Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μάτι: Δεύτερη δίκη για τους 21 κατηγορούμενους – Αφορά τους εγκαυματίες της φονικής πυρκαγιάς

Μάτι: Δεύτερη δίκη για τους 21 κατηγορούμενους – Αφορά τους εγκαυματίες της φονικής πυρκαγιάς

Οι διαδικασίες μαλιστα «έτρεξαν» μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και ελήφθησαν ανωμοτί καταθέσεις από τους 21 κατηγορουμένους, που δικάζονται και για την κύρια υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, καθώς το «φάντασμα» της παραγραφής κινείται απειλητικά.

Δεύτερη δίκη για τους εγκαυματίες στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, που δεν είχαν συμπεριληφθεί στον αρχικό κατάλογο και ως εκ τούτου δεν συμμετέχουν στην εν εξελίξει ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθήνας, έχει δρομολογηθεί από τη Δικαιοσύνη.

Η έρευνα για το δεύτερο αυτό κομμάτι της υπόθεσης ξεκίνησε μετά την απόφαση του δικαστηρίου, που έκανε δεκτή την εισήγηση του εισαγγελέα της έδρας Παναγιώτη Μανιάτη, και διατάχθηκε άμεσα προκαταρκτική εξέταση για να μην μείνουν ατιμώρητοι όσοι η Δικαιοσύνη κρίνει ότι έχουν ποινικές ευθύνες για τον τραυματισμό των ανθρώπων αυτών, που για διάφορους λόγους είχαν μείνει εκτός της πρώτης λίστας.

Οι διαδικασίες μαλιστα «έτρεξαν» μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και ελήφθησαν ανωμοτί καταθέσεις από τους 21 κατηγορουμένους, που δικάζονται και για την κύρια υπόθεση, καθώς το «φάντασμα» της παραγραφής κινείται απειλητικά πάνω από το συγκεκριμένο σκέλος της υπόθεσης.

Και αυτό γιατί ο χρόνος παραγραφής συμπληρώνεται σε λίγους μήνες και συγκεκριμένα στις 23 Ιουλίου 2023, γεγονός που σημαίνει πρακτικά ότι μέχρι τότε πρέπει να έχει επιδοθεί κλήση στους κατηγορουμένους, για να παραταθεί και ο χρόνος από τα πέντε στα οκτώ χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι λόγω της αλλαγής της νομοθεσίας, οι κατηγορούμενοι, στο πλαίσιο της δεύτερης δίκης για τη φονική πυρκαγιά, θα καθίσουν στο εδώλιο για τα ίδια αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα, αλλά λόγω ειδικής δωσιδικίας των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης θα βρεθούν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Πλημελλημάτων της Αθήνας.

Η πρώτη δημόσια συγγνώμη στο δικαστήριο

Στην κύρια δίκη συνέχισε να καταθέσει για 15η μέρα ο δικαστικός πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος, ο οποίος απάντησε σε ερωτήσεις της υπεράσπισης.

Όταν ο λόγος δόθηκε στον κατηγορούμενο Φίλιππο Παντελεάκο, ο οποίος την κρίσιμη περίοδο ήταν διευθυντής επιχειρήσεων του Κέντρου Πολιτικής Προστασίας, ακούστηκε και η πρώτη δημόσια συγγνώμη στην αίθουσα για τον τρόπο με τον οποίο ενήργησε ο κρατικός μηχανισμός.

«Εκφράζω δημόσια σαν άνθρωπος συγγνώμη για τα αποτελέσματα του κρατικού μηχανισμού και το σεβασμό μου απέναντι στα θύματα και τους συγγενείς τους», είπε ο κατηγορούμενος, ξεκινώντας τις ερωτήσεις προς τον μάρτυρα.

Αργότερα, με την επίδειξη φωτογραφιών από την πλευρά της υπεράσπισης, σε οθόνη που έχει εγκατασταθεί στο δικαστήριο, στις οποίες είχε αποτυπωθεί η πορεία και οι ρίψεις του μοναδικού εναέριου μέσου που επιχείρησε την ημέρα εκείνη, οι τόνοι ανέβηκαν.

Σύμφωνα με όσα είπαν κάτοικοι από το Μάτι, την ώρα εκείνη η φωτιά δεν είχε φτάσει ακόμα στην περιοχή τους.

«Δεν πέταξε το ελικόπτερο πάνω από το Μάτι. Γι’ αυτό σας λέμε ότι καήκαμε μέσα στην ησυχία. Σας το λέμε, για να δείτε και να ξέρετε και εσείς», είπαν με μια φωνή απευθυνόμενοι προς το δικαστήριο, που σε λίγο καιρό θα εκδώσει την ετυμηγορία του.

«Το παιχνίδι από τις 18.15 και μετά είχε χαθεί. Η φωτιά ήταν ανεξέλεγκτη σε όλα τα  επίπεδα», κατέθεσε για μια ακόμα φορά ο Δημήτρης Λιότσιος.

Και πρόσθεσε πως «ένα ελικόπτερο ήταν, πού να πρωτορίξει και αυτό;».

Η δίκη συνεχίζεται την Μεγάλη Δευτέρα.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024