Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Άνοιξε λίστα μεταρρυθμίσεων ο Μητσοτάκης, αποχωρήσεων ο ΣΥΡΙΖΑ, γάμου ο Κασσελάκης

Άνοιξε λίστα μεταρρυθμίσεων ο Μητσοτάκης, αποχωρήσεων ο ΣΥΡΙΖΑ, γάμου ο Κασσελάκης

Δεν λες που δεν τον φώναζαν «ψιτ» αυτοί οι αριστεροί τον Στέφανο στην ΠΓ (να ζήσετε κιόλας πρόεδρε). Τώρα μετράνε κεφάλια πριν την μεγάλη έξοδο. Απρόσμενες συναντήσεις στην πόρτα

Φυγή

Την φυγή προς τα εμπρός με ορίζοντα τις … ευρωεκλογές έχει επιλέξει ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και το Μέγαρο Μαξίμου, διότι – αν μη τι άλλο – το εκλογικό αποτέλεσμα αν έδειξε κάτι, είναι πως μπορεί να τρέχει μόνος του και να έρθει … δεύτερος!

Μετρήσιμο

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά. Σημαίνει πως η έμφαση δίνεται στη νομοθέτηση συγκεκριμένων παρεμβάσεων – αυτό που ο ίδιος αποκαλεί μεταρρυθμίσεις – και μάλιστα με σφιχτά χρονοδιαγράμματα. Ετσι ώστε – λένε κυβερνητικές πηγές – τον Μάιο, στις ευρωεκλογές να παρουσιάσει «μετρήσιμο αποτέλεσμα».

Απώλειες

Διότι οι απώλειες, των τριών μονάδων, που έδειξαν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις υπάρχει κίνδυνος να διευρυνθούν «διαβαίνοντας» ένα δύσκολο χειμώνα με την ακρίβεια σε πρώτο πλάνο. Γι΄ αυτό και η προχθεσινή αιφνίδια έκρηξη για τις πολυεθνικές. Και το φαντάζεστε να είναι τα δύο βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης κάτω από το 20% κι η Νέα Δημοκρατία να πλησιάζει το 30%. Ούτε ψύλλος στον κόρφο του! Γι΄ αυτό όλοι οι σχεδιασμοί έχουν ορίζοντα τις ευρωεκλογές….

Αλαζονεία

Και μη νομίζετε ότι η κυβέρνηση έχει ξεμπερδέψει με την… αλαζονεία, επειδή ο πρωθυπουργός την στηλίτευσε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Διότι ενώ από την μία πλευρά «έβγαζε στον τάκο» τους παρεκτραπέντες υπουργούς, από την άλλη σχολίαζε στην τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1 το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ταξίδεψε για προσωπικούς λόγους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Λες και η δουλειά του είναι να είναι σχολιαστής των δραστηριοτήτων του κ. Στέφανου Κασσελάκη. Ο πρωθυπουργός….

Ετοιμάζονται

Στην Κουμουνδούρου πάντως τα πράγματα άρχισαν να μορφοποιούνται. Και να παίρνουν τον δρόμο τους. Οι μεν από εδώ, οι άλλοι από εκεί. Στην προχθεσινή μαραθώνια συζήτηση διαβάσατε αρκετά, ενώ θα σας πω και ορισμένα ακόμη, που νομίζω ότι έχουν την σημασία τους.

Χωροταξικά

Όπως είδατε ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος, βασικός ηγέτης της τάσης των «6+6» ψήφισε τελικώς το κείμενο των «9». Σας πληροφορώ ότι στη διάρκεια της συνεδρίασης καθόταν μαζί τους. Πρόκειται για χωροταξική σημειολογία που κάτι υποδηλώνει.

«Κύριος»

Επίσης στη διάρκεια της συνεδρίασης – παρών ο πρόεδρος του κόμματος με zoom – ορισμένοι εκ των «9» «κύριο, τον ανέβαζαν κύριο τον κατέβαζαν». Μεταξύ αυτών και ο κ. Πάνος Σκουρλέτης. Σε σημείο που ο κ. Νίκος Σκορίνης τον ρώτησε «πόσο βοηθάει την ενότητα, όταν προσφωνείτε τον πρόεδρο κύριε Κασσελάκη». Οι άμοιροι δεν άντεχαν το «πρόεδρε» και δεν τους πήγαινε να πουν «σύντροφε». Δύο ψυχές…

Επιβεβαίωση

Ορισμένοι βέβαια ένιωθαν δικαιωμένοι από τις εξελίξεις, διότι είχαν υποστηρίξει να γίνει πρώτα το έκτακτο συνέδριο – όπως επέβαλαν τα κομματικά ήθη – και μετά η εκλογή του προέδρου. Αλλά δεν τους άκουγε σχεδόν κανείς. Και ιδιαίτερα η πλευρά που στήριξε την κυρία Εφη Αχτσιόγλου. Και το τόνισαν στη συνεδρίαση ζητώντας από την άλλη πλευρά να κάνει την αυτοκριτική της. Αλλά….

