Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Βίντεο με ανεμοστρόβιλο στον Άρη μετέδωσε το ρομπότ Perseverance της NASA

Βίντεο με ανεμοστρόβιλο στον Άρη μετέδωσε το ρομπότ Perseverance της NASA

Ο «αμμοστρόβιλος» που εμφανίστηκε στο χείλος του Κρατήρα Τζέζερο είχε πλάτος 60 μέτρων και ύψος δύο χιλιομέτρων.

To εξάτροχο ρομπότ Perseverance που αναζητά ίχνη ζωής στον Άρη κατέγραψε έναν ανεμοστρόβιλο να σηκώνει σκόνη σε ύψος δύο χιλιομέτρων.

Ο ανεμοστρόβιλος, ή «αμμοστρόβιλος», απαθανατίστηκε στις 30 Αυγούστου στο χείλος του Κρατήρα Τζέζερο, ο οποίος εκτιμάται ότι φιλοξενούσε μια λίμνη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, όταν ο Άρης δεν είχε χάσει ακόμα το νερό του.

Δεδομένου ότι η αρειανή ατμόσφαιρα είναι 100 φορές πιο αραιή από τη γήινη, οι ανεμοστρόβιλοι στον Άρη δεν θα μπορούσαν να σηκώσουν μεγάλα αντικείμενα στον αέρα.

Είναι  όμως ένας από τους μηχανισμούς που μεταφέρουν και ανακατανέμουν τη σκόνη στον Άρη και η μελέτη τους θα μπορούσε να προσφέρει νέα στοιχεία για την κατανόηση της ατμόσφαιρας και τη βελτίωση των κλιματικών μοντέλων, αναφέρει η NASA σε ανακοίνωσή της.

Όπως συμβαίνει και στη Γη, οι ανεμοστρόβιλοι του Άρη εμφανίζοται όταν ανοδικά ρεύματα θερμού αέρα συναντούν καθοδικά ψυχρά ρεύματα. Το φαινόμενο είναι συχνότερο την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Μέχρι σήμερα τα ρομπότ της NASA έχουν καταγράψει δεκάδες τέτοιους ανεμοστρόβιλους. Το 2021, μάλιστα, το Perseverance κατάφερε να ηχογραφήσει το φαινόμενο.

NASA/JPL-Caltech

Το gif της NASA, στο οποίο ταχύτητα έχει αυξηθεί κατά 20 φορές, αποτελείται από 21 επιμέρους καρέ που λαμβάνονταν ανά τέσσερα δευτερόλεπτα με την κάμερα πλοήγησης του Perseverance.  Οι εικόνες είναι ασπρόμαυρες για να μειωθεί ο όγκος των δεδομένων που μεταδίδονται στη Γη.

Η NASA εκτιμά ότι ο αμμοστρόβιλος βρισκόταν περίπου 4 χιλιόμετρα μακριά από το ρομπότ και κινούταν προς τα δυτικά με ταχύτητα 19 χιλιομέτρων την ώρα. Η βάση του εκτιμάται ότι είχε πλάτος 60 μέτρα.

Η κάμερα κατέγραψε μόνο το κατώτερο τμήμα του στρόβιλου, ύψους περίπου 120 μέτρων, όμως οι επιστήμονες της NASA υπολόγισαν έμμεσα και το ύψος του.

«Δεν διακρίνουμε την κορυφή του αμμοστρόβιλου, όμως η σκιά του είναι ενδεικτική του ύψους του» εξήγησε ο Μαρμ Λέμον, μέλος της επιστημονικής ομάδας της αποστολής. «Η σκιά του υποδεικνύει ότι έχει ύψος περίπου 2 χιλιομέτρων.

Το Perseverance προσεδαφίστηκε στη λεκάνη του Κρατήρα Τζέζερο τον Φεβρουάριο του 2020 για να αναζητήσει ενδείξεις αρχαίας μικροβιακής ζωής.

Συλλέγει επίσης γεωλογικά δείγματα τα οποία θα μεταφερθούν στη Γη με επόμενη αποστολή, η οποία σχεδιάζεται για τα τέλη της δεκαετίας.

Sports in

Ξεκάθαρο μήνυμα του Μεντιλίμπαρ στους παίκτες: «Δεν θέλω ούτε λέξη για τελικό»

Ο προπονητής του Ολυμπιακού μίλησε στους παίκτες του, θέλοντας να βάλει τέλος στους πανηγυρισμούς, ενόψει της δύσκολης ρεβάνς με την Βίλα στο Καραϊσκάκη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024