθούμε από την περιοχή για χάρη της ασφάλειας και του εξοπλισμού μας», προσέθεσε.

«Ο κόσμος είναι απογοητευμένος και ο φόβος είναι ότι θα δούμε τέτοιες σκηνές σε κάθε σταθμό αφαλάτωσης νερού, καθώς υπάρχει ακραία έλλειψη βασικών προμηθειών – ιδιαίτερα νερού αυτή τη στιγμή – που είναι το πλέον απαραίτητο για τους εκκενωμένους», κατέληξε.

Παιδιά από την Παλαιστίνη τραβούν δοχεία νερού καθώς οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τη Ράφα μετά την έναρξη χερσαίας και αεροπορικής επιχείρησης των ισραηλινών δυνάμεων στο ανατολικό τμήμα της νότιας πόλης της Γάζας (Πηγή: REUTERS/Mohammed Salem)

13:40 Εικόνες με σταματημένα φορτηγά σε δρόμο στο Ισραήλ καθώς Ισραηλινοί έχουν μπλοκαρεί τον δρόμο προς τη Γάζα

Εικόνες από drone δείχνουν δεκάδες φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Λωρίδα της Γάζας να έχουν σταματήσει, καθώς Ισραηλινοί διαμαρτύρονται και τα έχουν μπλοκάρει.

Εικόνες από drone δείχνει φορτηγά σταματημένα σε δρόμο κοντά στην πόλη Μίτζπε Ραμόν του Ισραήλ μετά από διαμαρτυρία με στόχο να εμποδιστεί η άφιξη ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα (Πηγή: REUTERS/Shimon Bokshtein)

Εικόνες από drone δείχνει φορτηγά σταματημένα σε δρόμο κοντά στην πόλη Μίτζπε Ραμόν του Ισραήλ μετά από διαμαρτυρία με στόχο να εμποδιστεί η άφιξη ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα (Πηγή: REUTERS/Shimon Bokshtein)

13:30 Η Ιρλανδία, η Ισπανία και άλλες χώρες της ΕΕ θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος στις 21 Μαΐου

Η Ιρλανδία, η Ισπανία και ορισμένα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν το ενδεχόμενο να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος στις 21 Μαΐου, σύμφωνα με έκθεση του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα της Ιρλανδίας.

Δύο πηγές δήλωσαν στο RTÉ ότι εξετάζεται η ημερομηνία αυτή.

Η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Σλοβενία και η Μάλτα εξέδωσαν κοινή δήλωση τον Μάρτιο στην οποία δήλωναν ότι είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση όταν «οι συνθήκες είναι κατάλληλες».

Η έκθεση έρχεται καθώς οι ηγέτες της Ε.Ε. δέχονται αυξανόμενες πιέσεις να αντιδράσουν στην επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα.

Τουλάχιστον 67 ευρωβουλευτές έχουν υπογράψει επιστολή με την οποία καλούν τους ηγέτες της Ε.Ε. να συγκαλέσουν «επείγουσα συνεδρίαση … για να συζητήσουν την απάντηση της ΕΕ στα γεγονότα στη Ράφα».

Οι ευρωβουλευτές – Πράσινοι, Σοσιαλιστές, ριζοσπαστική αριστερά και λίγα μέλη των φιλελευθέρων και της κεντροδεξιάς – ζητούν την επιβολή κυρώσεων από την Ε.Ε. κατά του Ισραήλ, ως «τη μόνη κατάλληλη απάντηση σε αυτή τη φρικτή και απερίσκεπτη στρατιωτική εκστρατεία στη Ράφα και στην υπόλοιπη Λωρίδα της Γάζας».

Οι κυβερνήσεις της Ε.Ε., οι οποίες έχουν την εξουσία να επιβάλλουν κυρώσεις με ομοφωνία, είναι εξαιρετικά απίθανο να επιβάλουν σαρωτικές κυρώσεις κατά του Ισραήλ, αλλά η επιστολή αποτελεί απόδειξη της δύναμης των αισθημάτων στα αριστερά του κοινοβουλίου.

Η Ε.Ε. επέβαλε κυρώσεις σε «εξτρεμιστές» εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ τον Απρίλιο.

Εν τω μεταξύ, το Βέλγιο πιέζει για την απαγόρευση εισαγωγών από εδάφη που κατέχονται από το Ισραήλ, αλλά ένα τέτοιο σχέδιο είναι εξαιρετικά απίθανο να υποστηριχθεί από τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ουγγαρία, ισχυρούς υποστηρικτές του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

13:18 Ποια όπλα έχουν σταματήσει να στέλνουν στο Ισραήλ οι ΗΠΑ

Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την Τετάρτη ότι η Ουάσινγκτον διέκοψε την παράδοση ενός φορτίου όπλων 1.800 βομβών των 2.000 λιβρών (907 κιλά) και 1.700 βομβών των 500 λιβρών (227 κιλά) στο Ισραήλ λόγω του κινδύνου για τους αμάχους στη Γάζα.

Τέσσερις πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι οι αποστολές που καθυστέρησαν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες αφορούσαν Κοινά Πυρομαχικά Άμεσης Επίθεσης (Joint Direct Attack Munitions) κατασκευής Boeing, τα οποία μετατρέπουν τις «χαζές» βόμβες σε κατευθυνόμενες ακριβείας, καθώς και βόμβες μικρής διαμέτρου (SDB-1).

Αποτελούσαν μέρος μιας προηγούμενης εγκεκριμένης αποστολής προς το Ισραήλ και όχι του πρόσφατου συμπληρωματικού πακέτου βοήθειας ύψους 95 δισ. δολαρίων που ενέκρινε το αμερικανικό Κογκρέσο για την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν.

