Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πριν δημοσκόπος φωνήσαι (για τρίτη φορά) απαρνήση διάσπαση

Πριν δημοσκόπος φωνήσαι (για τρίτη φορά) απαρνήση διάσπαση

Τα μαχαίρια στα θηκάρια. Λίγο οι δημοσκοπήσεις, λίγο τα κουκιά που δεν βγαίνουν γιατί αν φύγουν ΜέΡΑ άσπρη δεν προβλέπεται να δουν και άρχισαν οι διαπραγματεύσεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αποκλιμάκωση;

«Επιχειρείται κλίμα αποκλιμάκωσης της έντασης, διότι όλοι έχουν κατανοήσει την αδυναμία τους» μου έλεγε στέλεχος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, που δεν έχει εμφανή ένταξη σε κάποια από τις υπάρχουσες τάσεις ή φράξιες του κόμματος, προσπαθώντας να «διαβάσει» τις κινήσεις όλων των εμπλεκόμενων μερών στην «εμφύλια διαμάχη» που ταλανίζει την αξιωματική αντιπολίτευση στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων.

Αδιέξοδο

Πράγματι η αριστερή αντιπολίτευση υπό τον κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο διαπίστωσε από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ότι η απήχηση της στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι εξαιρετικά ισχνή,  τουλάχιστον αυτό έδειξε η GPO. Παράλληλα φαίνεται πως η συγκέντρωση των υπογραφών γίνεται – μάλλον – με δυσκολία. Και φυσικά στην εκτός κόμματος αριστερά – δηλαδή στην ενδιάμεση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και του ΚΚΕ – δεν τυγχάνει «καλής μαρτυρίας».

Πρόβλημα

Όπως μου έλεγε στέλεχος της ΛΑΕ «δεν υπάρχει καμία περίπτωση συζήτησης μαζί τους, διότι δεν είναι μόνο ότι αυτοί μας διέγραψαν το 2015, ότι ψήφισαν και εφάρμοσαν το μνημόνιο, αλλά εν τω μεταξύ δεν έχουν αρθρώσει ούτε ίχνος αυτοκριτικής για όλη αυτή την συμπεριφορά τους». Αλλά και στο ΜΕΡΑ25 του κ. Γιάνη Βαρουφάκη δεν φαίνεται να έχουν οποιαδήποτε τύχη οι παρασκηνιακές συζητήσεις, παρά την «αστική ευγένεια» του επικεφαλής του κόμματος.

Αποσύρθηκαν;

Ετσι «χάθηκαν» από τα τηλεοπτικά πάνελ οι κ.κ Νίκος Φίλης και Πάνος Σκουρλέτης, τηρώντας «σιγή ασυρμάτου»! Τα όσα είπαν βέβαια είναι πολύ βαριά. Και δύσκολα διαχειρίσιμα….

Κίνδυνος!

Από την άλλη πλευρά ο κ. Στέφανος Κασσελάκης σίγουρα μπορεί να θεωρεί θετικό το γεγονός πως η πλειοψηφία των – εναπομείναντων – ψηφοφόρων του κόμματος στηρίζει τις επιλογές του. Αλλά κινδυνεύει να «σκάσει» το κόμμα στα χέρια του, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Κι αυτό το γνωρίζει!

Πλεονέκτημα και αδυναμία

Μ΄ αυτό το κομματικό περιβάλλον δεν μπορεί να ελπίζει σε ανάκαμψη στις ευρωεκλογές. Και το ΠΑΣΟΚ του κ. Νίκου Ανδρουλάκη καιροφυλακτεί – έστω κι αν και υπολείπεται του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, κατά μόνο 1,8 μονάδες, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση. Είναι σε πλεονεκτική, αλλά ταυτόχρονα και σε αδύναμη θέση….

Ανθεκτικότητα;

Η ανάγνωση του 15% που του έδωσε η δημοσκόπηση της Metron Analysis, που παρουσιάστηκε στο Mega, είναι διπλή! Υποδηλώνει μία σχετική ανθεκτικότητα σ΄αυτή την κατάσταση, αλλά και κίνδυνο κατάρρευσης, αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί!

