Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αποκλειστικό in: Έτσι θα είναι το μνημείο στο Μάτι προς τιμήν των θυμάτων της πυρκαγιάς του 2018

Αποκλειστικό in: Έτσι θα είναι το μνημείο στο Μάτι προς τιμήν των θυμάτων της πυρκαγιάς του 2018

Το in εξασφάλισε σε αποκλειστικότητα την μορφή που θα έχει το μνημείο προς τιμήν των θυμάτων της πυρκαγιάς του Ιουλίου 2018 στο Μάτι που έκαψε τα σωθικά μιας ολόκληρης χώρας.

Μια καιόμενη σφαίρα, ένα έργο μνήμης και τιμής με πολλαπλούς συμβολισμούς για τα 104 θύματα της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου 2018 στο Μάτι του Δήμου Μαραθώνος, θα θυμίζει για πάντα σε όλους τον τραγικό και άδικο χαμό των συνανθρώπων μας. Το in αποκλειστικά δημοσιεύει βίντεο από την κατασκευή, εικόνες από την τελική μορφή του μνημείου και τις πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουμε.

Το μνημείο οδεύει προς ολοκλήρωση και αναμένεται να είναι έτοιμο άμεσα. Το μνημείο κατασκευάζεται εντός της πυρόπληκτης Αμπελούπολης στο Μάτι.

Υλοποιείται με δωρεά της Επιτροπής «Greek Fires Appeal Organising Committee 2018» της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας Νοτίου Αυστραλίας.

Η ιδέα και ο σχεδιασμός του μνημείου είναι της εικαστικού Καλλιόπης Οικονομάκου και της ομάδας της.

Η καιόμενη σφαίρα, σύμφωνα με τους εμπνευστές της, είναι ένα έργο μνήμης και συνεχούς υπενθύμισης της ανείπωτης τραγωδίας που στοίχησε σε ανθρώπινες ζωές και προκάλεσε τεράστια πληγή στο περιβάλλον. Ένα έργο με έντονους συμβολισμούς που αποπνέει θλίψη αλλά και λήθη, πόνο αλλά και επούλωση, σεβασμό αλλά και εγρήγορση, μια αδιάκοπη προσευχή για τις 104 ανθρώπινες ψυχές που αδικοχαμένα χάθηκαν.

Περιγραφή του έργου

Το έργο είναι μια μεγάλη σφαίρα διαμέτρου 3 μέτρων από χυτό αλουμίνιο βαμμένο σκούρο – σαν καβουρντισμένο – με σχισμές σε όλη την επιφάνεια της με πορτοκαλοκόκκινο φως στο εσωτερικό της.

Η σφαίρα επικάθεται σε μια οβάλ βάση και όλο το έργο σε ένα μεγαλύτερης κάτοψης βάθρο.

Από τις σχισμές αποκαλύπτεται το εσωτερικό της σφαίρας που μοιάζει να σιγοκαίει μια φωτιά. Στο εξωτερικό της σφαίρας κυλά αργά, με συνεχή ροή, νερό. Το νερό κυλά σαν δάκρυ, αλλά και σαν ρυάκι που ξεπλένει στο πέρασμα του, είναι αυτό που μπορεί να σβήσει την φωτιά, να εξαγνίσει, να απαλύνει, να επουλώσει, είναι αυτό που έσωσε εκατοντάδες ανθρώπους που σώθηκαν βρίσκοντας καταφύγιο στην θάλασσα.

Η θέαση από ψηλά παραπέμπει – μοιάζει με την κόρη του Ματιού, μέσα στην οποία αντανακλάται η πυρκαγιά.

Το Μάτι δεν θα ξεχαστεί. Θα είναι για πάντα χαραγμένο στις μνήμες μας, ως η μέρα που οι κάτοικοι μιας περιοχής του νομού Αττικής έδωσαν μια άνιση μάχη, αβοήθητοι.

Ο Δήμαρχος Μαραθώνος Στέργιος Τσίρκας, η κα Καλλιόπη Οικονομάκου, οι ομογενείς  Έλληνες και όλοι οι συντελεστές της προσπάθειας να παραμείνει άσβεστη η μνήμη των αδικοχαμένων ψυχών, αξίζουν επαίνους για την πρωτοβουλία αυτή.

Sports in

Αυτός έκανε άνω – κάτω την Άστον Βίλα

Ο Αλβανός επιθετικός, Έρνεστ Μούτσι προκάλεσε πολλά προβλήματα στην άμυνα της αγγλικής ομάδας και η Μπεσίκτας πλήρωσε δέκα εκατ. ευρώ στην Λέγκια για να τον αποκτήσει

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024