Γραφικό του Al Jazeera με τα όπλα που έχουν σταματήσει να στέλνουν στο Ισραήλ οι ΗΠΑ

13:07 Δήμαρχος συμμετέχει στις διαμαρτυρίες Ισραηλινούν που εμποδίζουν τη βοήθεια προς τη Γάζα

Ο δήμαρχος της πόλης Μίτζπε Ραμόν, Ελία Γουίντερ του νότιου Ισραήλ προσχώρησε στους διαδηλωτές που μπλοκάρουν φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια από την Ιορδανία στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Γουίντερ αναφώνησε: «Σας φαίνεται λογικό το γεγονός ότι το κράτος του Ισραήλ μεταφέρει φάρμακα, τρόφιμα και καύσιμα σε τρομοκράτες που κακοποιούν τις κόρες μας καθώς μιλάμε; Ποιος άλλος πρέπει να ξυπνήσει;».

Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, 25 Ισραηλινοί συνελήφθησαν από τότε που ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης.

Ισραηλινοί από την ομάδα Tzav 9 λένε ότι συνέχισαν να προσπαθούν να εμποδίσουν τα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια που κατευθύνονταν προς τη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας και το πρωί της Πέμπτης.

Σύμφωνα με τους διαδηλωτές η Χαμάς πρέπει να απελευθερώσει τους 132 ομήρους που κρατάει πριν εισέλθει οποιαδήποτε βοήθεια στον θύλακα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η ομάδα δήλωσε ότι περίπου 500 άτομα, συμπεριλαμβανομένων συγγενών των ομήρων, μπλόκαραν τα φορτηγά κοντά στο Εϊλάτ και τα καθυστέρησαν για λίγες ώρες.

12:55 Η δύσκολη εξίσωση του Μπάιντεν – Η «κόκκινη γραμμή» για τη Ράφα και η γεωπολιτική ισορροπία

Ο Τζο Μπάιντεν καθόρισε μία «κόκκινη γραμμή» όσον αφορά τις κινήσεις του Ισραήλ στη Ράφα και αυτή είναι μία εισβολή των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF) σε πληθυσμιακά κέντρα της περιοχής.

Τότε όπως είπε θα σταματήσει την προμήθεια όπλων και βλημάτων πυροβολικού, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις στους ακροδεξιούς εταίρους της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου, όπως ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, ο οποίος ανέφερε πως πλέον ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι «αγαπητός» στη Χαμάς.

Πρόκειται για μία πρωτοφανή δήλωση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ειδικά σε ό,τι αφορά έναν από τους πιο στενούς εταίρους της Αμερικής, όπως είναι το Ισραήλ, αλλά φανερώνει και ένα ρήγμα στις σχέσεις του Μπάιντεν με τον Νετανιάχου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

12:43 Ο Λαπίντ ζητάει από τον Νετανιάχου να διώξει τον Μπεν Γκβιρ

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ αντέδρασε στην ανάρτηση, χαρακτηρίζοντας τον ακροδεξιό υπουργό εθνικό βάρος και κάλεσε τον Νετανιάχου να τον διώξει αμέσως.

«Αν ο Νετανιάχου δεν απολύσει τον Μπεν-Γβιρ σήμερα, θέτει σε κίνδυνο κάθε στρατιώτη του [ισραηλινού στρατού] και κάθε πολίτη του κράτους του Ισραήλ», έγραψε ο Λαπίντ στο Χ.

12:31 Σμότριχ κατά της Δύσης – Προτρέπει σε κατάληψη της Ράφα

Αποδοκιμάζοντας αυτό που περιγράφει ως διεθνή πίεση προς το Ισραήλ να «παραδοθεί», ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριχ ζητάει την πλήρη κατάληψη της Ράφα παρά την έντονη αμερικανική αντίθεση.

«Την παραμονή της 76ης Ημέρας της Ανεξαρτησίας μας, μας υπενθυμίζεται ότι ο Πόλεμος της Ανεξαρτησίας μας δεν έχει ακόμη τελειώσει», αναφέρει σε δήλωσή του απαντώντας στην απειλή του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν να σταματήσει την παράδοση επιθετικών όπλων σε περίπτωση πλήρους εισβολής στη Ράφα.

«Έπρεπε να προβούμε στην ίδια τη διακήρυξη της ίδρυσης του κράτους παρά την αποφασιστική αντίθεση του Τζορτζ Μάρσαλ, του υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης Τρούμαν, και παρά το εμπάργκο όπλων που επέβαλαν οι ΗΠΑ στο νεοσύστατο κράτος, και πρέπει να συνεχίσουμε αυτόν τον πόλεμο μέχρι τη νίκη, παρά – και σε κάποιο βαθμό ακριβώς εξαιτίας – της αντίθεσης της κυβέρνησης Μπάιντεν και της διακοπής των αποστολών όπλων. Απλώς δεν έχουμε άλλη επιλογή που να μην θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξη και την ασφάλειά μας», προσέθεσε.

Είναι πλέον κρίσιμο «να συνεχιστεί ο πόλεμος στη Γάζα μέχρι την καταστροφή της Χαμάς και την επιστροφή των ομήρων. Αυτό περιλαμβάνει την πλήρη κατάληψη της Ράφα εδώ και τώρα», συνεχίζει ο Σμότριχ, προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητο «να διατηρήσουμε την ενότητά μας με κάθε κόστος».

«Μόνο ενωμένοι μπορούμε να σταθούμε απέναντι στους εχθρούς μας και απέναντι στις μεγάλες διεθνείς πιέσεις που μας ασκούνται για να παραδοθούμε», δηλώνει ακόμα ο ακροδεξιός υπουργός.

