Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το «τέλειο παιχνίδι» του Μαρτίνεθ

Το «τέλειο παιχνίδι» του Μαρτίνεθ

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τη Γουέστ Χαμ στο sold out Γ. Καραϊσκάκης (19.45) και η νύχτα μοιάζει με κλειδί για το ευρωπαϊκό ταξίδι του. Τι ζήτησε ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ και ποιες αναμνήσεις θα ξυπνήσουν στον... απέναντι πάγκο

Ο πήχης τοποθετήθηκε από τον ίδιο τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ: «Με τον καλύτερο αντίπαλο που έχουμε παίξει. Το δυσκολότερο ως τώρα παιχνίδι μας», είπε με βεβαιότητα ο Ισπανός προλογίζοντας την αποψινή αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τη Γουέστ Χαμ (19.45, Cosmote Sport 3), για την 3η αγωνιστική του Europa League, αλλά και τον συντελεστή δυσκολίας της.

Θα χρειαστούν μια τέλεια βραδιά – «το τέλειο παιχνίδι μας» είπε ο 42χρονος – λοιπόν οι Ερυθρόλευκοι απέναντι στην κάτοχο του Conference League για το πρώτο φετινό τους τρίποντο στο γκρουπ; Οχι απαραίτητα. Ισως την καλύτερη φετινή τους. Ισως πάλι, φτάνει μόνο να θυμίσουν στον κύριο που θα κάθεται στον απέναντι πάγκο, τον πολύ Ντέιβιντ Μόγιες, τι σημαίνει sold out (για δεύτερη φορά σε τέσσερα βράδια)… Γ. Καραϊσκάκης.

Εννέα χρόνια πριν, o σκωτσέζος προπονητής ήταν ξανά στα ίδια μέρη: 25 Φεβρουαρίου 2014. Οχι με τη Γουέστ Χαμ, αλλά με κοτζάμ Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η πρώτη πράξη της φάσης των «16» του Champions League. Νύχτα από εκείνες που αφήνουν σημάδι ανεξίτηλο. Που φτάνει μια στιγμή για να τις θυμηθείς με όλες τις λεπτομέρειες.

Μια από τις μεγαλύτερες νίκες ελληνικής ομάδας στα Κύπελλα Ευρώπης: 2-0 τους πρωταθλητές Αγγλίας, ο Ολυμπιακός του Τσόρι Ντομίνγκες, του Τζοέλ Κάμπελ, του Χοσέ Χολέμπας, του Ρομπέρτο και φυσικά του Μίτσελ. Και ναι, ίσως όντως το «τέλειο παιχνίδι».

Ο μουσακάς του Μόγιες

«Mousacka for Moyes» έγραψε την επόμενη μέρα η «Sun», για τον νυν τεχνικό της Γουέστ Χαμ, που δύο μήνες μετά το Γ. Καραϊσκάκης απολύθηκε από τη Γιουνάιτεντ ανοίγοντας έναν κύκλο που δεν λέει να κλείσει στο Ολντ Τράφορντ: ήταν ο πρώτος έπειτα από τα 27 χρόνια του σερ Αλεξ Φέργκιουσον (εκείνος λέει ήταν που τον διάλεξε κιόλας ως αντικαταστάτη του).

Ακολούθησαν ακόμη τέσσερις – Φαν Χάαλ, Μουρίνιο, Σόλσκιερ, Ερικ Τεν Χαγκ – σε εννέα χρόνια. Η Γιουνάιτεντ μπορεί τελικά να προκρίθηκε τότε επί του Ολυμπιακού (3-0 στη ρεβάνς με τον ανεκδιήγητο ολλανδό διαιτητή Μπιορν Κάιπερς), εκείνη η ήττα του όμως στο Φάληρο θεωρείται μέχρι σήμερα ότι άνοιξε την πόρτα για την απομάκρυνσή του από το Κάριγκντον.

Πρώτη φορά…

Περιπλανήθηκε για χρόνια (Ρεάλ Σοσιεδάδ, Σάντερλαντ) ο Σκωτσέζος προκειμένου να ξαναβρεί την επιτυχία. Τα κατάφερε στη δεύτερη θητεία του στη Γουέστ Χαμ στην οποία πριν από μερικούς μήνες χάρισε το πρώτο της τρόπαιο (το Conference League) από το 1965. Εφτιαξε με τα χέρια του μια σπουδαία ομάδα.

