Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς: Διχασμένοι οι Αμερικάνοι - Τι δείχνει δημοσκόπηση

Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Διχασμένοι οι Αμερικάνοι – Τι δείχνει δημοσκόπηση

Ο ρόλος των ΗΠΑ στη σύγκρουση Ισραήλ - Χαμάς παραμένει αμφιλεγόμενος σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Διχασμένοι εμφανίζονται οι Αμερικανοί για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς, τόσο για την υποστήριξη της χώρας τους στο Τελ Αβίβ, όσο και για τη στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ και τους ανελέητους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήγαγε το Associated Press σε συνεργασία με το NORC Center.

Το 44% όσων συμμετείχαν στην έρευνα θεωρεί το Ισραήλ σύμμαχο των ΗΠΑ, ενώ οι περισσότεροι επιρρίπτουν σημαντική ευθύνη στη Χαμάς για την τρέχουσα σύγκρουση. Υπάρχει έλλειμμα δημόσιας συναίνεσης σχετικά με τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους αλλά και για το κατά πόσον είναι σωστό το εύρος της στρατιωτικής αντίδρασης του Ισραήλ.

Το 72% αναφέρει ότι έχει ακούσει ή διαβάσει τουλάχιστον κάτι για τη σύγκρουση, ενώ η απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας θεωρείται κορυφαίος στόχος της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Ο ρόλος των ΗΠΑ στη σύγκρουση παραμένει αμφιλεγόμενος, ενώ το κοινό ανησυχεί για την αύξηση της προκατάληψης κατά των Εβραίων και των μουσουλμάνων Αμερικανών.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης

Το 44% του συμμετεχόντων στην έρευνα θεωρεί το Ισραήλ σύμμαχο που μοιράζεται κοινά συμφέροντα και αξίες με τις ΗΠΑ. Αυτό είναι αυξημένο κατά 12% σε σχέση με το 32% που ήταν τα ευρήματα της έρευνας τον Αύγουστο, πριν από την έναρξη της τρέχουσας σύγκρουσης του Ισραήλ με τη Χαμάς.

Παράλληλα μειώνονται οι Αμερικανοί που θεωρούν ότι το Ισραήλ είναι μεν σύμμαχος των ΗΠΑ, αλλά από την άλλη δεν πιστεύουν ότι μοιράζεται κοινά συμφέροντα και αξίες με τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα τον Νοέμβριο το ποσοστό είναι στο 40% σε σχέση με το 43% τον Αύγουστο.

Η απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα από τη Χαμάς θα πρέπει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα των Ηνωμένων Πολιτειών

Περισσότεροι θεωρούν σύμμαχο των ΗΠΑ το Ισραήλ

Οι Δημοκρατικοί πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ δεν παρέχουν επαρκή υποστήριξη στην Παλαιστίνη

Το 43% δηλώνει ότι το σημερινό επίπεδο υποστήριξης των Ηνωμένων Πολιτειών προς το Ισραήλ στη σύγκρουση με τους Παλαιστίνιους είναι περίπου σωστό και το 35% θεωρεί ότι η υποστήριξη προς τους Παλαιστίνιους είναι περίπου σωστή.

Το κοινό είναι πιο πιθανό να πιστεύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν υπερβολικά οποιαδήποτε από τις δύο ομάδες από την τελευταία φορά που τέθηκε το ερώτημα στη δημοσκόπηση του AP-NORC Center τον Αύγουστο και πριν από την έναρξη του πολέμου.

Οι Δημοκρατικοί τείνουν περισσότερο να πιστεύουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παρέχουν επαρκή υποστήριξη στην Παλαιστίνη σε σύγκριση με το Ισραήλ, ενώ από την άλλη πλευρά, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την αντίθετη πεποίθηση με το 34% να ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν αρκετά το Ισραήλ, ενώ μόνο το 18% πιστεύει ότι οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν αρκετά την Παλαιστίνη.

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι εκφράζουν αντίθετες απόψεις στην αμερικανική εμπλοκή στη σύγκρουση

Τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση θεωρεί ότι η Χαμάς φέρει μεγάλη ευθύνη για τον πόλεμο, ενώ το 35% υποστηρίζει το ίδιο για την ισραηλινή κυβέρνηση. Το ένα τρίτο λέει ότι η κυβέρνηση του Ιράν έχει μεγάλη ευθύνη για τη σύγκρουση. Μάλιστα υπάρχει ένα 12% που πιστεύει ότι οι ΗΠΑ έχουν μεγάλη ευθύνη.

Η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών κατηγορεί τη Χαμάς για τον σημερινό πόλεμο. Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί είναι πιο πιθανό σε σχέση με τους Ρεπουμπλικάνους να αποδώσουν μεγάλο μέρος της ευθύνης και στην κυβέρνηση του Ισραήλ (43% έναντι 25%).

Οι περισσότεροι θεωρούν ως υπεύθυνη για τον πόλεμο τη Χαμάς

Διχασμένοι οι Αμερικάνοι από τη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα

Παρ’ όλα αυτά, οι Αμερικάνοι είναι διχασμένοι ως προς το αν η στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας είναι σωστή με τους περισσότερους να τη θεωρούν υπερβολική (40%), ενώ το 38% θεωρεί ότι η επίθεση είναι περίπου σωστή.

