Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: Ένα βήμα ακόμα πιο κοντά στην πρόληψη κατά του καρκίνου του πνεύμονα

Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: Ένα βήμα ακόμα πιο κοντά στην πρόληψη κατά του καρκίνου του πνεύμονα

Τέσσερις επιστημονικές εταιρείες μαζί με 55 εξειδικευμένους επιστήμονες υγείας στο πλαίσιο των δράσεων της κοινωνικής συμμαχίας «Ανάσα Ζωής» συνδημιούργησαν τις κατευθυντήριες οδηγίες Προσυμπτωματικού Ελέγχου του Καρκίνου του Πνεύμονα

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, δημιούργησε και δημοσιοποίησε τις κατευθυντήριες οδηγίες για τον Προσυμπτωματικό Έλεγχο του Καρκίνου του Πνεύμονα (ΠΕΚΠ) έχοντας στο πλευρό της επαγγελματίες και φορείς υγείας, εκπληρώνοντας μία από τις βασικές δεσμεύσεις της Χάρτας της κοινωνικής πρωτοβουλίας «Ανάσα Ζωής», που υλοποιεί η ΕΠΕ, με την υποστήριξη της Johnson & Johnson από το 2020. Η Χάρτα αποτελεί το έγγραφο ηθικής δέσμευσης που δημιουργήθηκε με σκοπό την ενεργή εμπλοκή θεσμικών φορέων και την άμεση εφαρμογή ενός οργανωμένου εθνικού προγράμματος πρόληψης, που φαίνεται να αρχίζει να διαμορφώνεται με τη δημιουργία των οδηγιών αυτών.

Διαμορφώνοντας μια νέα κουλτούρα πρόληψης

Οι κατευθυντήριες οδηγίες διαμορφώθηκαν από τη διεπιστημονική συνεργασία τριών επιστημονικών εταιριών (Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Χειρουργών Θώρακος, Καρδιάς, Αγγείων), με την υποστήριξη της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας και με την ενεργό συμμετοχή 55 εξειδικευμένων επιστημόνων υγείας. Στόχος είναι οι επαγγελματίες υγείας σε όλα τα επίπεδα παροχής φροντίδας να ενημερωθούν και να εκπαιδευτούν καταλλήλως ώστε να αναγνωρίζουν, να παραπέμπουν και να ενημερώνουν άτομα υψηλού κινδύνου εγκαίρως για τον προσυμπτωματικό έλεγχο και τα οφέλη του.

Ο ρόλος της Πολιτείας

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία με τη δημιουργία και τη δημοσιοποίηση των κατευθυντηρίων οδηγιών για τον Προσυμπτωματικό Έλεγχο του Καρκίνου του Πνεύμονα, καλεί την Πολιτεία να συμβάλλει στην εφαρμογή του, διαμορφώνοντας ένα οργανωμένο θεσμικό πλαίσιο, στοχεύοντας σε μια νέα κουλτούρα πρόληψης κατά του καρκίνου του πνεύμονα με τη σταδιακή διεύρυνση της δυνατότητας πρόσβασης συμμετοχής πολιτών στο πρόγραμμα ΠΕΚΠ και μακροπρόθεσμα, με τη δωρεάν παροχή της εξέτασης.

Τα οφέλη του Προσυμπτωματικού Ελέγχου του Καρκίνου του Πνεύμονα

Εκτιμάται, πως με την εφαρμογή του ΠΕΚΠ και ειδικότερα της Αξονικής Τομογραφίας Θώρακος Χαμηλής Δόσης Ακτινοβολίας, ενισχύεται η πρώιμη διάγνωση ασθενών του καρκίνου του πνεύμονα όταν βρίσκεται σε αρχικό στάδιο όπου υπάρχουν περισσότερες θεραπευτικές επιλογές και τα ποσοστά επιβίωσης είναι μεγαλύτερα, ακόμα και έως 20%.

Έτσι, αναμένεται να μειωθεί το συνολικό κοινωνικο-οικονομικό κόστος για τον ασθενή και την οικογένειά του  αλλά και συνολικά για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Παράλληλα, η διακοπή του καπνίσματος, με την κατάλληλη βοήθεια του γιατρού ή του φαρμακοποιού, προσφέρει άμεσα και μακροπρόθεσμα οφέλη στην υγεία όπως για παράδειγμα ότι σε 1 έτος, ο κίνδυνος καρδιαγγειακού επεισοδίου μειώνεται στο μισό ενώ ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα μειώνεται στο μισό, 10 χρόνια μετά τη διακοπή.

Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν στον Προσυμπτωματικό Έλεγχο

Με βάση τα ελληνικά δεδομένα, έχουν προσδιοριστεί οι υποψήφιοι συμμετοχής στον ΠΕΚΠ, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο μπορούν να συμμετέχουν στην εξέταση. Συγκεκριμένα, άτομα υψηλού κινδύνου ηλικίας 50-80 ετών, νυν ή πρώην καπνιστές που έχουν διακόψει το κάπνισμα εντός δεκαπενταετίας αλλά και άτομα που κάπνιζαν ή συνεχίζουν να καπνίζουν 1 πακέτο τσιγάρα για περισσότερο από 20 έτη, συνιστάται να προχωρούν στον έλεγχο.

Περισσότερα για την κοινωνική πρωτοβουλία «Ανάσα Ζωής» εδώ.

Sports in

Ολοταχώς για sold-out η Φιορεντίνα στον τελικό του Conference League

Τα πέντε χιλιάδες εισιτήρια για τον τελικό του Conference League, έχουν ήδη εξασφαλίσει οι φίλαθλοι της Φιορεντίνα και πάνε φουλ για sold out.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024