Κυριακή 12 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση

Ισραήλ: Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να καταβάλει «διπλωματικές προσπάθειες για να αποφευχθεί μια ευρύτερη ανάφλεξη», ενώ συγκαλείται και το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Μια έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και για το Παλαιστινιακό ζήτημα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, μετά την κλιμάκωση συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ανακοίνωσαν το απόγευμα της Κυριακής τα Ηνωμένα Έθνη.

Η Βραζιλία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του ΣΑ αυτό τον μήνα είχε νωρίτερα γνωστοποιήσει ότι θα ζητήσει μια έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου.

Επίσης, επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή της για λύση δύο κρατών, με την Παλαιστίνη και το Ισραήλ να υπάρχουν ταυτόχρονα μετά από αμοιβαία συμφωνία και διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα.

«Το κράτος του Ισραήλ θα προστατέψει με οποιονδήποτε τρόπο τους πολίτες και την εθνική του κυριαρχία»

Στιγμιότυπο από το πυραυλικό χτύπημα στον «Πύργο της Παλαιστίνης» στη Γάζα

«Η βραζιλιάνικη κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι δεν υπάρχει δικαιολογία για την προσφυγή στη βία, ιδιαίτερα εναντίον πολιτών και ενθαρρύνει όλα τα μέρη να εξασκήσουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να αποτραπεί η κλιμάκωση της κατάστασης», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας και προσθέτει: «η απλή διαχείριση της κατάστασης δεν είναι μία βιώσιμη εναλλακτική λύση για το Παλαιστινιακό ζήτημα και η συνέχιση των ειρηνευτικών συνομιλιών είναι επείγουσα».

Από την πλευρά του το Ισραήλ ανέφερε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε το Σάββατο ότι η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς «έχει τη μοναδική υποστεί τις συνέπειες της επίθεσης της στη χώρα».

«Το κράτος του Ισραήλ θα προστατέψει με οποιονδήποτε τρόπο τους πολίτες και την εθνική του κυριαρχία από τις εν εξελίξει τρομοκρατικές επιθέσεις που ξεκίνησαν από τη Λωρίδα της Γάζας και πραγματοποιήθηκαν από τη Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις», έγραψε ο πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ σε επιστολή που έστειλε στα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας σύμφωνα με το Reuters.

Γκουτέρες: «Διπλωματικές προσπάθειες για να αποφευχθεί μια ευρύτερη ανάφλεξη»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να καταβάλει «διπλωματικές προσπάθειες για να αποφευχθεί μια ευρύτερη ανάφλεξη» μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Ο Γκουτέρες «καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση που εξαπέλυσε σήμερα το πρωί η Χαμάς σε ισραηλινές πόλεις κοντά στη Λωρίδα της Γάζας και στο κεντρικό Ισραήλ» και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ εκφράζει τη «βαθύτατη ανησυχία του για τον άμαχο πληθυσμό και καλεί για τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέξωσε ο εκπρόσωπος του Γκουτέρες.

Sports in

LIVE: Μαρία Σάκκαρη – Ανχελίνα Καλίνινα

LIVE: Μαρία Σάκκαρη – Ανχελίνα Καλίνινα. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Μαρία Σάκκαρη – Ανχελίνα Καλίνινα για τη φάση των «32» του ATP Masters 1000 της Ρώμης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 12 Μαϊου 2024