Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο τελικός… όνειρο και οι ανυπότακτοι Γερμανοί

Ο τελικός… όνειρο και οι ανυπότακτοι Γερμανοί

Η πανάκριβη Παρί κόντρα στη «Βασίλισσα» στο «Γουέμπλεϊ». Και στη μέση ο Κιλιάν Εμπαπέ. Μπορεί να γίνει, αλλά για την ώρα προέχουν οι ρεβάνς των ημιτελικών.

Είναι σενάριο Χόλιγουντ. Ο Εμπαπέ στο τελευταίο του ματς πριν φορέσει τη φανέλα της Ρεάλ τίθεται αντίπαλός της για την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ! Θα είναι ένας τελικός όνειρο. Η πανάκριβη Παρί κόντρα στη «Βασίλισσα» στο «Γουέμπλεϊ». Σάββατο 1 Ιουνίου. Μπορεί να γίνει, αλλά για την ώρα προέχουν οι ρεβάνς των ημιτελικών.

Σε ζωντανή μετάδοση από το MEGA την ερχόμενη Τετάρτη 8 Μαϊου (22:00) η μονομαχία των Καστιγιάνων με τους Βαυαρούς κόβει την ανάσα. Το 2-2 του Μονάχου τα έχει αφήσει όλα ανοικτά. Είναι το «El Clásico europeo», όπως το αποκαλούν οι Ισπανοί. Κοντά τριάντα φορές έχουν αναμετρηθεί μεταξύ τους στην ιστορία των κυπέλλων Ευρώπης.

Το «Μπερναμπέου» δίνει προβάδισμα στη Ρεάλ. Η Μπάγερν όμως παίζει όλη της τη χρονιά στην ισπανική πρωτεύουσα. Έχασε το πρωτάθλημα έπειτα από δώδεκα χρόνια από τη Λεβερκούζεν και μόνο η κατάκτηση του (άλλοτε) Πρωταθλητριών θα σώσει τον Χάρι Κεϊν και την παρέα του. Μια ισοπαλία εκτός στον πρώτο αγώνα προμηνύει πρόκριση για τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Οι «μπλάνκος» δεν γνώρισαν ποτέ την ήττα αποκλεισμό τις έξι φορές που έπαιξαν τον δεύτερο αγώνα εντός έδρας στο Champions League, (μετά την αλλαγή του συστήματος το 1992, μετά από ισοπαλία στο πρώτο παιχνίδι ως φιλοξενούμενοι κόντρα σε Σίτι, Ατλέτικο, ΤΣΣΚΑ, Λυών, Μπάγερν και Λεβερκούζεν).

Aν τα καταφέρει ξανά αυτός θα είναι ο 18ος της τελικός, ο έκτος την τελευταία δεκαετία. Στους πέντε τελευταίους τελικούς που έπαιξε τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί νικήτρια σε όλους. Πάει για το 15ο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά πρώτα πρέπει να ξεπεράσει το εμπόδιο της Μπάγερν. Μόνο εύκολο δεν το λες ειδικά μετά την εμφάνιση στην «Αλιάνζ Αρίνα».

Το 2-2 ήταν επιτυχία, αλλά ο Κάρλο Αντσελότι ξέρει καλά ότι η ομάδα του δεν έπαιξε καλά. Έχει εξασφαλίσει το ισπανικό πρωτάθλημα και όλο το βάρος έχει πέσεις στην Ευρώπη. Δεν παίζει σούπερ ποδόσφαιρο, αλλά ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Η Μπάγερν είναι στη χειρότερη στιγμή της τελευταίας δεκαετίας.

Ο Τούχελ φεύγει, αλλά θέλει να το κάνει με ψηλά το κεφάλι. Οι Βαυαροί ήταν καλύτεροι στον πρώτο ημιτελικό, αλλά τώρα πρέπει να πάνε για τη νίκη στο άντρο της Ρεάλ. Ελάχιστοι τα έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια. Ο Χάρι Κεϊν είναι η μεγάλη τους ελπίδα σε μια αγγλική σύγκρουση αφού από την άλλη δεσπόζει ο Τζουντ Μπέλιγχαμ και η μαεστρία του Τόνι Κρόος.

Τον τελευταίο καιρό πάντως την δουλειά τη κάνουν Βινίσιους και Ροντρίγκο για τον Αντσελότι, ενώ η άμυνα δεν είναι και στα καλύτερά της. Η φανέλα όμως παραμένει η πιο βαριά από όλες. Σε οικονομικό επίπεδο, η μονομαχία Μπάγερν Μονάχου – Ρεάλ Μαδρίτης έχει ήδη κριθεί υπέρ των Ισπανών. Η «Βασίλισσα» κέρδισε συνολικά 831,4 εκατομμύρια ευρώ το 2023, έναντι 744 εκατομμυρίων της Μπάγερν, σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης της Deloitte Football Money League.

