Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΟΗΕ: Οι ΗΠΑ πιέζουν για ψήφισμα που να καταδικάζει τις επιθέσεις της Χαμάς και να στηρίζει το Ισραήλ

ΟΗΕ: Οι ΗΠΑ πιέζουν για ψήφισμα που να καταδικάζει τις επιθέσεις της Χαμάς και να στηρίζει το Ισραήλ

Οι Ηνωμένες Πολιτείας Αμερικής πιέζουν προς την κατεύθυνση ψηφίσματος του ΟΗΕ που να υποστηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, ώστε να νομιμοποιούνται οι βομβαρδισμοί.

Η μηνιαία συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση την Τρίτη μετατρέπεται σε εκδήλωση υψηλού επιπέδου, με τους υπουργούς να πετούν στη Νέα Υόρκη και τις ΗΠΑ να πιέζουν για την υιοθέτηση ενός ψηφίσματος.

Το ψήφισμα θα καταδικάζει τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ και τη βία κατά αμάχων και θα επιβεβαιώνει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Σε ένα βαθμό ίσως οι ΗΠΑ να θέλουν να αναγκάσουν την Ρωσία να χρησιμοποιήσει το βέτο

Στην συνεδρίαση του ΟΗΕ, τα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας θα κληθούν να ψηφίσουν για το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Τι περιλαμβάνει το νέο ψήφισμα;

Το νέο σχέδιο ψηφίσματος που συνέταξαν οι ΗΠΑ βρισκόταν ακόμη υπό διαπραγμάτευση αργά το απόγευμα της Δευτέρας. Αλλά ένα πρόσφατο σχέδιο που περιήλθε στην κατοχή του Associated Press απαιτεί επίσης την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων, προτρέπει για σεβασμό των διεθνών νόμων για τη διεξαγωγή πολέμου και την προστασία των αμάχων, καλεί όλες τις χώρες να εντείνουν τις προσπάθειες για την αποτροπή της επέκτασης και απαιτεί άμεση ανθρωπιστική πρόσβαση στη Γάζα.

Μεταξύ αυτών που αναμένονται στη συνάντηση της Τρίτης είναι οι υπουργοί Εξωτερικών του Ισραήλ, των Παλαιστινίων, του Ιράν, της Ιορδανίας, της Γαλλίας και της Βραζιλίας, δήλωσαν διπλωμάτες του Συμβουλίου, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας ενόψει οποιασδήποτε ανακοίνωσης.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα κληθεί και πάλι να ψηφίσει, με την διαφορά πως δεν υπάρχει στην πρόταση την κατάπαυση του πυρός.

Ένα ψήφισμα που πρότεινε η Ρωσία, το οποίο ζητούσε «ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» και θα καταδίκαζε έντονα κάθε βία και τρομοκρατική ενέργεια δεν ανέφερε τις επιθέσεις της Χαμάς. Δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις ελάχιστες εννέα «ναι» ψήφους που απαιτούνται για την έγκριση από το 15μελές συμβούλιο.

Διπλωμάτες λένε ότι ένα ζήτημα με το αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος είναι η απαίτηση της Ρωσίας για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024