Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ: Στα χαρακώματα για τη μεγαλύτερη αλαζονεία (και στη μέση ο Δούκας)

ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ: Στα χαρακώματα για τη μεγαλύτερη αλαζονεία (και στη μέση ο Δούκας)

Το κλίμα από τα στρατόπεδα των κομμάτων δείχνει ότι το «αλαζονόμετρο», ήρθε να φέρει σε δεύτερη μοίρα το «αριστερόμετρο» και το «δεξιόμετρο».

Θα συνεχιστούν -και μάλιστα θα κλιμακωθούν έως τις ευρωεκλογές- τα πολιτικά αλληλοχτυπήματα περί αλαζονείας και το ρεπορτάζ δείχνει ότι το κλίμα από τα στρατόπεδα των κομμάτων εισήγαγε στο λεξιλόγιο  αυτό που λέει η  λαϊκή ρήση: είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα. Το «αλαζονόμετρο», προς ώρας, αντικαθιστά το «αριστερόμετρο», και το «δεξιομετρο», κάτι το οποίο – μεταξύ αλλων- αποτελούσε το κυρίαρχο σε προηγούμενες αναμετρήσεις.

Οι αλληλοκατηγορίες, για το ποιος έχει μεγαλύτερη αλαζονεία, έχει ενταθεί,  και η μεν ΝΔ παίζει «άμυνα», και δε  αντιπολίτευση «επίθεση». Θα φανεί φυσικά αν θα κερδίσει την κοινωνία αυτού του είδους η εμπόλεμη κατάσταση, καθώς τα μηνύματα της κάλπης (όχι μόνον της αυτοδιοίκησης)  ήταν πολλά και προς πολλές κατευθύνσεις.

Τσιόδρας (ΝΔ): «Αν βλέπω αλαζονεία από κάπου χθες το βράδυ, είναι από το ΠΑΣΟΚ».

Άμυνα από τη ΝΔ- μέσω επίθεσης σε ΠΑΣΟΚ για τη νίκη Δούκα

Ο πήχης, που έθεσε από μόνη της η ΝΔ, δηλαδή ότι θα γίνει μπλε ο ελληνικός χάρτης στις αυτοδιοικητικές – μετατράπηκε, εκ του αποτελέσματος, σε αυτογκόλ. Από την πρώτη στιγμή ερμηνεύτηκε ως αλαζονεία, από τους πολιτικούς αντιπάλους της γαλάζιας παράταξης. Ειδικά από το ΠΑΣΟΚ, καθ’ όλη την προεκλογική διαδικασία ( και από τις εθνικές εκλογές), βάφτισαν ως πολιτικό όρο τη λέξη αλαζονεία.

Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας μίλησε σήμερα, στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, εκτοξεύοντας πυρά κατά του ΠΑΣΟΚ. Τόνισε ότι «αν βλέπω αλαζονεία από κάπου χθες το βράδυ, είναι από το ΠΑΣΟΚ. Είναι λες και έχει κερδίσει τις αυτοδιοικητικές εκλογές, παρότι ένας υποψήφιος της αντιπολίτευσης βρέθηκε στον β’ γύρο στις περιφέρειες». Πρόσθεσε δε ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις του χθες, είπε ένα πράγμα: “ είμαστε γειωμένοι, τα πόδια μας πατάνε στη γη”. Βλέπουμε τι γίνεται, ξέρουμε τι γίνεται. Οι πολίτες κρίνουν και αξιολογούν κάθε πρόσωπο».

Συμβουλές στους «φίλους»του στο ΠΑΣΟΚ δίνει ο Κοτζιάς

Τον όρο αυτό, χρησιμοποιούν πλέον και από τον ΣΥΡΙΖΑ, στρέφοντας όμως τα βέλη τους και προς το ΠΑΣΟΚ. Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Κοτζιάς έσπευσε να δώσει συμβουλές στους “φίλους” του όπως είπε. Στην πλατφόρμα X, «εμείς ψηφίσαμε Δούκα για να φύγει ο Μπακογιάννης, η ΝΔ και η αλαζονεία της. Δεν ψηφίσαμε για την επαναφορά της γνωστής πράσινης αλαζονείας. Ας επιδείξουν, λοιπόν, λίγη σεμνότητα οι φίλοι μου στο ΠΑΣΟΚ. Το λέει κάποιος που πάντα υποστήριξε την συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων».

