Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χαίρε ω χαίρε επενδυτική βαθμίδα λέει ο Μητσοτάκης, την κόψη του σπαθιού της Αριστεράς φοβάται ο Κασσελάκης

Χαίρε ω χαίρε επενδυτική βαθμίδα λέει ο Μητσοτάκης, την κόψη του σπαθιού της Αριστεράς φοβάται ο Κασσελάκης

Από τα κόκκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά… η επενδυτική βαθμίδα γύρισε. Χαρά ο Μητσοτάκης, κόρνες στα κότερα… οι λαϊκοί μετράνε τα ρέστα τους να βγάλουνε το μήνα. Ο Κασσελάκης δίνει ρέστα με την ερμηνεία μετανοημένος δεξιός

Μόνο η αλαζονεία!

Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και το Μέγαρο Μαξίμου έχουν τελικά το «το κοκαλάκι της νυχτερίδας»! Και τα όσα δηλώνουν κυβερνητικοί παράγοντες, αλλά και διαρρέουν τα υπόγεια του Μαξίμου πως δεν υπάρχει αντίπαλος, έχουν δίκιο. Δηλαδή πολιτικός αντίπαλος. Ο μόνος που μπορεί να τους αντιπολιτευθεί αξιόπιστα είναι η… αλαζονεία τους, ενδημικό φαινόμενο στους παροικούντες την γαλάζια Ιερουσαλήμ.

Αναβάθμιση

Τελευταία μάλιστα με την αναμενόμενη απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Standards & Poors και την επικείμενη αναβάθμιση την 1η Δεκεμβρίου από την Ficth, η κυβέρνηση θα μπορούσε να βαδίσει με άνεση στους καθαρούς – επενδυτικούς – «διαδρόμους των επιχειρηματικών συμφερόντων και των μεγάλων έργων. Ομως…

Προτεραιότητες

Όμως κινδυνεύει από τα «λασπόνερα» και τους «κακοφωτισμένους δρόμους» της … ακρίβειας, αλλά και με την αδρεναλίνη να βρίσκεται «στο κόκκινο» για την τύχη των τιμών του πετρελαίου. Λόγω της μεσανατολικής ανάφλεξης. Και για μία ακόμη φορά δεν κατόρθωσε να πανηγυρίσει, ο κ. Μητσοτάκης, όπως ο ίδιος επιθυμούσε, την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Η πραγματικότητα έχει τις δικές της προτεραιότητες, που πολλές φορές δεν συμβαδίζουν με τις επιθυμίες ακόμη και του ίδιου του πρωθυπουργού!

Το πετρέλαιο;

Μου έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος πολύ μεγάλης εταιρείας ότι προσφάτως στο ετήσιο business plun για τον επόμενο χρόνο, που έστειλε στη μητρική εταιρεία, με βάση τα όσα τον είχαν συμβουλεύσει ειδικοί, το συγκρότησε με την προοπτική της μείωσης των τιμών των καυσίμων για το 2024. Κι ως εκ τούτου η «εξίσωση» έβγαζε ένα – μάλλον – ελπιδοφόρο αποτέλεσμα, πχ μείωση – συμπεριλαμβανομένων και άλλων παραγόντων – του «πληθωρισμού των τροφίμων» στο 5% το 2024.

Αναθεώρηση

Με το πετρέλαιο όμως στα 100 δολάρια το βαρέλι κι όπως πλέον του λένε οι ίδιοι ειδικοί η άνοδος είναι το πιο πιθανό σενάριο, ετοιμάζεται ο ίδιος να αναθεωρήσει το ετήσιο business plun με πιθανά δυσμενή σενάρια, που θα ακυρώνουν το… θετικό αποτέλεσμα ή εν πάση περιπτώσει θα το περιορίζουν στο ελάχιστο!

Τσίπης!

Αυτό είναι και το κλίμα στην αγορά. Και δεν αναμένεται να βελτιωθεί και για έναν επιπλέον λόγο. Διότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης δεν φέρεται διατεθειμένος για νέες παροχές, εκτός από τα προβλεπόμενα – και πολλά έδωσε. Τσίπης!

Διάλυση

Στη Κουμουνδούρου τα πράγματα όσο περνούν οι ημέρες γίνονται όλο και χειρότερα. Σε ορισμένους μάλιστα προκαλείται η εντύπωση – έτσι τουλάχιστον μου λένε – ότι καταβάλλεται προσπάθεια από την πλευρά της αντιπολίτευσης, όχι ολόκληρης, «εφόσον το κόμμα δεν το έχουμε εμείς, ας διαλυθεί καλύτερα». Γι΄ αυτό και οι τακτικές – φέρονται να διαθέτουν έναν στοιχειώδη σχεδιασμό! – επιθέσεις μέσω των τηλεοπτικών συχνοτήτων.

