Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΛΟΑΤΚΙ+: Οι «θεραπείες μετατροπής» στη Ρωσία και οι βασανιστικές μέθοδοι

ΛΟΑΤΚΙ+: Οι «θεραπείες μετατροπής» στη Ρωσία και οι βασανιστικές μέθοδοι

Η τρανς γυναίκα υπέστη επίσης «εκπαίδευση ανδρισμού», που περιελάμβανε κατασκευές και κοπή ξύλων.

Πριν το coming out της, η Ada Blakewell εμπνεύστηκε από ιστορίες τρανς ατόμων που είχαν μοιραστεί την αλήθεια τους με τους γονείς τους και τη δέχτηκαν για αυτό που είναι.

Οι δικοί της «βαθιά θρησκευόμενοι» γονείς είναι μέλη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ωστόσο, και το coming out σε αυτούς δεν πήγε όπως θα ήθελε η ίδια.

«Μου είπαν ότι [το να είσαι τρανς] είναι δηλητήριο του διαβόλου, ότι η δυτική κουλτούρα έχει δηλητηριάσει τον εγκέφαλό μου», λέει η Ada.

Αφού μετακόμισε από το σπίτι της οικογένειας το 2018, επέστρεψε για να την επισκεφθεί ένα χρόνο αργότερα. Η μητέρα της, όπως είπαν στην Άντα, χρειαζόταν εγχείρηση καρδιάς και ήθελε να πάει μαζί της στο νοσοκομείο.

Ωστόσο, όλα αυτά ήταν ένα τέχνασμα.

«Ήταν σαν θέατρο και εγώ ήμουν ο θεατής», λέει η Ada, στο PinkNews.

«Καθώς πηγαίναμε στο καρδιολογικό κέντρο, αφήσαμε ξαφνικά τον κεντρικό δρόμο και προχωρήσαμε σε κάποια αγροτικά μονοπάτια, χωμάτινα και χαλίκι.

»Ξαφνικά, απλά σταματήσαμε. Η μητέρα μου άφησε το αυτοκίνητο. Τότε ήρθε ένας πραγματικά τεράστιος άντρας – που έμοιαζε με ληστή από τη ρωσική δεκαετία του ’90 – και είπε: ‘Λοιπόν, τώρα πρέπει να πληρώσετε για όλα τα που****κια σας’».

Την ανάγκαζαν να προσευχηθεί

Το κέντρο στο οποίο οδηγήθηκε η Ada δεν ήταν αποκλειστικά για ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Φιλοξενούσε επίσης όσους πάλευαν με εθισμούς στα ναρκωτικά και το αλκοόλ, καθώς και με προβλήματα ψυχικής υγείας.

«Μια φορά, με ανάγκασαν να ευνουχίσω ένα γουρούνι»

Ενώ βρισκόταν εκεί, την έβριζαν με μίσος και την ανάγκαζαν να προσευχηθεί.

«Ήταν σαν μια ημι-θρησκευτική κατασκήνωση όπου έπρεπε να δώσουμε τη θέλησή μας στον Θεό και να προσευχηθούμε ότι θα μας βοηθούσε να θεραπεύσουμε τις ανίατες ασθένειές μας», λέει η Ada.

Η «εκπαίδευση ανδρισμού»

Υπέστη επίσης «εκπαίδευση ανδρισμού», που περιελάμβανε κατασκευές και κοπή ξύλων.

«Έκαναν αρκετά περίεργα πράγματα», συνεχίζει η Ada.

«Μια φορά, με ανάγκασαν να ευνουχίσω ένα γουρούνι «επειδή ήθελα να αλλάξω το φύλο μου»».

«Στην πραγματικότητα δεν μπόρεσα να το τελειώσω γιατί έπαθα σοβαρή κρίση πανικού», περιγράφει.

Ως αποτέλεσμα, η Ada έμεινε με διαταραχή μετατραυματικού στρες.

Από τότε που έφυγε από το «κέντρο μετατροπής», μπόρεσε να βρει ανθρώπους που την αγαπούν και την αποδέχονται. Λατρεύει τις queer τηλεοπτικές σειρές όπως το Heartstopper ενώ αγαπάει την κατάσταση του να είσαι πολυγαμική.

Όμως, η σκληρά κερδισμένη αισιόδοξη ματιά της μετριάζεται από την «αναμονή μιας επερχόμενης καταστροφής που [δεν] μπορεί να σταματήσει» – η οποία πιστεύει ότι θα οδηγήσει σε τρομακτικά αποτελέσματα για τη ρωσική ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Οι επιζώντες σπάνια αισθάνονται άνετα ή ασφαλείς να μιλήσουν για τις δυσάρεστες εμπειρίες τους

Ακτιβιστές έχουν προειδοποιήσει ότι στη Ρωσία λειτουργεί ένας αριθμός κλινικών, οι οποίες ισχυρίζονται ότι μπορούν να αλλάξουν την ταυτότητα φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό ενός ατόμου με τη χρήση φαρμάκων, ύπνωσης, εργοθεραπείας, χειρουργικής επέμβασης, «διορθωτικού βιασμού» και βασανιστηρίων με ηλεκτροσόκ.

Και είναι αδύνατο να γνωρίζουμε τον πραγματικό αριθμό των Ρώσων που έχουν υποβληθεί σε «θεραπεία μετατροπής», επειδή οι επιζώντες σπάνια αισθάνονται άνετα ή ασφαλείς να μιλήσουν για τις δυσάρεστες εμπειρίες τους.

«Για να είμαι ειλικρινής, δεν είναι πολλοί άνθρωποι που έχουν υποβληθεί σε δήθεν θεραπεία μετατροπής και είναι σε θέση να μιλήσουν», λέει η Anna-Maria Tesfaye, συνιδρύτρια του Queer Svit, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που βοηθά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και άλλους που έχουν πληγεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Το πρόβλημα είναι ότι συνήθως όταν κάποιος βάζει κάποιον σε »θεραπεία μετατροπής» στη Ρωσία, αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει και πολλοί από αυτούς χάνουν το μυαλό τους επειδή τους χορηγούνται ναρκωτικά για χρόνια».

Sports in

Η «Άντζελα» σώζει γυναίκες που απειλούνται ή κινδυνεύουν - Αυτή είναι η κωδική φράση που εκπέμπει «SOS»

Όποια γυναίκα αισθανθεί ότι κινδυνεύει σε νυχτερινή έξοδο, μπορεί να ζητήσει προστασία με μία κωδική φράση από το προσωπικό του μαγαζιού - Πώς ξεκίνησε η καμπάνια

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024