Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Τι έδειξε η έρευνα των NYT για τις παρενέργειες των εμβολίων κατά του κορονοϊού

Τι έδειξε η έρευνα των NYT για τις παρενέργειες των εμβολίων κατά του κορονοϊού

Περισσότεροι από 270 εκατομμύρια Αμερικανοί έλαβαν περίπου 677 εκατομμύρια δόσεις των εμβολίων Covid, και ακόμη και σπάνιες παρενέργειες μπορεί να σημαίνουν ότι επηρεάστηκαν χιλιάδες παραλήπτες.

Αμέσως μετά την άφιξή τους στα τέλη Δεκεμβρίου 2020, τα εμβόλια κατά του κορονοϊού ανέτρεψαν την πανδημία και άνοιξαν τον δρόμο για την επιστροφή στην κανονικότητα. Πρόλαβαν περίπου 14,4 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Σε ένα μικρό ποσοστό, ορισμένοι που έλαβαν τα εμβόλια εμφάνισαν παρενέργειες.

Κατά τη διάρκεια ενός και πλέον έτους, οι New York Times μίλησαν με 30 άτομα που δήλωσαν ότι είχαν εμφανίστει σοβαρές παρενέργειες από τα εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Τα συμπτώματά τους μπορεί να αποδειχθεί ότι δεν σχετίζονται με τα εμβόλια. Ωστόσο κάποιοι από τους πολίτες που έλαβαν τα εμβόλια -μαζί με περισσότερους από δώδεκα εμπειρογνώμονες- θεώρησαν ότι οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι δεν κάνουν αρκετά για να διερευνήσουν τις καταγγελίες τους.

Όλα τα εμβόλια ενέχουν κάποιο κίνδυνο παρενεργειών.

Περισσότεροι από 270 εκατομμύρια Αμερικανοί έλαβαν περίπου 677 εκατομμύρια δόσεις των εμβολίων Covid, και ακόμη και σπάνιες να είναι οι παρενέργειες μπορεί να σημαίνει ότι επηρεάστηκαν χιλιάδες παραλήπτες.

Πράγματι, περισσότεροι από 13.000 έχουν υποβάλει αιτήσεις σε ένα κυβερνητικό ταμείο που αποζημιώνει άτομα που υπέστησαν σοβαρές παρενέργειες από το εμβόλιο Covid. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, μόνο δώδεκα άτομα έχουν αποζημιωθεί, σχεδόν όλοι τους για ένα καρδιακό πρόβλημα που προκλήθηκε από τα εμβόλια.

Τα οφέλη των εμβολίων

Ακόμη και τα καλύτερα εμβόλια και φάρμακα έχουν κάποιες παρενέργειες. Αυτό δεν αναιρεί τα οφέλη τους, ούτε υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι πρέπει να σταματήσουν να τα λαμβάνουν. Το εμβόλιο για τον ροταϊό, για παράδειγμα, είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό, αλλά μπορεί να προκαλέσει ενσφήνωση – μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση η οποία εμφανίζεται σε περίπου 0,02% των παιδιών που εμβολιάζονται.

Τα συστήματα εντόπισαν προβλήματα πήξης του αίματος που σχετίζονται με το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Ορισμένες παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν τα εμβόλια κατά του Covid-19 μπορεί να είναι εξίσου σπάνιες. Ερευνητές στο Χονγκ Κονγκ ανέλυσαν τα ιατρικά αρχεία και διαπίστωσαν ότι περίπου επτά από κάθε εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της Pfizer-BioNTech προκάλεσαν μια κρίση έρπητα ζωστήρα αρκετά σοβαρή ώστε να απαιτηθεί νοσηλεία.

Άλλες παρενέργειες είναι ελαφρώς πιο συχνές. Τα εμβόλια κατά του Covid-19 μπορεί να οδηγήσουν σε μυοκαρδίτιδα σε έναν από κάθε 10.000 έφηβους άνδρες. Η μυοκαρδίτιδα είναι μία από τις τέσσερις σοβαρές παρενέργειες που αναγνωρίζονται από τους ομοσπονδιακούς αξιωματούχους υγείας. Οι θάνατοι από τα εμβόλια είναι εξαιρετικά σπάνιοι, παρά τους ισχυρισμούς ορισμένων συνωμοσιολόγων ότι τα εμβόλια έχουν οδηγήσει σε έξαρση των ποσοστών θνησιμότητας.