Περίπου το ένα πέμπτο (18%) υποστηρίζει ότι ο ισραηλινός στρατός δεν έχει κάνει αρκετά.

Η πλειονότητα των Δημοκρατικών πιστεύει ότι η επίθεση των Ισραηλινών είναι υπερβολική, ενώ περίπου οι μισοί Ρεπουμπλικάνοι θεωρούν ότι η απάντηση του Ισραήλ ήταν περίπου σωστή. Το 32% θεωρεί ότι το Ισραήλ δεν έχει προχωρήσει αρκετά και το 18% πιστεύει ότι η απάντηση είναι υπερβολική.

Διχασμένοι οι Αμερικανοί για την ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας

Ουδέτερη στάση για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους εκφράζει ένας στους δύο Αμερικανούς

Παράλληλα η δημοσκόπηση θεωρεί ότι δημόσιο αίσθημα σχετικά με τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους έχει αλλάξει σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2023. Αρχικά, το 58% ούτε υποστήριζε, ούτε αντιδρούσε στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. Ωστόσο, στην τελευταία δημοσκόπηση, το 49% διατηρεί αυτή την ουδέτερη στάση, το 27% εκφράζει υποστήριξη για ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος και το 20% παραμένει αντίθετο.

Τους τελευταίους μήνες, η αντίθεση στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους έχει αυξηθεί ελαφρώς μεταξύ των Ρεπουμπλικανών. Οι Δημοκρατικοί από την άλλη πλευρά έχουν αρχίσει να γίνονται ελαφρώς πιο υποστηρικτικοί ως προς την ιδέα (31% και 41% αντίστοιχα).

Περισσότεροι τάσσονται πλέον υπέρ της απελευθέρωσης ενός παλαιστινιακού κράτους

Σχεδόν τα δύο τρίτα των Αμερικανών υποστηρίζουν ότι η απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα από τη Χαμάς θα πρέπει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα των Ηνωμένων Πολιτειών και περίπου οι μισοί λένε το ίδιο για την πρόληψη της βλάβης ή την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους πολίτες.

Οι Ρεπουμπλικάνοι είναι πιο πιθανό από τους Δημοκρατικούς να πουν ότι η παροχή βοήθειας στον στρατό του Ισραήλ είναι ένας πολύ σημαντικός στόχος εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ (48% έναντι 30%), ενώ οι Δημοκρατικοί είναι πιο πιθανό να δώσουν προτεραιότητα στην πρόληψη των χτυπημάτων σε βάρος των Παλαιστινίων πολιτών (63% έναντι 33%), στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας (64% έναντι 29%) και στην απελευθέρωση των ομήρων (70% έναντι 60%).

Ύψιστη προτεραιότητα η απελευθέρωση των ομήρων

Το 30% πιστεύει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να δαπανήσουν περισσότερα για τη σύγκρουση

Λιγότερο από το ένα τρίτο του των συμμετεχόντων στην έρευνα πιστεύει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να δαπανήσουν περισσότερα για τη σύγκρουση. Το 38% πιστεύει ότι οι δαπάνες των ΗΠΑ για την ανθρωπιστική προσπάθεια υπέρ των Παλαιστινίων στη Γάζα και τη βοήθεια προς το Ισραήλ είναι περίπου σωστές.

Ακόμα οι Δημοκρατικοί είναι πιο πιθανό να πιστεύουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δαπανούν πολύ λίγα για ανθρωπιστική βοήθεια σε σχέση με τους Ρεπουμπλικάνους.

Οι Αμερικανοί δεν πιστεύουν ότι πρέπει να αυξηθούν οι δαπάνες των ΗΠΑ για τον πόλεμο

Σχεδόν 9 στους 10 ανησυχούν τουλάχιστον μέτρια ότι εξτρεμιστικές ομάδες που εδρεύουν στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό αποτελούν άμεση απειλή για τις ΗΠΑ., ενώ οι μισοί από τους ανησυχούν έντονα ότι η σύγκρουση θα αυξήσει την προκατάληψη απέναντι στους Εβραίους που ζουν στις ΗΠΑ και το 43% δηλώνουν το ίδιο για τους μουσουλμάνους που ζουν στις ΗΠΑ.

Πολλοί εκφράζουν την ανησυχία ότι η σύγκρουση θα αυξήσει την προκατάληψη σε βάρος των Εβραίων και των μουσουλμάνων Αμερικανών

Η δημοσκόπηση διεξήχθη σε όλες τις ΗΠΑ από τις 2 έως τις 6 Νοεμβρίου 2023 με τη χρήση του AmeriSpeak® Panel, του πάνελ πιθανοτήτων του NORC του Πανεπιστημίου του Σικάγο. Πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακές και τηλεφωνικές συνεντεύξεις με χρήση σταθερών και κινητών τηλεφώνων με 1.239 ενήλικες. Το περιθώριο σφάλματος δειγματοληψίας είναι +/- 3,9 ποσοστιαίες μονάδες.

Sports in

Sport: «Φοβίζουν οι δυο… μεταγραφές του Ολυμπιακού»

Η εφημερίδα της Βαρκελώνης αναλύει τα ατού των «ερυθρολεύκων» ενόψει του πέμπτου αγώνα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024