Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μάχσα Αμίνι: Ένας χρόνος από τη δολοφονία της - Όργιο καταστολής, συλλήψεις και τραυματισμοί

Μάχσα Αμίνι: Ένας χρόνος από τη δολοφονία της – Όργιο καταστολής, συλλήψεις και τραυματισμοί

Οι ιρανικές Αρχές εμπόδισα την οικογένεια της Μάχσα Αμινί να τιμήσει την επέτειο από τον θάνατό της

Οι αρχές στο Ιράν συνέλαβαν τον πατέρα της Μάχσα Αμινί και εμπόδισαν την οικογένειά της να πραγματοποιήσει αγρυπνία για τον ένα χρόνο από τον θάνατό της, ανέφεραν οργανώσεις για τα δικαιώματα, ενώ μεγαλειώδεις διαδηλώσεις έγιναν σε όλη τη χώρα.

Ο Amjad Amini συνελήφθη νωρίς το Σάββατο καθώς έφευγε από το σπίτι της οικογένειας στο Saqez στο δυτικό Ιράν και αφέθηκε ελεύθερος μετά την προειδοποίηση να μην κάνει μνημόσυνο στον τάφο της κόρης του, σύμφωνα με το Δίκτυο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κουρδιστάν (KHRN) και την Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ιράν (IHR).

Μαζικές διαδηλώσεις σημειώθηκαν σε όλη τη χώρα για τον θάνατο της Μάχσα Αμινί

Ωστόσο, ένα δημοσίευμα του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων IRNA διέψευσε ότι ο Amjad Amini είχε συλληφθεί. Το πρακτορείο αργότερα ανέφερε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας απέτρεψαν μια απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Ένας χρόνος από τη δολοφονία της Μάχσα Αμινί

Ο θάνατος της Mahsa Amini, μιας 22χρονης Κουρδίδας που συνελήφθη από την ιρανική αστυνομία ηθικής πέρυσι για φερόμενη παραβίαση των υποχρεωτικών «ενδυματολογικών κανόνων», οδήγησε σε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχει δει ποτέ το Ιράν και προκάλεσε διεθνή καταδίκη.

Συλλήψεις, δολοφονίες, εκτελέσεις

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 71 ανήλικοι, σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις, ενώ εκατοντάδες τραυματίστηκαν και χιλιάδες συνελήφθησαν.

Το Ιράν πραγματοποίησε επτά εκτελέσεις που συνδέονται με τις ταραχές.

Καθώς έπεσε το βράδυ του Σαββάτου, μια ισχυρή παρουσία ασφαλείας στις κύριες πόλεις του Ιράν και στις κυρίως κουρδικές περιοχές φάνηκε να απέτρεψε μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, αλλά οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφεραν σποραδικές συγκρούσεις σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Ένας από τους πιο υψηλού προφίλ κρατούμενους του Ιράν, η βραβευμένη ακτιβίστρια για τα δικαιώματα Narges Mohammadi και τρεις άλλες γυναίκες κρατούμενες έκαψαν τις μαντίλες τους στην αυλή της φυλακής Evin της Τεχεράνης για να τιμήσουν την επέτειο, σύμφωνα με μια ανάρτηση στο Instagram της Mohammadi.

Έξω από την Τεχεράνη, στη γυναικεία φυλακή Qaarchak, οργανώσεις για τα δικαιώματα δήλωσαν ότι πυρκαγιά ξέσπασε όταν οι δυνάμεις ασφαλείας κατέπνιξαν μια διαδήλωση κρατουμένων. Το Δίκτυο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κουρδιστάν είπε ότι οι ειδικές δυνάμεις ξυλοκόπησαν γυναίκες στη φυλακή και έριξαν σφαίρες σφαιριδίων. Το IRNA ανέφερε ότι πυρκαγιά έπληξε τον θάλαμο γυναικών στο Καρτσάκ αφού κατάδικοι που περίμεναν την εκτέλεση έβαλαν φωτιά στα ρούχα τους. Ανέφερε ότι η φωτιά κατασβέστηκε και δεν υπήρξαν θύματα.

Γυναίκες όλων των ηλικιών κατέβηκαν στους δρόμους συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις

Στην κουρδική πόλη Μαχαμπάντ, η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hengaw είπε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ, τραυματίζοντας τουλάχιστον ένα άτομο. Ανέφερε επίσης ότι αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν στην πόλη Κερμανσάχ, αλλά δεν υπήρξε επίσημη επιβεβαίωση για κανένα από τα δύο περιστατικά.

Τον πυροβόλησαν στο κεφάλι

Στην πατρίδα του Αμίνι, το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars ανέφερε ότι η αστυνομία χρησιμοποιώντας όπλο πέλετ τραυμάτισε σοβαρά έναν άνδρα που «αγνόησε μια προειδοποίηση». Ανέφερε ότι ο άνδρας βρισκόταν σε θάλαμο εντατικής θεραπείας αφού υποβλήθηκε σε εγχείρηση, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Hengaw αναγνώρισε τον άνδρα ως τον Fardin Jafari και είπε ότι είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι κοντά στο νεκροταφείο όπου είναι θαμμένος ο Amini.

Σε έκθεσή της τον περασμένο μήνα, η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι οι ιρανικές αρχές «υποβάλλουν τις οικογένειες των θυμάτων σε αυθαίρετη σύλληψη και κράτηση, επιβάλλοντας σκληρούς περιορισμούς στις ειρηνικές συγκεντρώσεις σε χώρους τάφων και καταστρέφοντας τις ταφόπλακες των θυμάτων».

Πολλοί δημοσιογράφοι , δικηγόροι, ακτιβιστές, φοιτητές, ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες, δημόσια πρόσωπα και μέλη εθνικών μειονοτήτων που κατηγορούνται για σχέσεις με το κύμα διαμαρτυρίας, καθώς και συγγενείς διαδηλωτών που σκοτώθηκαν στις ταραχές, έχουν συλληφθεί, κληθεί, απειληθεί ή απολυθεί από τις θέσεις εργασίας τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με ιρανικές και δυτικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024