Η αιχμηρή, αυτή δήλωση, δεν έχει φανεί ακόμα αν πρόκειται για κοινή γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο και η Κουμουνδούρου μιλά για αλαζονεία της ΝΔ. Ως «μεγάλη νίκη των προοδευτικών δυνάμεων» και «μεγάλη ρωγμή στην αλαζονεία, τη μονοκρατορία και την οικογενειοκρατία Μητσοτάκη», αξιολογούν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ τα αποτελέσματα των εκλογών σε δήμους και περιφέρειες.

«Εχθές ηττήθηκαν η αλαζονεία και η υπεροψία της Νέας Δημοκρατίας. Ήταν η πρώτη αμφισβήτηση του καθεστώτος που προσπαθεί να εγκαθιδρύσει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, μια αμφισβήτηση που οδήγησε την πρώτη ρωγμή να γίνει ανατροπή σε πολλούς μεγάλους δήμους και σε πολλές περιφέρειες», δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» Θεσσαλονίκης.

Η νέα τάξη πραγμάτων

Σε εκλογικές αναμετρήσεις στο παρελθόν, όπως και στις κάλπες του 2019, τα αφηγήματα των κομμάτων είχαν εστιάσει περισσότερο στο αριστερό και δεξιό πρόσημο, και φυσικά στις υποσχέσεις οι οποίες γίνονται ή δεν γίνονται πράξη.

Η νέα τάξη πραγμάτων στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό καθορίζεται πλέον περισσότερο από τα μηνύματα της κοινωνίας και φαίνεται πως τα στρατηγεία των κομμάτων προσπαθούν να τα διαβάσουν, καθώς δεν κινούνται στα παλαιοκομματικά στεγανά. Η κάλπη είτε μέσω της αποχής, είτε με την ψήφο σε νέα, “άγνωστα” πρόσωπα, δείχνει την ανάγκη αντιπολίτευση να βασιστεί σε νέα αφηγήματα.

Όπως έγραφε το in σε σημερινά του αναλυτικά ρεπορτάζ, σε όλα τα στρατόπεδα αποτιμούν τα αποτελέσματα.

Αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα τις θυμόμαστε ως τις εκλογές της «τεράστιας αποχής». Το αποτέλεσμα κρίθηκε από μόλις το 33% των ψηφοφόρων, πλην όμως κρίθηκε και έκανε τη ΝΔ να χάσει τους δύο πιο κομβικούς Δήμους της χώρας, Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όπως επίσης και την περιφέρεια Θεσσαλίας.

Εκτός, φυσικά, από αυτούς τους δήμους σημειώθηκαν ήττες της ΝΔ μεταξύ άλλων στο Χαλάνδρι, που όπως και η Πάτρα, η Καισαριανή. Το δε Χαλάνδρι με τον Σίμο Ρούσσο, ήταν ο δήμος που έγινε πεδίο κυβερνητικού εκβιασμού διά στόματος Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος δήλωσε χοντρικά πως αν εκλεγεί ο Ρούσσος, «κομμένο το ΕΣΠΑ». Ωστόσο, η κάλπη μίλησε και η Αθήνα περνάει στον Χάρη Δούκα και η Θεσσαλονίκη στον Στέλιο Αγγελούδη, – ο πρώτος έχει επισήμως το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ και ο δεύτερος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ – ενώ στον δεύτερο γύρο στηρίχθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Από την ΝΔ:

Στην πρώτη on camera δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μόλις εκτιμήθηκε με ασφάλεια το τελικό αποτέλεσμα στάθηκε σε τρία σημεία.

