Τετάρτη 22 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
H βρετανική Vogue αλλάζει διεύθυνση - Τέλος ο Edward Enninful, έρχεται η Chioma Nnadi

H βρετανική Vogue αλλάζει διεύθυνση – Τέλος ο Edward Enninful, έρχεται η Chioma Nnadi

Η γεννημένη στο Λονδίνο αρχισυντάκτρια της αμερικανικής ιστοσελίδας της Vogue θα γίνει η πρώτη μαύρη γυναίκα επικεφαλής του τίτλου μόδας.

Μέχρι να ξεκινήσει η εβδομάδα μόδας του Λονδίνου, το περασμένο Σαββατοκύριακο, ήταν ήδη το χειρότερα κρυμμένο μυστικό της βιομηχανίας. Όλοι το συζητούσαν αλλά δεν υπήρχε καμία επίσημη ανακοίνωση.

Μετά από μήνες εικασιών γύρω από το ποιος θα αντικαταστήσει τον Edward Enninful, τον 51χρονο απερχόμενο αρχισυντάκτη της βρετανικής Vogue, η Condé Nast, τελικά, δήλωσε στην Guardian ότι η γεννημένη στο Λονδίνο δημοσιογράφος Chioma Nnadi θα αναλάβει το ρόλο, στις 9 Οκτωβρίου.

Μόλις αναλάβει τη θέση της, η Nnadi, που σήμερα είναι συντάκτρια του site της αμερικανικής έκδοσης, θα είναι γνωστή ως επικεφαλής του εκδοτικού περιεχομένου και όχι ως αρχισυντάκτρια. Θα γίνει επίσης η πρώτη μαύρη γυναίκα που θα εκδίδει το ιστορικό περιοδικό μόδας.

H Chioma Nnadi

«Το να είσαι στη Vogue εξακολουθεί να σημαίνει κάτι»

«Υπάρχει πίεση; Ναι, υπάρχει σίγουρα πίεση – είναι η Vogue» δήλωσε η Nnadi μιλώντας από το σπίτι της στη Νέα Υόρκη.

«Το να είσαι στη Vogue εξακολουθεί να σημαίνει κάτι, εξακολουθεί να έχει κύρος. Και υπάρχει πίεση λόγω του Edward. Αυτός άνοιξε νέους δρόμους. Είναι κάτι περισσότερο από το να είσαι μέρος ενός περιοδικού – είναι μέρος της πολιτιστικής και κοινωνικής συζήτησης».

Η ανακοίνωση ακολούθησε ένα Σαββατοκύριακο επιδείξεων μόδας που εν μέρει επισκιάστηκε από το Vogue World, την επιτυχημένη εκδήλωση τέχνης/μόδας που σχεδίασε το περιοδικό, η οποία χαρακτηρίστηκε επίσης από τους παρευρισκόμενους ως «το φλεξάρισμα της Anna Wintour». Ίσως λογικά, η Nnadi παρέμεινε στη Νέα Υόρκη για να μην τροφοδοτήσει τις φήμες.

Η τελευταία ανάρτηση του Edward Enninful 

Ο νέος τίτλος εργασίας δεν είναι ασήμαντος

Η Nnadi δήλωσε ότι θα επικεντρωθεί στην «ψηφιακή αφήγηση» και στη διατήρηση της διαδραστικότητας της Vogue με τους αναγνώστες -αλλά αποτελεί επίσης μέρος μιας αλλαγής που είδε τους συντάκτες-σταρ των ευρωπαϊκών εκδόσεων της Vogue, οι οποίοι κάποτε γέμιζαν τις πρώτες σειρές, να αντικαθίστανται από παγκόσμιους επικεφαλής μετά την αναδιάρθρωση της εταιρείας Condé Nast το 2020.

Ως εκ τούτου, η Nnadi είναι πιθανό να συνεργαστεί με την Wintour, η οποία έχει περιγράψει την Nnadi ως «αγαπημένο συνάδελφο» που θα εστιάζει στη «μουσική και τον πολιτισμό όσο και στη μόδα». Από την πλευρά της, η Nnadi έχει πιστώσει στη Wintour ότι «έφερε τη Vogue στο μέλλον».

Μιλώντας μετά το τέλος του Vogue World, πρόσθεσε: «Δουλεύοντας κάτω από την Anna, παίρνεις μια αίσθηση του τι πρόκειται να ακολουθήσει.

Γεννημένη από μητέρα νοσοκόμα από την Ελβετία και τη Γερμανία και πατέρα από τη Νιγηρία, ο οποίος ήρθε στο Ηνωμένο Βασίλειο για σπουδές τη δεκαετία του 1960, η Nnadi μεγάλωσε στο κεντρικό Λονδίνο, δουλεύοντας σε indie περιοδικά όπως το Trace και το Fader, γεγονός στο οποίο αποδίσει την «σπαρταριστή» φύση της, πριν από μια θητεία στην Evening Standard του Λονδίνου.

«Όλες οι πλατφόρμες – όλη την ώρα»

Το 2010, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για να εργαστεί για τη Vogue, όπου η Nnadi διευθύνει σήμερα τον ιστότοπο στις ΗΠΑ, είναι συν-διοργανώτρια του podcast και είναι μία από τις κορυφαίες συγγραφείς του περιοδικού, και η ζωντανή ενσάρκωση του μάντρα της Wintour: «Όλες οι πλατφόρμες – όλη την ώρα».

