Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αυτοδιοικητικές εκλογές: Αδιαμφισβήτητη νίκη της ΝΔ - Κομματική απειθαρχία στον ΣΥΡΙΖA

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Αδιαμφισβήτητη νίκη της ΝΔ – Κομματική απειθαρχία στον ΣΥΡΙΖA

Οριζόντια νίκη της ΝΔ σε όλη την χώρα - αποδραστηριοποιείται πολιτικά η πλειοψηφία των πολιτών. Οι απογοητευμένοι του ΣΥΡΙΖΑ ενισχύουν ΚΚΕ και εξωκοινοβουλευτική Αριστερά.

Μια εύκολη και χωρίς εκπλήξεις νίκη κατάφερε η ΝΔ σχεδόν σε όλους τους μεγάλους δήμους και στις περιφέρειες της χώρας. Μία νίκη, βέβαια, που την καθόρισε σημαντικά -και σημαδιακά- η τεράστια αποχή.

Με εξαιρέσεις την Πάτρα, την Ικαρία και ορισμένους ακόμη δήμους που «κέρδισαν» συνδυασμοί του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του ΚΚΕ, η υπόλοιπη χώρα «χαιρετίζει» ξανά την εκλογική νίκη της ΝΔ, ενώ το τεράστιο αγκάθι αυτής της εκλογικής διαδικασίας, είναι το ποσοστό που απέσπασε ο καταδικασμένος για εγκληματική οργάνωση χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης στο Δήμο Αθηναίων.

Η γενική αποτύπωση των αποτελεσμάτων ακολουθεί αυτήν των εθνικών εκλογών: πρώτη και αυτοδύναμη η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάτω από το 20% και άνοδος της ακροδεξιάς. Όμως, το μεγάλο ενδιαφέρον τώρα στρέφεται σε κάτι νέο. Την εκλογική άνοδο του ΚΚΕ και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς με τα επιπλέον ποσοστά, όπως φαίνεται, να μην είναι παρά απογοητευμένοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Κάτι που πρέπει να σημάνει «καμπανάκι» στην Κουμουνδούρου.

«Περίπατος» ΝΔ ακόμη και στις πληγείσες περιοχές

Αν κάτι πρέπει να κρατήσουμε από τις εθνικές έως και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, είναι η απόλυτη κυριαρχία της αποχής. Αγγίζοντας το 50% σχεδόν (με τον δήμο Αθηναίων να φτάνει στο περίπου 70%) η αποχή δείχνει ένα πράγμα: η πλειοψηφία των μη πολιτών έχει αποπολιτικοποιηθεί. Έχει πιστέψει βαθιά πως δεν αλλάζει τίποτα και, ίσως, να αποδέχεται τις συνέπειες ως κατάσταση.

Στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και στους τέσσερις δήμους επικράτησε η ΝΔ, ενώ πρώτος σε ψήφους στην περιφέρεια παραμένει ο κ. Αγοραστός, ο οποίος θα πάει σε δεύτερο γύρο την ερχόμενη Κυριακή.

Για την ακρίβεια, στους τρεις από τους τέσσερις δήμους επανεξελεγησαν οι πρώην δήμαρχοι (σε Βόλο, Τρίκαλα, Καρδίτσα), ενώ η Λάρισα άλλαξε μεν δήμαρχο, αλλά εξέλεξε τον υποψήφιο της ΝΔ.

Ο δε Βόλος, με αποχή λίγο χαμηλότερη από 50%, όχι μόνο στήριξε τον Αχιλλέα Μπέο αλλά τον εξέλεξε ήδη από την πρώτη Κυριακή, αποδεικνύοντας ότι δεν πτοήθηκε ούτε από την καταστροφή, ούτε από τις βίαιες επιδείξεις του δημάρχου, ούτε προφανώς και θα πτοηθεί από την πιο πρόσφατη επίθεση από όλες: στην πρώτη του ομιλία το βράδυ της Κυριακής ο Αχιλλέας Μπέος αποφάσισε να επιτεθεί στον Στέφανο Κασσελάκη, χρησιμοποιώντας μάλιστα τον όρο «π@@στηδες».

Ο Στέφανος Κασσελάκης κάλεσε την Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, όπως ήταν αναμενόμενο μετά από τον ομοφοβικό «οχετό» του δημάρχου Βόλου.

Το «ταβάνι» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η κομματική απειθαρχία

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έπεσε σε χαμηλότερα ποσοστά από εκείνα των εθνικών εκλογών και κινείται περίπου στα ποσοστά που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις.

Ωστόσο, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για συντριβή, πολλώ δε μάλλον για ήττα, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρίσκεται σε διαδικασία τεράστιων εσωτερικών αλλαγών και μάλιστα σε κλίμα «εμφυλιοπολεμικό».

