Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Νικολάι ο Όμορφος», o πρίγκιπας που έγινε μοντέλο - Από παραμύθι σε σαιξπηρικό δράμα

«Νικολάι ο Όμορφος», o πρίγκιπας που έγινε μοντέλο – Από παραμύθι σε σαιξπηρικό δράμα

«Ο τίτλος μου είναι ό,τι πιο κοντινό έχω σε ένα κανονικό επώνυμο» λέει ο μεγαλύτερος εγγονός της βασίλισσας της Δανίας, Νικολάι του Μονπεζάτ, 24 ετών σήμερα.

Οι Δανοί παρακολουθούν εδώ και ένα χρόνο τη βασιλική τους οικογένεια να βυθίζεται σε ένα σύγχρονο σαιξπηρικό δράμα. Τον Σεπτέμβριο του 2022, η Μαργαρίτα Β’, η μακροβιότερη μονάρχης της Ευρώπης, αφαίρεσε από τα μισά εγγόνια της τους βασιλικούς τίτλους. Σύμφωνα με το παλάτι, η βασίλισσα έλαβε αυτή την απόφαση, ώστε τα τέσσερα παιδιά του νεότερου γιου της, του Ιωακείμ της Δανίας, να μπορούν «να διαμορφώσουν τη δική τους ζωή, χωρίς να περιορίζονται από τις ειδικές εκτιμήσεις και υποχρεώσεις που συνεπάγεται η επίσημη υπαγωγή στον βασιλικό οίκο της Δανίας».

Ωστόσο, οι ειδικοί την ερμήνευσαν ως μέρος ενός σχεδίου ανανέωσης και λιτότητας στη σκανδιναβική μοναρχία, έναν θεσμό που χρονολογείται χιλιετίες, από την εποχή των Βίκινγκς. Ακολούθησε μια συνωμοσία αντάξια του Άμλετ: Ο πρίγκιπας Ιωακείμ  προσβλήθηκε και μίλησε για την κακομεταχείριση των παιδιών του- η πρώην σύζυγός του, η Αλεξάνδρα του Φρέντρικσμποργκ, παραδέχθηκε ότι αισθάνθηκε «θλίψη και σοκ»- και η βασίλισσα εκθλίβει και ζήτησε συγχώρεση «ως μητέρα», αλλά δεν ταλαντεύτηκε.

Η λιποταξία προκάλεσε κάποια αναστάτωση στη Δανία, όπου η βασίλισσα Μαργαρίτα έχει εξουσία και στα στρατεύματα

Και τώρα τι κάνουμε;

Ο Νικολάι του Μονπεζάτ, 24 ετών, μεγαλύτερος γιος του πρίγκιπα Ιωακείμ και μεγαλύτερος εγγονός της βασίλισσας Μαργαρίτας, είναι ένας από εκείνους που επλήγησαν από αυτή τη μικρή βασιλική τραγωδία. Δεν είναι πλέον πρίγκιπας της Δανίας και έχει χάσει τη βασιλική του ιδιότητα, αν και εξακολουθεί να είναι έβδομος στη σειρά διαδοχής του δανικού θρόνου (ο θείος του Φρειδερίκος είναι ο διάδοχος και ο ξάδελφός του Κρίστιαν ακολουθεί στη δυναστική σειρά). Τώρα είναι η σειρά του να «διαμορφώσει τη ζωή του», αν και δεν ξέρει ακόμη πώς.

Προσπάθησε να ακολουθήσει την οικογενειακή παράδοση να υπηρετήσει στο στρατό, αλλά εγκατέλειψε το Hærens Sergentskole, τη Σχολή Λοχιών του στρατού του Varde, μετά από δύο μήνες. Σύμφωνα με τη μητέρα του, πήρε αυτή την απόφαση επειδή «δεν ένιωθε άνετα και δεν αισθανόταν ότι βρισκόταν στο σωστό μέρος». Η λιποταξία προκάλεσε κάποια αναστάτωση στη Δανία, όπου η βασίλισσα Μαργαρίτα έχει εξουσία και στα στρατεύματα.

Δείτε ένα βίντεο με τη ζωή του 

Μια βασιλική οικογένεια σε διαμάχη

«Αυτή τη στιγμή σπουδάζω για το μεταπτυχιακό μου στα οικονομικά των επιχειρήσεων στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων της Κοπεγχάγης. Μου απομένει ένας χρόνος και δεν έχω δει ακόμη τι θα φέρει το μέλλον- από τώρα δεν ξέρω τι θα είναι αυτό», εξηγεί σε συνομιλία του με την EL PAÍS. Εν μέσω της διαμάχης της οικογένειάς του, εγγράφηκε σε ένα πρόγραμμα ανταλλαγής στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, πάνω από 14.000 χιλιόμετρα (8.700 μίλια) από την πατρίδα του.

«Νομίζω ότι είναι σημαντικό να έχεις μια ισορροπημένη ιδιωτική ζωή και το εκτιμώ πολύ αυτό. Φυσικά, το να βρίσκομαι εκτός Δανίας φέρνει περισσότερη ανωνυμία, επειδή δεν με αναγνωρίζουν τόσο συχνά», λέει.

