Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τραγωδία στη Λιβύη: Παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας Βεγγάζης οι δύο νεκροί

Τραγωδία στη Λιβύη: Παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας Βεγγάζης οι δύο νεκροί

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σχολείου της Βεγγάζης, Γιώργος Σαγιάνος, ο οποίος ήταν παρών από τη στιγμή που έφτασε η ελληνική αποστολή στη Λιβύη περιέγραψε πώς συνέβη το τροχαίο.

Παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας στη Βεγγάζη ήταν οι δύο από τους πέντε νεκρούς στο τροχαίο δυστύχημα που είχε η ελληνική αποστολή στη Λιβύη στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής αποστολής που εστάλη μετά τις φονικές πλημμύρες στη χώρα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σχολείου της Βεγγάζης, Γιώργος Σαγιάνος, ο οποίος ήταν παρών από τη στιγμή που έφτασε η ελληνική αποστολή στη Λιβύη ανέφερε ότι οι τρεις από τους νεκρούς εκτελούσαν χρέη διερμηνέα, οι δύο ήταν παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας του Κανάκη Μανδαλιού και ο τρίτος ένα παιδί μεικτής οικογένειας.

«Χθες το πρωί στις 10 έφτασε το C-130 με τον γενικό πρόξενο, Σταύρο Βενιζέλο, τους τρεις μεταφραστές εκ των οποίων οι δύο είναι παιδιά του προέδρου της κοινότητας του Κανάκη του Μανδαλιού, ένα παιδί μεικτής οικογένειας και τα 15 μέλη της αποστολής. Η αποστολή αποτελείτο από δύο γυναίκες τραυματιοφορείς και γιατρούς και ανιχνευτές καταδρομών, άνθρωποι, οι οποίοι έκαναν αυτή τη δουλειά», ανέφερε αρχικά ο κ. Σαγιάνος.

«Στο χωριό Μαράουα κατά τις 14:30 ένα αυτοκίνητο με μία οικογένεια, το οποίο έτρεχε στο αντίθετο ρεύμα έπεσε πάνω στο λεωφορείο και τα δύο οχήματα πήραν φωτιά. Η λιβυκή οικογένεια κάηκε και τα πέντε άτομα που βρίσκονταν μπροστά αριστερά στο λεωφορείο, όπου επέβαιναν κάηκαν κι αυτά»

«Στο αεροδρόμιο μας περίμενε ο υπουργός Εξωτερικών μαζί με τον Λίβυο πρέσβη αντιπρόσωπο στην Ε.Ε. Αφού έγιναν οι σχετικές δηλώσεις μπροστά στις κάμερες, υπήρχε ένα κοντέινερ για να πάρει όλη τη βοήθεια και να τη μεταφέρει μαζί με την αποστολή στη Ντέρνα. Υπήρχε ένα καινούριο λεωφορείο, ολοκαίνουριο με 0 χιλιόμετρα 24 θέσεων και δύο αυτοκίνητα του λιβυκού στρατού για συνοδεία και γιατί επειδή αυτή τη στιγμή η εθνική οδός έχει καταστραφεί για να πας στη Ντέρνα πρέπει να πας από τα βουνά και να περάσεις μέσα από τα χωριά», προσέθεσε.

Πώς έγινε το δυστύχημα

Στη συνέχεια ο κ. Σαγιάνος βαθιά θλιμμένος από την τραγωδία και με τρεμάμενη φωνή αναφέρθηκε στο πώς έγινε το τροχαίο, όπου όπως είπε σκοτώθηκαν τα πέντε άτομα που βρίσκονταν μπροστά αριστερά στο λεωφορείο που μετέφερε την ελληνική αποστολή.

«Στο χωριό Μαράουα κατά τις 14:30 ένα αυτοκίνητο με μία οικογένεια, το οποίο έτρεχε στο αντίθετο ρεύμα έπεσε πάνω στο λεωφορείο και τα δύο οχήματα πήραν φωτιά. Η λιβυκή οικογένεια κάηκε και τα πέντε άτομα που βρίσκονταν μπροστά αριστερά στο λεωφορείο, όπου επέβαιναν κάηκαν κι αυτά. Αυτό είναι το γεγονός, ένα ατύχημα. Οποιαδήποτε καπήλευση αυτού του γεγονότος είναι αίσχος. Οι Λίβυοι, ο υπουργός Εξωτερικών ήταν μαζί μας μέχρι τις 5 το πρωί. Δεν μας άφησαν ούτε ένα λεπτό. Οι ίδιοι οι στρατιώτες κατέθεσαν ότι δεν περίμεναν ούτε οι ίδιοι τέτοια ανταπόκριση», είπε ακόμα.

Μάλιστα ο ίδιος επειδή ήταν μεταφραστής του προξένου Σταύρου Βενιζέλου μετέφερε πως η κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης ανέφερε πως θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών για να μεταφέρουν τα συλλυπητήριά τους και για να παραστούν στην κηδεία των μελών της ελληνικής αποστολής που χάθηκαν στο τροχαίο.

Οι εικόνες σοκάρουν

Οι εικόνες από το φονικό τροχαίο σοκάρουν.

Γύρω από δύο φλεγόμενα οχήματα, άνθρωποι κρατούν τα κεφάλια τους και φάρμακα είναι σκορπισμένα παντού.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ με αεροσκάφος C-27 επαναπατρίζονται πέντε σοροί, τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και δύο πολιτών διερμηνέων που συμμετείχαν στην αποστολή από πλευράς υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως ανέφερε το MEGA, στις 6:58 το πρωί της Δευτέρας προσγειώθηκε στην Ελευσίνα το C-130 που πήγε ξανά στη Λιβύη να πάρει τους τραυματίες από το δυστύχημα της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής.

Με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, κηρύχθηκε τριήμερο πένθος Στις Ένοπλες Δυνάμεις ενώ ανακοινώθηκε πως τα αίτια του τροχαίου θα διερευνηθούν.

Sports in

Αναποφάσιστος ο Λεμπρόν – Οι σκέψεις για το μέλλον του (vid)

Ο Λεμπρόν Τζέιμς μετά την ήττα-αποκλεισμό από τους Νάγκετς εμφανίστηκε αναποφάσιστος για το μέλλον του στους Λέικερς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024