12:20 Αντιφατικές αναφορές για τις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο

Όπως μεταφίδει το Al Jazeera, υπάρχουν τόσες πολλές αντιφατικές αναφορές σε όλα τα ισραηλινά και περιφερειακά μέσα ενημέρωσης. Υπάρχουν αναφορές από το Κάιρο ότι τα χάσματα μικραίνουν. Υπάρχουν αναφορές στο Ισραήλ που λένε ότι παραμένουν μεγάλα χάσματα και ότι αυτό που του παρουσιάστηκε ξεπερνά όλες τις «κόκκινες γραμμές».

Ο επικεφαλής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, βρέθηκε την Τετάρτη στο Ισραήλ. Συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου και άλλα μέλη του κατεστημένου ασφαλείας. Αναφέρεται στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ότι ο Μπερνς είπε στους ομολόγους του ότι αυτό δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως τέλος του πολέμου, αλλά ότι αυτό θα πρέπει να θεωρηθεί ως παύση του πολέμου -μια θετική εξέλιξη- και ότι οι περαιτέρω ενέργειες μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στη συνέχεια.

Αλλά όταν κοιτάζετε τα άρθρα που προέρχονται από το Ισραήλ, ειδικά όταν αναφέρονται σε δεξιούς πολιτικούς, λένε ότι οι «κόκκινες γραμμές» παραμένουν ακόμα σε μεγάλο βαθμό και φαίνεται να υπάρχει μεγάλος σκεπτικισμός από τα μέλη του δεξιού συνασπισμού της κυβέρνησης ότι αυτό μπορεί πραγματικά να επιτευχθεί.

Παρ’ όλα αυτά, ο Μπερνς επέστρεψε στο Κάιρο τώρα και οι συνομιλίες συνεχίζονται. Η ισραηλινή αντιπροσωπεία βρίσκεται στο Κάιρο, η αντιπροσωπεία της Χαμάς βρίσκεται στο Κάιρο και άλλες αντιπροσωπείες βρίσκονται στο Κάιρο. Έτσι, θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε.

12:09 «Με σημαία Παναμά» τα πλοία που δέχθηκαν επίθεση από τους Χούθι στον Κόλπο του Άντεν

Τα ύο πλοία που δέχθηκαν επίθεση από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης στον Κόλπο του Άντεν ήταν «πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με σημαία Παναμά» που λειτουργούσαν για λογαριασμό εταιρείας με έδρα τη Γενεύη, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

Νωρίτερα αναφέραμε ότι ο εκπρόσωπος των Χούθι, Γιαχία Σαρί, είχε χαρακτηρίσει τα πλοία -που αναγνωρίστηκαν ως MSC Diego και MSC Gina- ως «ισραηλινά». Είπε επίσης ότι οι Χούθι είχαν εκτοξεύσει πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον των πλοίων σε «ακριβείς» επιθέσεις.

Το Κοινό Κέντρο Ναυτιλιακών Πληροφοριών, ένας συνασπισμός εθνών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που ανταποκρίνεται στις επιθέσεις των Χούθι κατά της ναυτιλίας στη Μέση Ανατολή, ανέφερε ότι οι επιθέσεις εξαπολύθηκαν το πρωί της Τρίτης, αλλά «κανένα από τα δύο δεν επλήγη και όλο το πλήρωμα που επέβαινε σε αυτά είναι ασφαλές».

Πρόσθεσε ότι τα πλοία «πιθανότατα αποτέλεσαν στόχο λόγω της αντιληπτής σύνδεσης με το Ισραήλ», χωρίς να επιβεβαιώσει αν τα πλοία έχουν δεσμούς με το Ισραήλ.

11:57 Τέσσερα μέλη της Χεζμπολάχ νεκρά από την ισραηλινή επίθεση στον νότιο Λίβανο

Από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε αυτοκίνητο στο νότιο Λίβανο σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι την Πέμπτη, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας από την πολιτική άμυνα του Λιβάνου, οι νεκροί ήταν μέλη της ένοπλης οργάνωσης Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με το Reuters, ο ισραηλινός στρατός δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό των πληγμάτων της Πέμπτης.

Ο ισραηλινός στρατός δεν απαντά άμεσα σε αίτημα για σχολιασμό των σημερινών επιδρομών.

Η δύναμη διάσωσης της πολιτικής άμυνας του Λιβάνου δήλωσε ότι ανέσυρε τέσσερα πτώματα από ένα αυτοκίνητο που είχε καεί από ισραηλινό πλήγμα. Δύο πηγές ασφαλείας δήλωσαν στο Reuters ότι οι τέσσερις νεκροί ήταν μέλη της Χεζμπολάχ.

Το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει πυροβολικό, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πολεμικά αεροσκάφη εναντίον στόχων στο νότιο Λίβανο, μεταξύ άλλων για να πλήξει μαχητές της Χεζμπολάχ και άλλων ένοπλων ομάδων. Μαχητές στο Λίβανο έχουν εκτοξεύσει ρουκέτες και δικά τους μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο βόρειο Ισραήλ.

11:41 Οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν 15χρονο στο πόδι κατά τη διάρκεια επιδρομής στην Καλκίλια

Ο ισραηλινός στρατός πυροβόλησε στο πόδι ένα 15χρονο Παλαιστίνιο αγόρι στην κατεχόμενη πόλη Καλκίλια της Δυτικής Όχθης, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων και αληθινών σφαιρών κατά την έφοδό τους στην πόλη τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, κατά την οποία συνέλαβαν επίσης έναν άνδρα ηλικίας 20 ετών, σύμφωνα με το Wafa.

Ο έφηβος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και η κατάστασή του χαρακτηρίζεται σταθερή.

11:29 Πρώην στρατιωτικός αξιωματούχος του Ισραήλ: Δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε χωρίς τα όπλα των ΗΠΑ

Ο πρώην επικεφαλής της αμυντικής παραγωγής και των προμηθειών του Ισραήλ απέρριψε την Πέμπτη τον ισχυρισμό ότι η χώρα θα μπορούσε να τα καταφέρει χωρίς αμερικανικά όπλα, λέγοντας ότι το Ισραήλ θα αναγκαστεί να προμηθευτεί όπλα από αλλού, σύμφωνα με το ισραηλινό δημόσιο ραδιόφωνο.

