Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
To Βρετανικό Μουσείο και η «σκανδαλώδης» χείρα βοηθείας

To Βρετανικό Μουσείο και η «σκανδαλώδης» χείρα βοηθείας

Το Βρετανικό Μουσείο σημειώνει απώλειες 2.000 αντικειμένων, μεταξύ των οποίων βρίσκονται ελληνικά και ρωμαϊκά κοσμήματα και καλεί σε βοήθεια.

Το μουσείο ανακοίνωσε, πρόσφατα, ότι έχει ανοίξει μια ειδική τηλεφωνική γραμμή για οποιονδήποτε «φοβάται» ότι «μπορεί να έχει στην κατοχή του» τα αντικείμενα που λείπουν.

Η ανακοίνωση έρχεται έπειτα από τη δήλωση του πρόεδρου του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, στην οποία αποκάλυψε τον τιτάνιο αριθμό κλοπιμαίων. Το μουσείο ανακάλυψε τις κλοπές, όταν αντιλήφθηκε ότι κάποια αντικείμενα που υποτίθεται ότι ανήκουν στις συλλογές του, βρίσκονταν προς πώληση στο Διαδίκτυο.

«Ευελπιστούμε να υπάρχουν έντιμοι άνθρωποι που θα επιστρέψουν τα κλεμμένα αντικείμενα», είπε στο BBC Radio 4 τον περασμένο μήνα. «Άλλοι μπορεί και όχι».

Ωστόσο, φωτογραφίες παρόμοιων αντικειμένων έχουν κοινοποιηθεί μέσω της ιστοσελίδας του μουσείου, ώστε να ταυτοποιηθουν.

Το Βρετανικό Μουσείο αποκάλυψε έκτοτε ότι 60 αντικείμενα έχουν ήδη επιστραφεί, ενώ άλλα 300 έχουν ταυτοποιηθεί και πρόκειται να παραδοθούν άμεσα.

Πλήρης απογραφή των αντικειμένων που λείπουν

Στην πρόσφατη δήλωσή του, το μουσείο είπε ότι η «συντριπτική πλειοψηφία» των εκθεμάτων που λείπουν είναι ελληνικά και ρωμαϊκά πετράδια και κοσμήματα. Πρόσθεσε ότι συνεργάζεται με μια διεθνή ομάδα ειδικών για την ανάκτηση των υπολοίπων αντικειμένων.

Τα αντικείμενα έχουν τοποθετηθεί στο Μητρώο Απώλειας Τέχνης, μια διεθνή βάση δεδομένων κλεμμένων έργων τέχνης, αλλά δεν έχουν αποκαλυφθεί πιο συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τα κλεμμένα αντικείμενα. Ωστόσο, φωτογραφίες παρόμοιων αντικειμένων έχουν κοινοποιηθεί μέσω της ιστοσελίδας του μουσείου, ώστε να ταυτοποιηθουν.

Ο Τζέιμς Ράτκλιφ, διευθυντής ανακτήσεων στο Μητρώο Απωλειών Τέχνης, υποστήριξε την απόφαση να μην δημοσιοποιηθεί η πλήρης απογραφή των αντικειμένων που λείπουν. Σε δήλωσή του είπε ότι το Βρετανικό Μουσείο έχει καταφέρει να «ισορροπήσει» με προσοχή την ανάγκη παροχής πληροφοριών στο κοινό και το γεγονός ότι η παροχή συγκεκριμένων λεπτομερειών μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους.

Photo: REUTERS/Toby Melville

«Ναι, το μουσείο έχει κάνει λάθη»

Οι κλοπές φαίνεται να χρονολογούνται τουλάχιστον από το 2021, όταν ένας Δανός έμπορος έργων τέχνης είπε ότι εντόπισε αντικείμενα που πίστευε ότι ήταν από τη συλλογή του μουσείου προς πώληση στο Διαδίκτυο.

Διευθυντής του μουσείου Hartwig Fischer έχει ήδη παραιτηθεί μετά το σκάνδαλο, ενώ ένας αγνώστων στοιχείων υπάλληλος απολύθηκε στο πλαίσιο της έρευνας του μουσείου.

Η έρευνα  της Αστυνομία του Λονδίνου για τα κλεμμένα αντικείμενα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το Βρετανικό Μουσείο, ιδρύθηκε το 1753 και φιλοξενεί αμέτρητα πολύτιμα αντικείμενα, όπως η πέτρα της Ροζέτα και τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Αρχικά υποστήριξε ότι διεξήγαγε ενδελεχή έρευνα για τα αντικείμενα που λείπουν.

Το Βρετανικό Μουσείο διορίζει νέο προσωρινό διευθυντή μετά το σκάνδαλο των κλοπών.

Ο διευθυντής του μουσείου Hartwig Fischer έχει ήδη παραιτηθεί μετά το σκάνδαλο, ενώ ένας αγνώστων στοιχείων υπάλληλος απολύθηκε στο πλαίσιο της έρευνας του μουσείου.

«Ναι, το μουσείο έχει κάνει λάθη», είπε ο Osborne, ο οποίος ήταν υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου μεταξύ 2010 και 2016, στο BBC Radio 4. «Ναι, ζητήσαμε συγγνώμη για τις αστοχίες μας. Αλλά καταβάλουμε προσπάθεια να καταπολεμήσουμε το χάος και να γίνουμε το βρετανικό μουσείο για το οποίο νομίζω ότι το έθνος και ο κόσμος μπορούν να είναι περήφανοι».

*Με πληροφορίες από CNN

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024