Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Φόρα παρτίδα

Φόρα παρτίδα

Η αγοραπωλησία ακινήτων στο εξής θα γίνεται αποκλειστικά μέσω τραπεζικών λογαριασμών, κλείνοντας τουλάχιστον αυτή την ορθάνοιχτη «τρύπα» φοροδιαφυγής.

Μια υποψία προφανώς υπήρχε. Τώρα υπάρχει και η βεβαιότητα. Οτι τα ακίνητα και οι αγοραπωλησίες τους αποτελούν πεδίον δόξης λαμπρόν για φοροδιαφυγή. Το ελληνικό Δημόσιο το γνώριζε εδώ και χρόνια, αλλά το ανεχόταν διαχρονικά. Ηξερε ότι πολύ «μαύρο» χρήμα κυκλοφορούσε σε αυτές τις συναλλαγές και το ανεχόταν.

Κάποια στιγμή είπε να ελέγξει τουλάχιστον τις νόμιμες συναλλαγές. Ηθελε να δει με ποιον τρόπο καταβαλλόταν το σχετικό τίμημα από τους αγοραστές. Τον Μάρτιο του 2021 το ελληνικό Δημόσιο έφτιαξε μια πλατφόρμα με την ονομασία myPROPERTY, με στόχο να παρακολουθεί τις αγοραπωλησίες ακινήτων. Επιχειρούσε για πρώτη φορά να δει πώς καταβάλλονται τα νόμιμα ποσά, αυτά που δηλώνονταν στα συμβόλαια. Τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά.

Από το σύνολο των συναλλαγών που έγιναν από την ίδρυση της συγκεκριμένης πλατφόρμας μέχρι σήμερα βρέθηκε ότι 42.613 συναλλαγές αγοραπωλησίας ακινήτων συνολικού ύψους 462 εκατομμυρίων ευρώ (!) είχαν εξοφληθεί με μετρητά. Με τσάντες, με χαρτοφύλακες, σε φακέλους τεράστιοι όγκοι μετρητών διακινούνταν σε συμβολαιογραφικά γραφεία, κατά την υπογραφή των συμβολαίων για να αγοραστεί ένα σπίτι με 100.000 ευρώ, με 200.000 ευρώ ή και με ακόμα μεγαλύτερα ποσά. Και αυτό επιτρεπόταν.

Αγνωστο πώς, οι συγκεκριμένοι αγοραστές είχαν πρόσβαση σε τόσο μεγάλες ποσότητες μετρητών. Αυτοί δεν ήταν οι μόνοι. Αλλες 41.741 μεταβιβάσεις ακινήτων, συνολικού ύψους σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, έγιναν εν μέρει μόνο με μετρητά σε αυτούς τους 30 μήνες. Το σύστημα φτιάχτηκε, αλλά δεν προβλεπόταν να καταγράφει ξεχωριστά το ποσό που πληρώθηκε με μετρητά και αυτό που πληρώθηκε με τα διατραπεζικά συστήματα.

Τα ακίνητα και οι αγοραπωλησίες τους αποτελούν πεδίον δόξης λαμπρόν για φοροδιαφυγή

Και αυτές ήταν οι νόμιμες συναλλαγές. Αυτές που δηλώθηκαν στα συμβόλαια. Τα ποσά που πληρώθηκαν «κάτω από το τραπέζι» προφανώς ήταν σε κάποιες περιπτώσεις περισσότερα και αυτά δίνονται πάντα σε μετρητά. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις δηλώθηκαν στα συμβόλαια υψηλότερα ποσά, προκειμένου ο πωλητής να χτίσει υψηλό πόθεν έσχες για να δικαιολογήσει την επόμενη ακριβότερη αγορά του. Η πληρωμή σε μετρητά και σε αυτές τις περιπτώσεις βόλευε. Αν είχε γίνει μέσω τράπεζας, όσο να ‘ναι μια ανησυχία ή μια καχυποψία μεταξύ αγοραστή και πωλητή θα είχε περιορίσει το φαινόμενο. Η δυνατότητα των μετρητών έλυνε αυτού του είδους τα προβλήματα.

Πλέον αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει. Η αγοραπωλησία ακινήτων στο εξής θα γίνεται αποκλειστικά μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Το αθάνατο ελληνικό Δημόσιο, η σημερινή κυβέρνηση, κλείνει τουλάχιστον αυτή την ορθάνοιχτη «τρύπα» φοροδιαφυγής. Προφανώς η αγορά θα «προσαρμοστεί». Τα «μαύρα» ποσά θα συνεχίσουν να υπάρχουν, αλλά πλέον θα κινούνται εκεί που τους αξίζει, στη «μαύρη» πλευρά της οικονομίας και όχι «φόρα παρτίδα» στα συμβολαιογραφικά ή δικηγορικά γραφεία.

Το επόμενο που πρέπει να κάνουν οι ελεγκτικές Αρχές είναι να περάσουν από διπλό και τριπλό «κόσκινο» όλες αυτές τις συναλλαγές της τελευταίας διετίας που έγιναν με χρήση μετρητών. Να ελέγξουν και να μάθουμε την προέλευση όλων αυτών των χρημάτων και αν δικαιολογούνται από τα δηλωμένα εισοδήματα των τελευταίων ετών ή την περιουσιακή κατάσταση των αγοραστών.

Πηγή: Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

«Βόμβες» για Αταμάν: «Κάποιοι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν τον θέλουν…»

Τι είπε ο Πίνι Γκέρσον για Παναθηναϊκό, Αταμάν, Σλούκα και Γιαννακόπουλο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024