Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΣΥΡΙΖΑ για περιοσμένες παραστάσεις.... μετά «ΣΥ» και βλέπουμε, στο «πες μου μια λέξη» ο Αλέξης Τσίπρας

ΣΥΡΙΖΑ για περιοσμένες παραστάσεις…. μετά «ΣΥ» και βλέπουμε, στο «πες μου μια λέξη» ο Αλέξης Τσίπρας

«Δήλωση φρονημάτων» από τους αριστερούς του ΣΥΡΙΖΑ. Μαζεύουν υπογραφές, ενώ ο Πολάκης αλλάζει κλειδαριές. Συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια λένε οι παλιοί ΚΚΕδες Εσωτερικού, ο Κασσελάκης ρωτά αν υπήρχε ΚΚΕ Εξωτερικού, και όλοι μαζί κρέμονται από τα χείλη του Τσίπρα

Συσχετισμός

Ο ορίζοντας της Κεντρικής Επιτροπής, στις 11 και 12 Νοεμβρίου, είναι και το χρονικό όριο της συνύπαρξης των «53+» με την κομματική πλειοψηφία. Ετσι τουλάχιστον μου λένε. Θα έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, με τους κ.κ Ευκλείδη Τσακαλώτο, βουλευτή Βόρειου Τομέα και τον κ. Δημήτρη Τζανακόπουλο, βουλευτή Α΄Αθηνών – του οποίου η ελαφρώς … μπρουτάλ συμπεριφορά του, λένε, πως είναι ανασχετικός παράγοντας για την ηγεσία του νέου σχήματος, προς το παρόν τουλάχιστον! Επίσης φέρεται να είναι μαζί τους και η κυρία Πέτη Πέρκα, βουλευτής του νομού Φλωρίνης.

Ευρωβουλή;

Στην κατηγορία των ευρωβουλευτών, εκτός του κ. Στέλιου Κούλογλου, που έχει ανεξαρτητοποιηθεί και δήλωσε επίσης ανεξάρτητος στην εσωκομματική διαμάχη, στην «Ομπρέλα» ανήκει και ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κ. Δημήτρης Παπαδημούλης.

Στην Αττική

Αν και οι «53+» διαθέτουν πανελλαδική διάρθρωση, ωστόσο η βασική τους δύναμη – ελέγχουν τη Νομαρχιακή Επιτροπή σε ποσοστό 80% – είναι τα βόρεια προάστια της Αθήνας, καθώς και η Νομαρχιακή Επιτροπή της Α΄ Αθηνών, την οποία ελέγχουν μαζί με τους «6+6».

Στόχος

Στο επίπεδο της Κεντρικής Επιτροπής η δύναμη τους υπολογίζεται – μαζί με τις φίλιες και «σύμμαχες» δυνάμεις – σε ίσως και περισσότερα από 60 μέλη, δηλαδή πάνω από το 20%. Επίσης μου λένε πως το κείμενο – για το οποίο σας ενημέρωσα προ ημερών – με βάση το οποίο μαζεύουν υπογραφές και το οποίο έχει περισσότερο εσωκομματικό χαρακτήρα, μέχρι τώρα έχει συγκεντρώσει, λένε, 3.000 με 4.000 υπογραφές. Ο στόχος τους είναι οι 10.000 υπογραφές.

«Κλειδαριές»

Επίσης – μου είπαν – πως ζήτησαν από την Κουμουνδούρου να τους δώσει τις καταστάσεις των μελών του κόμματος, προφανώς για να αποστείλουν το κείμενο διαμαρτυρίας, αλλά τους το αρνήθηκαν. Προφανώς άλλαξαν οι .. «κλειδαριές» κι οι «φύλακες»! Στόχος τους, στην παρούσα φάση είναι να δημιουργήσουν ένα δίκτυο τοπικών «ομαδοποιήσεων» (οργανώσεων επί της ουσίας), το οποίο θα το συγκροτήσουν ως φόρουμ εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ.

