Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μενού ημέρας: ήττα για ΝΔ, νίκη για ΠΑΣΟΚ αν και ο Ανδρουλάκης σε δίαιτα, γλαρόσουπα για γνωστά ΜΜΕ

Μενού ημέρας: ήττα για ΝΔ, νίκη για ΠΑΣΟΚ αν και ο Ανδρουλάκης σε δίαιτα, γλαρόσουπα για γνωστά ΜΜΕ

Τι ήταν και το χθεσινό; Μπλε κοστούμια haute couture, τα πέταξαν για να φορέσουν ζιβάγκο και αμπέχωνα, ΜΜΕ έσκιζαν non paper γιατί έγιναν ρεζίλι, ένα κόμμα κέρδιζε, ο αρχηγός του όχι και κοτζάμ γήπεδο πνίγηκε στο κλάμα.

Ηττα

Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι οι συνδυασμοί των 4 «ανταρτών» που κέρδισαν τις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας και Ιονίων Νήσων, δεν αλλάζουν το μπλε χρώμα του χάρτη, ωστόσο η εκλογή τους είναι η πρώτη προσωπική ήττα του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Πρώτον, λόγω των επιλογών των προσώπων και δεύτερον, από την προσωπική στήριξη που τους παρείχε, όπως πχ με τις περιοδείες του.

Εκλογές έγιναν

Στην δήλωση του πάντως ο πρωθυπουργός δεν ήταν ευτυχής! Το είπε κιόλας, ότι «δεν είναι μία καλή βραδιά» και είπε ακόμη ότι «μήνυμα ελήφθη», αλλά έσπευσε να προσθέσει πως βουλευτικές εκλογές έγιναν πριν από τρεις μήνες. Κι ως εκ τούτου δεν υπάρχει πολιτικό ζήτημα.

Στη «Ζούλα» πήγαν να βγάλουν περιφερειάρχη

Ούτε καλή βραδιά, ούτε καλή περίοδος είναι για την ΕΡΤ με επικεφαλής τον κ. Κωνσταντίνο Ζούλα, στον οποίο το Μαξίμου εξακολουθεί, όπως φαίνεται, να έχει τυφλή εμπιστοσύνη παρά τις γκάφες και τις παρασπονδίες, κάποιες ιδιαιτέρως σοβαρές. Το τελευταίο μαργαριτάρι ο κ. Αλκιβιάδης Στεφανής που μπήκε στο εκλογικό κέντρο να ψηφίσει ως υποψήφιος περιφερειάρχης και βγήκε εκλεγμένος. Το χρίσμα του το έδωσε η ΕΡΤ… «γιατί μπορεί» που λέει και ο δάσκαλος μου στην αργκό της νεολαίας.

Έφαγαν ήττα…

Φράση που μου ‘χει μάθει και την υιοθέτησα αβλεπεί γιατί κάτι τέτοιες ώρες μου λύνει τη γλώσσα, είναι και το «έφαγαν ήττα». Πώς αλλιώς να περιγράψω αυτό που έπαθαν κανάλια, πετυχημένα ΜΜΕ και ιστοσελίδες, που έλιωσαν πληκτρολόγια να γράφουν για τη σίγουρη νίκη Αγοραστού και λοιπών ηττημένων και απόλυτη κυριαρχία της ΝΔ. Με πανομοιότυπο τρόπο και επιχειρηματολογία δε, λες και κάποιος τα υπαγόρευε. Και ‘μεις αγαπήσαμε αλλά δεν καταπίνουμε και αμάσητα non paper, παραθέτουμε ένα dinner σε γνωρίζοντες έστω και με ημιεπίσημο ένδυμα και ελέγχουμε τις πληροφορίες.

Θεσσαλία

Εκεί όμως που η ήττα στοίχησε ακόμη περισσότερο ήταν στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας. Οπου ο κ. Δημήτρης Κουρέτας υπερίσχυσε καταφανώς του κ. Κώστα Αγοραστού. Εγώ πάντως έκανα ό,τι μπορούσα για να μην σας πέσει βαρύ. Προειδοποίησα εγκαίρως και με χειροπιαστά στοιχεία. Στο πλευρό του κ. Αγοραστού είχε στοιχηθεί όλη η κυβέρνηση, με απίθανους εκβιασμούς – και όχι μόνο. Μάλιστα χθες το βράδυ ο κ. Μητσοτάκης ένιωσε την ανάγκη να αναφέρει μεταξύ άλλων στη δήλωση του ότι θα συνεργαστεί με όλους τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους που εξελέγησαν. Αυτονόητο! Όμως με όσα είχαν ακουστεί προεκλογικά είχε γίνει ζητούμενο….