Η Ρεάλ Μαδρίτης, που κατέχει την πρώτη θέση σε αυτήν την έκθεση, τιμολόγησε 403 εκατομμύρια εμπορικά δικαιώματα, ενώ η Μπάγερν Μονάχου – έκτη στον πίνακα αυτό – φτάνει τα 419 εκατομμύρια, 16 περισσότερα από τη Ρεάλ Μαδρίτης σε αυτό το εμπορικό κομμάτι.

Η PSG κυριαρχεί με μπάτζετ σχεδόν διπλάσιο της Ντόρτμουντ -801,8 εκατ. ευρώ έναντι 420 εκατ. Ευρώ. Η Παρί με πωλήσεις ένα εκατομμύριο φανέλες το χρόνο έχει βγάλει αρκετά από τα έξοδα που έχει κάνει το Κατάρ για να τη μετατρέψει σε υπερομάδα. Τα λεφτά όμως δεν φέρνουν (πάντα) την ευτυχία.

Η ώρα της ανατροπής

Στο «Παρκ Ντε Πρενς» οι Παριζιάνοι καλούνται να κάνουν ανατροπή. Το όνειρο του Εμπαπέ να φύγει πρωταθλητής Ευρώπης από την Παρί είναι σε άμεσο κίνδυνο. Η Ντόρτμουντ νίκησε με 1-0 στη Γερμανία και είναι έτοιμη για νέο ποδοσφαιρικό θαύμα. Πρέπει μείνει όρθια στην «πόλη του φωτός» για να επιστρέψει έπειτα από 11 χρόνια σε τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Όπως και τότε είχε γίνει στο Λονδίνο. Μπορεί να επαναληφθεί και το ζευγάρι.

Να είναι όπως το 2013, Μπάγερν – Ντόρτμουντ. Απόλυτα γερμανικός τελικός. Ο κόσμος θα ήθελε το Ρεάλ – Παρί, αλλά ποιος μπορεί να ξεγράψει τους Γερμανούς; To μόνο σίγουρο είναι ότι με τη νίκη της Μπορούσια στον πρώτο ημιτελικό, η Bundesliga εξασφάλισε πέντε ομάδες στο νέο Champions League 2024-2025. Ανέβηκαν δίκαια δεύτεροι στην ειδική βαθμολογία με τον καλύτερο συντελεστή στην UEFA.

Η άλλη χώρα που έχει ήδη εξασφαλίσει και αυτή τις πέντε θέσεις στη νέα διοργάνωση είναι η Ιταλία, ως πρώτη. Στο νέο UCL οι πέντε ομάδες θα είναι (πιθανότατα) οι Λεβερκούζεν, Μπάγερν, Στουτγκάρδη, Λειψία και Ντόρτμουντ. Το Λονδίνο περιμένει. Όποιος θέλει να πάρει εκείνος το εισιτήριο θα πρέπει να ξαναγίνει ταπεινός.

Ο λόγος για Ρεάλ και Παρί που είναι και παραμένουν τα φαβορί κόντρα σε Βαυαρούς και Βεστφαλούς. Ο Αντσελότι ακόμη φωνάζει στους παίκτες του για την αλαζονεία που επέδειξαν στο Μόναχο και την πλήρωσαν με την απώλεια της νίκης. Ο Λουίς Ενρίκε προτίμησε να τα βάλει με τη… μεταφυσική και όχι με την αστοχία των παικτών του. Ο γαλλικός Τύπος επιμένει ότι η Παρί υποτίμησε την Μπορούσια. Οι ρεβάνς σε Μαδρίτη και Παρίσι θα είναι δραματικές. Στην PSG δεν περιμένουν τίποτα από τον Εμπαπέ.

Όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι έχει υπογράψει στη Ρεάλ. Στηρίζουν πολλά στον Λουίς Ενρίκε και θεωρούν ότι μαζί του έχουν βρει τον δρόμο προς την επιτυχία για να φτιάξουν μια ομάδα πιο ανταγωνιστική, με πνεύμα και ψυχή. Το Κατάρ έχει εμμονή με την κατάκτηση του Champions League. Μπορεί να τα καταφέρει φέτος;

Η Ντόρτμουντ έδειξε ότι δεν κολλάει απέναντι σε ονόματα και λεφτά. Όποιος περιμένει ότι ο επαναληπτικός θα είναι εύκολος για την ΠΣΖ κάνει μεγάλο λάθος. Η φανέλα της γερμανικής ομάδας καλώς ή κακώς είναι πιο βαριά από εκείνη των Γάλλων. To Champions League στα καλύτερα του!

Sports in

Κριστιάνο Ρονάλντο, ο νέος «τεχνικός διευθυντής» της Αλ Νασρ (vids)

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο μπορεί να είναι ο απόλυτος σταρ στη Σαουδική Αραβία και να σκοράρει ακατάπαυστα με την Αλ Νασρ, όμως 1,5 χρόνο μετά φαίνεται να έχει αναλάβει και νέο κομβικό ρόλο στον σύλλογο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024