Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μπεάτε Γκμίντερ: «Χρειάζεται σαφές πλαίσιο με την Τουρκία για το Μεταναστευτικό»

Μπεάτε Γκμίντερ: «Χρειάζεται σαφές πλαίσιο με την Τουρκία για το Μεταναστευτικό»

Τι δηλώνει στα «ΝΕΑ» η επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Διαχείρισης Μετανάστευσης της ΕΕ για την αποτροπή αναχωρήσεων από τη γειτονική χώρα και τις επικείμενες συζητήσεις στις Βρυξέλλες

Η Κομισιόν συζητά με την Αγκυρα πώς μπορεί να εφαρμοστεί καλύτερα η Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας, η οποία περιλαμβάνει ένα σαφές πλαίσιο για τη διαχείριση της μετανάστευσης όσον αφορά την αποτροπή αναχωρήσεων από τη χώρα και επιστροφών από τα ελληνικά νησιά, δηλώνει η Μπεάτε Γκμίντερ, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της DG Home της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Διαχείρισης Μετανάστευσης στη συνέντευξή της στα «ΝΕΑ».

Κομισιόν και Τουρκία έχουν συμφωνήσει σε διάλογο υψηλού επιπέδου για τη μετανάστευση, επισημαίνει η ευρωπαία αξιωματούχος, η οποία αναγνωρίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα λόγω των υψηλών αριθμών αφίξεων τελευταία. Η Μ. Γκμίντερ μιλά ακόμη για τη συμφωνία της ΕΕ με την Τυνησία και χαρακτηρίζει «μεγάλο βήμα» τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για τον κανονισμό κρίσεων.

«Εδώ και αρκετά χρόνια έχουμε αυξήσει τη συνεργασία στη διαχείριση της μετανάστευσης με την Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οργανισμοί της ΕΕ στηρίζουν την Ελλάδα στις καθημερινές προκλήσεις καθώς έχει μεγάλη έκταση εξωτερικών συνόρων. Παρατηρείται τελευταία αύξηση στις αφίξεις και κατά την επίσκεψή μου είναι πολύ καθησυχαστικό ότι οι ελληνικές Αρχές συνεργάζονται καλά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους οργανισμούς της ΕΕ για να διαχειριστούν την αξιοπρεπή άφιξη των ανθρώπων που φτάνουν. Δεν είναι εύκολο ενόψει των υψηλών αριθμών, αλλά λειτουργεί αυτή τη στιγμή» λέει, αναφερόμενη και στην πρόσφατη επίσκεψή της, μία από τις συχνές ελεύσεις της στη χώρα μας. «Υπάρχει πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των υπουργείων στην Ελλάδα και γίνεται μεγάλη προσπάθεια να εξεταστεί η νόμιμη μετανάστευση για εργασία».

«Εδώ και αρκετά χρόνια έχουμε αυξήσει τη συνεργασία στη διαχείριση της μετανάστευσης με την Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οργανισμοί της ΕΕ στηρίζουν την Ελλάδα στις καθημερινές προκλήσεις καθώς έχει μεγάλη έκταση εξωτερικών συνόρων»

Οσον αφορά τον σχετικό επικείμενο κανονισμό της Κομισιόν η Μ. Γκμίντερ λέει ότι «θα παρουσιάσουμε μια δεξαμενή ταλέντων, ένα σύστημα που θα βοηθά τις χώρες να ταιριάζουν προσφορά και ζήτηση, αλλά το ζήτημα της εργασίας των μεταναστών είναι αρμοδιότητα των κρατών-μελών και είναι καλό να δουλεύουν σε αυτό, να δείχνουν στις τρίτες χώρες ότι είμαστε ανοιχτοί να έχουμε ανθρώπους που έρχονται με διαβατήριο και δουλεύουν στην Ευρώπη».

Κοινές προκλήσεις

Οσον αφορά τη συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της DG Home επισημαίνει ότι η αρμόδια επίτροπος ΙλβαΓιόχανσον «έχει καλή συνεργασία με τη νέα τουρκική κυβέρνηση και έχουν συμφωνήσει σε διάλογο υψηλού επιπέδου για τη μετανάστευση στις 23 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες. Εξετάζουμε κοινές προκλήσεις στη μετανάστευση. Η Τουρκία φιλοξενεί έναν σημαντικό αριθμό μεταναστών, λαμβάνει ευρωπαϊκή στήριξη και θα συνεχίσει να χρειάζεται ευρωπαϊκή στήριξη. Δουλεύουμε στη βάση της Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας που προβλέπει ένα σαφές πλαίσιο διαχείρισης της μετανάστευσης και εξετάζουμε πώς μπορούμε να το θέσουμε σε καλύτερη εφαρμογή, διότι είναι σημαντικό να αναζωογονηθεί».