Ευθύνες

Βέβαια σας είχα επισημάνει ότι οι Περιφέρειες της Θεσσαλίας και της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης είχαν τα πιο πολιτικά χαρακτηριστικά και την μεγαλύτερη σημασία για το Μέγαρο Μαξίμου. Διότι οι επιτελείς του κ. Μητσοτάκη εκτιμούσαν ότι η καταψήφιση των υποψηφίων τους, των κκ Αγοραστού και Χρήστου Μέτιου, θα είναι σαν να τους απέδιδαν ευθύνες πλημμελούς αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών (πλημμύρες και πυρκαγιές). Ε, αυτό ακριβώς συνέβη!

Και στους δήμους

Επίσης το πολιτικό μήνυμα συμπληρώνεται από τα αποτελέσματα στους Δημους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας – παρεμπιπτόντως το ΚΚΕ, πήγε επίσης πολύ καλά κερδίζοντας χθες τέσσερις δήμους.

Έσβησαν τα φώτα στην κερκίδα

Βαρύ το κλίμα και στην Νέα Φιλαδέλφεια μαθαίνω για τους ανθρώπους της τάξης μου. Ηθοποιός, πετυχημένος, που έτρεξε όσο κανείς για να φέρει την ευλογία της Αγιάς Σοφιάς τον έστειλαν να κρεμάσει τα παπούτσια του. Και να πεις δεν τους έδωσε ο τοπικάρχης εναλλακτική; Κοτζάμ πρώην ποδοσφαιριστής -της ΑΕΚ θαρρώ- έθεσε εαυτόν στις υπηρεσίες των δημοτών να δουλέψει για την προκοπή του Δήμου. Και τελικά κέρδισε λέει, από το πουθενά, ο τρίτος, ο Ιωάννης Τομπούλογλου. Η αχαριστία και ανυπακοή των λαϊκών τάξεων, πρόβλημα πάντα για τους πλουσίους.

Νικητής;

Κι ενώ, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία ηττήθηκαν, το ζητούμενο είναι ποιος είναι ο νικητής! Κατ΄αρχήν είναι το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, εμφανώς τουλάχιστον, δεδομένου ότι ο κ. Χάρης Δούκας, νέος Δήμαρχος Αθήνας και ο κ. Στέλιος Αγγελούδης, νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ανήκουν στη Χαριλάου Τρικούπη.

Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ

Φυσικά και είναι κερδισμένο το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, αλλά μάλλον όχι ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης και η ομάδα του. Και δεν υπήρχε περίπτωση να εκλεγούν οι δύο δήμαρχοι, αν ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν τους είχε «πάρει επ΄ώμου». Και δεν τους στήριζε μετά πάθους! Οπως επίσης και η εκλογή του κ. Κουρέτα στη Θεσσαλία οφείλει τα μέγιστα στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Τρεις φορές επισκέφτηκε την Θεσσαλία ο πρόεδρος του κόμματος κ. Στέφανος Κασσελάκης!

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Είναι δηλαδή η Κουμουνδούρου κερδισμένη; Και ναι και όχι. Κατ΄αρχή είναι κερδισμένη διότι με την δική της συμβολή εκλέχτηκαν οι τρεις αυτοδιοικητικοί παράγοντες, αλλά είναι και ηττημένη διότι οι συνδυασμοί της βρέθηκαν στην τρίτη και όχι στη δεύτερη θέση.

Ο κ. Χρ. Σπίρτζης!

Και ποιος κέρδισε; Νομίζω πως κέρδισε ο … κ. Χρήστος Σπίρτζης! Σας θυμίζω ότι προ ημερών ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα είχε προτείνει όχι μόνο την πολιτική συνεργασία με την Χαριλάου Τρικούπη, αλλά και την εκλογική συνεργασία στις ευρωεκλογές. Για να προκαλέσει έτσι την μήνιν του κ. Πάνου Σκουρλέτη.

