Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Μην ξεχνάτε. Δείτε τι έκαναν πριν. Θυμηθείτε τι έχει ειπωθεί»

«Μην ξεχνάτε. Δείτε τι έκαναν πριν. Θυμηθείτε τι έχει ειπωθεί»

H τελευταία, διετής συμμετοχή του Κόμματος Ελευθερίας σε αυστριακό κυβερνητικό συνασπισμό έληξε άδοξα το 2019

Μια δημόσια παρέμβαση καινοφανή στη μεταπολεμική ιστορία της Αυστρίας έκανε ο Πέτερ Γκρίντλινγκ, ο μακροβιότερος (2008-2020) επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας, της DSN (πρώην BTV), προειδοποιώντας για τους κινδύνους που θα ενείχε μια επιστροφή του ακροδεξιού Κόμματος Ελευθερίας στην εξουσία, δεδομένου ότι δεν έχει διαρρήξει τους δεσμούς του με τη Ρωσία – παρά τον επιθετικό της πόλεμο στην Ουκρανία. «Ζούμε σε μια δημοκρατία», δήλωσε ο Γκρίντλινγκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στους «Financial Times».

«Το Κόμμα Ελευθερίας είναι ένα νόμιμο κόμμα στο αυστριακό πολιτικό κατεστημένο.

Εκείνο που λέω όμως είναι: Μην ξεχνάτε. Δείτε τι έκαναν πριν. Θυμηθείτε τι έχει ειπωθεί. Και ρωτήστε τον εαυτό σας, πόσο μακριά θα φτάσουν για τα κομματικά τους συμφέροντα και όχι για τα συμφέροντα της Αυστρίας;».

Βουτιά δημοτικότητας

H τελευταία, διετής συμμετοχή του Κόμματος Ελευθερίας σε αυστριακό κυβερνητικό συνασπισμό έληξε άδοξα το 2019 εξαιτίας του επονομαζόμενου Ibiza-gate, της αποκάλυψης βίντεο που έδειχνε τον τότε αρχηγό του, Χάιντς Κρίστιαν Στράχε, να προσπαθεί να πείσει έναν ψευδορώσο ολιγάρχη να αγοράσει τη μεγαλύτερη εφημερίδα της χώρας και να τη μετατρέψει σε φερέφωνο του κόμματος σε αντάλλαγμα για πολιτικές χάρες.

Η δημοτικότητά του έκανε τότε βουτιά, κάτι όμως η εναντίωσή του στα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας, κάτι η κριτική που ασκεί στις ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, κατηγορώντας τις για την αύξηση του κόστους ζωής, κάτι και τα πολλά (άλλα) σκάνδαλα που έχουν αποδυναμώσει τα παραδοσιακά μεγάλα αυστριακά κόμματα, εδώ και έναν χρόνο προηγείται στις δημοσκοπήσεις: είναι λοιπόν πολύ πιθανό να επανενταχθεί σε έναν νέο κυβερνητικό συνασπισμό, ακόμα και ως επικεφαλής, μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου 2024.

«Ανησυχούσαμε πολύ για τις επαφές του Κόμματος Ελευθερίας με τη Ρωσία», δήλωσε ο Γκρίντλινγκ, αναφερόμενος στην περίοδο της θητείας του. «Ερευνήσαμε το πώς θα μπορούσε η Ρωσία να τους χρηματοδοτεί, να τους προσφέρει δουλειές… πώς φιλοξενούσε το κόμμα αυτές τις συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, διασπείροντας πούρα ρωσική προπαγάνδα. Δεν έχουν αλλάξει. Εχουμε ακόμα επαφές με τη Ρωσία.

Η συλλογή πληροφοριών είναι ένα μακροχρόνιο παιχνίδι – και οι Ρώσοι έχουν μεγάλη μακροπρόθεσμη προοπτική (…) Ως πρώην κυβερνητικός αξιωματούχος, δεσμεύομαι πάντα από το απόρρητο (…) Μπορώ όμως να σας κάνω αυτή την ενημερωμένη αποτίμηση».

Επί δύο χρόνια

Ο Γκρίντλινγκ εργάσθηκε για δύο χρόνια, μεταξύ 2017 και 2019, υπό έναν υπουργό του Κόμματος Ελευθερίας, τον τότε υπουργό Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ, νυν ηγέτη του κόμματος. «Ηθελαν να αλλάξουν τις υπηρεσίες πληροφοριών αμέσως», λέει. Η υπηρεσία του βρέθηκε μάλιστα αποκομμένη από πολλά ευρωπαϊκά δίκτυα ανταλλαγής πληροφοριών λόγω των παρεμβάσεων του κόμματος. «Αναγκάστηκα κάποιες φορές να αρνηθώ να δώσω πληροφορίες (σε αξιωματούχους του Κόμματος Ελευθερίας) που θα μπορούσαν να είχαν βοηθήσει στην ταυτοποίηση πηγών», επισημαίνει αναφερόμενος ιδίως σε έρευνες της υπηρεσίας του γύρω από ακροδεξιούς εξτρεμιστές. «Πρέπει να επαγρυπνούμε για το ποιος αναλαμβάνει ποιο υπουργείο», προειδοποιεί. «Οπουδήποτε έχουμε το Κόμμα Ελευθερίας στην κυβέρνηση, πρέπει να κοιτάζουμε τις προθέσεις και τη δραστηριότητά τους».

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024