11:17 Συνεχίζονται οι οργισμένες αντιδράσεις ακροδεξιών βουλευτών για τις δηλώσεις Μπάιντεν

Οι βουλευτές της ακροδεξιάς αντιδρούν με οργισμένο τρόπο στην απειλή του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι θα παρακρατήσει τα όπλα σε περίπτωση πλήρους εισβολής στη Ράφα.

Ο βουλευτής του κόμματος, Θρησκευτικός Σιωνισμός  καταγγέλλει το «χάσμα μεταξύ των όμορφων λόγων που είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν μόλις αυτή την εβδομάδα σχετικά με το να μην ξεχνάμε τη φρίκη της 7ης Οκτωβρίου και των πράξεών του», κατηγορώντας τον ότι «αποτυγχάνει να κάνει τη σωστή επιλογή» μεταξύ του «απόλυτου κακού και του καλού».

Στην ομιλία του για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος την Τρίτη, ο Μπάιντεν είπε ότι «μόλις επτάμισι μήνες μετά, και οι άνθρωποι ήδη ξεχνούν, ήδη ξεχνούν ότι η Χαμάς εξαπέλυσε αυτή την τρομοκρατία, ότι ήταν η Χαμάς που κακοποίησε βάναυσα Ισραηλινούς, ότι ήταν η Χαμάς που πήρε και συνεχίζει να κρατά ομήρους».

Σύμφωνα με το Associated Press, ο πρόεδρος καθυστέρησε να ανακοινώσει τη νέα του πολιτική για τον εξοπλισμό του Ισραήλ μέχρι το τέλος της ομιλίας του.

«Η στάση του προέδρου Μπάιντεν σχετικά με τη Ράφα και τις υπό όρους πωλήσεις όπλων δεν θέτει σε κίνδυνο μόνο το Ισραήλ, αλλά ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο», λέει ο βουλευτής του Λικούντ Νταν Ιλούζ.

«Από τις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ ηγήθηκε γενναία του παγκόσμιου αγώνα για την ελευθερία. Η πολιτική του κινδυνεύει να υπονομεύσει τη ζωτικής σημασίας μάχη μας κατά της φρικτής τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, απειλώντας έτσι την παγκόσμια ασφάλεια και ενθαρρύνοντας την τρομοκρατία παγκοσμίως», προσθέτει.

11:05 Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται καθώς οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις προωθούνται στη Ζεϊτούν της πόλης της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι συμμετέχει σε ενεργή επιχείρηση στη συνοικία Ζεϊτούν της Πόλης της Γάζας, με τα χερσαία στρατεύματά του να εργάζονται για την «ασφάλεια» της περιοχής και τις αεροπορικές επιδρομές να πέφτουν βροχή.

Σύμφωνα με το Al Jazeera μέχρι στιγμής, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν πλήξει 25 στόχους στη Ζεϊτούν, συμπεριλαμβανομένων θέσεων παρατήρησης και ελεύθερων σκοπευτών, σύμφωνα με στρατιωτική ανακοίνωση.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa αναφέρει ότι οι ισραηλινές επιθέσεις στο Ζεϊτούν έχουν πλήξει τουλάχιστον 10 σπίτια, σκοτώνοντας ή τραυματίζοντας δεκάδες ανθρώπους.

Πολλοί άλλοι εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι κάτω από ερείπια και οι διασώστες δεν μπορούν να τους προσεγγίσουν λόγω της συνεχιζόμενης ισραηλινής επιχείρησης, ανέφερε το Wafa.

10:55 Σχεδόν 35.000 οι νεκροί στη Γάζα

Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου αυξήθηκε σε 34.904, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας στην πολιορκημένη και βομβαρδισμένη περιοχή.

Άλλοι 78.514 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί την ίδια περίοδο, ανέφερε το υπουργείο.

10:45 Λαπίντ κατά Νετανιάχου για δήλωση Μπάιντεν: «Αποτέλεσμα αποτυχημένης διαχείρισης»

Από την πλευρά του ο ηγέτης της αντιπολίτευσης του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ, ισχυρίζεται ότι η απειλή του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν να σταματήσει τις μεταφορές όπλων εάν το Ισραήλ επιτεθεί στη Ράφα της Γάζας είναι αποτέλεσμα «της αποτυχημένης διαχείρισης της κυβέρνησης του Ισραήλ».

Μιλώντας στο Radio 103FM, ο Λαπίντ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου «μετέφερε διαφωνίες στη δημόσια σφαίρα», προσθέτοντας: «Η αποτυχία του να γίνει αυτό μια δημόσια διαφωνία κατά τη διάρκεια πολέμου βαρύνει εξ ολοκλήρου την κυβέρνηση».

«Δεν έπρεπε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο», είπε ακόμα και κατέληξε λέγοντας πως: «Ο πρωθυπουργός, ένα λεπτό αφότου οι Αμερικανοί μας δίνουν 14 δισεκατομμύρια δολάρια, στέκεται στο Γιαντ Βασέμ την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος και λέει ότι ‘αν το Ισραήλ πρέπει να σταθεί μόνο του, θα σταθεί μόνο του’. Οι Αμερικανοί προσβλήθηκαν από αυτό».

10:34 Ακροδεξιός υπουργός παρομοιάζει την απειλή του Μπάιντεν με το σύμφωνο της Βρετανίας με τη ναζιστική Γερμανία

Ο υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Αμιχάι Ελιγιάχου του ακροδεξιού κόμματος Ότζμα Γιεχουντίτ αντιδρά στην απειλή του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι θα σταματήσει τις αποστολές όπλα εάν το Ισραήλ επιτεθεί στη Ράφα, παρομοιάζοντάς την με τη Συμφωνία του Μονάχου του πρώην πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Νέβιλ Τσάμπερλεν με τη ναζιστική Γερμανία.

