Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: Πυκνοκατοικημένη περιοχή στην Τζαμπάλια αποδεκατίζεται από βομβαρδισμό του Ισραήλ (βίντεο)

Γάζα: Πυκνοκατοικημένη περιοχή στην Τζαμπάλια αποδεκατίζεται από βομβαρδισμό του Ισραήλ (βίντεο)

Ελέγχοντας μαρτυρίες και βίντεο, οι New York Times ισχυρίζονται πως το χτύπημα με αεροπορικό βομβαρδισμό στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλία έγινε εν γνώση των εκατοντάδων άμαχων παλαιστινίων.

Μια ανάλυση των Times από δορυφορικές εικόνες και βίντεο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει ότι η αεροπορική επιδρομή που το Ισραήλ δήλωσε ότι στόχευσε ανώτερο στέλεχος της Χαμάς την Τρίτη, είχε καταστρέψει μια πυκνοκατοικημένη περιοχή στη συνοικία Τζαμπαλία, όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος καταυλισμός προσφύγων στη Γάζα.

Ο ιατρικός διευθυντής ενός κοντινού νοσοκομείου ανέφερε εκατοντάδες τραυματίες και δεκάδες νεκρούς.

«Οι άμαχοι που δεν εκκενώνουν πρέπει και πάλι να προστατεύονται»

Η κλίμακα της καταστροφής εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν ο απολογισμός των αμάχων είναι ανάλογος με τους δηλωμένους στρατιωτικούς στόχους του ισραηλινού στρατού.

Τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι New York Times

Βίντεο και εικόνες που έχουν επαληθευτεί από το τμήμα οπτικοακουστικών μέσων των Times από τα επακόλουθα του πλήγματος δείχνουν πολίτες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, να ανασύρονται από τα ερείπια και να μεταφέρονται.

Ορισμένοι φαίνονται άψυχοι. «Νεκρά σώματα είναι παντού», δήλωσε ο Μαχμούντ Αμπουσαλάμα , ένας τοπικός φωτογράφος που βρισκόταν στο σημείο και έκανε αναρτήσεις στο κανάλι του στο Instagram. «Όλοι ψάχνουν για την οικογένειά τους».

Ένας ανάπηρος πατέρας κρατά στην αγκαλιά του το νεκρό κορμί του παιδιού του.

Μια ζωντανή μετάδοση στο Facebook έδειχνε θύματα της επίθεσης να περιθάλπονται σε κοντινό νοσοκομείο. «Πρέπει να επιλέξουμε ποιον θα περιθάλψουμε, γιατί δεν μπορούμε να τους περιθάλψουμε όλους», λέει ένας γιατρός.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι το πλήγμα σκότωσε «μεγάλο αριθμό τρομοκρατών», συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτερου διοικητή της Χαμάς, τον οποίο αναγνώρισε ως Ιμπραήμ Μπιάρι, λέγοντας ότι είχε βοηθήσει στο σχεδιασμό των τρομοκρατικών επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

Εκπρόσωπος της Χαμάς διέψευσε ότι κάποιος διοικητής βρισκόταν στην περιοχή που είχε τεθεί στο στόχαστρο.

Η εκτίμηση των Times για τις ζημιές δείχνει πολλαπλά μεγάλα κτίρια ισοπεδωμένα. Από το 2023, υπήρχαν περισσότεροι από 116.000 άνθρωποι εγγεγραμμένοι στον προσφυγικό καταυλισμό, ο οποίος καλύπτει έκταση 1,4 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Ο καταυλισμός της Τζαμπαλία βρίσκεται στη βόρεια Γάζα, μια περιοχή για την οποία ο ισραηλινός στρατός έχει εκδώσει εντολές εκκένωσης.«Η προειδοποίηση δεν απαλλάσσει τα μέρη από την απαίτηση να προστατεύσουν τους αμάχους», δήλωσε ο Ομάρ Σακίρ, διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη.

«Οι άμαχοι που δεν εκκενώνουν» πρόσθεσε, «πρέπει και πάλι να προστατεύονται».

Ο Μαρκ Γκαρλάσκο, στρατιωτικός σύμβουλος του PAX Protection of Civilians, ενός ολλανδικού προγράμματος που συνδέεται με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας, δήλωσε στους Times ότι οι κρατήρες στη σκηνή ήταν σύμφωνοι με τις ζημιές που προκλήθηκαν από τα Joint Direct Attack Munitions, ή JDAMs, που χρησιμοποιούνται από τον ισραηλινό στρατό.

Ακόμα ένας πατέρας που έζησε περισσότερο από το παιδί του.

Αυτό ουσιαστικά επεξηγεί πως οι ζημιές στο έδαφος δεν έγιναν από την κατάρρευση στοών όπως ισχυρίζεται ο ισραηλινός στρατός, αλλά από το είδος των πυρομαχικών που χρησιμοποιεί το Ισραήλ.

Αυτά τα πυρομαχικά μετατρέπουν τις μη κατευθυνόμενες βόμβες σε όπλα ακριβείας, κατευθυνόμενα με GPS.Οι ειδικοί λένε ότι ο βομβαρδισμός πυκνοκατοικημένων περιοχών από το Ισραήλ εγείρει ανησυχίες βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

«Το διεθνές δίκαιο απαγορεύει τις επιθέσεις κατά τις οποίες η αναμενόμενη βλάβη στους αμάχους και τις μη στρατιωτικές περιουσίες είναι δυσανάλογη με το αναμενόμενο στρατιωτικό κέρδος», δήλωσε ο κ. Shakir.

Sports in

Oλυμπιακός: Γητευτής ονείρων

Ο Ολυμπιακός του σήμερα είναι ικανός για τα πάντα. Οι δε ποδοσφαιριστές του αποφασισμένοι στον απόλυτο βαθμό, να τα δώσουν όλα. Γιατί πολύ απλά, θέλουν τα να νιώσουν όλα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024