Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί το «Sex Education» είναι τόσο σημαντική τηλεοπτική σειρά;

Γιατί το «Sex Education» είναι τόσο σημαντική τηλεοπτική σειρά;

Κάποιες σειρές δεν συζητούν καθόλου για το σεξ. Άλλες το παρουσιάζουν με εντελώς μη ρεαλιστικούς τρόπους. Το «Sex Education» του Netflix το κάνει σωστά.

To τρυφερό βρετανικό δράμα της Laurie Nunn φτάνει στον 4ο και τελευταίο κύκλο του και σίγουρα σε κάποιους θα λείψει πολύ –πάρα πολύ.

Η σειρά αποφεύγει, εδώ και καιρό, τις παραδοσιακές ταμπέλες του είδους όπως «εφηβική κωμωδία» ή «δράμα λυκείου», ενώ κολυμπάει άνετα μέσα στη δική της γλυκιά και περίεργη, προκλητική και διαφωτιστική απεικόνιση των κορυφαίων χρόνων της εφηβείας μας.

Η σειρά του Netflix έκανε πρεμιέρα το 2019 με μια σκηνή σεξ μεταξύ στρέιτ και έναν ψεύτικο οργασμό που προκάλεσε την εμβληματική πλέον ατάκα: «Πού είναι το σπέρμα, Άνταμ;». Ίσως κανείς δεν πίστευε τότε ότι θα γινόταν μια από τις αγαπημένες σειρές όλων των εποχών.

Δείτε το τρέιλερ της 4ης σεζόν 

Κατηγορία από μόνο του

Κάποιες σειρές δεν συζητούν καθόλου για το σεξ. Άλλες το παρουσιάζουν με εντελώς μη ρεαλιστικούς τρόπους. Άλλες πάλι μπορεί να είναι εντελώς επιβλαβείς – είτε είναι γεμάτες με ηθικό πανικό σχετικά με την κουλτούρα του hook-up και την εφηβική εγκυμοσύνη, είτε με ιστορίες που εξυμνούν τις τοξικές σχέσεις.

Όμως το Sex Education, μια σειρά για το φανταστικό Moordale Secondary School και τις ζωές των μαθητών, του προσωπικού και των γονέων του, καθώς περιηγούνται στον συχνά συγκεχυμένο κόσμο του σεξ και των σχέσεων, είναι μια κατηγορία από μόνη της.

Με μια επιτυχημένη τρίτη σεζόν στο ενεργητικό της και την τέταρτη σεζόν να έχει ξεκινήσει από τις 21 Σεπτεμβρίου, η σειρά Sex Education βασίζεται σε ένα ποικίλο καστ με αποχρώσεις χαρακτήρων και μια ευαίσθητη αφήγηση που την έχει οδηγήσει σε κριτική και εμπορική επιτυχία.

«Είναι πρόστυχη, αναζωογονητική και αναμφισβήτητα επίκαιρη. Είναι μια σειρά που νομίζω ότι πρέπει να δουν όλοι όσοι παρακολουθούν τηλεόραση» γράφει κάποιος κάτω από τα εγκωμιαστικά σχόλια του νέου τρέιλερ.

Ο νέος 4ος κύκλος

«Τα σχολεία ξεκίνησαν και πάλι για τη γλυκιά, μερικές φορές παράλογη βρετανική κωμωδία Sex Education, η οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ελευθερία της σειράς streaming για να απεικονίσει το εφηβικό σεξ ως αυτό που γενικά είναι: Αδέξιο, μέτριο, μέρος της ζωής. Αναμείνατε κοντινά πλάνα με ηβικές τρίχες, ζουμ στην κοιλιά και πολλά (πολλά) πέη – μεταξύ άλλων φυσικών πραγματικοτήτων του σεξ που συνήθως δεν εμφανίζονται σε εφηβικές ιστορίες» γράφει η Rachel Sherman στους New York Times.

Η σειρά, η οποία κέρδισε το βραβείο καλύτερης κωμικής σειράς στα διεθνή βραβεία Emmy το 2022, επικεντρώνεται στον Otis (Asa Butterfield), τον πολυμαθή αλλά ερωτικά παραπαίοντα γιο μιας σεξοθεραπεύτριας (Gillian Anderson), ο οποίος ανακαλύπτει ότι έχει κι αυτός το χάρισμα να μοιράζει προσωπικές συμβουλές – στην περίπτωσή του, στους απελπιστικά απληροφόρητους συμμαθητές του.

«Σε αντίθεση με άλλα εφηβικά δράματα, όπως τα προκλητικά “Skins» και «Euphoria», το «Sex Education» υιοθετεί μια ομαλοποιητική, αξιαγάπητα μη-ευέξαπτη, ακόμη και ενίοτε ποιητική προσέγγιση των πουλιών και των μελισσών (αν και οι σεναριογράφοι μάλλον θα επέλεγαν έναν πιο κλινικό όρο)» συνεχίζει η Rachel Sherman στους New York Times.

Όλοι χρειαζόμαστε λίγη εκπαίδευση

Όπως επισημαίνει τόσο εύγλωττα ο καλύτερος φίλος του Otis, ο Eric, στο πρώτο επεισόδιο της σειράς, όλοι στο σχολείο «είτε σκέφτονται να πηδηχτούν, είτε πρόκειται να πηδηχτούν, είτε πηδιούνται πραγματικά».

