Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανεργία: Τι αλλάζει στην πληρωμή των επιδομάτων και τον υπολογισμό τους

Ανεργία: Τι αλλάζει στην πληρωμή των επιδομάτων και τον υπολογισμό τους

Ο νέος τρόπος πληρωμής και το μοντέλο των κλιμακωτών επιδομάτων

Πολυεπίπεδες αλλαγές έρχονται στα επιδόματα ανεργίας.

Η πρώτη κιόλας είναι άμεση καθώς στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο προβλέπεται πως πλέον τα επιδόματα ανεργίας όπως και μια σειρά άλλων επιδομάτων θα πληρώνονται μόνο μέσω προπληρωμένης κάρτας.

Προπληρωμένη κάρτα

Ο άνεργος όπως και άλλοι δικαιούχοι θα προμηθεύονται μια προπληρωμένη κάρτα από την τράπεζα τους η όποια θα «φορτίζεται» με το επίδομα. Η συγκεκριμένη κάρτα θα έχει όριο αναλήψεων ίσο με το 50% του συνολικού ποσού, ενώ το υπόλοιπο θα πρέπει υποχρεωτικά να δαπανάται μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών. Μάλιστα θα υπάρχουν και φορολογικά κίνητρα όπως περισσότερες συμμετοχές στη φορολοταρία για τη χρήση της κάρτας σε ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Τα πιλοτικά προγράμματα

Η ΔΥΠΑ εδώ και καιρό επεξεργάζεται δύο πιλοτικά προγράμματα που προβλέπουν αυξημένο επίδομα ανεργίας.

Tα συγκεκριμένα προγράμματα αναμένεται να βγουν «στον αέρα» από το 2024.

Σύνδεση με προηγούμενες αμοιβές

Για ένα από αυτά τα προγράμματα υπάρχουν τα εξής σενάρια στο τραπέζι.

Το πρώτο σενάριο προβλέπει τη σύνδεση του επιδόματος ανεργίας με τον προηγούμενο μισθό του ανέργου, πριν από την απόλυση του και θα είναι κλιμακωτό. Η σκέψη είναι το επίδομα ανεργίας να μην είναι σταθερό και συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό, αλλά με τις προηγούμενες αμοιβές του ανέργου.

Επίσης, εξετάζεται το ύψος του επιδόματος ανεργίας να ξεκινά κατά τους πρώτους μήνες της καταβολής του από υψηλότερα επίπεδα και να αποκλιμακώνεται σταδιακά.

Συγκεκριμένα, εξετάζεται να συνδέεται άμεσα με τον μισθό που είχαν οι εργαζόμενοι προτού απολυθούν, με τα χρόνια προϋπηρεσίας, τις εισφορές και άλλα χαρακτηριστικά των ανέργων. Σύμφωνα με αυτή την πρόταση, το επίδομα ανεργίας θα ορίζεται στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμενα 3 έτη με ανώτατο όριο επιδόματος τα 1.200 ευρώ αλλά η μέγιστη διάρκεια του αυξημένου επιδόματος θα είναι μόνο για έξι μήνες, ενώ το σύνολο των καταβληθέντων ποσών θα πρέπει να παραμένει το ίδιο με σήμερα (5.748 ευρώ ετησίως).

Μέσος μισθός

Μια δεύτερη σκέψη είναι το επίδομα ανεργίας να συνδέεται με το μέσο μισθό (1.190 ευρώ) βάσει των τελευταίων στοιχείων του συστήματος «Εργάνη».

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τον πρώτο μήνα της επιδοτούμενης ανεργίας θα μπορούσε να ανέρχεται στο 80% του μέσου μισθού και να καταλήγει σταδιακαά στα 479 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το συνολικό ποσό και σε αυτή τη περίπτωση το οποίο θα δικαιούται ένας άνεργος σε ετήσια βάση δηλαδή 5.748 ευρώ θα παραμείνει το ίδιο.

«Η μεταρρύθμιση που προβλέπει αύξηση στα επιδόματα ανεργίας αρχικά θα είναι πιλοτική καθώς δεν θα μπορούσαν να γίνουν ολοκληρωτικά τόσο ριζικές αλλαγές» σχολιάζουν πηγές του Υπουργείου Εργασίας στον ΟΤ.

Μετά την πιλοτική εφαρμογή και μετά την μελέτη των αποτελεσμάτων του πιλοτικού προγράμματος, θα μπορέσει να υπάρξει ένα ενιαίο καινούργιο σύστημα για τα επιδόματα ανεργίας.

Μακροχρόνια άνεργοι

Το δεύτερο πρόγραμμα το οποίο θα αφορά μακροχρόνια άνεργους θα προβλέπει αύξηση του επιδόματος σταδιακά εντός 12 μηνών, από τα 200 ευρώ που είναι σήμερα στα 325 ευρώ.

Το συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα που σχεδιάζεται, έχει προϋπολογισμό 33,8 εκατ. ευρώ, αφορά 10.500 μακροχρόνια ανέργους ενώ διερευνάται και η δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου καταβολής του επιδόματος των μακροχρόνια ανέργων τουλάχιστον για εκείνους που έχουν πολλά χρόνια ασφάλισης και υψηλό μισθό πριν απολυθούν.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Κυκλοφορούν και εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι την Μεγάλη Δευτέρα (29/4) θα τεθούν στην διάθεση του κόσμου τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα (2/5, 19:45).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024