Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βραζιλία: Το κυβερνών κόμμα επικρίνει το Ισραήλ γιατί δεν επέτρεψε σε Βραζιλιάνους να φύγουν από τη Γάζα

Βραζιλία: Το κυβερνών κόμμα επικρίνει το Ισραήλ γιατί δεν επέτρεψε σε Βραζιλιάνους να φύγουν από τη Γάζα

Μέσα ενημέρωσης της Βραζιλίας υπογραμμίζουν ότι το Ισραήλ ενοχλήθηκε από σχόλια του προέδρου Λούλα για την «παραφροσύνη του ισραηλινού πρωθυπουργού» Νετανιάχου.

Το κυβερνών Εργατικό Κόμμα (PT) της Βραζιλίας επέκρινε χθες Παρασκευή την ισραηλινή κυβέρνηση επειδή δεν επέτρεψε σε 34 Βραζιλιάνους να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα της Γάζας, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ αποφασίζει επιλεκτικά σε ποιους θα επιτρέψει να φύγουν από τον πολιορκούμενο παλαιστινιακό θύλακα.

Τρεις ημέρες αφότου άνοιξε το συνοριακό πέρασμα στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, για να επιτραπεί σε υπηκόους άλλων χωρών να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα της Γάζας, οι Βραζιλιάνοι που περιμένουν να φύγουν δεν συμπεριλήφθηκαν στη λίστα που ενέκρινε το Ισραήλ παρά τις διπλωματικές προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η ισραηλινή κυβέρνηση δείχνει ότι ευνοεί «ορισμένες χώρες έναντι άλλων»

«Για τρίτη φορά, η ισραηλινή κυβέρνηση αρνήθηκε την αναχώρηση βραζιλιάνων πολιτών που κινδυνεύουν από τη σφαγή αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας», υπογράμμισε η πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος της Βραζιλίας Γκλέιζι Χόφμαν (φωτογραφία αρχείου του Reuters/Adriano Machado, επάνω) σε ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα.

Καταγγέλλοντας αυτήν τη «διάκριση», επισήμανε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει δώσει καμία απολύτως εξήγηση για την απόφαση. Η Βραζιλία επεδίωξε την επίλυση της σύγκρουσης μέσω διαπραγματεύσεων όταν προήδρευσε τον Οκτώβριο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπενθύμισε η Χόφμαν.

«Δυστυχώς, η ισραηλινή κυβέρνηση δείχνει ότι ακολουθεί μια πολιτική ιεράρχηση σε ό,τι αφορά την αναχώρηση αμάχων, ευνοώντας ορισμένες χώρες έναντι άλλων», ισχυρίστηκε.

Τα ενοχλητικά σχόλια

Βραζιλιάνικα μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν ότι το Ισραήλ ενοχλήθηκε από σχόλια του προέδρου της Βραζιλίας Λούις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος καταδίκασε μεν την «τρομοκρατική» επίθεση της Χαμάς, αλλά επέκρινε επίσης την «παραφροσύνη του ισραηλινού πρωθυπουργού» Μπενιαμίν Νετανιάχου, «ο οποίος θέλει να σβήσει από τον χάρτη τη Λωρίδα της Γάζας».

Από την Τετάρτη, εκατοντάδες κάτοχοι ξένων διαβατηρίων και βαριά τραυματισμένοι Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει τη Λωρίδα της Γάζας περνώντας στην Αίγυπτο, χάρη σε συμφωνία που επιτεύχθηκε – με διαμεσολάβηση του Κατάρ – μεταξύ της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Χαμάς.

Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει ορκιστεί να αφανίσει τη Χαμάς αφότου μαχητές της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης εισέβαλαν στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ και σκότωσαν περίπου 1.400 ανθρώπους, ενώ απήγαγαν περισσότερους από 240 άλλους και τους μετέφεραν στη Λωρίδα της Γάζας.

Τα στρατιωτικά αντίποινα του Ισραήλ έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 9.250 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του ελεγχόμενου από τη Χαμάς παλαιστινιακού θύλακα.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024