Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιράν: Διαμαρτυρήθηκε για την κρατική δολοφονία του γιου της - Καταδικάστηκε σε φυλάκιση

Ιράν: Διαμαρτυρήθηκε για την κρατική δολοφονία του γιου της – Καταδικάστηκε σε φυλάκιση

Η Mahsa Yazdani καταδικάστηκε για βλασφημία και «προσβολή του ανώτατου ηγέτη».

Μια μητέρα στο Ιράν, της οποίας ο γιος φέρεται να δολοφονήθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας, καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκισης από ιρανικό δικαστήριο αφού απαίτησε δικαιοσύνη για το παιδί της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Mahsa Yazdani, της οποίας ο 20χρονος γιος Mohammad Javad Zahedi σκοτώθηκε σε διαδήλωση κατά του καθεστώτος τον Σεπτέμβριο του 2022, καταδικάστηκε με την κατηγορία της βλασφημίας, της υποκίνησης, της προσβολής του ανώτατου ηγέτη και της διάδοσης προπαγάνδας κατά του καθεστώτος, σύμφωνα με ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μέλη της οικογένειας. Λένε ότι θα εκτίσει τα πρώτα πέντε χρόνια χωρίς καμία πιθανότητα αναστολής, σύμφωνα με τον Guardian.

«Γυναίκες και μητέρες διώκονται επειδή απλώς ύψωσαν τη φωνή τους»

Τα βίντεο και οι φωτογραφίες του σώματος του γιου της, που είχε δεχτεί πυροβολισμούς από κυνηγετικό όπλο, έγιναν viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων που πυροδότησε ο θάνατος της Μάχσα Αμινί, μιας νεαρής Κούρδισσας που συνελήφθη από την «αστυνομία ηθικής» του Ιράν επειδή δεν φορούσε σωστά τη χιτζάμπ της.

Η Mahsa Yazdani με τον γιο της, Mohammad Javad Zahedi

Δολοφονήθηκε από κοντινή απόσταση, στο κεφάλι

Σύμφωνα με την οικογένειά του, ο Zahedi πυροβολήθηκε αρκετές φορές από κοντινή απόσταση στην πλάτη και το κεφάλι. Η έκθεση του ιατροδικαστή επιβεβαίωσε ότι σκοτώθηκε από σφαίρες κυνηγετικού όπλου.

Μετά τη δολοφονία του γιου της, η Yazdani καταδίκασε δημοσίως τις επιθέσεις του καθεστώτος κατά των διαδηλωτών και ζήτησε δικαιοσύνη για τον γιο της και τους άλλους που σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις. Η δίκη και η καταδίκη της ήρθαν πολύ σύντομα μετά τη σύλληψή της στο σπίτι της στις 22 Αυγούστου.

Λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση της είδησης της καταδίκης, η κόρη της Yazdani, Mitra Zahedi, μοιράστηκε μια ανάρτηση στο Instagram που έγραφε: «Τι θα συμβεί στον τρίχρονο αδελφό μου; Ποιος είναι υπεύθυνος για όλη αυτή τη σκληρότητα;».

Αντιδρώντας στην καταδίκη και τη μακρά ποινή φυλάκισης, το Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν δήλωσε «καταγγέλλουμε έντονα την επαίσχυντη καταδίκη της Mahsa Yazdani, μιας πενθούσας μητέρας που αναζητά δικαιοσύνη για τον γιο της».

«Εκατοντάδες μητέρες στο Ιράν έχουν εμποδιστεί να επιδιώξουν δικαιοσύνη για τους δολοφονημένους αγαπημένους τους, ενώ οι ίδιες διώκονται επειδή απλώς ύψωσαν τη φωνή τους».

Η καταδίκη έρχεται καθώς οι ιρανικές αρχές φαίνεται να καταδιώκουν ενεργά τις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Η καταδίκη της Yazdani είναι «ένα ακόμη σαφές σημάδι ότι οι αρχές ασκούν ανελέητη πίεση στις οικογένειες των θυμάτων», δήλωσε η Skylar Thompson, της ομάδας για τα πολιτικά δικαιώματα «Ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν».

Sports in

Κασσελάκης στο TikTok: Η δίαιτα, το «welcome to Leros» και η ερώτηση για τη… Φάρλι

Στο βίντεο, ο Στέφανος Κασσελάκης περιγράφει με χιούμορ τις χαρές αλλά και τα «ζόρια» της «ναυτικής» περιοδείας του, ενώ στέλνει και τα μηνύματά του στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024