«Ο Τζο Μπάιντεν μπορεί να γίνει [Ουίνστον] Τσόρτσιλ, αλλά επιλέγει να γίνει Τσάμπερλεν, επιλέγει την ατίμωση και θα πάρει και την ατίμωση και τον πόλεμο», έγραψε στο Χ ο Ελιγιάχου, παραθέτοντας τη διάσημη κριτική του Τσόρτσιλ στον Τσάμπερλεν.

Με την ονομασία Συμφωνία του Μονάχου, όπως καθιερώθηκε δημοσιογραφικά, αναφέρεται το Σύμφωνο που προέκυψε και υπογράφηκε στη Διεθνή Συνδιάσκεψη του Μονάχου που συνήλθε εσπευσμένα στις 29 Σεπτεμβρίου 1938 στο Μόναχο της Γερμανίας, εξ ου και η ονομασία της, προκειμένου να αποτραπεί επικείμενη πολεμική σύρραξη μεταξύ Γερμανίας και Τσεχοσλοβακίας.

10:23 Δύο νεκροί από επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο νότιο Λίβανο

Μια φερόμενη ισραηλινή επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον οχήματος στο νότιο Λίβανο σκότωσε δύο ανθρώπους και τραυμάτισε έναν τρίτο, δήλωσε ιατρική πηγή στο Al Jazeera.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa και το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου ανέφεραν επίσης θύματα από την επίθεση, η οποία σημειώθηκε κοντά στην πόλη Μπαφλίχα.

10:14 Μπεν Γκβιρ κατά Μπάιντεν

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ του ακροδεξιού κόμματος Ότζμα Γεχουντίτ σε ανάρτησή του στο Χ, κατηγόρησε τον Τζο Μπάιντεν ότι πλέον έχει «γίνει αγαπητός στη Χαμάς» μετά τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου ότι θα σταματήσει τις αποστολές όπλων αν το Ισραήλ προχωρήσει στην εισβολή στη Ράφα.

10:05 Το Ιράν προειδοποιεί: «Αν απειληθεί η ύπαρξή μας θα φτιάξουμε ατομική βόμβα»

Το Ιράν θα πρέπει να «αλλάξει» το πυρηνικό του δόγμα εάν η ύπαρξή του απειλείται από το Ισραήλ, είπε ένας σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, εγείροντας νέες ανησυχίες για ένα ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

«Δεν έχουμε καμία απόφαση να κατασκευάσουμε ατομική βόμβα, αλλά αν απειληθεί η ύπαρξη του Ιράν, δεν θα υπάρξει άλλη επιλογή από το να αλλάξουμε το στρατιωτικό μας δόγμα», είπε χαρακτηριστικά ο Καμάλ Χαράζι, όπως μεταδίδει το ιρανικό Student News Network, προσθέτοντας ότι η Τεχεράνη έχει ήδη σηματοδοτήσει ότι έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει τέτοια όπλα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

09:53 Ισραηλινοί διαδηλωτές εμπόδισαν αυτοκινητοπομπή βοήθειας που κατευθύνεται από την Ιορδανία προς τη Γάζα

Διαδηλωτές εμπόδισαν την Πέμπτη φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια που κατευθύνονταν από την Ιορδανία στη Λωρίδα της Γάζας κοντά στην πόλη Εϊλάτ στο νότιο Ισραήλ.

Οι αυτοκινητοπομπές που μετέφεραν βοήθεια άλλαξαν πρόσφατα τη διαδρομή τους μετά τις συχνές διαμαρτυρίες που καθυστερούσαν και εμπόδιζαν τα φορτία, και κατευθύνθηκαν προς τη Γάζα τη νύχτα προς την Πέμπτη μέσω ενός περάσματος κοντά στη νοτιότερη πόλη του Ισραήλ.

Σύμφωνα με την ισραηλινή ομάδα διαμαρτυρίας Tsav 9 που οργανώνει τις διαμαρτυρίες, εκατοντάδες κάτοικοι της Εϊλάτ ενώθηκαν με τους διαδηλωτές στο συνοριακό πέρασμα, ενώ στήθηκαν και άλλα οδοφράγματα κατά μήκος της διαδρομής των φορτηγών προς τη Γάζα.

09:41 Οι Χούθι στόχευσαν με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη δύο «ισραηλινά» πλοία στον Κόλπο του Άντεν

Οι αντάρτες Χούθι που εδρεύουν στην Υεμένη στόχευσαν δύο πλοία στον Κόλπο του Άντεν με βαλλιστικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δήλωσε εκπρόσωπος της ομάδας.

Οι επιθέσεις εναντίον των πλοίων – που προσδιορίστηκαν ως το «ισραηλινά» MSC DEGO και το MSC GINA – ήταν «ακριβείς», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Χούθι, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η ομάδα δήλωσε ότι χτύπησαν επίσης ένα τρίτο πλοίο, το MSC VITTORIA, σε δύο επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν πρώτα στον Ινδικό Ωκεανό και στη συνέχεια στην Αραβική Θάλασσα.

Οι Χούθι από τον Νοέμβριο έχουν βάλει στο στόχαστρο πλοία που θεωρούν ότι σχετίζονται με το Ισραήλ σε ζωτικούς θαλάσσιους δρόμους σε αντίποινα για τον πόλεμο του Τελ Αβίβ στη Γάζα, δήλωσαν ότι «παρακολουθούν τις εξελίξεις» και δεν θα «διστάσουν να κλιμακώσουν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις».