Η συνάντηση

Γι΄ αυτό ακριβώς τον λόγο προέκυψε και η συνάντηση του κ. Κασσελάκη με τον κ. Τσακαλώτο, πριν από την συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας. Η αστική καταγωγή των δύο συνομιλητών και η δέουσα ευγένεια που τους διακρίνει, τους επέτρεψαν να διαπραγματευτούν.

Προϋποθέσεις

Ο μεν κ. Τσακαλώτος ζήτησε την άρση των προτάσεων διαγραφής. Ο κ. Κασσελάκης δεν φάνηκε να έχει αντίρρηση, αλλά με ορισμένες προϋποθέσεις. Την μία εξ αυτών την ανέφερε στην εισηγητική του ομιλία στην Εκτελεστική Γραμματεία αμέσως μετά – τον έλεγχο από το γραφείο Τύπου των τηλεοπτικών εμφανίσεων των στελεχών! Η άλλη όμως είναι πιο «βαριά».

Δήλωση!

Όπως μου έλεγαν στελέχη του προεδρικού κλίματος τα υπό διαγραφή στελέχη του κόμματος θα πρέπει πρώτον, να δηλώσουν πως έκαναν λάθος στις επιθέσεις των τελευταίων ημερών – εντάξει, όχι έτσι ακριβώς, αλλά με έναν πιο διακριτικό τρόπο. Και φυσικά όπως ανέφερε και στην Εκτελεστική Γραμματεία «αυτό που ζητώ από όλους και όλες, είναι να μην αμφισβητούν την εντιμότητα του κόμματος και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε τη δική μου, ούτε και κανενός άλλου». Δεύτερον, να μην κάνουν καμία κίνηση για αποκαθήλωση του προέδρου με την κατάθεση ψηφίσματος και την συγκέντρωση υπογραφών στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Ηγεσία

Εφόσον συμβούν τα παραπάνω τότε ο κ. Κασσελάκης θα πάρει την πρόταση διαγραφής. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή ακυρώσει την πρόταση του χωρίς να συμβούν τα παραπάνω, τότε πλήττεται ευθέως το ηγετικό του προφίλ. «Είναι σαν να πυροβολεί τα πόδια του» μου είπαν χαρακτηριστικά.

Προσεκτικός

Αλλά και η ομιλία του στο συνέδριο του Economist είχε ενδιαφέρον. Όπως έγραφα χθες ήταν τελικά προσεκτικός! Επιχείρησε να αποδομήσει το αφήγημα του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη – έχοντας μάλιστα και θετική αναφορά του κ. Τσακαλώτου ως υπουργού Οικονομικών! – για το success story της ελληνικής οικονομίας, που φιλοτεχνείται το τελευταίο διάστημα. Και μάλιστα με επιχείρημα την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας από την Standard & Poors. Τεκμηριώνοντας μάλιστα την ομιλία του με στοιχεία της έκθεσης της εταιρείας αξιολόγησης! Τελικά το πάθημα στο ΣΕΒ έγινε μάθημα….

Νέα τάση

Η αναδιαμόρφωση του εσωκομματικού τοπίου ενόψει μάλιστα του συνεδρίου του κόμματος συνεχίζεται. Ο κ. Διονύσης Τεμπονέρας και η κυρία Διάνα Βουτυράκου συγκρότησαν νέα τάση με 25 μέλη, από τα οποία ένα είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, άλλα 12 είναι μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και τα υπόλοιπα 12 είναι τοπικά και περιφερειακά στελέχη. Η τάση προφανώς και έχει προεδρική αναφορά.

Η μεγάλη τάση

Επίσης συνεχίζονται οι διεργασίες για την συγκρότηση της μεγάλης προεδρικής τάσης, όπου ενοποιούνται τα περισσότερα στελέχη της ΡΕΝΕ, η «Κίνηση Μελών», αλλά και αυτόνομα στελέχη με υψηλό κύρος, όπως είναι, μεταξύ των άλλων, η κυρία Ολγα Γεροβασίλη και η κυρία Ρένα Δούρου, καθώς και στελέχη που βρίσκονται στο προεδρικό περιβάλλον. Οι συναντήσεις, συζητήσεις και διαβουλεύσεις δίνουν και παίρνουν στη διάρκεια των τελευταίων ημερών….

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024