Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ύπνος: Τελικά τι συμβαίνει στο σώμα όταν πατάμε «αναβολή» στο ξυπνητήρι;

Ύπνος: Τελικά τι συμβαίνει στο σώμα όταν πατάμε «αναβολή» στο ξυπνητήρι;

Ενώ συχνά πατάμε «αναβολή» για να επιστρέψουμε στον ύπνο μας έστω και για λίγο, πώς μας επηρεάζει αυτή η συνήθεια; Νέα έρευνα ανατρέπει όσα γνωρίζαμε.

Ίσως έχετε ακούσει ότι το να πατάτε «αναβολή» στο ξυπνητήρι όταν ξυπνάτε το πρωί μπορεί να έχει επιπτώσεις για τον ύπνο αλλά και την γνωστική σας λειτουργία γενικότερα. Ωστόσο δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν άμεσα την εν λόγω σύνδεση.

Νέα έρευνα από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης δείχνει ότι το snoozing (το να πατάμε δηλαδή «αναβολή» όταν χτυπάει το ξυπνητήρι) ενδεχομένως να υποστηρίζει την διαδικασία αφύπνισης ειδικά για όσους έχουν την τάση να το κάνουν συχνά.

Οι ερευνητές μελέτησαν πόσο συνηθισμένο είναι το snoozing και τι επιπτώσεις έχει αυτή η συνήθεια στον ύπνο, την υπνηλία, τη διάθεση και τις γνωστικές ικανότητες.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι εκείνοι που πατούν «αναβολή», κοιμούνται λίγο λιγότερο και μπορεί να αισθάνονται περισσότερο υπνηλία το πρωί, σε σύγκριση με εκείνους που δεν το κάνουν.

Ωστόσο δεν είδαμε επιπτώσεις αναφορικά με την απελευθέρωση της κορτιζόλης, την πρωινή κούραση, τη διάθεση ή την ποιότητα του ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας», λέει η Tina Sundelin, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Πώς επηρεάζει η «αναβολή» τον ύπνο;

Στην πρώτη μελέτη, 1.732 άτομα απάντησαν ερωτήσεις σχετικά με τις πρωινές συνήθειές τους, συμπεριλαμβανομένου του πόσο συχνά χρησιμοποιούν το κουμπί αναβολής. Πολλοί ανέφεραν ότι το πατούσαν τακτικά. Αυτή η συμπεριφορά είναι ιδιαίτερα κοινή μεταξύ των νεαρών ενηλίκων και των ατόμων που είναι πιο αποδοτικά τις απογευματινές ώρες.

Σύμφωνα με έρευνα, όσοι πατούν «αναβολή», κοιμούνται λίγο λιγότερο και μπορεί να αισθάνονται περισσότερο υπνηλία το πρωί, σε σύγκριση με εκείνους που δεν το κάνουν

Ο πιο συνηθισμένος λόγος της «αναβολής» ήταν το αίσθημα κούρασης το πρωί.

Στη δεύτερη μελέτη, 31 τακτικοί snoozers πέρασαν δύο νύχτες σε ένα εργαστήριο ύπνου προκειμένου να διερευνηθεί ο ύπνος τους με περισσότερο. Την μία μέρα  είχαν την δυνατότητα να πατήσουν «αναβολή» για 30 λεπτά ενώ την άλλη έπρεπε να σηκωθούν ακριβώς όταν χτύπησε το ξυπνητήρι.

Τα ευρήματα ήταν υπέρ των… snoozers. Παρόλο που ο ύπνος των συμμετεχόντων διαταράχθηκε κατά τη διάρκεια της μισής ώρας αναβολής, οι περισσότεροι από αυτούς κοιμήθηκαν περισσότερο από είκοσι λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι η ποιότητα του συνολικού τους ύπνου δεν επηρεάστηκε και τόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Επιπλέον, όσοι ξύπνησαν αφού πατούσαν «αναβολή» για μισή ώρα δεν χρειάστηκαν να βγουν από βαθύ ύπνο ενώ απέδωσαν λίγο καλύτερα σε γνωστικά τεστ αμέσως μόλις ξύπνησαν. Εντωμεταξύ οι ερευνητές επισημαίνουν ότι δεν υπήρχαν σαφείς επιπτώσεις στη διάθεση, την υπνηλία ή την απελευθέρωση κορτιζόλης.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η αναβολή τριάντα λεπτών δεν έχει επιπτώσεις στον νυχτερινό ύπνο ή την εγρήγορση το επόμενο πρωί. Αντ’αυτού είδαμε κάποια θετικά αποτελέσματα, όπως η μειωμένη πιθανότητα αφύπνισης από βαθύ ύπνο» αναφέρει χαρακτηριστικά η Tina Sundelin.

«Ωστόσο είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι συμμετέχοντες στην μελέτη είχαν ήδη την συνήθεια να πατούν «αναβολή» κάθε πρωί. Επομένως είναι σημαντικό να ακολουθείτε τα δικά σας πρότυπα ύπνου για να ξεκουράζεστε όσο το δυνατόν περισσότερο και να ξυπνάτε γεμάτοι ενέργεια κάθε πρωί» καταλήγει η ίδια.

Sports in

Τι είπε ο Τσικίνιο για Κάρμο, Ιωαννίδη και τον διαιτητή του τελικού του Conference League

Ο Τσικίνιο έδωσε συνέντευξη σε Μέσο της Πορτογαλίας και μίλησε για αρκετά θέματα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024