Βεβαίως, το εκλογικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να θεωρηθεί αποτυχία του Στέφανου Κασσελάκη. Ωστόσο η διατήρηση του αρνητικού κλίματος που ξεκίνησε πριν την εκλογή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ένα πρόβλημα που αφορά απολύτως και άμεσα τον πρόεδρο του κόμματος.

Ωστόσο, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για συντριβή, πολλώ δε μάλλον για ήττα, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρίσκεται σε διαδικασία τεράστιων εσωτερικών

Σε ό,τι αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι αυτοδιοικητικές εκλογές μπορούν να χαρακτηριστούν από κομματική απειθαρχία. Σε πολλές περιοχές, σύμφωνα με το ρεπορτάζ -ανεπίσημα μεν, αλλά
αποτελεσματικά- υποστηρικτές του Στέφανου Κασελάκη, στελέχη των τοπικών οργανώσεων μάλιστα, στήριξαν άλλα ψηφοδέλτια. Πολλά, τα περισσότερα από αυτά, ήταν η προ παραίτησης από τα όργανα συμμαχικές προτάσεις στις οποίες είχε προχωρήσει ο Χρήστος Σπίρτζης.

Από την άλλη, βλέπουμε διαρροή των αριστερών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς το ΚΚΕ και την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά. Πράγμα που αποτυπώνεται και δημοσκοπικά, το τελευταίο διάστημα. Μια διαρροή για την οποία, πλέον, αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο Στέφανος Κασσελάκης. Βέβαια, αυτή η εκλογική διαρροή δεν σημαίνει απαραιτήτως πως κεφαλαιοποιείται και αυξάνει τα ποσοστά του ΚΚΕ και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, αλλά σίγουρα αποδεικνύει μία πρώτη ήττα του νέου προέδρου.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από εδώ και πέρα

«Από αύριο νέα προοδευτική δύναμη» διεμήνυσε ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος τις τελευταίες μέρες έχει προκαλέσει ξανά με δηλώσεις του αντιδράσεις από την αριστερή πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και, όπως αποδείχθηκε, ψηφοφόρων του.

«Όσον αφορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές, σήμερα δόθηκε ένα πρώτο μήνυμα για την ανάγκη η χώρα μας να έχει μια νέα μεγάλη προοδευτική παράταξη, η οποία να μπορεί να κυβερνήσει τον τόπο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το ερώτημα είναι πώς θα καταφέρει να δημιουργήσει τη μεγάλη προοδευτική παράταξη ενώ ήδη υπάρχουν διαρροές προς τα Αριστερά. Εκτός κι αν η Αριστερά τοποθετηθεί εκτός του πολιτικού κάδρου της επόμενης ημέρας για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ο δε Χρήστος Σπίρτζης έκανε λόγο για συμπόρευση με το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, χωρίς να ασκεί αυτοκριτικ για τα εκλογικά αποτελέσματα, ως υπεύθυνος για τις αυτοδιοικητικές, πριν παραιτηθεί από την Πολιτική Γραμματεία κι επομένως από την πολιτική χρέωση που κατείχε.

Πάντως, από τα εντυπωσιακότερα στοιχεία, ενδεικτικό του τι πρόκειται να γίνει εφεξής, είναι ότι για τις εκλογικές ήττες εξακολουθεί να κατηγορείται από ορισμένους η Έφη Αχτσιόγλου, παρά το γεγονός ότι δεν είναι η πρόεδρος του κόμματος.

Για την ώρα, ο Κώστας Ζαχαριάδης δήλωσε ανοιχτά ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητα Δούκα για να ηττηθεί ο Κώστας Μπακογιάννης στον δήμο της Αθήνας, όπως έκανε και ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στήριξε, επίσης, την υποψηφιότητα Κουρέτα στην Θεσσαλία, υποψηφιότητα που στηρίζει εξαρχής ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για την επόμενη Κυριακή απέναντι στον κ. Αγοραστό.

Εντός του Οκτωβρίου και μετά τις δεύτερες κάλπες, αναμένεται η πρώτη ΚΕ του κόμματος υπό το νέο πρόεδρο. «Σιμά – κοντά τα Γιάννενα» για τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την επόμενη ημέρα όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και για την ελληνική Αριστερά.

Sports in

Όλα για όλα από τον Ολυμπιακό για την ισοφάριση κόντρα στην Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός φιλοξενεί την Μπαρτσελόνα στο Game 4 των play offs της Euroleague με στόχο τη νίκη που θα στείλει τη σειρά σε 5ο παιχνίδι στην Βαρκελώνη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024