Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΠΑΣΟΚ: Χαμογελούν για τον Χάρη Δούκα - Αποτυπώνει την «πράσινη» στρατηγική σε εθνικό επίπεδο

ΠΑΣΟΚ: Χαμογελούν για τον Χάρη Δούκα – Αποτυπώνει την «πράσινη» στρατηγική σε εθνικό επίπεδο

Το ΠΑΣΟΚ δεν έδωσε επίσημες στηρίξεις σε επίπεδο δήμων, είδε, όμως, πολλά στελέχη της παράταξης ή προσωπικότητες με δεσμούς στον προοδευτικό χώρο να «τελειώνουν» τις μάχες από την πρώτη Κυριακή.

Αν υπάρχει ένας λόγος να χαμογελούν στο ΠΑΣΟΚ μετά τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, αυτός ο λόγος έχει ονοματεπώνυμο: ο Χάρης Δούκας μπήκε στην κούρσα για τον δήμο Αθηναίων αργά, όμως κατάφερε όχι μόνο μπει στον δεύτερο γύρο, προσπερνώντας την υποψηφιότητα του Κώστα Ζαχαριάδη, αλλά να υπερβεί και το μονοψήφιο ποσοστό του κόμματος στις εθνικές εκλογές, στην Α’ Αθηνών.

«Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει τη σταθερά ανοδική του πορεία»

Η υποψηφιότητα του Δούκα αποτυπώνει όλα όσα θέλει να κάνει το ΠΑΣΟΚ σε εθνικό επίπεδο: δεν έμεινε σε κομματικό πλαίσιο, ενσωμάτωσε ευρύτερες δυνάμεις από τα οικολογικά κινήματα και την ανανεωτική Αριστερά και στον δεύτερο γύρο θα είναι αυτός που θα εκπροσωπήσει την ονομαζόμενη προοδευτική πλευρά απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη -το τηλεφώνημα για τα συγχαρητήρια από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, το βράδυ της Κυριακής, όταν πλέον φάνηκε πως η σειρά του δεύτερου και του τρίτου δεν αλλάζει, ήταν η επιβεβαίωση μιας συμβολικής νίκης για τον Δούκα, αλλά και για τους «πράσινους» υποστηρικτές του.

Ο Χάρης Δούκας σε περιοδεία στα Πατήσια.

Ο στόχος δια στόματος Νίκου Ανδρουλάκη

Ο στόχος εξηγήθηκε και από τον Νίκο Ανδρουλάκη: «Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει τη σταθερά ανοδική του πορεία. Είναι ξεκάθαρα με μεγάλη διαφορά η δεύτερη δύναμη στην αυτοδιοίκηση», ανέφερε στην δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Έχουμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα και θα τα πετύχουμε μαζί με τον δημοκρατικό προοδευτικό κόσμο της χώρας γιατί η μεγάλη πρόκληση και ο μεγάλος στόχος είναι ένας: Η παράταξή μας, η δημοκρατική παράταξη, να είναι στις επόμενες εθνικές εκλογές η αξιόπιστη προοδευτική δύναμη, που θα αντιμετωπίσει με επιτυχία τη Νέα Δημοκρατία».

Ο Ανδρουλάκης περιέγραψε το κόμμα του ως έναν «ισχυρό, αξιόπιστο αντίπαλο» της ΝΔ, αφήνοντας έμμεσες αιχμές για την ηγεσία της Κουμουνδούρου: «Αυτό δεν θα επιτευχθεί με σόου. Αυτό θα επιτευχθεί με αγώνα καθημερινό, με πολιτικό πρόγραμμα συγκροτημένο, με θέσεις μέσα στη Βουλή και έξω από αυτήν». Και αυτή είναι μια πρώτη ένδειξη της πασοκικής απάντησης στα συριζαϊκά ανοίγματα για συμπόρευση, η οποία αποτυπώνει και την στάση της Χαριλάου Τρικούπη στην παράλληλη μάχη που διεξάγεται στα κεντροαριστερά του πολιτικού φάσματος.

Δεύτερη δύναμη στους δήμους

Δεν ήταν όμως μόνο ο Δούκας: παρότι η Χαριλάου Τρικούπη δεν έδωσε επίσημες στηρίξεις σε επίπεδο δήμων, είδε πολλά στελέχη της παράταξης ή προσωπικότητες με δεσμούς στον προοδευτικό χώρο να «τελειώνουν» τις μάχες από την πρώτη Κυριακή. Ενδεικτικά, στην Αττική ο Κώστας Ασκούνης ξανακέρδισε την Καλλιθέα (με στήριξη και από τον ΣΥΡΙΖΑ), ο Χρήστος Αηδόνης κέρδισε την Παλλήνη (απέναντι στον επίσης «πράσινο» Θανάση Ζούτσο) και ο ανεξάρτητος συνδυασμός του Γιάννη Μώραλη τον Πειραιά -παράλληλα, προηγούνται στην κούρσα για τον δεύτερο γύρο η Μαρία Ανδρούτσου στον Αγιο Δημήτριο (στηρίζεται και από τον ΣΥΡΙΖΑ), ο Στάθης Ψυρρόπουλος στην Ηλιούπολη, ο Νίκος Ζενέτος στο Ιλιον, ο Λάμπρος Σκλαβούνος στο Αιγάλεω, ο Στέφανος Βλάχος στην Πετρούπολη και ο Νίκος Μπάμπαλος στο Ηράκλειο.