Κι ενώ ο Otis αρχίζει να γίνεται γνωστός ως «αυτό το περίεργο παιδί», που βοηθά τους συμμαθητές του να ξεπεράσουν τις διάφορες ανησυχίες της μάθησης για το σεξ ως έφηβος, κατ’ επέκταση, βοηθάει και τους θεατές.

Μια παγκόσμια μελέτη σχετικά με τα προγράμματα εκπαίδευσης σε θέματα σεξ και σχέσεων από το 1990 έως το 2015 διαπίστωσε ότι πολλά από αυτά που διδασκόμαστε για το σεξ στο σχολείο – αν διδασκόμαστε καθόλου – είναι συντριπτικά αρνητικά και εκτός επαφής με αυτά που βιώνουν οι νέοι.

Η αγία ετεροκανονικότητα

Δίνεται υπερβολική έμφαση στην αποχή και την ηθικολογία, ενώ πολλά προγράμματα αποτυγχάνουν να μοιραστούν πρακτικές πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες υγείας της κοινότητας, την αντισύλληψη και, κυρίως, το συναισθηματικό στοιχείο των σεξουαλικών σχέσεων και της σεξουαλικότητας στο σύνολό της. Είναι επίσης συντριπτικά ετεροκανονικά και σεξιστικά.

Αυτό το σημείο είναι πιο ξεκάθαρο στην 3η σεζόν, όταν η νέα διευθύντρια του Moordale Hope παρουσιάζει ένα πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής που έχει σχεδιαστεί κυρίως για να τρομάξει τους εφήβους από το να κάνουν σεξ μέσω επιβλαβών στερεοτύπων. (Αργότερα μαθαίνουμε ότι η ίδια είναι θύμα αυτού του είδους της οπισθοδρομικής, αναπαραγωγικοκεντρικής εκπαίδευσης, όταν περιγράφει την αδυναμία της να κυοφορήσει ένα παιδί ως το ότι το σώμα της δεν κάνει «αυτό που πρέπει να κάνει»).

Σπάζοντας τα στερεότυπα

Ο Eric, ο οποίος είναι γκέι και φοράει με περηφάνια eyeliner, πολύχρωμο βερνίκι νυχιών και μεταξωτά φουλάρια, έχει περάσει ένα συναισθηματικό οδοστρωτήρα σχέσης με τον Adam, έναν κρυφό νταή που είναι φρέσκος στις στενές σχέσεις. Ήρθαν πιο κοντά καθώς ο Adam έμαθε να αποδέχεται τη σεξουαλικότητά του, αλλά ο Eric δυσκολευόταν να είναι με κάποιον που δεν μπορούσε να ανοιχτεί πλήρως και τελικά φίλησε ένα άλλο αγόρι σε ένα οικογενειακό ταξίδι στη Νιγηρία.

Ο Adam τελικά συγχώρεσε την απιστία, αλλά ο Eric συνειδητοποίησε ότι είχε ξεπεράσει τη σχέση τους και τον χώρισε ούτως ή άλλως. Συντετριμμένος, ο Adam άρχισε να συμβιβάζεται με την ταυτότητά του- στο φινάλε, αποκάλυψε στη μητέρα του ότι είναι αμφιφυλόφιλος, παραδεχόμενος τελικά ότι ο Eric ήταν το αγόρι του. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημείο καμπής για τον ευγενικό γίγαντα που αγαπάει τα ζώα και νιώθει πάντα αταίριαστος.

Υπάρχει ένα πιο ευρύ φάσμα εμπειριών στην 4η σεζόν;

Κατά κάποιο τρόπο ο φακός της σειράς έχει γίνει ακόμα πιο ευρύς. Το Sex Education είναι γνωστό για τις διαφοροποιημένες απεικονίσεις του φύλου, της σεξουαλικότητας και της αναπηρίας και για την παρουσίαση μορφών οικειότητας που σπάνια προβάλλονται στην mainstream τηλεόραση.

Ένα προοδευτικό νέο σχολείο υπόσχεται ένα ακόμα πιο ποικιλόμορφο μαθητικό σώμα, με τύπους σχέσεων που δεν είχαν εξερευνηθεί στις προηγούμενες σεζόν. Το κατά πόσο το σχολείο ανταποκρίνεται στη φήμη του «για μόνο καλή διάθεση» μένει να το δούμε.

«Η σειρά εξυμνεί το σώμα – τους περιορισμούς του, τις δυνατότητές του, την ορμή του – στις πολλές μορφές του. Ό,τι κι αν φέρει η 4η σεζόν, είναι βέβαιο ότι θα εξερευνήσει ένα ευρύ φάσμα εφηβικής λαγνείας και σωματικής πολυπλοκότητας» καταλήγει η Rachel Sherman στους New York Times.

*Ο 4ος κύκλος του Sex Education ξεκίνησε στις 21 Σεπτεμβρίου. 

Sports in

Η εντυπωσιακή ανάρτηση της UEFA για τα ημιτελικά του Europa Conference League (pic)

Τα αστέρια των τεσσάρων ομάδων των ημιτελικών του Conference League με φόντο την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024