Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί τώρα;

Γιατί τώρα;

Σοβαρά ερωτηματικά για την επίθεση της Χαμάς

Η ξαφνική επίθεση δυνάμεων της Χαμάς στο Νότιο Ισραήλ ξάφνιασε τον κόσμο. Η αναπάντεχη βίαιη κίνηση των Παλαιστινίων, διότι και το άλλο κομμάτι τους (Παλαιστιακή Αρχή) επικρότησε – δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά – την κίνηση δικαιολογώντας την απόλυτα, προβληματίζει για δύο λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με τους άμεσους στόχους της. Είναι σίγουρο πως έτσι δεν πρόκειται να ανατραπεί ο Νετανιάχου, ούτε και να εξαφανιστεί το κράτος του Ισραήλ. Παράλληλα, το Τελ Αβίβ σίγουρα θα ανταποδώσει. Με τρόπο προφανέστατα ιδιαίτερα βίαιο που θα επιφέρει δυστυχία και καταστροφές στις παλαιστινιακές κοινότητες. Ποιος θα είναι τότε υπεύθυνος για το αίμα που θα χυθεί και για τις ανθρώπινες τραγωδίες;

Ο δεύτερος λόγος που υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά για την επίθεση της Χαμάς έχει ευρύτερες γεωστρατηγικές διαστάσεις. Το Ισραήλ, με τις τελευταίες κινήσεις του Νετανιάχου στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο και την αδιαλλαξία που δείχνει στο ζήτημα των εποίκων, έχει υποστεί ρωγμές στη διεθνή του εικόνα. Η εγκληματική εισβολή της Χαμάς ξεπλένει απόλυτα την κατάσταση αυτή. Το Ισραήλ κερδίζει ξανά τη συμπάθεια της διεθνούς κοινής γνώμης και σε μια φάση μάλιστα που φαίνεται να ανοίγει παράθυρα διαλόγου με σημαντικές αραβικές χώρες (π.χ. Σαουδική Αραβία). Αυτό καλλιεργεί πολλαπλούς προβληματισμούς. Υποχρεώνοντας ακόμη και τη Ρωσία και την Κίνα να μην μπορούν να βγουν καταδικαστικά εναντίον του. Ακόμα και στην περίπτωση βίαιης αντίδρασης το άλλοθι που έχει εξασφαλίσει είναι ισχυρότατο.

Τελικά η εγκληματική κίνηση της Χαμάς διευκολύνει το Ισραήλ. Πολλοί αναλυτές θυμίζουν τις σχέσεις της Μοσάντ (μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ) μαζί της.

Για πολλούς παρατηρητές ο ρόλος της Χαμάς είναι περίεργος. Έδωσε απόλυτο άλλοθι στο Τελ Αβίβ για τις όποιες στρατιωτικές του κινήσεις. Και οι όμηροι που συνέλαβε η Χαμάς δεν την εξασφαλίζουν. Τυχόν εκτελέσεις ομήρων, έχει δείξει η εμπειρία, ξεσηκώνουν τη διεθνή κοινή γνώμη υπέρ των θυμάτων. Και επιτρέπουν γενικότερες εκκαθαρίσεις. Απομένει να φανεί η πραγματική αντίδραση του Ιράν. Της μόνης χώρας, μαζί με το Κατάρ, που στηρίζει τη Χαμάς. Αρχικά στήριξε τη θέση της Χαμάς. Θα δούμε στη συνέχεια τι θα γίνει. Για να φανεί, αν υπάρχει, πραγματική εμπλοκή του.

Τελικά η εγκληματική κίνηση της Χαμάς διευκολύνει το Ισραήλ. Πολλοί αναλυτές θυμίζουν τις σχέσεις της Μοσάντ (μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ) μαζί της. Που διευκόλυνε την ίδρυσή της για να σπάσει το μονοπώλιο της Φατάχ στους Παλαιστίνιους (βλ. David K. Shipler, «Arab and Jew: Wounded Spirits in a Promised Land», 2015, και Andrew Higgins, «How Israel Helped Spawn Hamas», «WSJ», Iαν. 2009). Μήπως τώρα, με τέτοιο φρικτό τρόπο, υπήρξε πρωτοβουλία να ξεπληρωθούν γραμμάτια;

Sports in

Εισιτήριο πρώτης θέσης, στο τρένο της δεύτερης ευκαιρίας

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ το έλεγε από το βράδυ της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη. Και η δικαίωση απλά, άργησε λίγες ημέρες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024