Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΟΗΕ: Απέτυχε ξανά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να καταλήξει σε συμφωνία

ΟΗΕ: Απέτυχε ξανά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να καταλήξει σε συμφωνία

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ζητούν ανθρωπιστικές παύσεις, οι υπόλοιποι ζητούν άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός (εκεχειρία), οπότε δεν υπάρχει καμία διαφαινόμενη λύση.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απέτυχε για άλλη μια φορά να συμφωνήσει σε ένα ψήφισμα για τον πόλεμο στην Λωρίδα της Γάζας μεταξύ του Ισραήλ και Παλαιστινίων, με τις ΗΠΑ να ζητούν «ανθρωπιστική παύση» και πολλούς άλλους να ζητούν «ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός».

«Μιλήσαμε για ανθρωπιστικές παύσεις και μας ενδιαφέρει να συνεχίσουμε να μιλάμε γι’ αυτό το θέμα», δήλωσε ο αναπληρωτής πρέσβης των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γουντ στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση.

Οι ΗΠΑ στηρίζουν τις ανθρωπιστικές παύσεις δηλαδή διαλείμματα 1-2 ωρών και μετά πάλι ανελέητοι βομβαρδισμοί, ενώ οι υπόλοιπες χώρες και ο ΟΗΕ κατάπαυση του πυρός

«Αλλά υπάρχουν διαφωνίες εντός του Συμβουλίου σχετικά με το αν αυτό είναι αποδεκτό».

Οι θέσεις του ΟΗΕ, της προεδρεύουσας Κίνας και των ΗΑΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε νωρίτερα τη Δευτέρα στους δημοσιογράφους ότι επιθυμεί άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και να σταματήσει το «περιδίνηση της κλιμάκωσης» που ήδη λαμβάνει χώρα από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, τον Λίβανο και τη Συρία μέχρι το Ιράκ και την Υεμένη.

Ο Γκουτέρες δήλωσε ότι το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, το οποίο απαιτεί την προστασία των αμάχων και των υποδομών που είναι απαραίτητες για τη ζωή τους, παραβιάζεται σαφώς και τόνισε ότι «κανένα μέρος μιας ένοπλης σύγκρουσης δεν είναι υπεράνω αυτών των νόμων».

Ζήτησε την άμεση απελευθέρωση χωρίς όρους των ομήρων που πήρε η Χαμάς από το Ισραήλ στη Γάζα κατά την επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου.

Η Κίνα, η οποία ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας αυτόν τον μήνα, και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο αραβικός εκπρόσωπος στο Συμβούλιο, συγκάλεσαν τη συνεδρίαση της Δευτέρας λόγω της «κρίσης της ανθρωπότητας» (crisis of humanity) στη Γάζα, όπου περισσότεροι από 10.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί σε λιγότερο από έναν μήνα.

Η πρέσβειρα των ΗΑΕ Λάνα Νουσεϊμπέχ δήλωσε ότι και τα 15 μέλη του Συμβουλίου «είναι πλήρως δεσμευμένα» (σ.σ. χρησιμοποίησε τον όρο engaged και όχι τον όρο committed) και οι προσπάθειες θα συνεχιστούν για να προσπαθήσουν να μειώσουν τα χάσματα και να καταλήξουν σε συμφωνία για ένα ψήφισμα.

Sports in

MVP των πρώτων ημιτελικών του Conference League ο φανταστικός Ελ Κααμπί! (vid)

Ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί πέτυχε χατ-τρικ στον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα και ανακηρύχθηκε MVP των πρώτων ημιτελικών του Conference League από τη UEFA.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024