Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η αρχή του νέου κύκλου

Η αρχή του νέου κύκλου

Οι αναμετρήσεις της προηγούμενης και της επόμενης Κυριακής αντιμετωπίζονται ως ο πρώτος σημαντικός σταθμός μετά τις εθνικές εκλογές και ταυτόχρονα ως ο τελευταίος πριν από τις ευρωεκλογές

Η προεκλογική εβδομάδα που οδήγησε στη χθεσινή αναμέτρηση για την τοπική αυτοδιοίκηση και στην οποία έκανε η κάθε πλευρά ό,τι μπορούσε μήπως και ξυπνήσει το έως τότε υποτονικό ενδιαφέρον του εκλογικού σώματος συνέπεσε με τη συμπλήρωση των πρώτων 100 ημερών της νέας διακυβέρνησης της ΝΔ. Εκείνων των ημερών που αλλιώς τις υπολόγιζε η κυβέρνηση και αλλιώς της βγήκαν, δεδομένου ότι φάνηκαν «σαν χίλιες» στον πρωθυπουργό – κατά δήλωσή του.

Για την ακρίβεια, ο πρώτος εκλογικός γύρος στις περιφέρειες και στους δήμους βρήκε το πολιτικό σύστημα στην 105η μέρα μετά τις εθνικές κάλπες. Εάν αυτοί οι πρώτοι μετεκλογικοί – αλλά και προεκλογικοί ταυτόχρονα – μήνες δεν ήταν τόσο πυκνοί σε καθοριστικά γεγονότα (βλέπε πρωτίστως τις φυσικές καταστροφές) και ανατροπές (βλέπε κυρίως προς ΣΥΡΙΖΑ), ίσως να μην «καίγονταν» ούτε οι πολιτικές δυνάμεις για το «μήνυμα» που θα στέλνουν αυτοί οι δύο εκλογικοί γύροι.

Κι όμως, τόσο κοντά στο αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, κυβέρνηση και αντιπολίτευση νοιάζονται για το ίδιο πράγμα: την καταγραφή των δυνάμεών τους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε εξ αρχής πολιτικά χαρακτηριστικά στις 13 μάχες των περιφερειών και σε τρεις δημοτικές αναμετρήσεις, διατυπώνοντας δημόσια έναν «μαξιμιλαστικό» στόχο της ΝΔ: μπλε νίκες παντού.

Εκαναν το ίδιο, έδωσαν δηλαδή πολιτική διάσταση στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης έστω και στο φώτο φίνις του πρώτου γύρου ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης, βγαίνοντας οι ίδιοι στο πρώτο πλάνο και ζητώντας ουσιαστικά από τους ψηφοφόρους να εκπέμψουν πολιτικό μήνυμα στην κυβέρνηση και στις επιλογές της.

Μα πώς αλλιώς; Οι αναμετρήσεις της προηγούμενης και της επόμενης Κυριακής αντιμετωπίζονται από το πολιτικό σύστημα ως ο πρώτος σημαντικός σταθμός μετά τις εθνικές εκλογές και ταυτόχρονα ως ο τελευταίος πριν από τις ευρωεκλογές. Με άλλα λόγια είναι η πρώτη πανελλαδική πολιτική «σφυγμομέτρηση» έπειτα από 100+ μέρες αναταράξεων στην κεντρική σκηνή και σχεδόν οκτώ μήνες πριν από τις τελευταίες κάλπες της τετραετίας.

Τότε που θα σημάνει η πραγματική αρχή ενός νέου κύκλου.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024