Με το παρατσούκλι Νικολάι ο Όμορφος, συνδύασε τις σπουδές του με μια καριέρα μοντέλου. Το 2018, ενώ βρισκόταν στην τελευταία τάξη του λυκείου του στο Herlufsholm (ένα ελίτ σχολείο που λειτουργεί από το 1565 σε ένα μοναστήρι Βενεδικτίνων του 12ου αιώνα) έκανε το ντεμπούτο του ως μοντέλο για τον Burberry στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου.

Από το παλάτι στη Vogue

«Η ευκαιρία μου δόθηκε όταν ήμουν 18 ετών και τελείωνα το γυμνάσιο. Το πρακτορείο μου, το Scoop Models στην Κοπεγχάγη, επικοινώνησε μαζί μου και γρήγορα το ένα έφερε το άλλο. Πριν το καταλάβω βρέθηκα στις πασαρέλες διαφόρων ευρωπαϊκών πόλεων» θυμάται. Η αριστοκρατική του εμφάνιση -1,85 μ. ύψος, πράσινα μάτια, καστανά μαλλιά- είναι ελκυστική για τα brand πολυτελείας. Έχει περπατήσει στην πασαρέλα και έχει κάνει διαφημιστικές καμπάνιες για τον Dior, ενώ έχει επίσης φωτογραφηθεί για τα εξώφυλλα των διεθνών εκδόσεων περιοδικών όπως η Vogue και το Numéro.

«Συμβουλεύτηκα την οικογένειά μου πριν πάρω την τελική απόφαση να αρχίσω να εργάζομαι ως μοντέλο. Οι γονείς μου με υποστήριζαν πάντα και οι δύο και υποθέτω ότι είναι περήφανοι για μένα και γι’ αυτό που κάνω. Τους έχω πάρει μαζί μου σε διάφορα σόου σε όλο τον κόσμο για να τους αφήσω να μπουν στον κόσμο μου», λέει.

Απέχει μόλις ένα χρόνο από την ολοκλήρωση του μεταπτυχιακού του, αλλά δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει την πασαρέλα μετά την αποφοίτησή του. «Η μόδα με ενδιέφερε καθ’ όλη τη διάρκεια της εφηβείας μου. Ειδικά αφότου άρχισα να εργάζομαι στη βιομηχανία της μόδας, το ενδιαφέρον έγινε όλο και μεγαλύτερο», λέει. «Θα ήθελα πολύ να συνεχίσω να ασχολούμαι με τη μόδα όσο περισσότερο μπορώ».

«Κοιτάζοντας πίσω, είχα την καλύτερη παιδική ηλικία»

Με την πρώτη ματιά, η καριέρα του μοντέλου δεν φαίνεται αρκετά κατάλληλη για ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας, αλλά στην πραγματικότητα είναι ιδανική για κάποιον που έχει περάσει μια ζωή ασχολούμενος με τους φωτογράφους και υπομένοντας την καυτή ζέστη των προβολέων. «Το να είσαι δημόσιο πρόσωπο συνοδεύεται από μια ορισμένη ευθύνη. Δεν θα έλεγα ότι έχω περάσει δύσκολα, αλλά έχω μάθει την αξία της ιδιωτικής ζωής», λέει. Ίσως η πιο κρίσιμη στιγμή στη νεαρή ζωή του ήταν ο χωρισμός των γονιών του το 2004, το πρώτο διαζύγιο στο βασιλικό οίκο της Δανίας εδώ και 150 χρόνια. Ήταν μόλις πέντε ετών τότε. «Κοιτάζοντας πίσω, είχα την καλύτερη παιδική ηλικία που θα μπορούσε να ζητήσει κανείς – μια απλή παρουσία. Οι άνθρωποι πάντα μου φερόντουσαν καλά», παραδέχεται, αναγνωρίζοντας την προνομιούχα παιδική του ηλικία στο παλάτι Schackenborg στη νότια Γιουτλάνδη.

Από τότε που η γιαγιά του τού αφαίρεσε τα προνόμιά του, ο Νικολάι της Δανίας συστήνεται ως κόμης του Μονπεζάτ. «Για μένα ο τίτλος ήταν πάντα ένα οικογενειακό όνομα και ένας συνειρμός και όχι μόνο ένας τίτλος- είναι ό,τι πιο κοντινό μπορώ να έχω σε ένα κανονικό επώνυμο» εξηγεί. Σύμφωνα με τα δανέζικα μέσα ενημέρωσης, όταν η βασίλισσα του αφαίρεσε τον τίτλο του, το πρώτο πράγμα που ρώτησε ήταν: «Και τώρα τι θα γράψουν στο διαβατήριό μου;».

*Με στοιχεία από elpais.com

Sports in

Ο άνδρας που έσωσε 300 έργα του Βαν Γκογκ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν ένας αιμοβόρος συνεργάτης των ναζί

Το 1942, ο Sam van Deventer φιλοξένησε ένα οικογενειακό πάρτι για τα 50ά γενέθλια του αιμοδιψούς Arthur Seyss-Inquart, του επιτρόπου του Ράιχ για τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής στις Κάτω Χώρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024