Συμμετέχει η Κομισιόν στις συζητήσεις Ελλάδας – Τουρκίας για τη μετανάστευση, τη ρωτάμε. «Η δήλωση είναι μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Οι συζητήσεις που γίνονται μεταξύ των δύο χωρών είναι διμερείς. Ενημερώνουμε οι μεν τους δε, αλλά η Ελλάδα έχει τη δική της προσέγγιση και συζητήσεις με την Τουρκία. Το πλαίσιό μας είναι η Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας και περιλαμβάνει αρκετά, από την τελωνειακή ένωση μέχρι την απελευθέρωση των θεωρήσεων, αλλά δίνει και σαφές πλαίσιο για τη διαχείριση της μετανάστευσης όσον αφορά την αποτροπή αναχωρήσεων από τη χώρα και επιστροφών από τα ελληνικά νησιά» απαντά η Μ. Γκμίντερ, η οποία θα συμμετάσχει στο Συνέδριο Ανατολικής Μεσογείου και Νοτιοανατολικής Ευρώπης που οργανώνει το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στις Βρυξέλλες στις 12 Οκτωβρίου.

Σε ερώτημά μας για την τουρκική πρόταση για δημιουργία ασφαλών ζωνών στη Συρία απαντά ότι «είναι σαφές ότι η Κομισιόν και η ΕΕ ήταν πάντα ξεκάθαρες ότι όποιες επιστροφές στη Συρία πρέπει να γίνουν με την καθοδήγηση της UNHCR με αξιοπρεπή τρόπο και έχουμε σαφές πλαίσιο πώς μπορεί να γίνει αυτό αν έρθει η κατάλληλη ώρα».

Συμφωνία για το άσυλο

Σχετικά με το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο τονίζει ότι «πρέπει να υιοθετηθεί σύντομα. Η επίτευξη της συμφωνίας για τον κανονισμό κρίσεων είναι ένα μεγάλο βήμα που μας επιτρέπει να προωθήσουμε τις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». Ομως, υπάρχουν χώρες που ακόμη διαφωνούν με το Νέο Σύμφωνο, οπότε τη ρωτάμε, πώς θα διασφαλιστεί η εφαρμογή του όταν έρθει η ώρα. «Δεν θα κάνουμε εικασίες για την εφαρμογή σε αυτό το στάδιο. Εχουμε δύο χρόνια μπροστά μας και προβλέπεται η δυνατότητα βοήθειας σε κάθε κράτος για να αντιμετωπίσει μεταναστευτικές προκλήσεις». Επεξηγεί ότι «η μετανάστευση είναι περίπλοκη και χρειάζεται ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση. Είναι πρόκληση για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ευρώπη πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε, να έχουμε μαζί την ευθύνη και να έχουμε αλληλεγγύη».

Σχετικά με την αμφισβητούμενη συμφωνία με την Τυνησία λέει ότι «έχουμε συνεχείς διαλόγους με τρίτες χώρες και η Τυνησία είναι μία από αυτές. Το ενδιαφέρον είναι ότι η Συμφωνία Κατανόησης καλύπτει πολλές περιοχές πολιτικών και δεν θα ξεδιπλωθούν εν μία νυκτί, θα πάρουν χρόνο και βρισκόμαστε σε συνεχή διάλογο με τις τυνησιακές Αρχές». Θα γίνουν άλλες; «Αν γίνουν συμφωνίες με άλλες χώρες είναι μια απόφαση που πρέπει να ληφθεί από το Κολέγιο των Επιτρόπων».

Επιτήρηση

Σχετικά με την ενίσχυση της επιτήρησης των συνόρων και της εναέριας επιτήρησης, που προβλέπεται στο σχέδιο των δέκα σημείων που ανακοινώθηκε πρόσφατα στη Λαμπεντούζα, η Μ. Γκμίντερ λέει ότι «η Frontex κάνει ήδη πολλές εναέριες επιτηρήσεις όχι μόνο στην Κεντρική Μεσόγειο αλλά και γύρω από το Αιγαίο με αεροπλάνα ή drones. Οπως λέει το σχέδιο των δέκα σημείων για τη Λαμπεντούζα είναι έτοιμοι να ενισχύσουν την επιτήρηση και η Frontex μελετά με τις ιταλικές Αρχές πώς θα γίνει αυτό. Εχουμε έναν μεγάλο αριθμό εργαλείων και πρέπει να τα χρησιμοποιούμε έξυπνα και με στρατηγικό τρόπο και όπως λέει το σχέδιο των δέκα σημείων θα εξεταστούν πιθανές επιλογές για μία ναυτική αποστολή. Σχετικά με τη ναυτική αποστολή οποιαδήποτε επέκταση ή νέα αποστολή θα πρέπει να εγκριθεί με ομόφωνη απόφαση των 27 κρατών-μελών».

Sports in

Υποψήφιος για δύο βραβεία ο Ελ Κααμπί (pic)

O Αγιούμπ Ελ Κααμπί, είναι υποψήφιος για MVP των πρώτων ημιτελικών στο Europa Conference League αλλά και για το καλύτερο γκολ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024