Διασπάσεις

Πάντως παρά την αναταραχή – να το πω ευγενικά – που έχει προκληθεί δεν είναι βέβαιο ότι θα καταφέρουν να μαζέψουν αυτό τον αριθμό των υπογραφών – που αντιστοιχεί περίπου στο 70% των ψήφων που έλαβε ως υποψήφιος πρόεδρος ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος. Και τούτο διότι όταν μία τάση βγαίνει εκτός κόμματος όσοι την ακολουθούν είναι σαφώς λιγότεροι από όσους την υποστήριζαν εντός του κόμματος και από αυτούς που είναι μαζί της στην έξοδο ένα μέρος είναι απογοητευμένοι που αναζητούν τρόπο για «να πάνε στο σπίτι τους». Αυτά αποτελούν μέρος της «τυπολογίας» των διασπάσεων εντός και εκτός Ελλάδος!

Ο κ. Ν. Παππάς;

Πάντως στις χθεσινές παρεμβάσεις από την προεδρική πλευρά κατέγραψα τον διευθυντή της κοινοβουλευτικής ομάδας κ. Γιώργο Τσίπρα – αναμενόμενο – και την αντιπρόεδρο της Βουλής κυρία Ολγα Γεροβασίλη. Αναζητούσα επιμόνως τον κ. Νίκο Παππά, αλλά ουδείς ήξερε να μου πει που βρίσκεται. Μάλιστα στην Κουμουνδούρου κάποιοι ανησύχησαν για την τύχη του και σκέφτηκαν να βγάλουν … «silver alert», αλλά ψυχραιμότεροι τους συγκράτησαν, γιατί είπαν «μπορεί να είναι απασχολημένος ο άνθρωπος, μην το βάλουμε σε περιπέτειες»….

«Ψημένοι»

Να ξέρετε πάντως ότι η παλιά φουρνιά της Κουμουνδούρου, που συγκρούεται ένθεν κακείθεν, έχει περάσει από τουλάχιστον δύο διασπάσεις – κι άλλοι από την εμπειρία του ΚΚΕ εσωτερικού όταν έγινε ΕΑΡ – και είναι «ψημένοι» σε τέτοιου είδους καταστάσεις.

ΚΚΕ

Η πρώτη διάσπαση ήταν του 1991, του ΚΚΕ. Τότε που τα περισσότερα στελέχη του ΚΚΕ που συμμετείχαν στον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου και είχαν συμφωνήσει – μετά από το 13ο συνέδριο του κόμματος – ο Συνασπισμός να γίνει κόμμα. Τότε η οριακή πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής, στον Περισσό, έθεσε σε διαθεσιμότητα την οριακή μειοψηφία παραπέμποντας την στην Επιτροπή Κομματικού Ελέγχου. Κι οποία βεβαίως αποχώρησε.

Ο Χαρ. Φλωράκης

Δύο ατάκες του μακαρίτη του Χαρίλαου Φλωράκη μου χαράχθηκαν στην μνήμη. Η πρώτη ήταν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όταν συμφώνησε με την διαθεσιμότητα λέγοντας «κατσίκι τρώει το κλαρί, λύκος να φάει τη μάνα»! Και η δεύτερη μετά από την διάσπαση όταν ο επίτιμος πρόεδρος του κόμματος γύριζε ανά την Ελλάδα για να περιορίσει την ζημιά που είχε γίνει ένας ηλικιωμένος, μέλος του κόμματος, του μεταφέρει τη ανησυχία του και ο Χαρίλαος του απαντά «σύντροφε το δουλεύουμε γερά το αμόνι»!

Δυστυχώς…

Ε, στις εκλογές του Οκτωβρίου του 1993 για ποσοστό μικρότερο από ένα δέκατο της μονάδας ο Συνασπισμός δεν κατόρθωσε να μπει στη Βουλή και τέλειωσε άδοξα η κομματική καριέρα της κυρίας Μαρίας Δαμανάκη. Δέκα χρόνια αργότερα το 2001 ξεκίνησαν τα «προεόρτια» της «πολιτικής περιπέτειας» του ΣΥΡΙΖΑ….