09:30 Ισραηλινή αεροπορική επίθεση πλήττει άλλο ένα σπίτι στην ανατολική Ράφα

Η αεροπορική επιδρομή είχε στόχο ένα σπίτι στη γειτονιά αλ-Τζνάινα της Ράφα, αναφέρει το Al Jazeera Arabic.

Την ίδια στιγμή, οι βομβαρδισμοί πυροβολικού συνεχίστηκαν σε όλες τις ανατολικές περιοχές της Ράφα, με ένα δημοτικό κτίριο να συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών που επλήγησαν. Δεν είναι άμεσα σαφές αν οι τελευταίες επιθέσεις προκάλεσαν θύματα.

Σε βίντεο διακρίνεται πυκνός καπνός να βγαίνει από ένα κτίριο.

09:20 Πληροφορίες για ισραηλινό χτύπημα σε όχημα στον Λίβανο

Ένα ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε ένα όχημα στην πόλη Μπαφλίχα του νότιου Λιβάνου, αναφέρει το μέσο ενημέρωσης του Λιβάνου an-Nahar.

Φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στο λιβανέζικο μέσο ενημέρωσης δείχνει ένα χτυπημένο όχημα στην άκρη του δρόμου, με καπνό να υψώνεται γύρω του.

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από τις ισραηλινές Αρχές.

09:10 Οι IDF επιβεβαιώνουν την επιδρομή στην πόλη της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαιώνει ότι εξαπέλυσε μια νέα επιδρομή ακριβείας στη συνοικία Ζεϊτούν της πόλης της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας, η οποία, όπως λέει, αποσκοπεί στη «συνεχή διάλυση της τρομοκρατικής υποδομής και την εξάλειψη των τρομοκρατών στην περιοχή».

Πριν από την επιδρομή που πραγματοποίησε η 99η Μεραρχία, η ισραηλινή αεροπορία έπληξε περίπου 25 σημεία στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων κτιρίων που χρησιμοποιούνται από τρομοκρατικές ομάδες, τούνελ επίθεσης, παρατηρητήρια, θέσεις ελεύθερων σκοπευτών και άλλες υποδομές, αναφέρει ο IDF.

Ο στρατός λέει ότι στρατεύματα της Ταξιαρχίας Ναχλά, της Ταξιαρχίας Γιφτάχ και της Ταξιαρχίας Καρμελί εισήλθαν στη συνέχεια στη γειτονιά και εργάζονται για την εκκαθάρισή της από τις υποδομές της Χαμάς.

Οι IDF επιχείρησαν για πρώτη φορά στη Ζεϊτούν κατά την έναρξη της χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα πέρυσι. Εξαπέλυσε άλλη μια επιδρομή διάρκειας δύο εβδομάδων στη γειτονιά της πόλης της Γάζας στα τέλη Φεβρουαρίου.

09:00 Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ χαρακτήρισε «πολύ απογοητευτική» την προειδοποίηση Μπάιντεν περί ενδεχόμενης διακοπής παροχής κάποιων όπλων στο Ισραήλ

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ εκτίμησε σήμερα «πολύ απογοητευτική» την προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν να παραδίδουν κάποια όπλα στο Ισραήλ σε περίπτωση που ο ισραηλινός στρατός εξαπολύσει ευρείας κλίμακας επίθεση στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

«Είναι μια δήλωση που ήταν πολύ δύσκολο να την ακούει κανείς και απογοητευτική από την πλευρά ενός προέδρου, στον οποίο έχουμε υπάρξει ευγνώμονες από την αρχή του πολέμου», δήλωσε ο Γκιλάντ Ερντάν στον κρατικό ισραηλινό ραδιοφωνικό σταθμό.

«Είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι οποιαδήποτε πίεση (ασκείται) στο Ισραήλ, οποιοιδήποτε περιορισμοί τού επιβληθούν, ακόμη και από στενούς συμμάχους που ανησυχούν για τα συμφέροντά μας, ερμηνεύεται από τους εχθρούς μας» και «τους δίνει ελπίδα», πρόσθεσε ο Ερντάν.

08:48 «Κάποιες υλικές απώλειες» στη Συρία από την ισραηλινή πυραυλική επίθεση

Το Συριακό Αραβικό Πρακτορείο Ειδήσεων (SANA) μεταδίδει ότι οι δυνάμεις αεράμυνας κατέρριψαν ισραηλινούς πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από τα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν στο βόρειο Ισραήλ και στόχευαν ένα κτίριο στα περίχωρα της Δαμασκού.

«Οι δυνάμεις αεράμυνάς μας αναχαίτισαν τους πυραύλους [του Ισραήλ] και κατέρριψαν μερικούς από αυτούς», αναφέρει το SANA επικαλούμενο στρατιωτική πηγή.

Η επίθεση, περίπου στις 3:20 π.μ. τοπική ώρα (02:20 ώρα Ελλάδας), προκάλεσε «κάποιες υλικές απώλειες», ανέφερε το SANA.

Από τις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ έχει εντείνει τις επί χρόνια μυστικές επιθέσεις σε στόχους στη Συρία που ισχυρίζεται ότι συνδέονται με το Ιράν.

Την 1η Απριλίου, μια ύποπτη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε το συγκρότημα της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό, σκοτώνοντας έναν ανώτερο διοικητή του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, καθώς και άλλους στρατιωτικούς αξιωματικούς. Η επίθεση προκάλεσε επιχείρηση αντιποίνων από το Ιράν και την πρώτη άμεση επίθεση της Τεχεράνης σε ισραηλινό έδαφος.