Διαπιστώθηκαν ορισμένες παρενέργειες

Για τον εντοπισμό προβλημάτων που προκαλούνται από τα εμβόλια, οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες βασίζονται σε πολλαπλές βάσεις δεδομένων. Η μεγαλύτερη, το Σύστημα Αναφοράς Ανεπιθύμητων Ενεργειών Εμβολίων, είναι χρήσιμη για τη δημιουργία υποθέσεων, αλλά περιέχει ανεπιβεβαίωτες αναφορές βλαβών. Άλλες βάσεις δεδομένων συνδυάζουν ηλεκτρονικά αρχεία υγείας και ασφαλιστικές απαιτήσεις.

Τα συστήματα αυτά εντόπισαν προβλήματα πήξης του αίματος που σχετίζονται με το εμβόλιο της Johnson & Johnson και έναν πιθανό κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου μετά από εμβολιασμό με εμβόλιο mRNA, κάτι που διερευνάται ακόμη. Ωστόσο, οι ομοσπονδιακοί ερευνητές δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τη μυοκαρδίτιδα ως πρόβλημα μεταξύ των νεαρών ανδρών, κάτι που έκαναν ισραηλινοί επιστήμονες.

ακόμη και σπάνιες να είναι οι παρενέργειες μπορεί να σημαίνει ότι επηρεάστηκαν χιλιάδες παραλήπτες

Το αμερικανικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης είναι κατακερματισμένο, με τα ιατρικά αρχεία να αποθηκεύονται από πολλές εταιρείες που δεν συνεργάζονται μεταξύ τους. Τα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας δεν αναφέρουν όλα τα συμπτώματα με τον ίδιο τρόπο, γεγονός που καθιστά τις συγκρίσεις δύσκολες. Οι βάσεις δεδομένων ασφαλιστικών απαιτήσεων μπορεί να μην περιέχουν καμία καταγραφή των εμβολίων που χορηγήθηκαν σε χώρους μαζικού εμβολιασμού. Τα ομοσπονδιακά συστήματα μπορεί επίσης να μην εντοπίζουν συμπτώματα που αψηφούν την εύκολη περιγραφή ή διάγνωση.

Είναι δύσκολο να αποδειχθεί ότι τα εμβόλια προκάλεσαν σοβαρές παρενέργειες

Μετά τον εμβολιασμό εκατοντάδων εκατομμυρίων Αμερικανών, ορισμένοι εξ αυτών πέθαναν, υπέστησαν καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια, αποβολές ή εμφάνισαν αυτοάνοσα νοσήματα. Πώς μπορεί να διακρίνει κανείς τις ασθένειες που προκλήθηκαν από το εμβόλιο από εκείνες που θα εμφανίζονταν ούτως ή άλλως; Όσο πιο σπάνια είναι η πάθηση, τόσο πιο δύσκολο είναι να απαντηθεί αυτό το ερώτημα.

Η εμφάνιση ενός συγκεκριμένου προβλήματος μετά τον εμβολιασμό δεν αποδεικνύει αιτιότητα. Το πιο γνωστό παράδειγμα είναι τα παιδικά εμβόλια που συνδέθηκαν λανθασμένα με τον αυτισμό, επειδή τα πρώτα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά συχνά συνέπιπταν με το πρόγραμμα εμβολιασμού.

Οι περισσότερες ανεξάρτητες μελέτες παρενεργειών δεν ήταν αρκετά μεγάλες ώστε να ανιχνεύσουν σπάνια περιστατικά, ούτε να αποκλείσουν την πιθανότητά τους

Σοβαρές παρενέργειες μπορεί να εμφανιστούν για πρώτη φορά σε μελέτες εμβολίων σε ζώα. Αλλά λίγες τέτοιες μελέτες ήταν δυνατές, δεδομένης της άμεσης ανάγκης για εμβόλια κατά του κορονοϊού. Οι κλινικές δοκιμές των εμβολίων προορίζονταν για να ελέγξουν την αποτελεσματικότητά τους, αλλά δεν ήταν αρκετά μεγάλες ώστε να ανιχνεύσουν παρενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν μόνο σε λίγα άτομα ανά εκατομμύριο δόσεις.

Επιπλέον, οι περισσότερες ανεξάρτητες μελέτες παρενεργειών δεν ήταν αρκετά μεγάλες ώστε να ανιχνεύσουν σπάνια περιστατικά, ούτε να αποκλείσουν την πιθανότητά τους- άλλες έψαχναν μόνο για έναν προκαθορισμένο κατάλογο συμπτωμάτων και μπορεί να μην εντόπιζαν τις σπάνιες ακραίες περιπτώσεις.

Τον περασμένο Απρίλιο, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για τις περισσότερες παρενέργειες, δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα που να επιβεβαιώνουν ή να απορρίπτουν μια σύνδεση με τα εμβόλια κατά του Covid-19.

Sports in

Και θα στο ξεπληρώσει η ιστορία…

Ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί μένει στο λιμάνι του και βάζει πλώρη για νέα θρυλικά κατορθώματα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024