Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ιράν: Σε κώμα 16χρονη - Καταγγελίες για ξυλοδαρμό από την «αστυνομία ηθικής»

Ιράν: Σε κώμα 16χρονη – Καταγγελίες για ξυλοδαρμό από την «αστυνομία ηθικής»

Το περιστατικό λαμβάνει χώρα μόλις έναν χρόνο από τον θάνατο της Μάχσα Αμίνι.

Άγριο ξυλοδαρμό, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε κώμα, υπέστη 16χρονη κοπέλα στην Τεχεράνη από την «αστυνομία ηθικής» του Ιράν, όπως καταγγέλλει ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προκαλώντας νέο κύμα οργής στη χώρα, μόλις ένα χρόνο μετά τη δολοφονία της Μάχσα Αμίνι.

Πλάνα που ήρθαν στο «φως» δείχνουν την κοπέλα να την κρατούν στα χέρια τους κορίτσια και να την μεταφέρουν από το βαγόνι του τρένου, στο οποίο βρισκόταν, στην αποβάθρα, ενώ έχει χάσει τις αισθήσεις της.

Σύμφωνα με την Hengaw, μια οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Armita Garawand υπέστη «σκληρή σωματική επίθεση» από την «αστυνομία ηθικής» επειδή δεν συμμορφώθηκε με τους εθνικούς κανόνες για το χιτζάμπ.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, που δημοσίευσαν το βίντεο, ισχυρίστηκαν ότι το κορίτσι είχε λιποθυμήσει λόγω πτώσης της αρτηριακής πίεσης, με αποτέλεσμα να χτυπήσει στο πλάι του βαγονιού.

Στο πλάνα που δημοσιεύτηκε δεν φαίνεται τι συνέβη μέσα στο τρένο, παρά μόνο η κοπέλα να περπατάει και μετά να την κρατούν οι φίλοι της.

Το βίντεο χαμηλής ποιότητας δεν δείχνει ξεκάθαρα τι είδους κάλυμμα κεφαλής φορούσε, αν υπήρχε.

Το επίσημο κυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Fars δημοσίευσε συνέντευξη με τους γονείς του κοριτσιού, στην οποία λένε ότι δεν δέχθηκε επίθεση. Ο πατέρας καταγράφεται να λέει: «Έχουμε ελέγξει όλα τα βίντεο και μας έχει αποδειχθεί ότι αυτό το περιστατικό ήταν ατύχημα».

«Ζητάμε από τους ανθρώπους να προσευχηθούν για την ανάρρωση του παιδιού μας», πρόσθεσε.

Οι ιρανικές αρχές έχουν δημοσιεύσει αναγκαστικές συνεντεύξεις με μέλη της οικογένειας στο παρελθόν, οδηγώντας σε κατηγορίες στο διαδίκτυο ότι οι γονείς εξαναγκάστηκαν να μιλήσουν.

Ένας δημοσιογράφος της εφημερίδας Shargh που προσπαθούσε να καλύψει την ιστορία πηγαίνοντας στο νοσοκομείο, προσήχθη. Έκτοτε η πρόσβαση στο νοσοκομείο έχει περιοριστεί από την αστυνομία, σύμφωνα με τον Guardian.

Μνήμες από τον θάνατο της Μάχσα Αμίνι

Το περιστατικό, και οι αντικρουόμενες εξηγήσεις, έχουν παραλληλιστεί με τα γεγονότα που προηγήθηκαν του θανάτου της Κούρδισας, της Μάχσα Αμίνι, η οποία είχε συλληφθεί επειδή δεν συμμορφωνόταν με τους κανόνες χιτζάμπ.

Οι αρχές επέμειναν ότι η Μάχσα Αμίνι υπέφερε από μια νευρολογική διαταραχή που την οδήγησε να καταρρεύσει μέσα σε ένα αστυνομικό τμήμα. Η οικογένειά της δεν αποδέχτηκε ποτέ την εξήγηση για τον μετέπειτα θάνατό της σε κώμα και είπε ότι τους είχε στερηθεί το δικαίωμα να επιλέξουν τον γιατρό για τη διενέργεια νεκροψίας.

Από τότε, οι ιρανικές αρχές προσπαθούν να επιβάλουν εκ νέου την υποχρεωτική χιτζάμπ για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της θέσπισης νέας νομοθεσίας. Η αστυνομία συχνά περιπολούν σε σιδηροδρομικούς σταθμούς στην Τεχεράνη.

Από τον θάνατο του Αμίνι, το επίπεδο της κρατικής λογοκρισίας έχει αυξηθεί και δύο από τους δημοσιογράφους που αναφέρθηκαν στον θάνατο της κοπέλας παραμένουν στη φυλακή, κατηγορούμενοι για συνεννόηση με εξωτερικές δυνάμεις.

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για το σπουδαίο παιχνίδι με την Άστον Βίλα (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για το εκτός έδρας παιχνίδι με την Άστον Βίλα για τα ημιτελικά του Europa Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024