Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γιατί οι εργαζόμενοι κρύβουν ότι χρησιμοποιούν την AI

Γιατί οι εργαζόμενοι κρύβουν ότι χρησιμοποιούν την AI

Οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν κρυφά την τεχνητή νοημοσύνη καθώς φοβούνται ότι τους κάνει να φαίνονται αντικαταστάσιμοι, σύμφωνα με νέα έρευνα της Microsoft και του LinkedIn

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον χώρο εργασίας είναι σε υψηλό όλων των εποχών, με τους εργαζόμενους να είναι αποφασισμένοι να προλάβουν τα πολυάσχολα προγράμματα τους, αλλά οι ανησυχίες σχετικά με την εκκολαπτόμενη τεχνολογία που αντικαθιστά τις θέσεις εργασίας εξακολουθούν να υπάρχουν, σύμφωνα με νέα έρευνα της Microsoft και του LinkedIn, αναφέρουν οι Financial Times.

Η Microsoft και το LinkedIn δημοσίευσαν τον Ετήσιο Δείκτη Τάσεων Εργασίας την Τετάρτη, ο οποίος εξέτασε τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά εργασίας, ερευνώντας 31.000 άτομα σε 31 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ινδίας, της Σιγκαπούρης, της Αυστραλίας και της Βραζιλίας.

Διαπιστώθηκε ότι παρόλο που το 75% των εργαζομένων χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη στο χώρο εργασίας, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι την χρησιμοποιούν για τις πιο σημαντικές εργασίες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το 53% όσων χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη στην εργασία για τις πιο σημαντικές εργασίες τους ανησυχούν ότι τους κάνει να φαίνονται αντικαταστάσιμοι.

Φόβοι για αντικατάσταση από ΑΙ

Επιπλέον, σχεδόν οι μισοί επαγγελματίες ανησυχούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει τις δουλειές τους και σκέφτονται να παραιτηθούν το επόμενο έτος.

Η Κολέτ Στολμπάουμερ, γενική διευθύντρια του Microsoft Copilot και συνιδρυτής του Microsoft WorkLab, είπε στο CNBC ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να ξεπεράσουν τους φόβους τους και να αρχίσουν να αγκαλιάζουν την τεχνητή νοημοσύνη.

«Όσο περισσότερα μπορείτε ως υπάλληλος να στηριχθείτε και να μάθετε, τόσο καλύτερα θα είστε», είπε η Στολμπάουμερ.

«Νομίζω ότι εκεί είναι που οι άνθρωποι πρέπει να ξεπεράσουν λίγο τον φόβο και να προχωρήσουν στην αισιοδοξία, να προχωρήσουν σε μια νοοτροπία ανάπτυξης, εκμεταλλευόμενοι την ευκαιρία να μάθουν αυτές τις δεξιότητες, επειδή όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι θα τους κάνει πιο περιζήτητους, είτε είσαι μέσα στην εταιρεία σου σήμερα είτε ψάχνεις να κάνεις για αλλαγή ή να προσληφθείς».

Τα αφεντικά επιθυμούν να προσλάβουν εργαζομένους με ικανότητες AI

Οι προσλήψεις για ταλέντα δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης έχουν εκτοξευθεί κατά 323% τα τελευταία οκτώ χρόνια, σύμφωνα με την έρευνα. Αλλά οι εργαζόμενοι από μη τεχνικό υπόβαθρο που ξέρουν πώς να χρησιμοποιούν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT και το Microsoft Copilot, έχουν επίσης μεγάλη ζήτηση.

Η μελέτη έδειξε ότι το 66% των υψηλόβαθμων στελεχών δήλωσε ότι δεν θα προσλάμβανε κάποιον χωρίς δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης και το 71% θα προτιμούσε να προσλάβει έναν λιγότερο έμπειρο εργαζόμενο με δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης παρά ένα πιο έμπειρο άτομο χωρίς αυτές.

Αν και τα αφεντικά εκτιμούν τη γνώση της τεχνητής νοημοσύνης στον χώρο εργασίας, δεν ακολουθούν ενεργή προσέγγιση για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των εργαζομένων. Σχεδόν τα μισά από τα στελέχη των ΗΠΑ δεν επενδύουν επί του παρόντος σε εργαλεία ή προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης για υπαλλήλους και λίγο πάνω από το ένα τέταρτο των εταιρειών σχεδιάζουν να προσφέρουν εκπαίδευση για τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη φέτος.

Εν τω μεταξύ, μόνο το 39% των ανθρώπων παγκοσμίως, που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη στην εργασία τους, έχουν λάβει εκπαίδευση τεχνητής νοημοσύνης από τους εργοδότες τους.

«Αυτό που είναι ενδιαφέρον με τα δεδομένα είναι ότι φαίνεται ότι οι εργαζόμενοι τα παίρνουν από την άποψη της υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά φαίνεται ότι οι εταιρείες δεν το έχουν εμπεδώσει ακόμη πλήρως», δήλωσε στο CNBC η Ανίς Ραμάν, αντιπρόεδρος και ειδικός στο εργατικό δυναμικό στο LinkedIn.

«Η μεγάλη έκκληση είναι ότι αν είσαι εταιρεία, είτε μένεις πίσω είτε προχωράς. Δεν υπάρχει καμία στάση και γι’ αυτό θα πρέπει να κάνετε συζητήσεις για το ποια είναι η άποψή σας για την τεχνητή νοημοσύνη και πώς θα αναπτύξει την επιχείρηση».

Οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν AI για να προχωρήσουν

Εκτός απο αυτούς τους φόβους, οι εργαζόμενοι γνωρίζουν τα πλεονεκτήματα που παρέχουν τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και τα χρησιμοποιούν για να προχωρήσουν στη σταδιοδρομία τους.

Πάνω από τα τρία τέταρτα των επαγγελματιών λένε ότι χρειάζονται δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας και ότι θα τους δώσει πρόσβαση σε περισσότερες ευκαιρίες εργασίας. Λίγο λιγότερο από το 70% λέει ότι μπορεί να τους βοηθήσει να προαχθούν πιο γρήγορα.

«Πιστεύω ότι το κλειδί για όλους είναι να συνειδητοποιήσουμε για τους περισσότερους από εμάς, ότι οι δουλειές μας θα αλλάξουν και νέες κατηγορίες θέσεων εργασίας θα αναδυθούν και αυτό που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να αντιμετωπίσουν αυτό το άγχος είναι πρώτα οι δεξιότητες σκέψης», εξήγησε η Ραμάν.

«O διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Σάτια Ναντέλα έχει αυτή τη γραμμή: «Είναι η εποχή του να τα μαθαίνεις όλα, όχι του να τα ξέρεις όλα», συνόψισε η Ραμάν.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Φοβερή ατάκα Παπανικολάου: «Ο Λάρι είναι μια κατηγορία μόνος του, έχει δώσει μπόλικο ψωμάκι» (vid)

Η καλύτερη, η χειρότερη και η πιο αστεία στιγμή τη φετινή σεζόν στην Euroleague… part 4

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024