Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Καιρίδης: Η Ελλάδα ζητά κοινό ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφής και απελάσεων

Καιρίδης: Η Ελλάδα ζητά κοινό ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφής και απελάσεων

Η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον κίνδυνο μια ξαφνικής εισροής μεταναστών που διαφεύγουν από τον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς

Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο μια ξαφνικής εισροής μεταναστών που διαφεύγουν από τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters ο  υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος ζήτησε επαγρύπνηση και περισσότερη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών.

«Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος, αν η αστάθεια στη Μέση Ανατολή εξαπλωθεί και ειδικά αν συμπαρασύρει γειτονικές χώρες όπως η Αίγυπτος, η οποία έχει πολύ μεγάλο πληθυσμό, τα πράγματα μπορεί να γίνουν πραγματικά επικίνδυνα», εξηγεί. «Πρέπει να επαγρυπνούμε, πρέπει να έρθουμε πιο κοντά ως Ευρώπη. Χρειαζόμαστε καλύτερη φύλαξη των συνόρων, καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων των διακινητών, επιστροφές για όσους δεν παίρνουν άσυλο» πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη το 2015, οι κυβερνήσεις της ΕΕ κλήθηκαν να διαχειριστούν την εισροή περισσότερων του 1 εκατομμυρίου ανθρώπων, κυρίως Σύριων προσφύγων, οι οποίοι πέρασαν από την Τουρκία στην Ελλάδα, υπερφορτώνοντας τα δίκτυα ασφαλείας και πρόνοιας και ανακινώντας τα ακροδεξιά αισθήματα, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

«Πρέπει να συνάψουμε το νέο σύμφωνο», δήλωσε ο Καιρίδης μετά τις συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του για τρόπους μείωσης των αφίξεων

Η ΕΕ λαμβάνει τώρα μέτρα για την αναμόρφωση των μεταναστευτικών κανόνων πριν από τις πανευρωπαϊκές εκλογές του επόμενου έτους, μετά τη σύναψη συμφωνίας αυτόν τον μήνα σχετικά με τον τρόπο χειρισμού της παράτυπης μετανάστευσης σε περιόδους εξαιρετικά υψηλών ροών, ένα βασικό αίτημα των νότιων χωρών του μετώπου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

«Πρέπει να συνάψουμε το νέο σύμφωνο», δήλωσε ο Καιρίδης, ο οποίος βρέθηκε τη Δευτέρα στην Άγκυρα για συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του για τρόπους μείωσης των αφίξεων. Η Τουρκία και η ΕΕ ήλθαν σε συμφωνία το 2016 για την αναχαίτιση της ροής.

«Είναι καλό να υπάρχει αυτός ο μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων για να αντιμετωπίσουμε μια ξαφνική εισροή μαζί και όχι χωριστά», είπε.

Η Ελλάδα στην «πρώτη γραμμή» των συζητήσεων για περισσότερες απελάσεις και επιστροφές

Σε μια περίοδο αυξημένων ανησυχιών για την ασφάλεια που συνδέονται με τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, ο κ. Καιρίδης δήλωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται «στην πρώτη γραμμή» των συζητήσεων της ΕΕ για περισσότερες απελάσεις και επιστροφές μετά τις φονικές επιθέσεις στο Βέλγιο και τη Γαλλία.

Ανέφερε τις δολοφονίες δύο Σουηδών οπαδών ποδοσφαίρου στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα από Τυνήσιο ένοπλο ο οποίος διέμενε παράνομα στο Βέλγιο μετά την απόρριψη του αιτήματός του για άσυλο. Ο άνδρας έφτασε στην ΕΕ μέσω του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα το 2011.

«Έχουμε μια απαράδεκτη κατάσταση όπου, ανεξάρτητα από το αν η αίτησή σου εγκριθεί ή απορριφθεί, μπορείς να παραμείνεις στην Ευρώπη» τόνισε ο Καιρίδης.

«Ξοδεύουμε τόνους χρημάτων και πόρων προκειμένου να αξιολογήσουμε αυτές τις εφαρμογές… αλλά στο τέλος της ημέρας όλα αυτά γίνονται κοροϊδία» συνέχισε και είπε ότι ζήτησε να δημιουργηθεί ένας κοινός ευρωπαϊκός μηχανισμός για τις επιστροφές.

«Μόνο η Ευρώπη από κοινού μπορεί να αναγκάσει τις χώρες προέλευσης να πάρουν πίσω τους πολίτες τους, με μαστίγια και καρότα», είπε. «Η Ελλάδα μόνη της δεν μπορεί να το κάνει, το Βέλγιο μόνο του δεν μπορεί να το κάνει».

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Υποψήφιος για δύο βραβεία ο Ελ Κααμπί (pic)

O Αγιούμπ Ελ Κααμπί, είναι υποψήφιος για MVP των πρώτων ημιτελικών στο Europa Conference League αλλά και για το καλύτερο γκολ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024