Είπε ότι περιμένει να γίνουν συγκρίσεις μεταξύ αυτής και του Enninful, αλλά προσέφερε μια εκτίμηση των διαφορών τους: «Ως μαύρη γυναίκα, αλλά και ως διεμφυλική γυναίκα, βλέπω τον κόσμο μέσα από έναν φακό που επηρεάζεται από το υπόβαθρό μου, από το πού ζω και από το ότι έχω γονείς από διαφορετικούς πολιτισμούς και πρέπει να μετακινούμαι μεταξύ αυτών των πολιτισμών.

»Τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ. Όταν ξεκίνησα, στο κτίριο δούλευε άλλος ένας μαύρος, και πηγαίναμε και οι δύο στο ίδιο κολέγιο. Δεν ήταν το ίδιο μέρος που είναι τώρα. Προφανώς, τα θέματα της πολυμορφίας και της ένταξης θα πρέπει πάντα να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, αλλά τώρα μοιάζει περισσότερο με μια ανοιχτή συζήτηση, και αυτό μου φαίνεται σαν πρόοδος» είπε.

Η αποχώρησή του προκάλεσε σοκ

Η Nnadi είναι εκδότρια και συγγραφέας, ενώ ο Enninful ήρθε μέσω του styling. Η ίδια δήλωσε ότι αναγνωρίζει ότι η Vogue είναι πρωτίστως ένα περιοδικό μόδας, αλλά αισθάνεται ότι «η παρόρμηση είναι η ίδια, ανεξάρτητα από το αν είσαι σιυλίστας ή συγγραφέας. Ο Edward είχε αυτό το ένστικτο, παρόλο που το υπόβαθρό του είναι διαφορετικό από το δικό μου. Αλλά το ερώτημα θα είναι πάντα, πώς μπορούμε να συλλάβουμε το zeitgeist. Είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε ποιος λέει την ιστορία και σε ποιον λέμε την ιστορία. Το πιο σημαντικό είναι ποιανού την ιστορία αναπαράγουμε».

Ο Enninful ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από τη Vogue μετά την κυκλοφορία του τεύχους Μαρτίου 2024 στα περίπτερα. Η αποχώρησή του προκάλεσε σοκ μετά από μια επιτυχημένη αλλά σύντομη εξαετή θητεία ως ο πρώτος άνδρας και ο πρώτος μαύρος συντάκτης της, κατά τη διάρκεια της οποίας επαινέθηκε για την παρουσίαση ανθρώπων με όλα τα χρώματα του δέρματος, τα σχήματα του σώματος και το υπόβαθρο.

Ο Enninful σκοπεύει να παραμείνει στην Condé Nast σε συμβουλευτικό ρόλο και θα συναντηθεί με τη Nnadi στο άμεσο μέλλον. «Το βρετανικό γραφείο είναι ήδη συνάδελφοί μου λόγω του τρόπου με τον οποίο εργαζόμαστε σε παγκόσμιο επίπεδο» δήλωσε η ίδια, προσθέτοντας ότι έχουν ήδη τρεις συναντήσεις την εβδομάδα.

Η Nnadi γνωρίζει καλά την κριτική που ασκείται στο περιοδικό, ιδίως για τις τιμές των ρεπορτάζ μόδας  που συχνά είναι εκτός μόδας. «Όταν ξεκίνησα στη Vogue, το θέμα ήταν να έχεις το τελευταίο καινούργιο πράγμα» δήλωσε. «Τώρα, υπάρχει η αίσθηση ότι η αρχειακή μόδα είναι εξίσου σημαντική. Μεγάλωσα πηγαίνοντας στο Portobello Road κάθε Σαββατοκύριακο ψάχνοντας για vintage ρούχα. Αυτό ήταν πριν γίνει σούπερ κουλ να το κάνεις».

Αυτός ο «διάβολος» θα φορέσει vintage;

«Πάντα περνάω από το Rellik όταν βρίσκομαι στο Λονδίνο και κατεβαίνω στο Ladbroke Grove την Παρασκευή, οπότε το μεγαλύτερο μέρος της γκαρνταρόμπας μου τώρα είναι από μεταπωλήσεις και vintage» είπε. «Φυσικά, καθώς προχωρούσα, μπορούσα να αντέξω οικονομικά και καινούργια πράγματα» είπε. Ένα από τα πιο πολύτιμα υπάρχοντά της, ωστόσο, είναι ένα φόρεμα από την εποχή του Εδουάρδου.

Η Nnadi δήλωσε ότι εξακολουθεί να ψάχνει για σπίτι στο Λονδίνο και σχεδίαζε να μείνει με την οικογένειά της μέχρι να βρει. Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στο εξωτερικό για πάνω από μια δεκαετία, είπε ότι εξακολουθεί να είναι Λονδρέζα στην καρδιά, αν και από τότε που ανακάλυψε ότι οι φίλοι της είχαν μετακομίσει στο ανατολικό Λονδίνο, παραδέχτηκε ότι «ο άξονας του cool έχει σίγουρα αλλάξει από τότε που ήμουν εδώ. Είναι μια επιστροφή στην πατρίδα, αλλά σαφώς και μια στιγμή για να μάθω νέα πράγματα».

*Με στοιχεία από theguardian.com

Sports in

Αφιέρωμα της Euroleague στον Ολυμπιακό ενόψει του Final Four (vid)

Η Euroleague ετοίμασε ένα εντυπωσιακό αφιέρωμα για τον Ολυμπιακό με αφορμή το Final Four του Βερολίνου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 22 Μαϊου 2024