Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ: «Η Χεζμπολάχ αποφάσισε να συμμετάσχει στον πόλεμο και πληρώνει το τίμημα»

Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ: «Η Χεζμπολάχ αποφάσισε να συμμετάσχει στον πόλεμο και πληρώνει το τίμημα»

«Η Χεζμπολάχ αποφάσισε να συμμετάσχει στη μάχη και πληρώνει το τίμημα γι’ αυτό και πρέπει να προετοιμαστούμε για κάθε ενδεχόμενο», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ.

Για πόλεμο σε δύο μέτωπα φαίνεται πως ετοιμάζεται το Ισραήλ, καθώς σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ «η τρομοκρατική οργάνωση» του Λιβάνου, Χεζμπολάχ  αποφάσισε να συμμετάσχει στον πόλεμο και «πληρώνει βαρύ τίμημα» για τις επιθέσεις με πυραύλους, ρουκέτες και πυροβολισμούς εναντίον ισραηλινών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, στρατευμάτων και ισραηλινών πόλεων στο βόρειο Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες.

«Η Χεζμπολάχ αποφάσισε να συμμετάσχει στη μάχη και πληρώνει το τίμημα γι’ αυτό και πρέπει να προετοιμαστούμε για κάθε ενδεχόμενο. Μας περιμένουν μεγάλες προκλήσεις», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ σε επίσκεψή του σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Μεραρχία 91 στα σύνορα με τον Λίβανο.

«Το καθήκον σας είναι να προετοιμαστείτε για οτιδήποτε»

«Το καθήκον σας είναι να προετοιμαστείτε για οτιδήποτε θα μπορούσε να απαιτηθεί. Είμαστε σε πόλεμο, δεν είχαμε επιλογή. Θα επιχειρήσουμε όπου είναι απαραίτητο και θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο», προσέθεσε.

Περισσότερα από 13 μέλη της Χεζμπολάχ έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά αντίποινα στο νότιο Λίβανο τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

«Ακριβώς πριν από δύο εβδομάδες ξεκίνησε ένας πόλεμος εναντίον μας από τη Χαμάς στο νότο», δήλωσε ο Γκαλάντ κατά την επίσκεψή του. «Η πρόθεση αυτού του πολέμου ήταν να σκοτώσουν, να απαγάγουν, να βιάσουν και να βλάψουν παιδιά, επιζώντες του Ολοκαυτώματος και γυναίκες. Θα αντιστρέψουμε την κλίμακα κατά 180 μοίρες, η ημέρα της επίθεσης θα μείνει στην ιστορία ως η ημέρα που ξεκίνησε η οριστική εξόντωση της Χαμάς», ανέφερε ακόμα.

Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι ηγετικά μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, κυρίως ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, πιέζουν για μια τέτοια επίθεση

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ σε επίσκεψή του σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Μεραρχία 91 στα σύνορα με το Λίβανο

«Υποθέτω ότι οι προκλήσεις θα γίνουν μεγαλύτερες [από ό,τι είναι τώρα] και πρέπει να το λάβετε αυτό υπόψη σας, για να είστε έτοιμοι, σαν ελατήριο, για κάθε κατάσταση. Το κράτος του Ισραήλ και οι ένοπλες δυνάμεις είναι περήφανες για εσάς», προσέθεσε στις δυνάμεις.

Αμερικανοί αξιωματούχοι προέτρεψαν το Ισραήλ να μην προβεί σε προληπτικό πλήγμα κατά της Χεζμπολάχ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησής του προέτρεψαν το Ισραήλ να μην προβεί σε προληπτικό πλήγμα κατά της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, ανέφεραν οι New York Times την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τους Times, η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει ότι το Ισραήλ θα δυσκολευόταν σε μια εκστρατεία δύο μετώπων στην οποία θα μπορούσαν να εμπλακούν επίσης οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι ηγετικά μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, κυρίως ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, πιέζουν για μια τέτοια επίθεση.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ σε επίσκεψή του σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Μεραρχία 91 στα σύνορα με το Λίβανο

Αμερικανοί διπλωμάτες στην περιοχή έχουν επίσης επικοινωνήσει στους Άραβες ομολόγους τους τις τελευταίες ημέρες ότι η Χεζμπολάχ θα πρέπει να αποφύγει να επιτεθεί στο Ισραήλ.

«Οι Αμερικανοί δεν εμπιστεύονται τον Νετανιάχου»

Υπενθυμίζεται ότι όπως δήλωσε μία ανώτερη πολιτική πηγή από το Ισραήλ μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας στο Al Monitor, «οι Αμερικανοί δεν εμπιστεύονται τον Νετανιάχου».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στην κυβέρνηση Μπάιντεν ανακουφίστηκαν ιδιαίτερα όταν ο Νετανιάχου συμφώνησε να δημιουργήσει ένα «υπουργικό συμβούλιο πολέμου» με δύο πολιτικούς του αντιπάλους και πρώην επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, τον ηγέτη του κόμματος Εθνικής Ενότητας, Μπένι Γκαντζ και τον ηγέτη του κεντρώου κόμματος, Γκάντι Άιζενκοτ.

Παρ’ όλ’ αυτά όπως υπογράμμισε η πηγή, οι Αμερικανοί είναι βαθιά ανήσυχοι για το γεγονός ότι τα πολιτικά, νομικά και προσωπικά προβλήματα του Νετανιάχου θα μπορούσαν να τον κάνουν ακατάλληλο για να διεξάγει τον πόλεμο χωρίς να ταλαντεύεται από στενόμυαλες σκέψεις.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δεν θα πρέπει να υπερεκτιμήσουν τις δυνατότητές του

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ισραηλινές πηγές που μίλησαν στην Jerusalem Post, υπάρχει η εκτίμηση ότι η Χεζμπολάχ περιμένει τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεων του ισραηλινού στρατού θα έχει επικεντρωθεί στη Λωρίδα της Γάζας ώστε να επιτεθεί στο Ισραήλ δημιουργώντας ένα πλήρες μέτωπο από τον βορρά.

Το γεγονός ότι, από την έναρξη της αιφνιδιαστικής επίθεσης της Χαμάς το πρωί της 7ης Οκτωβρίου, η Χεζμπολάχ έχει κρατήσει «χαμηλό προφίλ», αρκούμενη σε σποραδικές επιθέσεις με ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ, θα μπορούσε να είναι μέρος μιας περίτεχνης τεχνικής παραπλάνησης, ώστε να δημιουργήσει στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ένα κίβδηλο αίσθημα ασφαλείας, όπως είχε συμβεί και με τη Χαμάς στα νότια σύνορα του Ισραήλ.

Αυτό σημαίνει ότι με το να πολέμα σε πολλά μέτωπα πολέμου οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δεν θα πρέπει να υπερεκτιμήσει τις δυνατότητές του και να διεξάγει ευρείες χερσαίες επιχειρήσεις

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024