Αριστερή Πλατφόρμα

Η επόμενη διάσπαση είναι αρκετά νωπή. Συνέβη τον Αύγουστο του 2015, μετά από την υπογραφή του τρίτου μνημονίου. Το οποίο ψηφίστηκε από την Βουλή με την … αμέριστη βοήθεια της Νέας Δημοκρατίας! Τότε οι διάφορες τάσεις της αριστεράς είχαν την πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή – την οποία δεν αξιοποίησαν… – και το πιο σπουδαίο διέθεταν περίπου 38 βουλευτές. Και χιλιάδες μέλη. Αυτά τον Αύγουστο. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου – σε λιγότερο από ένα μήνα – έχασαν την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση για μια «χούφτα» ψήφους. Και δεν την απέκτησαν έκτοτε….

Επιλογές

Ηθικόν δίδαγμα; Δεν υπάρχει, αλλά εκεί που έχουν οδηγηθεί τα πράγματα όλες οι επιλογές είναι δύσκολες….

Ομιλητής

Εν τω μεταξύ σήμερα επιστρέφει από τις Ηνωμένες Πολιτείες ο πρόεδρος του κόμματος κ. Στέφανος Κασσελάκης και την Πέμπτη έχει την δεύτερη δημόσια εμφάνιση – η πρώτη ήταν στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, αλλά νομίζω ότι καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για να την … ξεχάσει, δυστυχώς όμως γι΄ αυτόν οι άλλοι συνεχίζουν να την θυμούνται! Ετσι αύριο είναι ομιλητής στο συνέδριο του Economist.

Προσεκτικός;

Oπως αντιλαμβάνεστε το βήμα του συνεδρίου δεν είναι και το πλέον κατάλληλο για να αναφερθεί – εκτενώς – στην εσωκομματική διαμάχη που συνταράσσει την Κουμουνδούρου. Αλλά η ομιλία του θα έχει ενδιαφέρον στα γεωπολιτικά και οικονομικά διακυβεύματα της συγκυρίας. Ελπίζω αυτή τη φορά να είναι προσεκτικός….

Εκτελεστική Γραμματεία

Επίσης αύριο θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Γραμματεία – κι όχι Εκτελεστικό Γραφείο – του κόμματος, το οποίο είναι ένα όργανο που είχε συγκροτήσει ο κ. Τσίπρας για να «ακούει» την γνώμη μιας ομάδας «δικών του» στελεχών και να νομιμοποιεί τις πολιτικές του παρεμβάσεις, χωρίς να … «ταλαιπωρείται» από τις συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας όπου εκπροσωπούνταν όλες οι τάσεις του κόμματος.

Σύνθεση;

Τώρα με ποια σύνθεση θα συνεδριάσει δεν το γνωρίζω – γιατί στην προηγούμενη ήταν και η κυρία Εφη Αχτσιόγλου, μεταξύ των άλλων. Και την Παρασκευή φεύγει για Θεσσαλονίκη, όπου θα μιλήσει σε κομματική εκδήλωση. Το «αμόνι» του Χαρίλαου; Δεν το νομίζω….

Ο κ. Αλ. Τσίπρας

Και αίφνης όλοι αναζητούν τον πρώην πρόεδρο του κόμματος τον κ. Αλέξη Τσίπρα. Να τοποθετηθεί. Δεν νομίζω ότι θα τους κάνει το χατίρι – παρ΄ ότι άλλοι τον επικρίνουν για την σιωπή και άλλοι τον εκλιπαρούν! Όπως σας ενημέρωσα και χθες ο κ. Τσίπρας παραμένει σε κατάσταση δημόσιας … αφωνίας, κάνοντας πολλών τα νεύρα τσατάλια!

Κ. Καραμανλής;

Πάντως αν ανατρέξετε στη συνομιλία που είχε με τον κ. Κασσελάκη στη διάρκεια της «παράδοσης – παραλαβής» το μήνυμα για το τι θα πρέπει να περιμένει του το έστειλε. Δεν ξέρω αν ο άλλος – τότε – το έλαβε…. Μου λένε πάντως ότι ίσως μετά από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα … μιλήσει. Γιατί «δεν μπορεί να παίξει τον ρόλο του Καραμανλή»! Ετσι ακριβώς το προσδιόρισαν!

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024