Με αυτήν επιστρέφει για πρώτη φορά από το 2014 στο Γ. Καραϊσκάκης αναζητώντας το 3×3 στον όμιλο, που θα του εξασφαλίσει από νωρίς την πρόκριση στην επόμενη φάση και θα κατοχυρώσει τον τίτλο του φαβορί για την πρωτιά. Πέρασε ήδη από την έδρα της Φράιμπουργκ (2-1), αν περάσει και από το Φάληρο ουσιαστικά την έκανε τη δουλειά…

«Ο,τι γίνεται, για καλό»

Και ο Ολυμπιακός όμως από κίνητρο, φυσικά δεν πάει πίσω. Πολλώ δε μάλλον σε αυτή την παράξενη συγκυρία, έπειτα από την περιπέτεια της Κυριακής και το ντέρμπι των Αιωνίων που διακόπηκε στο 49′, ακριβώς μετά την ισοφάριση από τον Μαντί Καμαρά. Είχαν κακό πρώτο ημίχρονο οι Ερυθρόλευκοι. Επέστρεψαν όμως στον αγωνιστικό χώρο φουριόζοι, δίνοντας την εντύπωση ότι είναι έτοιμοι να επανορθώσουν.

Ο,τι ακολούθησε όμως δεν είχε σχέση με το ποδόσφαιρο. «Θα σταθώ σε κάτι που έλεγε ο Ντελ Μπόσκε: ό,τι γίνεται, γίνεται για καλό. Εμείς συγκεντρωνόμαστε στον επόμενο στόχο μας» έσπευσε να σχολιάσει ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ χθες, υπενθυμίζοντας ότι δεν χρειάζεται απόψε ο Ολυμπιακός μια σπουδαία εμφάνιση μόνο για να νικήσει τη Γουέστ Χαμ και να επιστρέψει δριμύτερος στο γκρουπ στο οποίο μετρά μόλις έναν βαθμό σε δύο ματς. Τη χρειάζεται και για να αλλάξει την κουβέντα που έχει μείνει «κολλημένη» στα της Κυριακής.

«Τέτοια παιχνίδια, είναι απόλαυση»

Φυσικά η αποστολή του είναι όπως την περιέγραψε ο προπονητής του στον πρόλογο. Με την τιμωρία – από τη Σερβία – του Ντόι, υπάρχουν μόλις δύο διαθέσιμοι κεντρικοί αμυντικοί (Παναγιώτης Ρέτσος, Τζάκσον Πορόζο) – ο τραυματισμός του Νίκολας Φρέιρε μάλιστα φαίνεται να πηγαίνει… μακριά καθώς ήδη θεωρείται απίθανο να προλάβει και το ματς της Δευτέρας στο Ηράκλειο με τον ΟΦΗ. Υπάρχουν μόλις τρεις κεντρικοί χαφ, με τον Σαντιάγκο Εσε να σφίγγει τα δόντια για το δικό του comeback.

Υπάρχουν μια σειρά από θέματα που εύκολα σε οδηγούν στη σκέψη ότι οι Ερυθρόλευκοι θα ήθελαν αυτό το ματς υπό άλλες συνθήκες. Καμιά φορά όμως δεν χρειάζεται και τόση σκέψη. Πώς το είπε ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης: «Πρέπει να διαχειριστείς τα συναισθήματά σου. Τέτοια παιχνίδια είναι απόλαυση. Τα γήπεδα, οι παίκτες, οι αντίπαλες ομάδες. Εγώ πάντα τα αντιμετώπιζα με σεβασμό και ταπεινότητα. Πρέπει όλοι να είμαστε στο ίδιο μοτίβο. Χρειαζόμαστε τους βαθμούς» και αυτό είναι όλο…

Τα μαθηματικά

Την ίδια ώρα που το Γ. Καραϊσκάκης θα φορά τα καλά του (η ΠΑΕ χθες με ανακοίνωσή της ζήτησε από όλους όσοι θα βρεθούν απόψε στο γήπεδο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί «καθώς είμαστε ήδη υπότροποι, και κινδυνεύουμε με τιμωρία, οφείλουμε να προστατεύσουμε το γήπεδό μας»), η Μπάτσκα Τόπολα (1 β.) φιλοξενεί τη Φράιμπουργκ (3 β.). Η βραδιά υπόσχεται να κάνει τους πάντες σοφότερους. Οπως και να έχει όμως, μια νίκη του Ολυμπιακού βάζει τους Ερυθρόλευκους μέσα σε όλες τις συζητήσεις. Και αυτό είναι που έχει αξία μέχρι να νυχτώσει…

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024