Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Κασσελάκης ανοίγει τις βαλίτσες, οι Αριστεροί τις φτιάχνουν, οι δημοσκοπήσεις τους τις δίνουν στο χέρι

Ο Κασσελάκης ανοίγει τις βαλίτσες, οι Αριστεροί τις φτιάχνουν, οι δημοσκοπήσεις τους τις δίνουν στο χέρι

Βρε καλώς τα παιδιά ... Γύρισε ο Κασσελάκης και αρχίζουν τα όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ, όχι για να γλεντήσουν το γάμο. Στην εκτελεστική γραμματεία θα πέσουν οι πρώτες πενιές με μαέστρο την Αχτσιόγλου.

Ανακωχή

Μία από τις κλασικές αντιπολεμικές αφηγήσεις για τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο – το «παγκόσμιο μακελειό» όπως έλεγαν οι αριστεροί της εποχής – είναι πως στο τέλος του χρόνου, κάποιου χρόνου εν πάση περιπτώσει, γάλλοι και γερμανοί στρατιώτες βγήκαν από τα χαρακώματα έπαιξαν ποδόσφαιρο, έκοψαν την βασιλόπιτα και μετά συνέχισαν να αλληλοσκοτώνονται! Αυτό το συνειρμό μου προκάλεσε η χθεσινή ανακωχή των εμπόλεμων παρατάξεων της Κουμουνδούρου. Κι ήταν και αιφνιδιαστική. Αλλιώς μας είχαν μάθει όλες τις προηγούμενες ημέρες!

Κάματος

Δεν νομίζω βέβαια να έπαιξαν ποδόσφαιρο ο κ. Νίκος Φίλης, ο κ. Πάνος Σκουρλέτης και τα άλλα τα παιδιά με τους κκ Παύλο Πολάκη, Γιώργο Τσίπρα και τα άλλα τα παιδιά. Ούτε βασιλόπιττα θα έκοψαν – εξάλλου, είναι νωρίς! Αλλά κατά κάποιο τρόπο ξεκουράστηκαν από τον κάματο των προηγούμενων ημερών…

Επιτέλους

Χθες πάντως επέστρεψε – επιτέλους!– και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Στέφανος Κασσελάκης από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν επιβεβαιώνεται πάντως η πληροφορία πως στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκε ο κ. Παύλος Πολάκης επικεφαλής οπλισμένων βρακοφόρων σφακιανών που έριχναν μπαλωθιές στον αέρα γιορτάζοντας την επιστροφή του αρχηγού!

Ομιλία

Όμως ο πρόεδρος έχει πιεσμένο πρόγραμμα. Κατ΄ αρχήν σήμερα το πρωί απευθύνει ομιλία στο συνέδριο του Economist. Η οποία σίγουρα θα έχει ενδιαφέρον – το ακροατήριο του δεν είναι πολύ διαφορετικό από το ακροατήριο στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ. Και το απόγευμα συνεδριάζει η Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου – ένα γνωμοδοτικό όργανο πέριξ του προέδρου – όπου θα γίνει μία αποτίμηση της κατάστασης.

Απώλειες

Θα συζητήσουν δηλαδή για τις πολεμίστρες σε τι κατάσταση βρίσκονται, το απόθεμα σε μπαρούτι και τις … απώλειες που έχουν. Ως προς τις απώλειες να σημειώσω πως χθες η πρώτη δημοσκόπηση – από αυτές που αναμένονται – της GPΟ στο Star έδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στο 12,9% και τον ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ στο 11,9%! Δεν γνωρίζω αν αυτά τα ποσοστά θα τους κάνουν σοφότερους, αλλά λέμε τώρα….

Αισιοδοξία;

Κάποιοι λένε επίσης πως υπάρχει και δεύτερη που δείχνει την Κουμουνδούρου το 14,9%. Αισιόδοξο ποσοστό, αν ληφθούν υπόψη τα όσα έχουν συμβεί! Θα δούμε τις επόμενες ημέρες. Το ενδιαφέρον πάντως στη σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας θα είναι η παρουσία και της κυρίας Εφης Αχτσιόγλου – «ενημερώθηκε και είπε ότι θα συμμετέχει» μου είπαν.

«Συνδιάσκεψη»

Χθες πάντως στις 7.30 το απόγευμα άρχισε η πανελλαδική «συνδιάσκεψη» της τάσης των «6+6», προκειμένου να αποτιμήσουν την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα και την στάση που θα κρατήσουν. Κι ένας ακόμη λόγος της διαδικτυακής συνεδρίασης είναι και η συγκρότηση της τάσης ενόψει του συνεδρίου. Δεν γνωρίζω όμως αν στη συνεδρίαση θα συμμετάσχει και ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος, που τελευταία απολαμβάνει τον … «έρωτα» του με τους «53+»….

Και η «Κίνηση Μελών»

Τελικώς η χθεσινή ημέρα είναι ημέρα … περίσκεψης! Αν κρίνω από το γεγονός ότι εκτός από τους «6+6» συνεδρίασε και η τάση της «Κίνησης Μελών» – λέμε τώρα… – ή μάλλον τα υπολείμματα της άλλοτε κραταιάς και πλειοψηφούσας προεδρικής τάσης του κόμματος.