«Αποκάλυψη»

Τελευταίο επεισόδιο στον «κομματικό εμφύλιο» είναι τα άρθρα του νεαρού – στην ηλικία των 24 χρόνων! – προέδρου κόμματος κ. Στέφανου Κασσελάκη στον ομογενειακό τύπο. Εξανέστη, λοιπόν, η εσωκομματική αντιπολίτευση για την τεράστια … «αποκάλυψη»!

Τα άρθρα και το μνημόνιο

Πηγή του προεδρικού περιβάλλοντος μου έλεγε χαρακτηριστικά ότι «δηλαδή το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι τα άρθρα ενός 24χρονου κι όχι η συνυπογραφή και η εφαρμογή του τρίτου μνημονίου και η πολιτική υποχώρηση με τα »ματωμένα υπερπλεονάσματα» του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου και των πρώην υπουργών και των πρώην γενικών γραμματέων που ηγούνται των «53». Αν μη τι άλλο ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει υπογράψει και δεν έχει εφαρμόσει κανένα μνημόνιο».

Η οκτωβριανή…

Και προσθέτει πως «αν θέλουν να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση να την ανοίξουμε, αλλά δεν θα μείνει πέτρα πάνω στην πέτρα. Να δούμε τι έλεγαν αυτοί που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Να συζητήσουμε για την φορολόγηση όσων είχαν μπλοκάκια και πολλά άλλα». Οπως αντιλαμβάνεστε αυτή η … «χαρούμενη ατμόσφαιρα» θα συνεχιστεί μέχρι τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Αυτή η όξυνση των … παθών έχει αρκετούς στόχους. Ενας εξ αυτών είναι ο συσχετισμός που θα διαμορφωθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που θα γίνει στις 11 και 12 Νοεμβρίου. Με το παλαιό ημερολόγιο θα μπορούσε να ήταν και η … «οκτωβριανή επανάσταση» των «53»!

Συσχετισμός

Σύμφωνα με όσα μου λένε «κυανόκρανοι» της Πολιτικής Γραμματείας η προεδρική πλευρά διαθέτει σίγουρα 125 με 127 μέλη στην Κεντρική Επιτροπή. Ως τους 151, που είναι η απόλυτη πλειοψηφία – στα 300 μέλη που έχει το σώμα – υπολείπονται ακόμη 24 με 26 μέλη. Εκτός όμως από τα «σκληρά μπλοκ» των τάσεων, υπάρχουν και αρκετά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που είτε βρίσκονται σε ενδιάμεσες καταστάσεις, είτε συζητούν για διάφορους λόγους με την μία ή την άλλη τάση. Και φυσικά τον πρώτο λόγο σ΄αυτή την κατηγορία των στελεχών τον έχει η προεδρική πλειοψηφία.

Οι ενδιάμεσοι

Ετσι η ένταση του «εμφυλίου» στην προκειμένη περίπτωση έχει ως στόχο αυτή, την ενδιάμεση κατηγορία των στελεχών είτε να την αδρανοποιήσει, είτε να την κερδίσει, αλλά σε κάθε περίπτωση να μην στραφεί προς την προεδρική πλειοψηφία. Γι΄αυτό έχει εκδηλωθεί και ο σχεδιασμός των τηλεοπτικών επιθέσεων προς τον κ. Κασσελάκη κι όχι προς τον κ. Μητσοτάκη!

Ολα

Πάντως η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα είναι το «θέατρο του πολέμου». Όπως μου έλεγαν σιβυλλικά «θα γίνουν όλα»!

Συγκεντρώσεις

Από την άλλη πλευρά οι «53» συνεχίζουν να οργανώνονται τοπικά. Την περασμένη Πέμπτη είχαν – διαδικτυακή – συγκέντρωση στα Βόρεια Προάστια της Αθήνας, όπου ελέγχουν και την Νομαρχιακή Επιτροπή. Συμμετείχαν περί τα 200 μέλη και στελέχη της περιοχής. Ο κ. Πάνου Λάμπρου ήταν ομιλητής σε εκδήλωση της Θεσσαλονίκης. Ο στόχος στην πρώτη φάση είναι να συγκροτήσουν ένα δίκτυο τοπικών «οργανώσεων» με προφανή στόχο να εμποδίσουν την αποσυσπείρωση των γραμμών τους.

Sports in

Το «άστρο» του Τσάμπι Αλόνσο: Δεν έχει υπάρχει αυτό που έχει κάνει φέτος η Λεβερκούζεν (vids)

Η Λεβερκούζεν σε 10 ματς στη φετινή σεζόν σε Μπουντεσλίγκα, Europa League και Κύπελλο έχει γλιτώσει την ήττα ή έχει πάρει τη νίκη με γκολ στις καθυστερήσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024