Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δίκη για το Μάτι: «Δεν αξιοποιήθηκαν όλα τα εναέρια μέσα που θα μπορούσαν»

Δίκη για το Μάτι: «Δεν αξιοποιήθηκαν όλα τα εναέρια μέσα που θα μπορούσαν»

Κατέθεσε ο δικαστικός πραγματογνώμων, Δημήτρης Λιότσιος – Έχει χαρακτηριστεί ο πιο σημαντικός μάρτυρας ειδικών γνώσεων στη δίκη για τη φωτιά στο Μάτι.

Χαρακτηρίστηκε ο πιο σημαντικός μάρτυρας ειδικών γνώσεων στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και όχι άδικα. Πέρα από το πολυσέλιδο πόρισμά του που συντάχθηκε μετά τον ορισμό του ως δικαστικός πραγματογνώμονας από τον τότε προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο , τη σημαντικότητα του περιεχομένου της μαρτυρίας του καταδεικνύει και το γεγονός ότι για ένατη μέρα βρέθηκε στο βήμα του μάρτυρα, και όπως όλα δείχνουν έχει ακόμα πολύ δρόμο μέχρις ότου κλείσει το κεφάλαιο της δική τους μαρτυρίας.

Ο λόγος για τον δικαστικό πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσιο, ο οποίος βρέθηκε σήμερα για ένα συνεχόμενη συνεδρίαση στο βήμα του Τριμελούς  Πλημμελειοδικείου της Αθήνας δεχόμενος  «βροχή» ερωτήσεων από τη δικηγόρο του τότε αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρη Τερζούδη κ. Μαρία- Χριστίνα Νικολοπούλου, η οποία επιχειρεί να αποσυνδέσει τον εντολέα της από τις παραλείψεις που τους αποδίδονται με το βούλευμα και τον οδήγησαν στο εδώλιο του κατηγορούμενου.

Η δικηγόρος του κατηγορουμένου μέσω των ερωτήσεων της ξεδίπλωσε την υπερασπιστική θέση του κατηγορουμένου  και ξεκίνησε να ρωτά για ένα προς ένα τα εναέρια μέσα, τον τρόπο που κινήθηκαν, αν και πως αξιοποιήθηκαν καθώς και αν θα μπορούσαν επί της ουσίας να εισφέρουν στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που ξέσπασε στο Νταού Πεντέλης εκείνο το μοιραίο απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018.

Και αυτό γιατί ο Δ. Λιότσιος έχει ξεκάθαρα αναφέρει ότι αφενός δεν αξιοποιήθηκαν όλα τα εναέρια μέσα που θα μπορούσαν εκείνη την ημέρα, ενώ εναγωνίως οι επίγειες δυνάμεις εκλιπαρούσαν για να συνδράμουν στο έργο της αντιμετώπισης του πύρινου μετώπου και αφετέρου ότι το ΕΣΚΕ (Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο)  είχε πλήρη εικόνα όλων των δεδομένων της φωτιάς και της επικινδυνότητάς της και ήταν σε θέση να προχωρήσει σε εισήγηση για απομάκρυνση των κατοίκων , ώστε να μην θρηνούμε σήμερα  104 νεκρούς.

«… Δηλαδή κανένας δεν γνωρίζει τίποτα εκεί μέσα;»

«… Δηλαδή κανένας δεν γνωρίζει τίποτα εκεί μέσα;» είπε ο μάρτυρας  κάποια στιγμή δείχνοντας την ενόχλησή του σχετικά με διάφορες ερωτήσεις που κλήθηκε να απαντήσει.

Στη συνέχεια η συνήγορος υπεράσπισης  επικαλέστηκε συγκεκριμένες καταθέσεις  πιλότων εναέριων μέσων  που έχουν ενόρκως καταθέσει ότι  την ίδια μέρα που ξέσπασε η φωτιά στο Μάτι είχαν  πετάξει το πρωί στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της φωτιάς στην Κινέτα , αλλά λόγω των καιρικών συνθηκών δεν μπόρεσαν να κάνουν υδροληψία  με αποτέλεσμα να μην καταφέρουν να κάνουν ούτε μία ρίψη.

Υπεράσπιση: Πήγαν σε όλο τον Κορινθιακό και δεν μπορούσαν να πάρουν από πουθενά νερό.  Αυτοί θα επιχειρούσαν στο Νταού; Οι συνθήκες υδροληψίας διαφορετικές;

Μάρτυρας: Θα πρέπει να λάβω γνώση των πιλότων που επιχείρησαν στο Νταού και μετά θα σας απαντήσω συνολικά. Δεν αντιλέγω στο τι λένε οι μάρτυρες…..Πήγαν στο Νταού και δεν επιχείρησαν; Για να έχω πλήρη απάντηση πρέπει να έχω γνώση και των αντίστοιχων αεροσκαφών που επιχειρούσαν στο Νταού…

Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα με τον ίδιο μάρτυρα , η κατάθεση του οποίου εκτιμάται ότι θα διαρκέσει πολλές ακόμα συνεδριάσεις δεδομένου ότι θα πρέπει να τον ρωτήσουν οι δικηγόροι και των 21 κατηγορουμένων.

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024