Νέα προεδρική τάση

Το ενδιαφέρον στην προκειμένη περίπτωση είναι η αφετηρία για την συγκρότηση μιας νέας προεδρικής τάσης, που θα εκφράζει την κομματική πλειοψηφία και θα στηρίζει το νέο πρόεδρο. Δηλαδή σε δεύτερο χρόνο θα συγκροτηθεί η νέα τάση από την επιρροή του κ. Νίκου Παππά, από όσους συμφωνούν από τη ΡΕΝΕ, καθώς και από μεμονωμένα στελέχη που έχουν μικρή ή μεγάλη επιρροή στο κόμμα. Πάντως στη συνεδρίαση της «Κίνησης Μελών» αποφασίστηκε και η διακριτική στήριξη των προεδρικών επιλογών.

Η πρώτη ήττα;

Τώρα που είπα προεδρικές επιλογές θυμήθηκα να σας πως πως ορισμένα βασικά στελέχη απ΄ αυτά που στηρίζουν τον πρόεδρο μου έλεγαν πως με την πρόταση περί διαγραφών ο κ. Κασσελάκης θα καταγράψει την πρώτη εσωκομματική του ήττα. Δηλαδή μου εξηγούσαν πως η πρόταση της διαγραφής δεν μπορεί να περάσει από την Κεντρική Επιτροπή – δεν υπάρχει ο απαραίτητος συσχετισμός – αλλά και από την Επιτροπή Δεοντολογίας.

Δεν βγαίνει

«Παρ΄ ότι διαφωνώ μαζί τους και θεωρώ ότι έχουν λάθος επιλογή, δεν μου πάει να σηκώσω το χέρι μου να τους διαγράψω» μου έλεγε στέλεχος της Κεντρική Επιτροπής που ψήφισε και στηρίζει τον κ. Κασσελάκη. Αντιθέτως πηγές μου από το στενό προεδρικό περιβάλλον μου έλεγαν πως «ο συσχετισμός για την διαγραφή των κκ Στέφανου Τζουμάκα, Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη και Δημήτρη Βίτσα υπάρχει και θα γίνει. Δεν μπορεί ο πρόεδρος να πάρει πίσω την πρόταση, δεν γίνεται αυτό». Με βάση τα παραπάνω διαβλέπω πρόβλημα στους κόλπους των υποστηρικτών του προέδρου….

Θα επιμείνει

Πάντως οι ίδιες πηγές μου έλεγαν ότι ο κ. Κασσελάκης δεν σκοπεύει να πάρει πίσω την πρόταση των διαγραφών, όπως του «πρότεινε» και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκη ή όπως το υπονόησε προχθές η δήλωση των τριών, της κυρίας Αχτσιόγλου, του κ. Αλέξη Χαρίτση και του κ. Νάσου Ηλιόπουλου για την «ευθύνη» που έχουν όλοι για την ενότητα του κόμματος. Εκτός και αν…

Στο κόμμα

Πάντως οι εχέφρονες του κόμματος επιμένουν πως ο μόνος τρόπος για την εκτόνωση της έντασης είναι η λειτουργία των κομματικών οργάνων, όπου ένα μέρος της μπορεί να διοχετευθεί εκεί. Πώς όμως να πυκνώσουν οι συνεδριάσεις όταν οι συσχετισμοί δεν είναι ακόμη φιλικοί στον πρόεδρο;

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας

Πάντως οφείλω να σας ενημερώσω πως ο πρώην πρόεδρος του κόμματος κ. Αλέξης Τσίπρας δεν είναι καθόλου … ευτυχισμένος από την «χαρούμενη ατμόσφαιρα» της Κουμουνδούρου. Το λέω ευγενικά γιατί δεν μου επιτρέπεται να μεταφέρω όσα μου είπαν. Αυτό πάντως που του έκανε εντύπωση – ιδιαίτερη θα έλεγα! – είναι ο τίτλος του νέου κόμματος που ανακοίνωσε ο κ. Βίτσας on air και μετά από μία – δύο ημέρες δήλωσε πως δεν σκοπεύει να … φύγει από το κόμμα! Ακόμη δεν μπορεί να συνέλθει….

Εισαγγελέας

Εν τω μεταξύ όλη η κοινοβουλευτική ομάδα των «Σπαρτιατών» πήρε την άγουσα για τον εισαγγελέα, εκτός από τον πρόεδρο κ. Βασίλη Στίγκα που τους … «έδωσε στεγνά»! Οι τύποι έχουν μπλέξει και ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο «αφανής καθοδηγητής τους» δεν φαίνεται να είναι «στα πάνω» του. Πάντως κρατώ το γεγονός ότι με τα όσα έχουν συμβεί στο συγκεκριμένο – ας το πούμε – κόμμα η δημοσκόπηση της GPO τους 3,5%. Εντυπωσιακό!

Μαζί

Πάντως θέλω να σας ενημερώσω ότι οι «Σπαρτιάτες» ψήφισαν μαζί με τη Νέα Δημοκρατία το νομοσχέδιο για τον τουρισμό αμέσως μετά από την κλήση του εισαγγελέα. Το θεωρώ απλώς τυχαία χρονική σύμπτωση….

Sports in

Κυκλοφορούν και εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι την Μεγάλη Δευτέρα (29/4) θα τεθούν στην διάθεση του κόσμου τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα (2/5, 19:45).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024