Κόντρες

Βέβαια υπήρξαν και κόντρες, όπως η επίθεση του κ. Παύλου Πολάκη στον κ. Αλέξη Χαρίτση και στην κυρία Έφη Αχτσιόγλου για το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και στον κ. Ανδρέα Ξανθό. Υπήρξαν αρκετές στιγμές έντασης. Και κυρίως μίλησαν όλοι – εξού και η παρατεταμένη διάρκεια της συνεδρίασης.

Μεγαλύτερη;

Στην κριτική προς τον πρόεδρο από την πλευρά των «9» πως η δυναμική του δεν φάνηκε στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές απάντησε, μεταξύ των άλλων, ο κ. Σκορίνης λέγοντας πως «Αυτοί που λένε πως η παρουσία του συντρόφου Κασσελάκη δεν έχει δώσει δυναμική γιατί δεν θέτουν το ερώτημα μήπως χωρίς την παρουσία του η πτώση θα ήταν πολύ μεγαλύτερη; Η συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές και τα 40.000 νέα μέλη άλλο πράγμα δείχνουν».

Συναντήσεις

Εν πάση περιπτώσει όμως τώρα επίκειται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Από το προεδρικό περιβάλλον μου έλεγαν πως στη συνεδρίαση τα πράγματα δεν θα είναι τόσο δύσκολα όσο φαινόταν αρχικά. Οι μετακινήσεις που έχουν γίνει διαμορφώνουν έναν μάλλον ευνοϊκό συσχετισμό. Και μου τόνιζαν ότι ο κ. Κασσελάκης είχε αρκετές συναντήσεις εκτός από τους φιλικά διακείμενους και με τους διαφωνούντες, κατά μόνας φυσικά, και κανείς δεν γνωρίζει τι συζητήθηκε εκεί. Πάντως οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες.

Συγκεντρώσεις

Εν τω μεταξύ οι «53» προχωράνε κανονικά διαμορφώνοντας τους όρους εξόδου, αλλά και της δημιουργίας νέου κόμματος. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό τους, έχουν σκοπό να οργανώσουν τοπικές συγκεντρώσεις – συζητήσεις με μέλη ή μη μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που θα τους εξηγήσουν την κατάσταση και παράλληλα θα ζητήσουν τη γνώμη τους. Αυτό είναι το πρώτο βήμα, προκειμένου να συγκρατήσουν τα μέλη του κόμματος που συμφωνούν μαζί τους και βρίσκονται σε αποδρομή.

Διακήρυξη

Στο επόμενο στάδιο, που είναι και το πιο σημαντικό, προβλέπεται η έκδοση διακήρυξης της τάσης – ήδη συγγράφεται – με βάση την οποία θα συγκεντρωθούν υπογραφές ανά την Ελλάδα. Με βάση του σχεδιασμούς τους υπολογίζεται το κείμενο της διακήρυξης να συγκεντρώσει συνολικά 10.000 υπογραφές. Οι ομάδες των μελών που θα υπογράφουν σε κάθε περιοχή θα συγκροτούνται και σε νέες τοπικές οργανώσεις. Να σας υπενθυμίσω ότι στις πρώτες εσωκομματικές εκλογές ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε συγκεντρώσει 13.156 ψήφους και είχε αποσπάσει το 8,93% των ψηφισάντων.

Τρεις βουλευτές;

Στο επίπεδο της κοινοβουλευτικής ομάδας οι «53» διαθέτουν τουλάχιστον τρεις βουλευτές μαζί με τον κ. Τσακαλώτο. Κεντρικό πρόσωπο στη διαδικασία της διάσπασης είναι ο κ. Τζανακόπουλος. Η «συνοδοιπορεία» με τους «53» στην Πολιτική Γραμματεία, μου λένε ότι δεν είναι τυχαία. Φέρεται να είναι διατεθειμένος να τους ακολουθήσει στο νέο κόμμα. Και δεδομένου του γεγονότος ότι είναι ο νεαρότερος των κορυφαίων στελεχών – και δεν του λείπει, αντιθέτως, η πολιτική συγκρότηση και εμπειρία, εκτός βεβαίως του εκρηκτικού του χαρακτήρα – μην θεωρήσετε απίθανο το ενδεχόμενο να είναι ο ηγέτης του νέου κόμματος!

Πιέσεις

Από την άλλη πλευρά η ομάδα των «53» ασκεί μεγάλες πιέσεις προς τους «6+6» και κυρίως προς την κυρία Αχτσιόγλου και τον κ. Νάσο Ηλιόπουλο να πορευτούν μαζί στην … έξοδο! Όμως μέχρι τώρα οι προσπάθειες τους δεν έχουν ευδοκιμήσει. Φάνηκε και από την προχθεσινή ψηφοφορία με τα 8 λευκά. Η διαφοροποίηση ήταν εμφανής.

Παραμένουν

Οι άλλοι των «6+6» φαίνεται ότι επιλέγουν να παραμείνουν στο κόμμα. Δεν θέλουν να το εκχωρήσουν στην πλειοψηφία. Ισως κάνοντας και δεύτερες σκέψεις πως ενδεχόμενη αποτυχία του κ. Κασσελάκη θα τους δώσει την ευκαιρία να τον διαδεχθούν. Ισως…. Αυτές όμως είναι πρωθύστερες σκέψεις, αλλά έχουν την σημασία τους διότι μπορούν να καθορίσουν πολιτικές επιλογές.

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024