Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ - Χαμάς: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για απελευθέρωση 15 ομήρων

Ισραήλ – Χαμάς: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για απελευθέρωση 15 ομήρων

Διεξάγονται συνομιλίες για μια παύση στις μάχες και την απελευθέρωση ομήρων.

Διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για πιθανή απελευθέρωση 10-15 ομήρων, με αντάλλαγμα μία έως δύο ημέρες εκεχειρίας στη Γάζα, βρίσκονται σε εξέλιξη με τη μεσολάβηση του Κατάρ, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

Τα δημοσιεύματα την Τετάρτη, επικαλούμενα ανώνυμες πηγές που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις, ανέφεραν ότι οι λεπτομέρειες σχετικά με μια μελλοντική συμφωνία παραμένουν αβέβαιες. «Ο ακριβής αριθμός είναι ακόμη ασαφής σε αυτό το στάδιο», είπε μια ανώνυμη πηγή στο Reuters, ενώ ανέφερε ότι θα μπορούσα να απελευθερωθούν 10 – 15 αιχμάλωτοι.

Το αντάλλαγμα

Το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλέστηκε μια πηγή κοντά στη Χαμάς ότι οι συνομιλίες «περιστρέφονται γύρω από την απελευθέρωση 12 ομήρων, οι μισοί από τους οποίους Αμερικανοί, με αντάλλαγμα μια τριήμερη ανθρωπιστική παύση».

«Γίνονται πολλές συζητήσεις, πολλές διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη», είπε ο Άλαν Φίσερ του Al Jazeera. «Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός εάν δεν απελευθερωθούν όλοι οι αιχμάλωτοι. Και αυτή είναι μια σημαντική δήλωση που πρέπει να κάνουμε, ιδιαίτερα καθώς έχει μιλήσει με τον Τζο Μπάιντεν σε πολλές περιπτώσεις».

Κατάπαυση του πυρός μόνο όταν απελευθερωθούν όλοι οι αιχμάλωτοι.

Το Κατάρ υπήρξε βασικός παράγοντας στις συνομιλίες για την εξασφάλιση της απελευθέρωσης περίπου 240 αιχμαλώτων που κρατούσε η Χαμάς και πιο πρόσφατα διαπραγματεύτηκε την παράδοση τεσσάρων αιχμαλώτων. «Αυτά είναι σπουδαία νέα. Έρχεται μετά από επικοινωνία μεταξύ Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ τις τελευταίες 48 ώρες. Νομίζω ότι έγινε τεράστια προσπάθεια από τους Αμερικανούς όσον αφορά τους ομήρους», είπε στο Al Jazeera ο ερευνητής Mahjoob Zweiri, από το Πανεπιστήμιο του Κατάρ.

Ενώ υπήρξαν συζητήσεις για «τακτική παύση στις μάχες», ο Φίσερ είπε ότι αυτό απέρριψε επίσης ο Νετανιάχου πριν από 24 ώρες, όταν είπε ότι θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός μόνο όταν απελευθερωθούν όλοι οι αιχμάλωτοι.

Ο Νετανιάχου «θα δεχτεί πίεση στο Ισραήλ εάν υπάρχει η δυνατότητα απελευθέρωσης ακόμη και ορισμένων από τους αιχμαλώτους, εάν υπάρχει κάποιο είδος συμφωνίας που μπορεί να γίνει για την απελευθέρωση αυτών των αιχμαλώτων. Αλλά αυτές οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται ακόμα – τίποτα συγκεκριμένο αυτή τη στιγμή», ανέφερε ο Φίσερ.

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024