8:37 Άρματα μάχης των IDF προελαύνουν σε γειτονιά της πόλης της Γάζας

Τα παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν μια σειρά αεροπορικών επιδρομών και την προώθηση αρμάτων μάχης στη συνοικία Ζεϊτούν της πόλης της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι αναφορές αυτές έρχονται μετά τη σπάνια ανακοίνωση των IDF που ανέφερε ότι πραγματοποιεί πλήγματα εναντίον θέσεων της Χαμάς στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

08:25 Το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες αναφέρει ότι κανένα από τα φορτηγά του δεν πέρασε από το πέρασμα Karem Abu Salem

Το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (NRC) δήλωσε ότι κανένα από τα φορτηγά της ανθρωπιστικής οργάνωσης δεν έχει επιτραπεί να περάσει από το φυλάκιο Karem Abu Salem (Kerem Shalom), παρά τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι το συνοριακό πέρασμα προς τη Γάζα άνοιξε ξανά την Τετάρτη.

«Δεν έχουμε κανένα φορτηγό που να περνάει από εκεί. Δεν έχω ακούσει για κανένα ανθρωπιστικό φορτηγό που να περνάει από το Κερέμ Σαλόμ», δήλωσε σε συνέντευξή του ο επικεφαλής του NRC Γιαν Έγκελαντ.

Πρόσθεσε ότι το NRC έχει ξεμείνει από καύσιμα στη Γάζα και δεν έχει τα χρήματα για να νοικιάσει αυτοκίνητο ή φορτηγό προκειμένου να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια.

08:20 Τα παιδιά στη Ράφα βρίσκονται στα «όρια της επιβίωσης»

Το συνεχιζόμενο κλείσιμο του συνοριακού περάσματος της Ράφα από το Ισραήλ «εμποδίζει την είσοδο σωτήριας βοήθειας στη Γάζα», αναφέρει το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) στην τελευταία του έκθεση ταχείας αξιολόγησης.

Μέχρι να καταλάβουν τα ισραηλινά τανκς το παλαιστινιακό συνοριακό πέρασμα την Τρίτη, εισέρχονταν καθημερινά κατά μέσο όρο 48 φορτηγά με βοήθεια και 166.000 λίτρα ντίζελ στη Γάζα, σημειώνει η έκθεση του ΟΗΕ.

«Ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός της εισόδου κρίσιμων ανθρωπιστικών ειδών μέσω [του] περάσματος της Ράφα και οι συνεχιζόμενες εχθροπραξίες θα έχουν σοβαρές συνέπειες στην πρόσβαση σε τρόφιμα και υπηρεσίες διατροφής», αναφέρει η έκθεση του ΟΗΕ.

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης μια παλαιότερη προειδοποίηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα παιδιά, της UNICEF, η οποία σημειώνει ότι πολλά από τα περισσότερα από 600.000 παιδιά που «στριμώχνονται» στη Ράφα είναι ήδη «εξαιρετικά ευάλωτα και στα όρια της επιβίωσης» και προειδοποιεί ότι μια ισραηλινή «χερσαία εισβολή θα τα εξέθετε σε καταστροφικούς κινδύνους».

08:05 Η Συρία λέει ότι ισραηλινοί πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν στη Δαμασκό καταρρίφθηκαν

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μεταδίδει ότι η συριακή αεράμυνα κατέρριψε ισραηλινούς πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από τα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν προς την πρωτεύουσα Δαμασκό, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

07:23 ΟΗΕ: Πολλές γυναίκες και παιδιά σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις στη Ράφα

Άλλοι 109 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 296 τραυματίστηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τη Δευτέρα έως το απόγευμα της Τετάρτης, ενώ πολλές γυναίκες και παιδιά σκοτώθηκαν σε επιθέσεις εναντίον κατοικιών στη Ράφα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (UNOCHA) ανέφερε ότι μερικές από τις πιο θανατηφόρες πρόσφατες επιθέσεις έλαβαν χώρα στη Ράφα, μεταξύ άλλων:

  • Τέσσερα παιδιά και δύο γυναίκες σκοτώθηκαν μεταξύ των εννέα που έχασαν τη ζωή τους όταν το σπίτι τους στον προσφυγικό καταυλισμό Γέμπνα – νοτιοανατολικά της Ράφα – έγινε στόχος των ισραηλινών δυνάμεων.
  • Τέσσερα παιδιά και τρεις γυναίκες ήταν μεταξύ των εννέα ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επίθεση σε σπίτι που βρίσκεται στην οδό George Street στην ανατολική Ράφα.
  • Δύο παιδιά και δύο γυναίκες σκοτώθηκαν όταν το σπίτι τους χτυπήθηκε στη συνοικία al-Junainah της ανατολικής Ράφα.
  • Μια γυναίκα και ένα παιδί σκοτώθηκαν μαζί με τουλάχιστον άλλα τρία άτομα σε ισραηλινό χτύπημα σε σπίτι στην περιοχή al-Barahma της δυτικής Ράφα.
  • Άλλοι πέντε σκοτώθηκαν σε δύο ξεχωριστές επιθέσεις σε σπίτι και διαμερίσματα στην ανατολική και δυτική Ράφα την Τρίτη.

07:16 Η Χαμάς εμμένει στην αποδοχή της πρότασης εκεχειρίας

Η Χαμάς παρέμεινε αμετακίνητη στη θέση της απέναντι στην πρόταση εκεχειρίας και επέμεινε στην έγκρισή της, δήλωσε την Πέμπτη το μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, ο Izzat El-Reshiq.

Τα σχόλια του Reshiq έγιναν καθώς το Κάιρο φιλοξένησε νέες συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στις οποίες συμμετείχαν αντιπροσωπείες της Χαμάς, του Ισραήλ, των Ηνωμένων Πολιτειών και του Κατάρ, σε μια προσπάθεια να συναφθεί μια συμφωνία.

07:05 Ο επικεφαλής της CIA επιστρέφει στο Κάιρο μετά τη συνάντηση με τον Νετανιάχου

Ο Μπιλ Μπερνς επέστρεψε στο Κάιρο μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών στο Ισραήλ με τον επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα και τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, μεταδίδει το CNN επικαλούμενο ανώνυμη πηγή.

