Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μεταμόρφωση συμπεριφοράς, παραμόρφωση κομμάτων, διαμόρφωση τακτικών αποχώρησης

Μεταμόρφωση συμπεριφοράς, παραμόρφωση κομμάτων, διαμόρφωση τακτικών αποχώρησης

Η μύτη του πρωθυπουργού χάνει την αποκλειστική θέα στον ουρανό, Ανδρουλάκης και αριστεροί του ΣΥΡΙΖΑ βγάζουν καπνούς από τα αυτιά γιατί η Κασσελάκης ΑΕ «μυρίστηκε εξουσία» και θέλει να κάνει ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ «θυγατρικές»

Οβιδιακές μεταμορφώσεις

Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη της Θεσσαλίας κ. Δημήτρη Κουρέτα στο Μέγαρο Μαξίμου – συναντήθηκαν χθες το απόγευμα. Και οι «εκφορείς του λόγου» του πρωθυπουργού θυμήθηκαν ότι τον είχε επισκεφτεί ως – ας πούμε – ασθενής.

Ταπεινότης

Αιφνιδίως, λοιπόν, από το βράδυ της Κυριακής όλα έγιναν «μέλι γάλα». Από το «με λένε Σταύρο και κυρ Σταύρο και αφέντη τσουτσουλομύτη» περάσαμε στο «μον΄ με λένε Σταύρο». Από την αλαζονεία στην ταπεινότητα! Τι μπορεί να κάνει μία ήττα…. Κι από κοντά από τον πρωθυπουργό και όσοι από τους υπουργούς είχαν πρωταγωνιστήσει σε εκβιασμούς και ρητορικές εξάρσεις. Το ένστικτο του κινδύνου είναι τελικά ισχυρό στο Μέγαρο Μαξίμου, οφείλω να το ομολογήσω.

«Σύνδρομο Δούκα»

Εν τω μεταξύ δεν ξέρω εσείς τι λέτε, αλλά μπορώ να σας πληροφορήσω ότι την Κουμουνδούρου έχει προσβάλει το … «σύνδρομο Δούκα»! Και μάλιστα κατακέφαλα. Μηδέ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Στέφανου Κασσελάκη.

Ομοιότητες;

Άνθρωποι από το στενό προεδρικό περιβάλλον μου έλεγαν πως υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ του κ. Κασσελάκη και του κ. Χάρη Δούκα, νεοεκλεγέντος δημάρχου Αθηναίων. Οι ομοιότητες που διακρίνουν αφορούν στο γεγονός ότι και οι δύο ήταν άγνωστοι στο… ευρύ κοινό και οι ψηφοφόροι τους – του ΣΥΡΙΖΑ και του Δήμου Αθηναίων αντίστοιχα – τους προτίμησαν, καταψηφίζοντας το παλιό, το οποίο δεν ήθελαν.

Αγνωστος

Σας έχω ενημερώσει εγκαίρως ότι τον κ. Δούκα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κ. Νίκος Ανδρουλάκης τον έριξε άγνωστο μεταξύ αγνώστων στο Δήμο Αθηναίων για να τον… ξεφορτωθεί. Ηταν βλέπετε στενός συνεργάτης της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά – δεν ανήκε στην ομάδα του. Αρα δεν τον ένοιαζε η τύχη του. Όταν όμως κάνεις σχέδια ο Θεός γελάει, λέει μία σοφή παροιμία….

Υπόδειγμα

Με βάση, λοιπόν, αυτές τις ομοιότητες θεωρούν ότι η περίπτωση του κ. Δούκα μπορεί να λειτουργήσει ως υπόδειγμα για την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς. Μάλιστα ο κ. Κασσελάκης το επισημαίνει στους συνομιλητές του ό,τι είναι να γίνει θα γίνει «από τα κάτω».

Πυροκροτητής

Και ο ίδιος διατηρεί για τον εαυτό του τον ρόλο του… «πυροκροτητή» αυτών εξελίξεων. Δίνοντας παράλληλα την ελπίδα στο κόσμο της κεντροαριστεράς ότι «μαζί μπορούμε να νικήσουμε», επιχειρεί να εισπράξει την πολιτική υπεραξία από τις νίκες στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Θεσσαλία. Να δώσει δηλαδή προοπτική.

Καταστροφή

Αντιθέτως θεωρούν ότι η άποψη που εκφράζει ο κ. Χρήστος Σπίρτζης, της ενοποίησης των δύο κομμάτων είναι καταστροφική. Λένε μάλιστα ότι την ίδια άποψη είχε «πουλήσει» και στον πρώην πρόεδρο, τον κ. Αλέξη Τσίπρα με τα γνωστά αποτελέσματα.