«Από τα κάτω»

Νομίζω πως ο κ. Ανδρουλάκης αντιλαμβάνεται το κίνδυνο. Μέσα από την αυτοδιοικητική εκλογική σύμπλευση προέκυψε – σε πρωτόλειο βαθμό – πολιτική συνεργασία «από τα κάτω» μεταξύ των δύο κομμάτων. Κι αυτή η εξέλιξη ασκεί πίεση «προς τα πάνω».

Σφήνα ΓΑΠ

Και αν το μήνυμα δεν ελήφθη έσπευσε να του το εξηγήσει ο Γιώργος Παπανδρέου. «Όταν ενώνουμε προοδευτικές δυνάμεις μπορεί να γίνει η ανατροπή» είπε ο ΓΑΠ. Έσπευσε δε να προβεί σε σχόλιο πριν μιλήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης κίνηση όχι σικ, αλλά συμβολική όπως τόνισαν γνώστες του «πολιτικού πεζοδρομίου» εξού και η έκφραση που χρησιμοποίησαν -και επαναλαμβάνω ζητώντας σας συγγνώμη εκ των προτέρων- …«τον καβάλησε».

Παιχνίδι

Ετσι ανοίγει το παιχνίδι και προβλέπω πως από την Χαριλάου Τρικούπη και δοθείσης ευκαιρίας θα υψωθούν τόνοι πολεμικής προς την Κουμουνδούρου. Δεν ξέρω όμως αν θα έχουν επιτυχία και τι δυνάμεις απελευθερώνει αυτό το κλίμα της συνεργασίας «από τα κάτω»….

Η Πολιτική Γραμματεία

Εν τω μεταξύ στη σκιά των εκλογικών αναμετρήσεων πρόκειται να συνεδριάσει – μετά από αρκετές εβδομάδες – η Πολιτική Γραμματεία. Την προσεχή Τετάρτη. Μαθαίνω, λοιπόν, ότι έχει διαμορφωθεί, οριακά βέβαια, ευνοϊκός συσχετισμός υπέρ του νέου προέδρου – υπάρχουν τέσσερις μετακινήσεις από την μία στην άλλη πλευρά. Αν και ο ίδιος, όπως σας ενημέρωσα, θα συμμετάσχει μέσω skype ή zoom. Για την ώρα της συνεδρίασης θα ληφθεί υπόψη και η διαφορά ώρας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, δεδομένου ότι ο κ. Κασσελάκης από το απόγευμα της Κυριακής ταξιδεύει για τις ΗΠΑ.

Μετακινήσεις

Ως εκ τούτου η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής δεν θα γίνει στις 22 Οκτωβρίου, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός και το πιθανότερο είναι – απ΄ ότι μου λένε – να γίνει στις αρχές του Νοεμβρίου. Επίσης το συνέδριο, όπως σας έχω ενημερώσει εγκαίρως, θα διεξαχθεί τον Φεβρουάριο, κατά πάσα πιθανότητα.

Κινητικότητα

Το ερώτημα βέβαια είναι αν ο Φεβρουάριος θα τους βρει όλους μαζί. Επ΄ αυτού πέφτουν και τα σχετικά στοιχήματα. Δεν το βλέπω πιθανό. Με βάση τα όσα μου λένε σύντομα κάποιοι θα αποχωρήσουν. Γίνονται αρκετές συζητήσεις με διαφόρους εκτός του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αυτό το διάστημα, κυρίως μετά από τις εσωκομματικές εκλογές. Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα.

Πίκρες

Παλιοί σύντροφοί «καταπίνουν» τις πίκρες του παρελθόντος, δίνονται εξηγήσεις, γίνονται σχεδιασμοί και πολλά άλλα. Και όλα αυτά προκειμένου να ευδοκιμήσει το σχέδιο για την δημιουργία του «Φόρουμ Διαλόγου και Κοινής Δράσης». Και το «κερασάκι στην τούρτα» είναι οι ευρωεκλογές! Ολα αυτά που συμβαίνουν αυτό το διάστημα είναι «εν κρυπτώ και παραβύστω». Εν πάση περιπτώσει επίκεινται εξελίξεις….

Sports in

Η ώρα της στέψης: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στον… τελικό των τελικών

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό (13:30) στον 5ο τελικό της Α1 Γυναικών με την σειρά στο 2-2 και την νικήτρια ομάδα να αναδεικνύεται ταυτόχρονα πρωταθλήτρια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024