Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Λίβανος: Ο στρατός κατηγορεί το Ισραήλ ότι σκότωσε μέλος ομάδας δημοσιογράφων

Λίβανος: Ο στρατός κατηγορεί το Ισραήλ ότι σκότωσε μέλος ομάδας δημοσιογράφων

Ομάδα επτά δημοσιογράφων που κάλυπτε τα γεγονότα στον νότιο Λίβανο έγινε στόχος πολυβόλων του ισραηλινού στρατού, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας από αυτούς και να τραυματιστεί άλλος ένας.

Ο στρατός του Λιβάνου κατηγόρησε τη νύχτα της Πέμπτης προς σήμερα Παρασκευή αυτόν του Ισραήλ ότι σκότωσε μέλος «ομάδας δημοσιογράφων» που κάλυπτε τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες στο νότιο τμήμα της χώρας ανάμεσα στον δεύτερο και τη Χεζμπολάχ και παλαιστινιακές οργανώσεις (στη φωτογραφία από Islamic Resistance via Reuters, επάνω, πυρά εξαπολύονται στα σύνορα Λιβάνου – Ισραήλ).

Το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου, σύμμαχος της Χαμάς, όπως και μέλη διαφόρων παλαιστινιακών οργανώσεων, ανταλλάσσουν καθημερινά πυρά στα σύνορα με τον ισραηλινό στρατό αφότου η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση εξαπέλυσε την 7η Οκτωβρίου την επίθεσή της στην ισραηλινή επικράτεια, έναυσμα του συνεχιζόμενου πολέμου με χιλιάδες νεκρούς.

Οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ ζήτησαν από το Ισραήλ να παύσει πυρ για να διευκολύνει την επιχείρηση διάσωσης

Χθες, «ομάδα επτά δημοσιογράφων που κάλυπτε τις εξελίξεις (…) κοντά στην τοποθεσία αλ Αμπάντ του ισραηλινού εχθρού και τη (λιβανέζικη) πόλη Χούλα έγινε στόχος πολυβόλων» του ισραηλινού στρατού με αποτέλεσμα «να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και να τραυματιστεί άλλος ένας», ανέφερε ο στρατός του Λιβάνου μέσω Facebook.

Η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL) ανέφερε επίσης νωρίτερα πως ένας άνθρωπος σκοτώθηκε όταν άμαχοι έγιναν στόχων διασυνοριακών πυρών.

Η UNIFIL, η οποία φυλάσσει ουδέτερη ζώνη στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ, τόνισε μέσω X ότι ο λιβανέζικος στρατός τής ζήτησε να βοηθήσει προκειμένου να σωθούν «επτά άνθρωποι αποκλεισμένοι κοντά» στα σύνορα, κατά τη διάρκεια «ανταλλαγής πυρών μεγάλης έκτασης». Εκπρόσωπος της δύναμης επιβεβαίωσε αργότερα πως επρόκειτο για αμάχους.

«Ενας άνθρωπος έχασε τη ζωή του (…) και οι άλλοι διασώθηκαν», συμπλήρωσε η δύναμη των κυανόκρανων, διευκρινίζοντας πως ζήτησε από τις ισραηλινές δυνάμεις να παύσουν πυρ για «να διευκολύνουν την επιχείρηση διάσωσης».

Επρόκειτο για ιρανούς δημοσιογράφους

Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου, το NNA, μετέδωσε νωρίτερα πως ισραηλινές δυνάμεις «καθήλωσαν» ομάδα αμάχων, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, «κοντά στην πόλη Χούλα», αφού «άνοιξαν πυρ».

Οι άμαχοι «παγιδεύτηκαν», πρόσθεσε το πρακτορείο, προτού μεταδώσει πως τους διέσωσε ο στρατός του Λιβάνου.

Σύμφωνα με λιβανέζικα ΜΜΕ, η ομάδα αποτελείτο από ιρανούς δημοσιογράφους. Ιρανικός κρατικός τηλεοπτικός σταθμός διαβεβαίωσε πως οι δημοσιογράφοι του είναι «ζωντανοί και καλά στην υγεία τους», χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως συγκεντρώνει στοιχεία για το συμβάν.

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον νότιο Λίβανο αφότου ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς, κυρίως μαχητές, αλλά και τέσσερις άμαχοι, ανάμεσά τους δημοσιογράφος-εικονολήπτης του πρακτορείου ειδήσεων Reuters. Στην ισραηλινή πλευρά των συνόρων, γίνεται λόγος για τρεις νεκρούς.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024