«Σκληρή μάχη»

Ακόμη συμπληρώνουν ότι στις ευρωεκλογές η μάχη θα είναι σκληρή. Πρωτίστως μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ για το ποιος θα υπερισχύσει του άλλου, πράγμα που σημαίνει – εξηγούν – ότι η άποψη του νικητή θα τεθεί σε εφαρμογή. «Ο ένας εισβάλλει στα σύνορα του άλλου» ήταν η χαρακτηριστική φράση… Και σε δεύτερο επίπεδο οι απώλειες που θα έχει η Κουμουνδούρου από τα αριστερά της με την – πιθανή – λίστα όσων αποχωρήσουν….

Εκσυγχρονισμός

Επίσης στους συνομιλητές του σημειώνει ότι το αίτημα του εκσυγχρονισμού – που κατά την άποψη του – είναι διάχυτο στην ελληνική κοινωνία και με βάση αυτό αναδείχθηκε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία στη κυβέρνηση, περνά πλέον στα χέρια της κεντροαριστεράς. Κι έτσι εξηγεί και τις επιθέσεις που δέχεται.

Εχουν ξανασυμβεί

Οι ίδιοι άνθρωποι όταν τους ρώτησα για τις «μεσσιανικού τύπου» εκδηλώσεις του κ. Κασσελάκη, μου εξήγησαν ότι ο ίδιος δεν κάνει τίποτα που να μην έχει ξανασυμβεί. Και με παρέπεμψαν στην «πολιτεία» του πρώην προέδρου κ. Τσίπρα, λέγοντας μου χαρακτηριστικά «την εκλογική επιτροπή ποιος την εξέλεξε, ο ίδιος ο Τσίπρας την όρισε». Είναι γνωστό πως η κριτική που δεχόταν από τα αριστερά του ο κ. Τσίπρας αφορούσε στο αρχηγικό στυλ διακυβέρνησης του κόμματος. Το οποίο συνεχίζεται….

Τερτίπια

Σήμερα πρόκειται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Πάντως να σας ενημερώσω ότι η ημερομηνία του συνεδρίου αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Φαίνεται ότι η αντιπολίτευση κατανοεί πως δεν μπορεί να γίνει τον Νοέμβριο και θα αντιπροτείνει τον Δεκέμβριο. Αλλά πρόκειται για συνδικαλιστικό τερτίπι – για ορισμένους τουλάχιστον, οι οποίοι χρησιμοποιούν την ημερομηνία του συνεδρίου ως αφορμή για την αποχώρηση τους.

Διαζύγια

Επ΄ αυτού έχω να σας πω ότι η κυρία Εφη Αχτσιόγλου δεν φέρεται διατεθειμένη να αποχωρήσει και πολύ περισσότερο να ηγηθεί της αντιπολίτευσης. Θα μείνει στο κόμμα. Δεν ξέρω αν ισχύει το ίδιο και για τον κ. Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο οποίος βρίσκεται στα «κόκκινα» και δεν συγχωρεί όσους από το λευκό αυτομόλησαν στα «επιτροπάτα» των τομέων του κ. Παύλου Πολάκη. Λέγεται ότι τους έχει κόψει και την καλημέρα. Εγώ προσωπικά δεν το πιστεύω. Η ηπιότητα του χαρακτήρα του δεν του το επιτρέπει….

«Σινιάλα»

Τώρα ποιοι θα μείνουν ποιοι θα φύγουν είναι ένα θέμα. Τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα είναι τακτικές κινήσεις ενός «οδικού χάρτη» που βλέπει προς την έξοδο, από την μία πλευρά. Ενώ από την άλλη πρόκειται για «σινιάλα» στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που έχει απομακρυνθεί από τα αριστερά του και έχει βρει «αποκούμπι» στο … ΚΚΕ!

Ασάφεια

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, προσβλέπουν και στην κοινοβουλευτική τους εκπροσώπηση. Αρα θα υπάρξουν και αποχωρήσεις βουλευτών. Ο αριθμός τους δεν είναι ακόμη γνωστός. Είναι νωπή ακόμη η διάσπαση του 2015 όταν περί του 40 βουλευτές αποχώρησαν με επικεφαλής την -τότε- Αριστερή Πλατφόρμα του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη. Αλλά χάθηκαν κοινοβουλευτικά. Όμως το πρόβλημα της ηγεσίας υπάρχει έτσι κι αλλιώς, δεδομένου ότι δεν τον βλέπω τον κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο διατεθειμένο να ηγηθεί.

Συλλογικά

Η εσωκομματική ήττα που δέχθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών του έχει στοιχίσει. Αντί του πενιχρού περίπου 8% που έλαβε τελικά, προσέβλεπε σε άνω του 15%. Ήταν περίπου βέβαιος. Όμως η ζωή είναι σκληρή και αδυσώπητη! Και έτσι έχει πέσει σε αφωνία…. Ως εκ τούτου – δεν τον βλέπω να ηγείται – η πλέον πιθανή εκδοχή είναι η συλλογική ηγεσία, συμβατός τρόπος λειτουργίας για την συγκεκριμένη τάση.

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024