Στην περιφέρεια, υπήρξαν επίσης πρωτιές από την πρώτη Κυριακή -ο Παναγιώτης Χριστόφας στον δήμο Μυτιλήνης, ο Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης στον δήμο Βέροιας, ο Θεόδωρος Παπαδόπουλος στην Θέρμη, ο Σίμος Δανιηλίδης στον δήμο Νεάπολης-Συκεών, ο Νίκος Σταυρέλης στην Κόρινθο, ενώ στην Κρήτη εξελέγησαν από την πρώτη Κυριακή ο Παναγιώτης Σημανδηράκης (Χανιά), ο Γιώργος Μαρινάκης (Ρέθυμνο) και ο Βασίλης Κεγκέρογλου (Μίνωα-Πεδιάδας).

Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στην Θεσσαλονίκη, καθώς οι κεντροαριστεροί ψηφοφόροι βρέθηκαν μπροστά στην ιδιότυπη περίπτωση να βλέπουν πασοκογενείς υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους σε τρία ψηφοδέλτια: στου Κωνσταντίνου Ζέρβα (που στηριζόταν επισήμως από τη ΝΔ), στου Στέλιου Αγγελούδη και στου Σπύρου Πέγκα. Ενόψει του πρώτου γύρου, η Χαριλάου Τρικούπη δεν είχε ανακοινώσει επίσημη στήριξη: ο Αγγελούδης, που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, κατέβηκε ως ανεξάρτητος στον δήμο και ως τέτοιος θα τον διεκδικήσει από τον Ζέρβα την επόμενη Κυριακή -σε κάθε περίπτωση, λόγω της πολιτικής καταγωγής του, στο ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνουν τον Αγγελούδη στα «συν» αυτής της αναμέτρησης.

Το «πείραμα» των περιφερειών

Το εγχείρημα των περιφερειών ήταν ξεκάθαρα πιο δύσκολο, καθώς η κυριαρχία της ΝΔ το 2019 επιβεβαιώθηκε σε μεγάλο βαθμό και το 2023 -γι’ αυτό και στο ΠΑΣΟΚ είναι ικανοποιημένοι κρίνοντας την κομματική επίδοση στην κάθε περιοχή ανάλογα με την εκάστοτε δυναμική και υπενθυμίζοντας ότι στις περιπτώσεις συνεργασιών το «χρίσμα» είχε δοθεί πρώτα από την Χαριλάου Τρικούπη.

Σε όλες τις περιφέρειες που δεν έχουν «καθαρίσει» από την πρώτη Κυριακή, η μάχη διεξάγεται ανάμεσα σε έναν «αντάρτη» εκ ΝΔ και στον επίσημο υποψήφιο της κυβέρνησης. Μοναδική εξαίρεση είναι η ιδιότυπη περίπτωση της Θεσσαλίας (λόγω των επιπτώσεων της κακοκαιρίας στην περιοχή), στην οποία ο Κώστας Αγοραστός θα αναμετρηθεί με τον Δημήτρη Κουρέτα, ο οποίος στηρίζεται και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το ΠΑΣΟΚ -το 2006, ο Κουρέτας είχε διεκδικήσει την νομαρχία Λάρισας με την επίσημη στήριξη του Συνασπισμού, ενώ το 2016 διετέλεσε τομεάρχης Ερευνας του ΠΑΣΟΚ.

Από εκεί και πέρα, το ΠΑΣΟΚ χαίρεται με την προβλέψιμη νίκη του Σταύρου Αρναουτάκη στην Κρήτη, αλλά και με τα ποσοστά τριών προσώπων που στηρίχθηκαν και (παρότι οι περιφέρειες έγιναν γαλάζιες από την πρώτη Κυριακή) τερμάτισαν δεύτεροι: πρόκειται για δύο στελέχη της νεότερης γενιάς, τον Σπύρο Σκιαδαρέση (Δυτική Ελλάδα) και τον Νικηφόρο Παπανικόλα (Νότιο Αιγαίο), αλλά και για τον κομματικά έμπειρο Χρήστο Παπαστεργίου (Κεντρική Μακεδονία).

Ο Σταύρος Αρναουτάκης εκλέχθηκε ξανά Περιφερειάρχης Κρήτης.

Σε τρίτες θέσεις

Τρίτοι, μετά από δύο γαλάζιες υποψηφιότητες σε περιφέρειες που διεξάγεται ντέρμπι, κατετάγησαν η Γεωργία Ζεμπιλιάδου στην Δυτική Μακεδονία (στηριζόταν και από τον ΣΥΡΙΖΑ) και ο Δαμιανός Καγγελίδης στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, ενώ τρίτος πίσω από τους συνυποψηφίους του εκ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ήρθε ο Στέφανος Ζούμπας στην Ηπειρο σε μια κούρσα που έχει κριθεί. Κακή ήταν η επίδοση του Γιάννη Σγουρού στην Αττική, τον οποίο πέρασε εκτός των Χαρδαλιά-Ιωακειμίδη και ο συνδυασμός του Γιάννη Πρωτούλη από το ΚΚΕ.

Τέταρτη έκοψε το νήμα η Βάσω Χοχλάκα στο Βόρειο Αιγαίο (στηριζόταν και από τον ΣΥΡΙΖΑ), τέταρτος ο Δημήτρης Κουτσούλης στην Πελοπόννησο πίσω από Πτωχό, Τατούλη και τον Μανώλη Μάκαρη του ΣΥΡΙΖΑ. Την πέμπτη θέση πήρε η Μαρία Δρυ στα Ιόνια, ενώ έκτος ήρθε στην Στερεά Ελλάδα ο Λουκάς Αποστολίδης.

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024