Αντιπροσωπείες από το Ισραήλ, τη Χαμάς, τις ΗΠΑ, το Κατάρ και την Αίγυπτο βρίσκονται στο Κάιρο για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός. Ο διευθυντής της CIA πηγαινοέρχεται μεταξύ Ντόχα, Ιερουσαλήμ και αιγυπτιακής πρωτεύουσας τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να διατηρήσουν τις συνομιλίες σε καλό δρόμο.

Οι διαπραγματεύσεις παραπαίουν από τότε που οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Ράφα, με τον αξιωματούχο της Χαμάς Ιζάτ αλ Ρισέκ να λέει ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί τις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός ως προκάλυμμα για να εισβάλει στην πόλη στη νότια Γάζα και να καταλάβει το πέρασμα με την Αίγυπτο.

07:00 Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο στρατιώτη στο βόρειο Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε στην κοινότητα Μαλκιά στο βόρειο Ισραήλ.

Το 20χρονο θύμα σκοτώθηκε σε επίθεση με όλμους και πυραύλους που πραγματοποίησε την Τετάρτη η Χεζμπολάχ από τον νότιο Λίβανο. Δύο ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν επίσης τη Δευτέρα σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους της Χεζμπολάχ εναντίον ισραηλινής στρατιωτικής θέσης κοντά στη βόρεια ισραηλινή πόλη Μετούλα.

06:37 Φοιτητές στο Trinity College του Δουβλίνου τερματίζουν τη διαμαρτυρία για τη Γάζα μετά από συμφωνία με το πανεπιστήμιο

Οι φοιτητές του Trinity College στην ιρλανδική πρωτεύουσα τερμάτισαν τη διαμαρτυρία τους και θα διαλύσουν τον καταυλισμό αλληλεγγύης στη Γάζα μετά την ικανοποίηση των αιτημάτων τους για αποεπένδυση από το Ισραήλ από την ηγεσία του πανεπιστημίου.

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του, το Trinity College Dublin ανέφερε ότι «επιτεύχθηκε συμφωνία» μετά από «επιτυχείς συνομιλίες μεταξύ» της ανώτερης διοίκησης του πανεπιστημίου και των διαδηλωτών.

Το πανεπιστήμιο δήλωσε ότι «θα ολοκληρώσει την αποεπένδυση από επενδύσεις σε ισραηλινές εταιρείες που έχουν δραστηριότητες στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και εμφανίζονται στη μαύρη λίστα του ΟΗΕ για το θέμα αυτό».

06:25 Συλλήψεις 32 ατόμων σε φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ

Η ολλανδική αστυνομία συνέλαβε 32 διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης, αφού προχώρησε στην απομάκρυνση των οδοφραγμάτων που είχαν στηθεί στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ (UVA), όπου σημειώνονται συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας από τη Δευτέρα.

Οι αστυνομικοί απομάκρυναν τους διαδηλωτές από μια περιοχή μπροστά από το κτίριο Binnengasthuis του UVA στο κέντρο της πόλης του Άμστερνταμ, ενώ οι διαδηλωτές απέκλεισαν επίσης έναν κεντρικό δρόμο και «πέταξαν αμμωνία στα ΜΑΤ», σύμφωνα με αναφορές.

Η αστυνομία δήλωσε ότι οι διαδηλωτές, οι οποίοι ζητούν από την UVA να διακόψει κάθε δεσμό με το Ισραήλ, συνελήφθησαν για «βία, καταστροφή, επίθεση και υποκίνηση».

Αυτές οι τελευταίες συλλήψεις σημαίνουν ότι τουλάχιστον 169 άτομα έχουν συλληφθεί από την ολλανδική αστυνομία από τη Δευτέρα.

06:17 Τέσσερις νεκροί από επίθεση σε σπίτι στη Ράφα

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 16 τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα ενός ολονύκτιου ισραηλινού βομβαρδισμού κατοικίας στη συνοικία Ταλ ασ-Σουλτάν, δυτικά της πόλης Ράφα, μεταδίδει το Al Jazeera Arabic.

Ισραηλινά ελικόπτερα εκτόξευσαν πυραύλους προς τη συνοικία Zeitoun, νότια της πόλης της Γάζας, όπου αναφέρθηκαν επίσης βομβαρδισμοί πυροβολικού και πυρά από προελαύνοντα ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα.

Και η γειτονιά Sabra, νότια της πόλης της Γάζας, αναφέρθηκε ότι επλήγη από συνεχείς ισραηλινούς βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια της νύχτας.

06:00 Οι Παλαιστίνιοι έχουν υπομείνει «μισό αιώνα ληστρικής στρατιωτικής δικτατορίας»

Η εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, Φραντσέσκα Αλμπανέζε, δήλωσε ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα «πρέπει να τελειώσει τώρα».

Είπε ότι ο πόλεμος «δεν ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου» και τόνισε ότι περισσότεροι από 5.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα σε πέντε ξεχωριστούς πολέμους με το Ισραήλ από το 2008.

«[Αυτό] χωρίς να υπολογίζονται οι μαζικές καταστροφές, οι ακρωτηριασμοί, οι αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις, οι κατεδαφίσεις σπιτιών, οι αναγκαστικοί εκτοπισμοί και αμέτρητες άλλες φρικαλεότητες που οι Παλαιστίνιοι χρειάστηκε να υποστούν σε πάνω από μισό αιώνα ληστρικής στρατιωτικής δικτατορίας στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη», έγραψε σε ανάρτησή της στο Χ.

Sports in

Ο Ποντένσε «ζωγράφισε» σαν τον Ζιοβάνι

Η «μαγεία» που πρόσφερε απλόχερα και σήμερα ο Πορτογάλος εξτρέμ είχε κάτι από τα μυθικά κόλπα του Βραζιλιάνου

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024