Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυστραλία: Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών με μεγάλες πυρκαγιές να καίνε στα νότια της ηπείρου

Αυστραλία: Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών με μεγάλες πυρκαγιές να καίνε στα νότια της ηπείρου

Οι ειδικοί φοβούνται πως θα υπάρξουν πλημμυρικά φαινόμενα καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένονται ισχυρές βροχοπτώσεις

Το Σίδνεϊ καλωσόρισε τον Οκτώβριο με τις υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί ποτέ καθώς μεγάλες πυρκαγιές απειλούν πόλεις στην ανατολική Βικτώρια, ενώ προειδοποιήσεις για κίνδυνο φωτιάς έχουν εκδοθεί σε ολόκληρη τη Νέα Νότια Ουαλία.

Σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Μετεωρολογίας, η χώρα είχε σημειώσει ρεκόρ ζέστης ξανά τον Οκτώβρη, με 33,1 βαθμούς Κελσίου, το 1961 και το 2009.

Ωστόσο, ο σταθμός κατέγραψε εχθές 35,6 βαθμούς Κελσίου, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ. Ο υδράργυρος του αεροδρομίου του Σίδνεϊ έφτασε τους 36,9 βαθμούς Κελσίου.

Πάνω από 5.000 στρέμματα εκτιμάται πως έχουν καταστραφεί μέχρι στιγμής

35,6 βαθμούς Κελσίου έφτασε ο υδράργυρος χθες, Κυριακή 1 Οκτωβρίου

Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί για όλο τον Οκτώβριο στο Σίδνεϊ ήταν 38,2 βαθμοί Κελσίου, που καταγράφηκε στις 13 Οκτωβρίου 2004.

Χιλιάδες εκκενώσεις

Η καταιγιστική ζέστη ήρθε καθώς οι μαινόμενες πυρκαγιές στην ανατολική Βικτώρια ανάγκασαν τις αρχές να εκδώσουν προειδοποιήσεις εκκένωσης για τους κατοίκους κοντά στο Briagolong στο Gippsland.

Μια πυρκαγιά έκαιγε ανεξέλεγκτη το απόγευμα της Κυριακής βόρεια της πόλης Maffra, με κατεύθυνση βορειοανατολική.


Σύμφωνα με τον Guardian, οι κάτοικοι στο Briagolong, Culloden, Moornapa, Stockdale και τα περίχωρα κλήθηκαν να φύγουν αμέσως μέχρι τις 6 το απόγευμα. Το βράδυ της Κυριακής, η ειδοποίηση έκτακτης ανάγκης αντικαταστάθηκε από ένα μήνυμα «προσέξτε και ενεργήστε» που έλεγε στους κατοίκους να «προετοιμαστούν για άμεση εκκένωση».

Φόβος για πλημμυρικά φαινόμενα

Ο Τζέισον Χέφερναν, επικεφαλής της Πυροσβεστικής Αρχής της Χώρας, δήλωσε ότι ένα σπίτι χάθηκε στην περιοχή Briagolong. «Προβλέπω ότι δεν θα δούμε τη φωτιά  να περιορίζεται μέχρι κάποια στιγμή αύριο ή τις επόμενες δύο ημέρες» δήλωσε χθες, Κυριακή ο ίδιος. «Είναι αρκετά μεγάλη τώρα – υπολογίζουμε περίπου 5.000 στρέμματα» συμπλήρωσε.

Ανέφερε επίσης πως είχαν μεταφέρει με ασφάλεια έναν «σημαντικό αριθμό» κατασκηνωτών στο Crooked River.


Οι Αρχές εκτιμούν πως η επικείμενη πτώση της θερμοκρασίας αύριο και οι αναμενόμενες ισχυρές βροχοπτώσεις στη διάρκεια της νύχτας θα βοηθήσουν μεν στην κατάσβεση αλλά ενέχεται αυξημένος κίνδυνος πλημμυρών.

Η Αυστραλία ήδη από τα τέλη Σεπτεμβρίου, πρώτος μήνας της άνοιξης, είναι αντιμέτωπη με αυξημένες θερμοκρασίες για την εποχή, με τον Αύγουστο να είναι ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ενώ το ίδιο αναμένεται και για τον Οκτώβριο.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΒΟΜ) κήρυξε επίσημα μόλις πριν λίγες ημέρες την έναρξη της εκδήλωσης του φαινομένου Ελ Νίνιο το οποίο σε συνδυασμό με άλλες ενδείξεις κλιματικής  αναστάτωσης απειλεί την Αυστραλία, όπως εκτιμούν και προειδοποιούν πολλοί ειδικοί ενέχει ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο καταστροφικών πυρκαγιών αλλά εξίσου και πλημμυρικών φαινομένων από επακόλουθες θυελλώδεις βροχοπτώσεις, συνέπεια των αναμενόμενων καυσώνων.

 

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024