Τρίτη 18 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Δίκη για το Μάτι: «Όλα έγιναν κατόπιν εορτής - Την κρίσιμη ώρα δεν ήταν εκεί κανείς»,

Δίκη για το Μάτι: «Όλα έγιναν κατόπιν εορτής – Την κρίσιμη ώρα δεν ήταν εκεί κανείς»,

Ο δικαστικός πραγματογμώμονας, στην κατάθεσή του στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, αναφέρθηκε ξανά στην αναγκαιότητα της εισήγησης για την απομάκρυνση των κατοίκων, που δεν δόθηκε ποτέ.

Για δωδέκατη μέρα κατεθεσε σήμερα, Πέμπτη, στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 104 νεκρούς, ο δικαστικός πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος, ο οποίος απάντησε σε ερωτήσεις της δικηγόρου του τότε αρχηγού της Πυροσβεστικής, Σωτήρη Τερζούδη.

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε για μια ακόμα φορά στην αναγκαιότητα της εισήγησης για την απομάκρυνση των κατοίκων, που δεν δόθηκε ποτέ.

Εξάλλου, όπως έχει προκύψει από τις συγκλονιστικές μαρτυρίες των κατοίκων που επιβίωσαν από τύχη, δεν ακούστηκε ούτε μια ντουντούκα, ούτε μια σειρήνα για να ειδοποιήσει να φύγει ο κόσμος.

Υπεράσπιση: Σχετικά με απομάκρυνση πολιτών στην Κινέτα, έχετε πει ότι την έδωσε το ΕΣΚΕ. Ο δήμαρχος Μεγαραίων, που λέει ότι μόνος του πήρε την πρωτοβουλία για απομάκρυνση… Ήταν τόσο γρήγορη η εξέλιξη της φωτιάς.

Μάρτυρας: Το αμφισβητώ γιατί υπάρχουν έγγραφα.

«Όλα έγιναν κατόπιν εορτής»

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, ο μάρτυρας, έχοντας γνώση όλων των δεδομένων στα οποία στήριξε και την πολυσέλιδη πραγματογνωμοσύνη του, θέλοντας να καταδειξει την ανυπαρξία των αρμοδίων τις κρίσιμες ώρες της φωτιάς, που πλήρωσαν με τη ζωή τους τόσοι άνθρωποι, είπε χαρακτηριστικά:

Μάρτυρας: «Όλα έγιναν κατόπιν εορτής. Όλα έγιναν μετά τις επτά, που γινόταν ήδη περισυλλογή νεκρών. Την κρίσιμη ώρα δεν ήταν εκεί κανείς. Όφειλε να πάει ένας ανώτερος να συντονίσει τα πάντα».

Υπεράσπιση: Η παρουσία του αρχηγού στο ΕΣΚΕ δεν καταλύει την ευθύνη των υπαρχηγών επιχειρήσεων.

Μάρτυρας: Όχι βέβαια. Ο αρχηγός δεν είναι μόνο για μια φωτιά .Δεν μπορεί να πηγαίνει από φωτιά σε φωτιά. Γι’ αυτό κάθεται στο ΕΣΚΕ, για να συντονίζει με βάση την πληροφόρηση. Τι θα κάνουμε τον αρχηγό «πρώτη έξοδο»;

Οι τόνοι ανέβηκαν πάντως στη δικαστική αίθουσα όταν η δικηγόρος του Σωτήρη Τερζούδη υπέβαλε στον Δημήτρη Λιότσο ερωτήματα σχετικά με την επαγγελματική πορεία και την απόφασή του να δουλεύει και στον ιδιωτικό τομέα το 2019.

Ο κ. Λιότσιος έκανε λόγο για «πυροτεχνήματα» της υπεράσπισης, ενώ και η πρόεδρος του Δικαστηρίου διερωτήθηκε «γιατί τα ρωτάμε αυτά;».

Η δίκη θα συνεχιστεί την Δευτέρα, οπότε ο μάρτυρας θα απαντήσει σε ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης του πρώην υπαρχηγού της Πυροσβεστικής, Βασίλη Ματθαιοπουλου

inSports

Τσέλσι-Μάντσεστερ Σίτι στην πρεμιέρα της Premier League

Με μεγάλο ματς αρχίζει η Premier League την ερχόμενη σεζόν, καθώς η Μάντσεστερ Σίτι θα δοκιμαστεί στην έδρα της Τσέλσι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 18 Ιουνίου 2024