  • Πρώτον, έδειξε να κατανοεί ότι οι πολίτες… χτύπησαν καμπανάκια για την κυβερνώσα παράταξη μέσα από «πολιτικά μηνύματα» – αυτά που, όπως είπε γενικώς, «οφείλει να λαμβάνει ανά πάσα στιγμή» η κυβέρνηση.
  • Δεύτερον, μίλησε για την ανάγκη η κυβέρνηση «να πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα, στη γη», κάτι που ερμηνεύτηκε από πολλούς ως έμμεση παραδοχή για λανθασμένους επικοινωνιακούς χειρισμούς – από προεξόφληση του αποτελέσματος, όπως έλεγαν κάποιοι γαλάζιοι έως πλήρη χαλάρωση ή και αλαζονεία, σύμφωνα με άλλους – στην κρίσιμη ενδιάμεση εβδομάδα.
  • Τρίτον, είπε ευθέως ότι το «πολιτικό συμπέρασμα», εκείνο που αφορά τη μεγάλη εικόνα των συσχετισμών στο πολιτικό σκηνικό, υπήρξε ουσιαστικά από την πρώτη εκλογική Κυριακή, τότε που καταγράφηκε η «κατανομή των δυνάμεων των κομμάτων».

Από το ΠΑΣΟΚ:

Τις τρεις μεγάλες νίκες γιορτάζουν αυτές τις ώρες στο ΠΑΣΟΚ:

  • η πρώτη είναι η μεγάλη ανατροπή που κατάφερε στον δήμο της Αθήνας ο Χάρης Δούκας, ο οποίος κατάφερε να κερδίσει το φαβορί Κώστα Μπακογιάννη σε έναν δεύτερο γύρο που ρόλο έπαιξε, εκτός από το ντιμπέιτ των δύο, και η αποχή των Αθηναίων από την κάλπη.
  • η  δεύτερη ήρθε στην βαριά τραυματισμένη από τις πλημμύρες Θεσσαλία, όπου ο Δημήτρης Κουρέτας (που στηρίχθηκε αρχικά από το ΠΑΣΟΚ και έπειτα και από τον ΣΥΡΙΖΑ) κέρδισε τον Κώστα Αγοραστό.
  • Η τρίτη είναι η αλλαγή σκυτάλης στην Θεσσαλονίκη, καθώς μπορεί ο Στέλιος Αγγελούδης να ηγήθηκε ενός ανεξάρτητου ψηφοδελτίου χωρίς κομματική στήριξη, όμως οι πασοκικές αναφορές του δεν κρύβονται -ενδεικτική η παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου το βράδυ της Κυριακής στο εκλογικό του κέντρο.

Αυτές οι τρεις νίκες και κυρίως η έκπληξη Δούκα σε έναν συμβολικό για την κεντρική πολιτική σκηνή δήμο δημιουργούν και τις προσδοκίες για την επόμενη μέρα -προσδοκίες που εκφράστηκαν από τον ίδιο τον Νίκο Ανδρουλάκη στην δήλωσή του: «Είναι νίκη της αυτοδιοίκησης, της ανανέωσης και του προοδευτικού λόγου το αποτέλεσμα. Είναι όμως και η πρώτη μεγάλη ήττα του κ. Μητσοτάκη, της αλαζονείας και των πελατειακών πρακτικών», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσωποποιώντας την ήττα της ΝΔ στον Πρωθυπουργό. «Ο λαός του έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα. Εμείς έχουμε πολλούς αγώνες και μεγάλες προκλήσεις μπροστά μας. Πιστεύουμε ότι θα νικήσουμε ενωμένοι. Γιατί χρειάζεται μια ισχυρή προοδευτική δύναμη που θα στείλει τη ΝΔ στην αντιπολίτευση».

Sports in

Μιλγουόκι Μπακς: Τα δεδομένα για Αντετοκούνμπο και Λίλαρντ ενόψει του Game 6 (pic)

Τι συμβαίνει με την κατάσταση της υγείας των Γιάννη Αντετοκούνμπο και Ντέιμιαν Λίλαρντ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024